Преглед на икономическите теми в печата, 11 ноември

11.11.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 11 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Шефът на ББР се самоназначил в пет борда"

Дружествата, в чиито ръководства участва Стоян Мавродиев, значително увеличили възнагражденията

През юли антикорупционната комисия обяви имотните декларации на властта, от които стана ясно, че главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев е най-скъпоплатеният държавен кадър през 2018 г. с годишно възнаграждение от 434 537 лв., което прави по 36 211 лв. на месец. Малко след като Мавродиев бе избран за шеф на ББР в края на 2017 г., той, заедно с другите директори в банката, се самоназначи за председател на борда на дъщерното дружество на банката "Национален гаранционен фонд". В устава му пише, че възнагражденията на шефовете му, сред които е Мавродиев, се определят от шефовете на ББР, сред които също е Мавродиев.

През лятото на 2018 г. пък Мавродиев, заедно с Румен Митров и Николай Димитров, гласува за собственото си назначение като изпълнителен директор на новоучредения "Фонд за капиталови инвестиции". През март 2019 г. Мавродиев като шеф на борда на ББР се самоизбира за изпълнителен директор на поредните новосъздадени дружества на банката - "ББР лизинг" и "ББР факторинг". В устава и на двете дружества пише, че ББР, ръководена от Мавродиев, решава какво да бъде възнаграждението на бордовете им начело отново с Мавродиев.

От данните дотук излиза, че Стоян Мавродиев участва в пет борда, някои от които са увеличили сериозно възнагражденията си през 2018 г. Например бордът на "Национален гаранционен фонд" е вдигнал възнагражденията си повече от двойно - от 247 000 лв. през 2017 г. на 570 000 лв. през 2018 г. В друго дъщерно дружество на ББР - "Микрофинансираща институция Джобс", разходите за възнаграждения и осигуровки на борда са се вдигнали от 198 000 лв. през 2017 г. на 275 000 лв. през 2018 г.

Огромните възнаграждения, които си е гласувал най-скъпоплатеният държавен кадър Стоян Мавродиев, може да се окажат подлежащи на частична конфискация, твърди в. "Капитал", сравнявайки казуса на Мавродиев със скорошното решение на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по случая на бившия директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Петьо Иванов. В средата на октомври КПКОНПИ обяви, че е открила конфликт на интереси при ексшефа на БЕХ Петьо Иванов, защото участвал в решенията за избора си в управата на дъщерното на БЕХ дружество "Булгаргаз" и сам си определял възнаграждението. На Иванов бяха наложени три глоби от по 5000 лв., като в допълнение бе решено да се отнеме възнаграждението му от 1102.33 лв. за участието му в заседания на борда на "Булгаргаз", както и допълнителните плащания (тантиеми) от газовия доставчик. Още през октомври Иванов обяви, че ще обжалва решението в съда. Казусът на Стоян Мавродиев обаче е далеч по-драстичен от този на Иванов, въпреки че КПКОНПИ не се е сезирала по него и не е ясно дали изобщо ще го направи.

в. "Дума"

"Най-голям ръст при жилищните кредити"

Жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година, сочат данните на БНБ. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв. Но като бройка кредитите в тази група са нараснали само с 595 и в края на септември са 3290 броя.

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Като за година отпуснатото чрез тях финансиране от банките е на стойност над 1 млрд. лв. Разбира се, част от тези кредити може да са взети от хора с сводна професия като лекари например, или еднолични търговци, които са вложили парите в бизнеса си. Но заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

При кредитите за домакинствата в размер между 10 хил. и 100 хил. лв. ръстът е с близо 10% за година. Това са предимно потребителски заеми за покупка на кола, ремонт, лечение или образование, но с част от тях също се доплаща цената при покупка на имот. При по-малките кредити, както и при тези за над 500 хил. лв. има спад, показват данните на БНБ.

Най-голям срив има при заемите за домакинствата в размер над 1 млн. лв. За година броят им е намалял с над 50% и в края на септември те са само 143 броя. Общата отпусната чрез тях сума също се свива с 50% и достига 233,5 млн. лв.

в. "Труд"

"Нова мода при храните - сирене на конци, чипс от месо, масло без протеини"

Млечни конци, курабии с лавандула, масло без протеин, шпек без консерванти и и чипс от месо - тази нова мода при храните бе показана на няколко изложения в София през миналата седмица.

