Преглед на икономическите теми в печата, 1 ноември

01.11.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 1 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Концесиите ще се определят спрямо броя на плажните места"

Размерът на концесионните такси вече ще се определя по нова формула, реши Министерският съвет. Първият компонент от методиката е отчитането на прогнозните приходи от едно плажно място. Ще се гледат и броят на местата на съответния плаж, както и големината на легловата база в радиус от 3 километра от плажа.

Роялти таксата (фиксиран процент върху общите приходи от продажбите) пък ще се определя в концесионния договор и ще зависи от наддаването на кандидатите, ако е имало такова. Размерът й няма да се променя за целия срок на концесията.

Според новата формула базовият приход от едно плажно място за сезон е 225 лв., като тази сума може да се променя в зависимост от инфлацията. При определяне  броя на леглата в радиус от 3 км от плажа ще се взимат предвид не само хотелите, а и категоризираните къмпинги.

Създаването на нова методика бе предвидено в последните промени на Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Тази методика обаче ще се прилага само за концесионните договори, които ще се сключват тепърва. Очакванията от приемането на новата методика е тя да спомогне за формирането на трайна и устойчива бизнес среда, която от своя страна да допринесе за увеличаване на инвестициите в туризма, уточняват от Кабинета в решението си.

в. "Дума"

"КАТ атакува каруцари и колоездачи"

Пътната полиция започва акция "Зима" с масови проверки и глоби за колоездачи и каруцари. Операцията стартира от днес - 1 ноември, в цялата страна, обяви шефът на КАТ комисар Звезделин Колев.

"До 10 ноември ще се взема отношение спрямо водачите на тези два типа превозни средства, ако са без необходимото оборудване, а специално за велосипедистите -ако са без светлоотразителни жилетки", каза още Колев.

Според изискванията в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) колоездачите трябва да обличат жилетки, когато карат извън населени места в тъмната част на денонощието или при мъгла и лоша видимост. Глобите за това нарушение започват от 20, но могат да стигнат и до 150 лв., ако е била създадена опасност от катастрофа. Освен това всяко колело трябва да има изправни спирачки, звънец, фар или друго устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и на червена отзад, жълти светлоотразителни елементи и отстрани на колелата.

Каруците трябва да са регистрирани и да имат поне два бели или жълти светлоотразителя отпред и по два червени отзад. При движение нощем или при лоша видимост каруцарят също трябва да носи жилетка, но и да включва светещо тяло -фенер, излъчващ бяла или жълта светлина. При нарушения глобите са от 30 лв. до 150 лв. Катаджиите поясняват, че максималните санкции и на велосипедисти, и на каруцари се налагат в драстични случай, например - ако излязат да карат по магистрали или скоростни пътища.

в. "Труд"

"1.3 млpд. лв. е печалбата на банковата система към 30 cептември"

Към 30 септември 2019 г. печалбата на банковата система е I.3 млрд. лв., или с 4.2 на сто (51 млн. лв.) повече от тази за същия период на 2018 г., съобщава Българската народна банка.

Показателите за възвръщаемост на активите (ROA) и за възвръщаемост на капитала (ROE) към края на отчетния период са съответно 1.52 на сто и 11.82 на сто.

Собственият капитал в баланса на банковата система в края на септември възлиза на 14.3 млрд. лв. През третото тримесечие той нараства със 188 млн. лв. (1.3 на сто), като прирастът се дължи предимно на увеличения размер на печалбата, посочват от БНБ.

През третото тримесечие на 2019 г. активите на банковата система нарастват общо с 2.7 на сто (2.9 млрд. лв.) и към края на септември достигат 111.5 млрд. лв.

Брутният кредитен портфейл на банковата система нараства за третото тримесечие с 1.4 млрд. лв. (2.3 на сто) до 64.6 млрд. лв. В това число кредитите за домакинства се увеличават с 672 млн. лв. (2.9 на сто), за нефинансови предприятия с 580 млн. лв. (1.6%), за други финансови предприятия със 166 млн. лв. (4.7 на сто) и за сектор държавно управление - с 26 млн. лв. (3.3 на сто).

в. "24 часа"

"4-годишен ремонт роди свръхопасно кръстовище в София"

Скандален и опасен за живота и здравето на софиянци е резултатът от близо 4-годишния ремонт на кръстовището на бул. „Борис III" и ул. „Житница" в столицата. Движението в участъка бе пуснато в началото на седмицата, като очакванията след похарчените милиони (договорът е за сума до 4.83 млн. лв. без ДДС) той да стане по-безопасен и удобен за пешеходците и шофьорите засега остават излъгани. Променена е схемата за преминаване по булеварда и улицата, които вече са на две нива: под бул. "Цар Борис III" минават колите, които преминават транзитно по ул. "Житница". Връзката от улицата към и от булеварда става на горното ниво чрез локални платна. Под кръстовището пък ще минава бъдещото метро.

