Преглед на икономическите теми в печата, 14 ноември

14.11.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 14 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Очакват тол системата отново да се забави"

Браншовици настояват тя да бъде въведена за всички автомобили едновременно

През март 2020 г. няма да има готовност за внедряване на тол системата у нас. Това мнение изрази Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България пред  Bloomberg TV Bulgaria. Според Димитров има необходимост от свиване на обхвата на системата и покриване единствено на магистралите и пътищата I клас, които са част от международни коридори. "Такъв е и европейският пример", коментира той. Според Димитров всички държави в Европа започват да въвеждат тол системата с доста по-малък обхват. 6 хил. км, които за момента е предвидено да се обхванат у нас, са около 20% от републиканската пътна мрежа. Гостът посочи, че системата би трябвало да бъде въведена за всички превозни средства. Съседните на България страни, с изключение на Унгария, имат тол система, но тя е валидна за всички -  и леки, и тежкотоварни автомобили, твърди браншовикът.

Както е известно, стартът на "печатницата за пари" беше отложен от 16 август 2019 г. за 1 март 2020 г. Причината бе, че все още не се знае какъв ще е обхватът на платените пътища и таксите за тях. А сега се оказва, че и нормативно държавата не си е свършила работата с промени в наредби съгласно изискванията на закона. Не са готови и дигиталните карти за таксуване. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова до депутатите от БСП Георги Свиленски, Димитър Данчев и Любомир Бонев, даден преди месец.

Дигиталната карта за таксуване на камионите и автобусите все още не е готова. Причината за това се оказват поставените пътните знаци за начало и край на населеното място (№11 и №12). Направена проверка на терен установила, че голяма част от тях се намират на места, които не съответстват на действащия общ или подробен устройствен план. Освен това предстои да се въведат нови пътни знаци, за които ще се изисква плащането на е-винетка или тол такса. За целта е предприета промяна в Наредба №18 от 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса, и съответно имат отношение към цялостната организация по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси. Промените в наредбата за пътните знаци бяха публикувани на 9 септември и тепърва предстоят да бъдат приети. След това ще трябва да се обяви поръчка за изработването им. Към момента регионалното министерство няма яснота колко пари ще са нужни за това, защото не знае обхвата на платените пътища за тировете.

в. "Дума"

"Край на схемите с фиктивни строежи"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се зае да изпълни едно от основните си обещания в предизборната си програма - спиране на презастрояването в София. "Внесох в регионалното министерство предложения за първия пакет от мерки за промяна в законодателството, който да доведе до затваряне на вратички съществуващи в закона, които позволяват на някои недобросъвестни инвеститори да злоупотребяват. На първо място са изискванията за т.нар нежилищни сгради -общежития, апартаментни хотели, ателиета, за които има по-ниски изисквания за отстояния, както и за паркиране. Затова искам да се направят законови промени, които да не позволяват злоупотреби с тези възможности", заяви пред "Труд" Фандъкова. По думите е, тези злоупотреби водят до проблеми за градската среда и паркирането и до проблеми на бъдещите собственици. "Хората са идвали при нас за да търсят решение, защото когато живеят в нежилищна сграда не могат да се регистрират на постоянен адрес, което не им позволява децата им да кандидатстват или да имат предимство в детските градини и училищата. Ползват промишлен ток, което значително оскъпява живота им", посочи Фандъкова.

Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който кметът на София внася в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Ще бъде сформирана работна група между ведомството на регионалния министър Петя Аврамова и Столична община със специалното участие на главния архитект на София Здравко Здравков и специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

"Възложили сме и разработване на втори пакет, който да помогне за увеличаване на отстоянията при строителството на сгради в жилищните райони, което да позволи повече въздух в кварталите и спасяване на част от зелените площи. Възложили сме на преподавателите в УАСГ да разработят, така че да бъдем конкретни", каза още Фандъкова.

"Искаме хората да не останат излъгани от предприемачите, а още при купуването да има яснота - дали купувате жилище или офис. Има редица сгради които се одобряват като ателиета, в същото време тези обекти са с табела на тях "продавам жилища". Хората купуват тези жилища и в един момент установяват, че не могат да получат адресна регистрация. Вратичката трябва да бъде премахната", категоричен бе арх. Здравков.