Масленки с лавандула или с рози бяха едни от най-атрактивните прясно изпечени десерти. "Те съдържат брашно, масло и въображение. Правим всякакви експерименти, добавяме вкусове и от детството", обясниха от фирмата производител.

Друго печено ястие бе чипс от месо - свинско или пилешко, в комбинация с бекон или чушка. Доколкото високото съдържание на протеин е здравословно, бих казал, че чипсът е такъв, твърди производителят. Чипсът бил с ниско съдържание на мазнини, почти 90% липса на въглехидрати, няма глутен.

в. "24 часа"

"Тръгват гражданските искове срещу НАП"

Първите искове за обезщетение вследствие на безпрецедентното разкриване на лични данни от Националната агенция за приходите заради хакерската атака през юли вече са заведени. Административният съд в Добрич е образувал дело след предявена жалба от гражданин в Каварна, който претендира за понесени 1000 лв. неимуществени вреди, съобщиха от съдебната институция. Първото заседание по процеса е на 25 ноември.

Общият регламент за защита на личните данни (GDPR) дава възможност на всеки, който смята, че правата му са нарушени от администратор на лични данни, каквато е НАП, да претендира за обезщетение в съда. В случая с хакерската атака, която идва отвън, приходната агенция не е освободена от отговорност, тъй като според европейското законодателство администраторите на лични данни трябва да прилагат подходящи технически и организационни мерки за защита.

След теча на лични данни адв. Николай Хаджигенов призова колкото се може повече хора да заведат дела срещу НАП. Той изрази готовност да представлява всеки един от тях, като уточни, че ще се претендират само неимуществените вреди, доколкото в един толкова масов иск имуществените вреди ще трябва да бъдат доказвани индивидуално. Към настоящия момент над 20 души са изразили готовност да участват в такъв множествен иск, съобщи пред "Сега" адв. Хаджигенов. Той добави, че предстои със сигурност завеждане на дело, като отделните искове ще бъдат обединени в едно производство. Исканото обезщетение ще бъде 1000 лв. Той каза, че и други адвокатски кантори в Пловдив и в София подготвят дело срещу НАП, в което са обединени хора, засегнати от теча на лични данни.

в. "Сега"

"8 декември в Сърбия с една трета по-евтин"

Досегашният №1 за празнуване на 8 декември Банско е изместен от градчето в Югоизточна Сърбия Лесковац. Съседната страна примамва наши студенти за 8 декември с примамливи оферти. Предложенията са с една трета или около 100 лв. по-ниски от офертите за зимните курортите в България, показва проучване на „Монитор".

Студентите с охота отделят по 200-300 лв., за да отбележат своя празник. За поредна година празненствата ще продължат 2 дни, а хотелите по зимните ни курорти вече са наполовина заети. Изненадите идват от сръбска страна. От турагенциите коментират, че за пръв път пускат оферти за Сърбия, но те вече се радват на голям интерес от страна на студентите. Лесковац - домът на сръбската скара, очарова бъдещите наши висшисти с обещания за жива музика и алкохол на корем. Офертите са на цени между 120-199 лв., като са включени транспорт с лицензиран автобус и 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в градчето. Удоволствието се допълва от посещение на Ниш и Пирот с екскурзовод, което също е включено в цената.

Въпреки изкушаващите оферти от съседни страни, някои ентусиасти са решили да последват традицията и да посрещнат сребърната годишнина (виж карето) на Студентския празник по българските зимни курорти. Подобно на всяка друга година през тази също има много подвеждащи оферти и уловки.

Цените в Банско варират от 79 до 159 лв. за 2 нощувки със закуски и празнична вечеря в предложенията на една от най-често използваните туристическите агенции. Ситният шрифт обаче гласи, че тази цена е на човек, настанен в стая за трима или четирима. За да бъдат в двойна стая, студентите трябва да заплатят отгоре 10-30 лв. (в зависимост от хотела), а празненствата в ресторантите на хотелите приключват до 00:30. Друго неудобство пред празнуващите е транспортът до ски курорта, тъй като той също не е включен в цената. Агенциите оферират за 25 лв. двупосочен билет от София до Банско. Предложения за любителите на силните усещания също могат да бъдат открити - 7 часа пътуване с влак на цени от 11-14 лв.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...