Преглед на икономическите теми в печата, 13 януари

13.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 13 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Бизнесът е платил по-малко данъци от гражданите през 2019 г."

Икономическата свобода тази година ще настъпи на 15 май

Приходите в държавния бюджет от данъка върху доходите на физическите лица за миналата година е 3.6 млрд. лв., а постъпленията от корпоративни данъци са 2.8 млрд. лв., официално съобщиха от НАП.  Нетните приходи от ДДС пък възлизат на 6.8 млрд. лв. Този данък се калкулира върху крайната цена на стоката или услугата и пак се поема от гражданите. Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на НАП възлизат на 23,870 млрд. лв. Сумата е с рекордните 2.8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината, твърдят от приходната агенция. Данъчните приходи възлизат на 13.3 млрд. лв. Осигурителните вноски, постъпили в бюджета, са общо 10.3 млрд. лв. В това число влизат 6.2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2.6 млрд. лв. здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване. "Приходите в НАП са на рекордно високо ниво през 2019 г., като увеличението им значително изпреварва ръста на брутния вътрешен продукт. Увеличават се както доброволно внесените суми, така и тези, акумулирани в производство по събиране", казва изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова.

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат. Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Данъкоплатци у нас ще работят до 7-ти май за държавата, а в дните до 15-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Най-много дни през 2020 г. ще са необходими за попълване на приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец - 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси. През последните години се наблюдава тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно.

в. "Дума"

"Стомана" търгувала водата на Перник"

Спецпрокуратурата проверява дали дружеството "Стомана индъстри" е печелило от доставките на вода от язовир "Студена". Фирмата плащала редовно сметките си на ВиК-Перник, а събирала суми от 16-те други фирми на нейна територия, които ползвали промишлената вода. Спецследователите сверяват фактурите от всички плащания през последните 2 години.

Разследването на водната криза в Перник продължава в посока към отговорността на длъжностни лица от местното ВиК и други ведомства, съобщи наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев в събота, когато се гледаше мярката на екоминистъра в оставка Нено Димов.

Кръгът на проверяваните включва както други министри, зам.-министри и шефове на дирекции в техните ведомства, така и чиновници от областната и общинската управа на Перник, с изключение само на настоящия кмет Станислав Владимиров, който пое поста в началото на ноември м. г. след местните избори. Назначени са експертизи, които да установят имало ли е умишлена безстопанственост и за какви щети следва да се търси отговорност, обясни Кънев.

Както писа "Труд", спецсъдът остави Димов за постоянно в ареста с мотива, че може да извърши друго престъпление, да въздейства на служители от ведомството да прикрият документи или да променят показанията си.

Според държавното обвинение с подписа на Нено Димов под месечните и годишни графици за водоползване през цялата 2018 година до ноември 2019 г. от язовир "Студена" са източени над 7,2 млн. кубически метра вода за промишлени нужди, оценени за около 11 млн. лв. Те са отивали за две пернишки фирма "Стомана" и "Топлофикация"

в. "Труд"

"Дечев видя лобизъм в закон, определил 7 пъти по-евтини лекарства за частните болници"

Лобистки текстове в закон забраняват на здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Те били прокарани от здравния министър Кирил Ананиев и екипа му. Това обвинение отправи шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев.

"Второто нещо, което направиха - извадиха частните болници от задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се отчита от частна, го плащаме на цена от 1050 лв. Разликата е 7 пъти", описа д-р Дечев.

"Всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме", коментира гневно той пред "Дарик".

Промените в закона, атакувани от Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 г., показа справка на "24 часа". Тогава здравен министър е Петър Москов. Според тях, ако лечебно заведение е с над 50% държавна или общинска собственост, задължително прави търгове за лекарства, медицински изделия и т.н. Ако е с над 2/3 частен капитал, не прави.

Управителят на НЗОК остро критикува и случая с обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри, като заключи, че отново "каруцата беше поставена пред коня".

в. "24 часа"

"До пет години затвор за такси без лиценз"

Нелегалният превоз на пътници ще бъде криминализиран. На срещата в петък с превозвачите, на която тол системата беше орязана, премиерът Бойко Борисов е дал „зелена светлина" да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс от правосъдния министър за инкриминиране на возене на пътници без лиценз. Превоз без разрешителни и регистрация ще се наказва със затвор от 3 до 5 години, предлага транспортният бранш.

Досега шофьорите, работещи чрез платформи за таксиметров превоз или возещи пътници срещу пари с бусове, можеше да бъдат единствено глобявани.

Най-много водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, отнасяха по 2000 лева глоба.

Превозвачите и таксиметровите водачи се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министрите Петя Аврамова и Владислав Горанов в петък. Освен намаляване на обхвата и тарифите на тол системата, браншът се е договорил за усилия на държавата за намаляване на нелегалния превоз и да бъде създаден единен орган за контрол по пътищата, съобщи Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи още след срещата, но без да даде подробности. Пред „Монитор" председателят на Националния таксиметров синдикат адвокат Райна Петрова обясни, че текстовете за Наказателния кодекс ще бъдат представени тази седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Явно административното наказание не е достатъчно, нито за превенция, нито за прекратяване на тази дейност, затова държим на по-строги мерки, което се предвижда от НК", смята адв. Петрова, шеф на новата, но активна организация.

Така ще се ограничи в бъдеще навлизане на платформи както „Юбер" и „Максим". Преди дни на втора инстанция съдът реши, че руската платформа предлага услуга, която представлява нелоялна конкуренция.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 08.06   68 г. – Римският сенат провъзгласява Галба за император. 1624 г. – Земетресение разтърсва Перу. 1783 г. – Вулканът Лаки в Исландия изригва в продължение...