Правят рибни ферми за над 1 млн. лв. на яз. "Стамболийски"

21.02.2011 | 14:17
по статията работи:
Изграждането на двата обекта ще започне през пролетта
Правят рибни ферми за над 1 млн. лв. на яз. "Стамболийски"

Две ферми за аквакултури в плаващи мрежени клетки за над 1 млн. лева ще бъдат изградени в язовир "Ал. Стамболийски". Проектите вече са одобрени от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), съобщи Стефан Хаджииванов, началник на териториалното звено на агенцията, цитиран от в. "Янтра Днес".

Единият проект е на софийската фирма "Яна". Безвъзмездната помощ е над 592 хил. лв., а времето за изпълнението е 16 месеца. Другата субсидия е за "Спатал" ЕООД и е 546 хил. лв. За шест месеца трябва да бъде готова и тази ферма. Изграждането на двата обекта ще започне през пролетта.

По Програмата за рибарство и аквакултури има подадени седем проектни предложения с очаквана обща инвестиция за повече от 10 млн. лв. Още един проект от областта, също за садково стопанство, е в процес на оценка в агенцията. Очаква се да бъдат подадени проектни предложения и по другите мерки от програмата.

Бенефициенти могат да бъдат еднолични търговци, общини, сдружения. Засега обаче са усвоени малка част от предвидените 106,7 млн. евро. "Една от причините е, че реално програмата стартира през 2009 година", обясни Таня Ръсевска от ИАРА. Най-голям е интересът към аквакултурите и изграждането на преработвателни предприятия. Все още не е отворена мярката за риболов във вътрешните водоеми. По нея ще се подпомагат проекти за изграждане, разширяване, оборудване и модернизация на рибарски съоръжения по Дунав и за модернизиране на риболовния флот. Специалистите смятат, че е добре свищовските риболовци да се организират в сдружение, за да им бъде по-лесно да подготвят и изпълнят проекти.

За улеснение на достъпа до финансиране от банките, миналата година агенцията сключи споразумение с Националния гаранционен фонд. Той ще издава гаранции по отпуснатите банкови кредити и контрагаранции за авансови плащания по одобрени проекти. Схемата ще стартира с 6 млн. лв., които ИАРА предоставя на фонда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...