в. "Труд"

"Горанов: В бюджета за 2020-а принципът е харчиш, колкото изкарваш"

"Принципът е да харчиш толкова, колкото изкарваш. Ограничаваме разходите до приходите. Ниската задлъжнялост и балансираният бюджет са най-добрият буфер срещу кризата." Така финансовият министър Владислав Горанов представи бюджета за догодина пред депутатите.

Със 126 гласа "за" и 92 "против" парламентът прие на първо четене финансите на държавата за 2020 г.

Ръст от 3,3%, 10% ръст на бюджетните заплати, безработица 4,1% и инфлация 2,1% са заложени в него. Предвидено е изтегляне на нов дълг от 2,2 млрд. лв., което е един от буферите в бюджета, каза Горанов.

Данъците няма да се променят до края на мандата, както сме обещали, каза той. Но призова към преразглеждане на имотните налози. "Искаме модерна инфраструктура и да плащаме по 20 до 50 лв. данък за имот в столицата, който струва 150 000 лв. Е, няма как да стане", мотивира се той.

в. "24 часа"

"Банов пропиля шанса да вземе 700-те хил. лв. неустойка за Ларгото"

Въпреки че министърът на културата Боил Банов емоционално се заканваше да получи неустойката от 754 хил. лв. за забавянето на ремонта на Ларгото в центъра на София, това със сигурност няма да се случи, и то по вина на подопечното му министерство. Случайно или не, Министерството на културата (МК) е пропуснало срока за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка. Това става ясно от определението на Върховния касационен съд (ВКС), което е окончателно. МК ще трябва да плати и 73 хил. лв. разноски по делото.

В решението на съда са описани всички шмекерии, които МК се е опитало да приложи, за да оправдае нехайството си. Първоначално жалбата е била внесена "на ръка", ден след като е изтекъл крайният срок -12 март, при това не в Апелативния съд, а в Софийския градски съд. След като това не минало, от МК сменили тактиката и започнали да твърдят, че жалбата е изпратена в срок, но по пощата преди изтичане на едномесечния срок. За целта са представили ксерокопие от лицевата част от пощенски плик с подател К.П. (представител на министерството) до Софийския апелативен съд. Според съда обаче пликът "е с напълно нечетлива дата на положения датов печат и конкретна пощенска служба". Магистратите питат какво е правил този плик в Министерството на културата, ако с него е била изпратена жалбата до съда.

ВКС отхвърля и представената от Министерството на културата обратна разписка. "Тя не може да се кредитира като писмено доказателство, от което да се установи по несъмнен начин, че касационната жалба е подадена в едномесечния срок, тъй като тя не съдържа данни какво е доставено с нея, липсва изходящо клеймо за доставка н

в. "Сега"

"Всяка втора фирма дава коледен бонус"

Само половината компании дават на служителите си коледен бонус, но не с големината на 13-а заплата. Това показва проучване на Adecco България сред 100 български и международни компании от IT секторите, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

Причина за това е, че компаниите са ориентирани към поощряване на доброто представяне и предпочитат да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници. Вероятно това обяснява и защо великденските бонуси са още по-малко популярни и се срещат при едва 20% от компаниите.

„Проучването показва, че заплатата е най-важният елемент в привличането и задържането на служители, но далеч не е единственият. Работодателят се стреми да диверсифицира пакета от социални придобивки и компенсации, които предлага на служителите си, за да отговори на по-комплексните им потребности", коментира Константинос Милонас, изп. директор на Adecco Group за България.

Финансовият пакет на служителите включва както заплата, така и бонуси, ваучери, комисиони. Повече от половината от компаниите предлагат ваучери за храна, обикновено за 60 лева на месец, което е необлагаемият максимум. Предлагат се и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули. В над 1/3 от компаниите се дават карти за градски транспорт. Почти всички анкетирани работодатели плащат мобилните планове и телефони, а в половината от тях се предоставят и служебни лаптопи, като това варира според позициите на служителите. В 2/3 от компаниите се предоставят и служебни автомобили, но за специфични позиции.

Друг тип възнаграждение за служителите е предоставянето на различни услуги, стойността на които може да е изцяло поета от компанията или е с участие на служителите. Такова е например допълнителното здравно осигуряване, което виждаме при почти 100% от компаниите.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...