Преглед на икономическите теми в печата, 11 юли

11.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 11 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Закон спира терора на палатките край морето"

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). 143-ма депутати се обявиха против аргументите на държавния глава и така окончателно вкараха ред при така нареченото диво къмпингуване.

С корекциите в ЗУЧК се слага край на досегашната практика всеки, който реши, да опъва палатка или да паркира каравана където си поиска на брега на морето.

Новите текстове гласят, че дивото къмпингуване ще е позволено само в специални зони, които се определят от министрите на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието.

Законът предвижда санкции между 500 и 5000 лв за къмпингуващите, поставили палатка, кемпер или каравана върху дюни и извън определените за това места. Финансовите санкции ще влязат в сила от 2021 година.

В същото време против промените в ЗУЧК се обявиха няколко "екологични" организации, чиито членове практикуват диво къмпингуване. Именно те поискаха от президента Румен Радев да наложи вето и той го направи.

А "зелените" опъват палатки и паркират каравани върху дюните на плажовете по цялото крайбрежие и така ги рушат.

в. Труд"

"2.26 милиона души изплащат кредити"

Всеки трети българин има кредит, а много от гражданите изплащат по два и повече заема. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от населението в трудоспособна възраст почти всеки втори гражданин има задължения към банка или фирма за бързи кредити.

Към края на 2018 г. в Централния кредитен регистър на БНБ са записани 2,475 млн. кредитополучатели. От тях 2,266 млн. са граждани на страната, 99 хил. са юридически лица, 102 хил. са чуждестранни лица, които нямат ЕГН или ЕИК, а 8 хил. са физически лица със свободни професии, или упражняващи занаятчийска дейност. При положение, че населението на страната е 7 млн. души, се оказва че всеки трети има кредит. Взетите заеми обаче са много повече от броя на кредитополучателите. В края на 2018 г. регистрираните кредити в информационната система на БНБ са 5,433 млн. броя на обща сума над 75,866 млрд. лв. Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат средно поне по два кредита. В много семейства и двамата съпрузи са взели заеми.

Според данните на БНБ, банковите кредити към края на 2018 г. са малко над 3 млн. броя на обща стойност 54,7 млрд. лв. Оказва се, че близо 2,36 млн. броя са отпуснатите заеми от фирми за бързи кредити.

При гражданите, най-голям е делът (61,5%) на тези с остатъчен дълг по кредитите до 5 хил. лв. Това са заеми за покриване на неотложни нужди в семейството или евентуално за покупка на кола на старо, а не за по-сериозни инвестиции като в апартамент или обучение в чужбина, за които са необходими доста по-сериозни суми.

в. Труд"

"След F-16 ще правим дронове със САЩ"

България и САЩ заедно ще правят дронове по линия на индустриалното сътрудничество, заложено в сделката за F-16.

Това стана ясно в сряда, след като правителството одобри покупката на новите изтребители и проектите за индустриално сътрудничество.

В България ще бъде изграден авиоремонтен завод за хидравлични системи, системи за кацане и електрически компоненти, предвижда други 3 от проектите за индустриално сътрудничество.

Тепърва обаче правителството и производителят на F-16 "Локхийд Мартин" ще договарят кои ще са българските партньори.

2,1 млрд. лв. ще плати България на САЩ за покупката на 8 нови изтребителя F-16 блок 70. Това стана ясно вчера, след като правителството дадемандат на военния министър Красимир Каракачанов да подпише четири договора, по които да бъдат доставени изтребителите и нужното за тях въоръжение.

Договорите са за закупуването на изтребители F-16, за боеприпаси, за ракети въздух-въздух и за система за визуализация, наблюдение и управление на обща стойност 1,256 млрд. долара, обясни след заседанието на правителството зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Тази сума обаче ще бъде намалена с 60 млн. долара за оборудването на авиобаза Граф Игнатиево, които ще бъдат платени от САЩ. Така реално България ще плати за самолетите 2,09 млрд. лв., което влиза в първоначално поставената от Каракачанов рамка от 2,1 млрд. лв.

Цената включва и наземното оборудване, както и въоръжение за пълна многофункционалност на самолетите - ракети въздух-въздух, въздух-земя и

дори функцията разузнаване, което първоначално не бе заложено в проекта, разясни Запрянов.

