Превозват се повече товари по суша и по-малко по вода

25.11.2011 | 13:43
по статията работи:
В същото време превозените пътници по суша намаляват, докато тези, превозени по вода, се увеличават
Превозват се повече товари по суша и по-малко по вода

Общият индекс на превозените товари от сухопътния и водния транспорт през третото тримесечие на 2011 г. нараства с 4.6% спрямо предходното тримесечие. В същото време обаче индексът на извършената работа, която е резултат от действителното разстояние, на което са превозени товарите, намалява с 8.5%. Това сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), изчислени от сезонно изгладени данни.

Общият индекс на превозените пътници от сухопътния и водния транспорт и градския електротранспорт намалява с 0.9% спрямо предходното тримесечие, а на извършената работа се увеличава с 2.0%.

По предварителни данни през третото тримесечие на 2011 г. в сравнение със съответния период на 2010 г. се наблюдава ръст при превозените товари със 7.6%. Същевременно извършената работа, измерена в тонкилометри, отбелязва спад от 18.6%, който главно се дължи на водния транспорт.

В сравнение със съответното тримесечие на предходната година превозените пътници са с 2.7% по-малко, а при извършената работа, измерена в пътниккилометри, се наблюдава увеличение от 6.7%.

Сухопътен транспорт

През третото тримесечие на 2011 г. превозените товари със сухопътен транспорт по предварителни данни нарастват с 11.7% в сравнение със съответното тримесечие на 2010 година. Увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози - съответно с 9.6 и 17.5%, което до голяма степен се дължи на тръбопроводния транспорт.

Същевременно извършената работа през третото тримесечие на 2011 г. достига 6 671.6 млн. тонкилометра (ткм), което е със 7.7% повече в сравнение със същия период на предходната година. Увеличението се дължи основно на вътрешните превози, при които нарастването е с 10.9%.

През третото тримесечие на 2011 г. превозените пътници са 124 409.2 хил., или с 2.4% по-малко спрямо съответното тримесечие на 2010 година. При международните превози има увеличение от 14.5%, но поради незначителния им относителен дял (0.5% от общия брой на превозените пътници) това не оказва влияние върху общия резултат. Превозените пътници от автобусния транспорт намаляват с 3 154.5 хил., докато при железопътния транспорт те се увеличават с 2.0%.

Извършената работа достига 3 591.2 млн. пътниккилометри (пкм) и отбелязва ръст от 7.8% в сравнение със същия период на предходната година. Увеличението се дължи на международните превози и е в резултат на по-голямото средно превозно разстояние при автобусния транспорт.

Воден транспорт

При превозените товари от водния транспорт през третото тримесечие на 2011 г. е регистриран спад от 35.1% спрямо същото тримесечие на 2010 г., което се дължи на по-малкото превозени товари от морския транспорт. Намаление се наблюдава и при речния транспорт, при който превозените товари са с 9.0% по-малко от отчетените през съответния период на предходната година.

Извършената работа е 4 477.2 млн. ткм и в сравнение с третото тримесечие на 2010 г. е регистриран спад от 40.3%, като при морския транспорт той е 40.7%, а при речния транспорт - 33.7%.

Броят на превозените пътници от водния транспорт през третото тримесечие на 2011 г. се увеличава спрямо същия период на предходната година с 10.8%, което изцяло се дължи на речния транспорт.

Същевременно обаче извършената работа, измерена в пътниккилометри, намалява с 80 хил. пкм, или с 11.1% в сравнение със съответния период на 2011 г. в резултат на по-късото средно превозно разстояние.

Градски електротранспорт

През третото тримесечие на 2011 г. предприятията от градския електротранспорт са превозили 64 268 хил. пътници. Спрямо съответното тримесечие на 2010 г. превозените пътници са с 3.2% по-малко, като най-голямо е намалението при тролейбусния транспорт - с 1 157 хил. пътници, или с 4.7%.

Извършената работа, измерена в пътниккилометри, също намалява (с 5.3%) спрямо съответния период на 2010 г., което основно се дължи на тролейбусния транспорт, при който намалението е със 7.4%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...