Преглед на икономическите теми в печата, 12 декември

12.12.2019 | 12:15
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 12 декември
Снимка: под лиценза на creative commons

"БСП иска оттегляне на наредбата за бонус-малус"

Системата трябва да има поощряващ ефект, а да не бъде само инструмент за увеличаване на застрахователната премия, заявиха от левицата

БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата бонус-малус и тя да бъде преработена. Това обявиха на брифинг в парламента от левицата. В нея има сериозни пропуски, внесли сме и предложения за промяна в кодекса за застраховането - премията по "Гражданска отговорност" да се коригира само на база причинени щети, обясни депутатът от "БСП за България" Димитър Данчев. По думите му с предлаганите в момента текстове се повишава корупционният риск, а съдилищата ще бъдат затрупани с жалби за отлагане или избягване завишаването на застрахователната премия. Това е и допълнителна тежест за транспортните фирми, които имат и по-голям брой водачи, заявиха от БСП.

За нас бонус-малус системата трябва да има поощряващ ефект за шофьорите, а не да бъде само инструмент за увеличаване на застрахователната премия, обобщи Данчев. Той добави, че е неприемливо водачът да бъде наказван за едно и също нарушение няколко пъти - чрез глоба с фиш или акт, отнемане на точки и трети път - повишаване на премията по застраховката.

Както вече стана известно, Комисията за финансов надзор предложи нов вариант на системата бонус-малус, която се очаква реално да влезе в сила от 2021 г. Комисията предложи нарушителите на пътя да плащат четири пъти по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност" от 1 януари 2021 г., а изрядните шофьори да ползват отстъпка в полицата до 25% или до 23%. Според основния вариант всички шофьори ще започнат на чисто (с базова цена на застраховката), като за целите на системата ще се засичат нарушенията им след 1 януари 2020 г. В случай че за 12 месеца шофьорът няма нито едно от изброените нарушения или престъпления в таблицата на КФН, той ще попадне в първия от общо пет бонус класа, които ще поевтинят застраховката му. За първата година отстъпката е 12% от цената, за две "безгрешни" години тя е 15%, а след това съответно 18%, 20% и 23% при пет години без провинения на пътя. В същото време, ако водачът направи нарушение, той ще попадне в един от 9-те малус класа в зависимост от тежестта на провинението. Наказателните точки увеличават премията с от 25% до 300%.

в. "Дума"

"Свършват мъките с данъчните декларации"

При онлайн подаване на данъчните декларации за доходите от 2019 г. данните за получените суми от работодателите автоматично ще бъдат попълнени. Ако през 2019 г. човек е получил например само заплати, хонорари и доходи по граждански договори, цялата му данъчна декларация ще бъде автоматично попълнена. Той само ще трябва да потвърди данните и да я изпрати онлайн на НАП.

Ако човек има доходи от отдаване на апартамент под наем на граждани, той сам ще трябва да ги попълни в данъчната си декларация. Това се отнася и за всички доходи, за които в НАП не получават информация от фирмите или самоосигуряващите се граждани. Хората сами ще попълват в данъчната си декларация и облекченията, които искат да ползват - например за деца, за изплащане на ипотека за единствено жилище на млади семейства, за дарения и т. н.

Данни за получени награди от търговски вериги няма да се попълват в данъчните декларации, тъй като дължимият налог вече се събира авансово при даването на наградата.

Облекчената система за подаване на годишните данъчни декларации за доходите ще стартира от началото на месец март. Причината за това е, че до края на февруари е срокът, в който фирмите трябва да подадат на НАП данни за изплатените от тях доходи на граждани. След като фирмите подадат информацията за изплатените доходи, тя автоматично ще се зарежда в данъчните декларации на хората при онлайн подаването им. За да пусне декларацията си по интернет е необходимо човек да има персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на НАП.

Хората, които предпочитат още в началото на 2020 г. да подадат данъчната си декларация, ще трябва сами да попълват данните за получени заплати и суми по граждански договори. Същото важи и за хората, които ще подадат хартиени формуляри. Кампанията за подаване на годишните данъчни декларации стартира от 10 януари. Хората, които подадат годишните си данъчни декларации онлайн до 31 март 2020 г„ ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв. За целта те трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.

в. "Труд"

"Сачева повтори и потрети, че няма да се отнемат деца"

Ще убеждава синода за подкрепа. Държавата няма да отнеме нито едно дете от семейството му. За пореден път министри и ГЕРБ декларираха, че никъде в новия Закон за социалните услуги не се предвижда подобна мярка.