След ремонта Столичната община е премахнала една от пешеходните пътеки и прилежащия към нея светофар за минувачи - отдясно на кръстовището по посока бул. „България". От същата страна е и спирката на трамваите за центъра. Така на хората, които се качват или слизат от тях и искат да пресекат "Борис III" и да продължат по „Житница", вече се налага да чакат на три светофара и да пресичат няколко пъти кръстовището, за да стигнат желаната посока. Транспортният хаос е пълен, тъй като немалка част от минувачите не се съобразяват с реорганизацията и продължават да пресичат „Борис III" в зоната на бившата пешеходна пътека, движейки се на сантиметри от чакащите автомобили.

"Пешеходната пътека е премахната по искане на КАТ, според които, ако се разчертае пешеходна пътека там, ще става конфликт със завиващите наляво от бул. "Гоце Делчев" към кв. "Княжево" автомобили. На нейно място има подлез, който още не е пуснат. Ще заработи заедно със завършването на метрото, което се очаква да се случи през пролетта на следващата година", коментираха от Столична община пред "Медиапул".

в. "Сега"

"Честват БГ празниците зад граница с 1,3 млн. лева"

Малко над 1,3 млн. лева дава държавата за отбелязването на националните празници сред диаспорите ни в чужбина. Точната сума е 1 320 062,52 лева и представлява символичен процент от бюджетната издръжка на Министерството на външните работи. Това стана ясно от данни, предоставени на „Монитор" от МВнР по Закона за достъп до обществената информация.

В тях е посочено, че средствата, които се отделят за цялата 2019 г. за въпросните чествания, са в размер на 0,995% от бюджета на външното министерство. Средно те излизали по около 1,15% от издръжката на задграничните ни представителства.

6 са националните празници, които се отбелязват в мисиите ни в чужбина. Сред тях е и днешният Ден на будителите.

Заради ограничените средства се налагало при организирането на събития от дипломатическите и консулските представителства на България да се прибягва до търсене на подкрепа от българските общности. Също така се разработвали проекти по линия на Комуникационната стратегия и се разчитало на дарения от физически и юридически лица. От справката става ясно още, че в държавите с по-голям брой български общности и по-тесни двустранни отношения, честванията на задграничните официални празници е по-интензивно. По последни данни най- много българи зад граница има в Германия - 416 хиляди. След това се нареждат Турция с 350 хиляди и САЩ с 300 хиляди. Гърция и Испания също са в топ 5. В южната ни съседка, по данни на Външно, живеят 300 000 души, а в Испания- 250 000 българи. Следват ги Великобритания - 200 хиляди, Италия - 120 хиляди, Франция между 60-80 000, Канада - 70 000, Австрия - 35 000, Молдова - 31 000, Кипър - 25 000, Чехия също 25 000.

Изненадващо, но в Южна Африка също имаме сериозна диаспора - около 20 хиляди. В Швейцария нашенците са 12 000, Норвегия - 7000, Обединените арабски емирства - 7000, Малта - 6000, Полша - 4000 и 1000 в Йордания.

Националният празник 3 март се чества във всички задгранични представителства- посолства, консулства или постоянни представителства. Изключения са случаите, когато се възпрепятстват поради военен риск, природен катаклизъм или отсъствие на акредитиран извънреден и пълномощен посланик, уточняват от МВнР, като посочват, че за националния празник мисиите ни дават официален прием, на който се канят както високопоставени лица от съответната страна, така и представители на дипломатическия корпус от партньорски държави и приятели на България от местните общности. Празненството бива съпътствано с музикална програма и концерти. Към тази практика са се придържали през годините, посочват още от ведомството. 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, задграничните представителства отбелязват, като провеждат срещи с българската общност в съответната страна и организират концерти, фестивали, изложби, филмови прожекции и други културни събития.

в. "Монитор"

"Горанов: Предстои ЕЦБ да се произнесе по шестмесечните планове на ПИБ и Инвестбанк"

В интервю за "Капитал" финансовият министър заяви, че изпълнението им е последната преграда пред влизането в ERM II

Ако не друго, след вчерашното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество вече всички знаят кога е рожденият ден на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са неговите думи, че "ако всичко се развива така, както е в главите на хората, които са ангажирани" в процеса по присъединяване на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната), "до моя рожден ден всичко трябва да е приключило". Т.е. до края на април.

Изказването на Горанов дойде ден след като стана ясно, че небанковият европейски регулатор - Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), е изпратил до Европейската комисия писмо с положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор. То е в контекста на желанието на страната да се присъедини към ERM II. От EIOPA все пак дават конкретни задачи на КФН, като настояват те да бъдат включени в списъка с допълнителни ангажименти, които България ще поеме при влизането си в ERM II.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...