в. "24 часа"

"Рекламираните от Ангелкова ниски цени по морето се оказаха бутафория"

Ниските цени за чадъри и шезлонги по Българското Черноморие, с които кандидати за концесионери на плажове спечелиха конкурси за тяхното стопанисване и с които министърът на туризма Николина Ангелкова толкова се хвали, се оказаха бутафория. Сле^ множество сигнали Министерството на туризма реши да направи показна проверка, придружено от телевизионни камери. Резултатът от нея показа това, което почиващите отдавна знаят - че ниските цени са само в главите на чиновниците от министерството.

Ангелкова неведнъж даваше за пример "Нестинарка" с 0.36 лв. за шезлонг или чадър. Това е цената, с която концесионерът "Перла турист" АД е спечелил наддаването за стопанисване на плажа през 2016 г. Според новите правила на министерството именно ниската цена за допълнителните услуги формира 40% от оценката на кандидатите за плажовете.

Репортаж на Би Ти Ви обаче показа, че въпреки че на информационната табела действително е обявена цена от 36 стотинки за шезлонг, плажуващите плащат 5 лв., защото той задължително върви с "екстра" - шалте.

Министерството на туризма обещава да наложи санкция на концесионера. Засега обаче то не успява да открие представител на "Перла турист", за да му връчи уведомителен протокол за нарушенията, с който да изиска плащане на неустойките в размер на 5% от годишната концесионна такса, или около 5000 лв. Но щяло да го изпрати по пощата с обратна разписка.

Концесионерът на плаж "Нестинарка" е рецидивист в това отношение. Още през 2017 г. от Комисията за защита на потребителите (КЗП) установиха, че евтиният шезлонг от 0.36 лв. върви неразривно с шалте от 10 лв. От комисията казаха, че ще наложат глоба на "Перла турист" от 1000 до 30 000 лв., но няма информация дали това е направено.

Концесионерът на плажа в Черноморец ще бъде глобен, тъй като е предлагал чадър и шезлонг само в комплект, ако почиващите са на първа линия, съобщи по Би Ти Ви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Той допълни, че е недопустимо клиентите да бъдат принуждавани да си вземат нещо, което е извън техните потребности.

в. "Сега"

"Графикът за тол системата се провали напълно"

Облаците над зациклилата тол система продължават да се сгъстяват. Графикът за въвеждането на новия модел за събиране на пътните такси се провали с гръм и трясък и провалът бе узаконен вчера от депутатите с решение стартът да бъде отложен за март 2020 г. Само допреди седмици отговорните за тол системата твърдяха, че пусковият срок -16 август т.г., ще бъде спазен. После ресорната министърка Петя Аврамова призна, че ще трябва повечко време за тестване и че реалното събиране на такси за изминато разстояние се отмества за края на годината. Ето че вече има нов срок - следващата пролет.

Междувременно стана ясно, че регионалното министерство, пътната агенция и наскоро създаденото НТУ - Национално тол управление, са вдигнали ръце от управлението на електронната система за таксуване на тежките автомобили и панически търсят и се опитват да прехвърлят отговорността на частни посредници. Кандидати за партньори на държавните институции пък обвиниха МРРБ и АПИ, че покровителстват определени фирми и препятстват конкуренцията. В сряда компанията "Телетол" съобщи, че внася сигнали в Европейската комисия и в българската прокуратура за неадекватното поведение на властите, намирисващо на корупция и на незачитане на интересите на българските данъкоплатци. Пътната агенция обяви, че засега ще се въздържи от коментар.

Отлагането на старта на тол системата (засега с осем месеца) изобщо не е безобидно. Депутати от БСП цитираха по време на дебатите думите на премиера Бойко Борисов, че тази система е печатница на пари и трябва да заработи час по-скоро, за да събира стотици милиони левове за ремонти на разнебитените шосета и за строителство на нови магистрали. Припомниха и калкулациите на зам.-министъра Николай Нанков, че всеки ден закъснение на тол системата означава 1.5 млн. лева несъбрани приходи. Това означава, че заради забавянето пропуснатите ползи ще са от порядъка на 300 млн. лева, пресметна Димитър Данчев от БСП и попита: "Кой носи отговорността за пропуснати ползи?"

