Преглед на икономическите теми в печата, 1 октомври

01.10.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 1 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Напрежение в Брюксел заради завода на „Фолксваген“ в Турция"

Решението на „Фолксваген“ да построи новия си завод в Турция предизвика напрежение сред членовете на Европейския парламент, пишат медиите, отразяващи евроинституциите. Все повече евродепутати се обявяват против преговорите на немския концерн с турския президент Реджеп Ердоган.

Говорителят на европейските зелени започна бърза офанзива срещу германския концерн, разпращайки до медиите свое питане до Европейската комисия относно сделката. Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската държава и щедрата субсидия от 400 милиона евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция трябва да се придържа в замяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар, разказва „Епицентър“.

Турция обаче все още отказва да пригоди собственото си законодателство към тези ангажименти и смята, че може да даде държавната субсидия законно.

Бютикофер призовава Европейската комисия да действа по казуса решително и да престане с политическото лицемерие. Според него „Фолксваген“ се опитва да спечели от нарушаване на правилата за държавна помощ и да ощети страни-членки в Евросъюза. Становището е, че компанията е заплашена от нова глоба в размер на помощта – между 400 млн. и 1 млрд. евро.

Шефът на Зелените хвърля истинска бомба в края на посланието си като атакува лично бившия канцлер Герхард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го „слуга на диктатори и лобист на Кремъл“. Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от зелените, либералите и ЕНП, включително българите Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Според публикация на в. „Ханделсблат“ „Фолксваген“ в момента финализира преговорите с Турция. Очаква се решението да бъде оповестено тази или следващата седмица. Според запознати, окончателното решение е струвало на Турция повече от един милиард евро. Новият завод е с планиран годишен капацитет до 300 000 превозни средства. Очаква се да бъдат наети около 4000 служители.

Предварително заложена точка с решение новият завод на „Фолксваген“ да бъде разположен в Турция е била отложена за обсъждане от Надзорния съвет на концерна на последното му заседание в петък. Многократното отлагане на решението в полза на Турция показва ясно, че Надзорният съвет не се чувства уверен в дългосрочните ползи от партньорство с Ердоган, макар и краткосрочните плюсове да са ясни.

в. "Дума"

"Печалбата на банките достигна 1.2 млрд. лева"

Печалбата на банките в страната към края на август достигна нов рекорд от 1,2 млрд. лв. Това е с 11,4%, или със 124 млн. лв. повече от реализираната печалба за същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Една от причините за това е намалението на лошите кредити. Разходите за обезценка на предоставените от банките заеми от януари до август са 241 млн. лв., при 301 млн. лв. година по-рано. Сред другите причини за ръста на печалбата са увеличеното кредитиране при изключително ниски лихви по депозитите, както и банковите такси.

Брутният кредитен портфейл на банките в страната се увеличава със 135 млн. лв. (+0,2%) през август до 63,8 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Като гражданите са по-активни от фирмите при взимането на нови заеми. Кредитите за домакинства нарастват с 1% (+233 млн. лв.), а тези за нефинансови предприятия намаляват с 0,4% (-130 млн. лв.). Увеличават се кредитите за сектор държавно управление (с 2,1%, или 16 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 0,4%, 15 млн. лв.).

Въпреки ниските лихви по депозитите спестяванията на гражданите и фирмите в банките се увеличават с бързи темпове. Само през август влоговете в банковата система нарастват с 0,5% (+457 млн. лв.) и достигат 93,9 млрд. лв. Въпреки че през август много хора отиват на море и харчат големи суми за лятната си почивка, депозитите на домакинства са се увеличили с 0,5% (+275 млн. лв.). Влоговете на нефинансови предприятия през най-топлия месец от годината са нараснали значително повече - с 1,3% (+350 млн. лв.). Увеличават се и привлечените средствата от кредитни институции (с 0,5%, или с 31 млн. лв.). Намаляват депозитите на сектор държавно управление - с 5,1% (-131 млн. лв.), както и на други финансови предприятия като застрахователи, пенсионни и договорни фондове - с 1,8% (-69 млн. лв.).

в. "Труд"

"Четирима кандидати за „Виваком", американски фонд е най-сериозният"

Четирима кандидати се конкурират да купят най-големия български телеком "Виваком", научи "24 часа" от свои източници. Процедурата по продажбата бе стартирана преди няколко месеца, а инвестиционната банка "Лазард" е консултант.

"Юнайтед груп", собственост на фондовете "БиСи партнърс" и Кей Кей Ар (KKR), и фондът "Провидънс екуити партнърс" участват със сигурност, пише американското издание "Файненшъл таймс".

Според два източника, пряко запознати със ситуацията, и двата фонда са подали индикативни оферти и в момента се запознават със състоянието на телекома.

"Юнайтед груп" е предложил 1,1 млрд. евро, докато "Провидънс" - 1,05 млрд. евро, твърдят още източниците на изданието. Очаква се "Виваком" да бъде оценен на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи. Преди по-малко от четири години бизнесменът Спас Русев и партньорите му придобиха "Виваком" за 330 млн. евро, допълва вестникът.

"Юнайтед груп" има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия. Той е стъпил там преди години с изкупуването на операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH.

в. "24 часа"

"България ще догонва Европа, но със ситни стъпки"

България ще догонва средните нива в Европейския съюз (ЕС) в икономиката, екологията, иновациите, образованието, социалните грижи и т.н., но с бавни, ситни стъпки. Това става ясно от Националната програма за развитие 2030, публикувана за обществено обсъждане от Министерския съвет.

Според помпозните общи фрази, с които е изпъстрен целият документ, "тази програма е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, детерминиращ визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление, включително техните териториални измерения".