Депутатите извикаха в парламента новия социален министър Деница Сачева и заместника й Зорница Русинова, за да повторят и потретят те, че няма истина в подобни твърдения на политици и публикации. Това е третият социален закон, срещу който протестират родители с подозрението, че ще позволи държавата да им отнема децата. Синодът пък излезе с позиция, че чрез някои от разпоредбите се отрича духовната връзка на детето с родителите. А патриотите направо поискаха отлагането му с 6 месеца.

Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това, категорична е Сачева. Обясни, че с него се въвеждат възможности за социалните работници и тяхното обучение, квалификация и т.н. Новият министър започва поредица от срещи -помолила е Светият синод да я приеме, ще говори с кметовете в тяхното сдружение, с партиите и неправителствените организации.

На въпрос кой подклажда страховете на хората, Сачева посочи, че "ако има съзнателна злоупотреба", ще сезира прокуратурата. Допуска, че част от притесненията идват от българи в чужбина, които имат трудности с чужди служби след разводи. Министърката ще разгледа и тези случаи, но те не са обект на Закона за социалните услуги.

в. "24 часа"

Само за час кабинетът раздаде към 2.7 млрд. лв."

Истинско бюджетно сътресение предизвика в сряда правителството. Само за час заседание министрите раздадоха, разместиха и наместиха колосалните над 2.6 млрд. лева. Това се случи с поредица решения за отпускане на допълнителни разходи на министерства и агенции и за пренасочване на ресурси от едни пера и звена към други. Парите ще отидат за дострояването на магистрала "Хемус", за пътни ремонти и снегопочистване, за скенери на митниците, за укрепване на хакнатата мрежа на НАП, за коледни бонуси в МВР и т.н. Ще се търси и нов самолет за властта.

Държавният бюджет е планиран да завърши годината с 2% дефицит, който се равнява на 2.4 млрд. лв. Неотдавна правителството се похвали, че към края на ноември все още има излишък от над 1 млрд. лева. От което излезе, че през декември правителството

Явно трябва да изразходва над 3 млрд. лева. След вчерашното заседание на министрите пари за харчене почти не останаха.

Най-едрият извънреден разход е за магистрала "Хемус" -1.38 млрд. лева за строителството на нови 89 км. Това е отсечката от връзката с шосето Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци. Сега правителството прави същата маневра като в края на миналата година. Тогава първо реши да задели 1.34 млрд. лева от излишъка, за да започне изграждането на 134 км от северната магистрала на България, а с последващо постановление даде парите на държавното предприятие "Автомагистрали", което да се захване с проекта. Сега новите 1.38 млрд. лева ще бъдат поверени на същото дружество. Схемата е порочна, защото заобикаля провеждането на обществени поръчки и няма никаква отчетност за парите. Държавното предприятие пък няма нито опит, нито техника, нито персонал. То е само диспечер на милиарди, които без конкурси текат към близки до властта фирми подизпълнители. Отпускането на 1.38 млрд. лв. за новите 89 км от магистралата означава, че изграждането на 1 км ще излезе 15.5 млн. лв. А няма гаранция, че няма да има допълнителни траншове.

в. "Сега"

10-годишен хлапак обгоря от волтова дъга"

10-годишно момченце от квартал „Кармен" в Казанлък обгоря от волтова дъга при катерене на стоманен стълб за високо напрежение.

Инцидентът с малкия Асен, който е четвъртокласник в ОУ „Антон Страшимир в Града на розите и калашниците" е станал около 16,00 часа в сряда след като малчуганът пропуснал да отиде на училище. През голямото междучасие той бил видян да се катери по стълба , който в очертанията на квартала, но извън школския двор.Хлапето си било хванало на бас с приятелчета че може да стигне до жиците, до белята се стигнало след като на два пъти правил опит да пипне жиците, дъгата пламнала при третия опит и буквално бил „изстрелян" на земята в подножието на стълба. Пострадалото дело е транспортирано с линейка до специализираната клиника по изгаряния в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги". За малкия се грижат родителите на таткото, който работи в чужбина.

Сходен инцидент имаше в началото на годината в Стара Загора, когато волтова дъга  обгори 14-годишнен ученик от НУМСИ „Христина Морфова". Тийнейджърът тогава се покатерил на покрива на вагон-цистерна в района на жп гара Калитиново, той беше откаран с 53 - процентови изгаряния по тялото в специализираната пловдивска клиника.

Заедно с него  са били две по-малки от него деца, които дошли на коловозите от крайния старозагорски квартал „Зора". Най-вероятно целта им е била да си направят селфита, предполагаха участвали при спасяването на Божидар. Грижи за него полагала баба му, тъй като таткото работел в Чехия, а майката от години си имала свой живот.

Малкият почина от раните си няколко дни по-късно въпреки усилията на лекарите.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...