в. "Сега"

"ЕК очаква икономическият растеж в България да се забави през следващите месеци"

Външните пазари за български стоки отслабват. Това е едно от предизвикателствата пред икономиката на страната през тази година, става ясно от лятната макроикономическа прогноза на Европейската комисия. Брюксел запазва очакванията си за икономическия растеж на България без промяна - 3.3% през тази година и 3.4% през 2020 г. Експертите предупреждават, че темпът ще се забави през второто полугодие, тъй като през първото тримесечие на 2019 г. българският брутен вътрешен продукт (БВП) се повиши с 3.5% на годишна база.

Като цяло търговията е големият препъникамък за европейската икономика тази година. Активността в експортно ориентираните отрасли е слаба, търговските конфликти ескалират, а несигурността, която предизвикват, се отразява негативно на глобалната търговия, особено по линия на промишленото производство, пише в доклада на ЕК. От Брюксел добавят, че икономическата активност в еврозоната ще зависи от услугите (предвид слабата активност в индустрията), растежа в Централна и Източна Европа (на фона на забавянето в Германия и Италия) и все още липсващия положителен ефект от по-високите заплати върху инфлацията.

Новите български пазари за износ

Макар че годината започна силно - с икономически растеж от 3.5% на годишна база, този темп ще се забави през втората половина на годината. Основните двигатели са вече познати - увеличението на заплатите и съответно покупките на домакинствата, ниските лихви и положителните нагласи за икономиката, които пък би трябвало да стимулират инвестициите.

Очакванията за българския износ не са особено оптимистични предвид забавянето на растежа в две от големите дестинации за местни стоки - Германия и Италия. Въпреки това от Брюксел виждат лъч надежда в данните за външната търговия от първото тримесечие. "Бързият растеж на експорта към няколко относително малки дестинации извън ЕС през първите четири месеца на 2019 г. предлага потенциално голяма възможност за преориентиране на износа.

в. "Капитал"

"МВР регистрира по две престъпления на час"

Вътрешното министерство е регистрирало по два сигнала за престъпления за час през 2018 г. Това става ясно от годишните доклади за дейността на МВР и прокуратурата. Според него през миналата година у нас са регистрирани общо 96 187 престъпления, от които 87,9% - против личността и собствеността на гражданите, и 12,1% - икономически. В данните на полицията има и добра новина - отчита се намаление на регистрираните престъпления с около 9,8% спрямо 2017 г.

От данните на разследващите става ясно още, че топ 3 на най-криминалните градове спрямо броя на населението у нас са София, Бургас и Враца. В същото време като най-много регистрирани по брой престъпления класацията отново се води от столицата, където са отчетени 22 557 криминални деяния, или 23,5% от общия брой. След София се нареждат областите Варна - 7140 (7,4%), Бургас - 6924 (7,2%), Пловдив - 6470 (6,7%), и Стара Загора - 4185 (4,4%). Най-малко престъпления пък са регистрирани в областите Смолян - 632 (0,7% от общия брой), Кърджали - 881 (0,9%), Силистра - 943 (1%), Разград - 1332 (1,4%), и Търговище - 1350 (1,4%).

Над средната интензивност за страната е престъпността в областите Добрич (1377,8 престъпления на 100 хил. души), Монтана (1390,2 престъпления), София-област (1407,4 престъпления), Плевен (1446,3 престъпления), Перник (1464,6 престъпления), Варна (1512,3 престъпления), Ловеч (1561,9 престъпления), Видин (1619,7 престъпления).

От МВР отичат обаче, че в повечето области се наблюдава намаление на престъпленията в сравнение с 2017 г., като най-значително e в областите Плевен (21,9%), Кюстендил (19,5%), Смолян (19,2%), Монтана (18,3%) и Силистра (17,4%). Увеличение е отчетено в областите Пазарджик (7,5%) и Търговище (1,4%). Продължава тенденцията за извършване на голяма част от престъпленията против личността и собствеността на гражданите в областните центрове и градовете - 74,6% (при 73,5% за 2017 г.).

Статистиката показва и друго - че общият брой за заловените извършители е наполовина на извършените престъпления в страната. През 2018 г. са установени 48 017 извършители на престъпления (вкл. регистрирани през предходни години). Тоест над половината от престъпленията остават неразкрити в рамките на една календарна година.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...