В проекта се определят три стратегически цели, а правителството групира намеренията си в пет области (оси) на развитие и издига 13 национални приоритета. Основните три цели в програмата са технологична трансформация, демографски подем и намаляване на неравенствата. Те обаче биха могли да се постигнат само ако останалите страни в съюза стоят на едно място, а уверенията за изпреварващ растеж изглеждат по-скоро игра на думи.

В намеренията за индекса за навлизане на цифровите технологии например е записано, че целта е до 2030 г. да достигнем средното ниво в ЕС. В момента текущата стойност на индекса е 36.2, докато средното ниво в общността е 52.5. Делът на иновативните предприятия у нас през 2016 г. е бил 27.2%, докато в ЕС същата година е 50.6%. На този фон целта на България е да достигне дял от 35%.

в. "Сега"

"Аплодисменти в европарламента за Мария Габриел: завърши изслушването с "Върви, народе възродени"

Жива и активна дискусия - такова беше изслушването на Мария Габриел, каза председателстващата дискусията. „Образованието, научните изследвания и иновациите са необходими за справяне с екологичните, социалните и икономическите преходи", каза Габриел, която говори на български и френски език по време на встъпителните си бележки, информира Politico.

Тя изброи осем предизвикателства за следващите пет години:

1. Запазване на водещата позиция на Европа в науката. "Китай бързо наваксва", каза Габриел.

2. Развитие на иновативни компании. „Създаването на нов Европейски съвет за иновации е един отговор на това предизвикателство."

3. Преодоляване на пропуските в света на научните изследвания.

4. Включване на повече граждани и региони

5. Като „геополитическа комисия". Габриел спомена търсене на партньорства, например с Африка.

6. Насърчаване на културата и технологичните иновации в изкуствата, подкрепа на творчеството, съхраняване на културното наследство

7. Гарантиране на финансиране за нейното портфолио в контекста на Многогодишната финансова рамка.

8. Повишаване на ролята на жените

Мария Габриел постави значителен акцент върху четвъртото предизвикателство, изброено в встъпителните си бележки: прекъсване на "порочния кръг" в някои (до голяма степен източни и южни) страни, което означава, че те не се справят добре в изследванията.

Фактът, че по-новите държави от ЕС печелят само около 4-5 процента от финансирането на научни изследвания в ЕС, беше основен проблем, когато стана дума за изглаждане на детайлите от законодателството на „Хоризонт Европа" и ще го върне отново в широките бюджетни преговори тази есен.

в. "Монитор"

"Министерството на здравеопазването отложи мегатърга за лекарства за 1.3 млрд. лв."

Оферти ще се подават не на 8 октомври, а чак след местните избори

Министерството на здравеопазването отложи мегатърга за онколекарства за болниците на стойност 1.3 млрд. лв. за след местните избори. Първоначалният срок за наддаването беше 8 октомври, а сега е изместен на 5 ноември. Дотогава търговците на едро трябваше да подават документи за сключване на рамкови споразумения за доставка на лекарствата, а след това да се явяват на минитърг във всяка болница. Освен това ведомството е въвело още няколко промени в търга – ако преди то предвиждаше да сключва договор с 20 доставчика на медикаменти, сега е предвидено те да са само 10. Променен е и текст, според който доставените лекарства трябваше да бъдат с дълги срокове на годност, независимо че се ползват почти веднага. За неспазен срок доставчиците дължат сериозни наказателни лихви.

Юристи, до които "Капитал" се допита, смятат промените в обществената поръчка за несъществени и че те не биха могли да бъдат причина за удължаване на срока с близо месец, но явно министерството е решило да се презастрахова.

Според търговците на едро има множество обективни причини за отлагане на търга освен политическата - евентуалните скандали и обжалване на голямата поръчка преди местните избори, които са насрочени за 27 октомври.

В момента тече одит на системата за евентуални грешки при наддаването и блокиране при въвеждане на множество поръчки едновременно. В свои писма повечето потенциални участници сезираха министерството, че заради тромавостта на системата не биха могли едновременно да въведат по-ниски цени на стотици позиции.

Дистрибуторите не са дочакали и отговори на множеството си забележки по процедурата.

"Търговците на едро представихме много становища с идентични предложения за изчистване на процедурата. Всички бихме искали да има електронен търг с прозрачни условия и равни възможности за участие и намаляване на цените", коментира Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.

До момента търговците на едро бяха категорични, че рамковото споразумение няма как да гарантира намаляване на цените на лекарствата, тъй като се очаква дистрибуторите да участват с най-високите цени и да ги намаляват (евентуално) при всеки търг за всяка отделна болница. Проблем обаче продължава да бъде това, че голяма част от клиниките не плащат редовно доставките и няма причина доставчиците да намаляват цените на лекарства, които няма да бъдат платени през следващите няколко години. Това няма как да бъде избегнато с условията на мегатърга и не е променяно.

Променено е непазарното изискване за остатъчен срок на медикаментите, заради което дистрибуторите щяха да бъдат глобявани - например при доставка на лекарства, на които остават три години срок на годност, дистрибуторите трябваше да плащат неустойка 5% от стойността на поръчката. Сега неустойките за остатъчен срок на годност са намалени и започват от 3 до 7%, докато преди това бяха от 5% до 15% върху стойността на цялата поръчка.

Другата промяна - намаляването на потенциалните доставчици от 20 на 10, донякъде може да се чете като намаляване на броя на конкурентите в търга. От друга обаче, търговците, които имат финансовата възможност потенциално да закупят и да доставят самостоятелно лекарства на стойност над 1 млрд. лв. в България, така или иначе не са повече от 10 на брой.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 01.07   69 г. – Веспасиан е издигнат за император на Римската империя от легионите. 1097 г. – Битка при Дорилеон: Кръстоносците водени от принц Боемунд I Антиохийски...