Преглед на икономическите теми в печата, 15 юли

15.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 15 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"БСП прави паспорт с проблемите на всяка община"

Правим паспорт на всяка община с откритите въпроси, проблемите пред хората и възможните решения. Правим го на място, след срещи с гражданите и с общинските ръководства на партията. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на ръководството на партията и ръководството на общинската организация в Шумен. Целта ни е също да обсъдим възможни партньорства, кандидати за кметове и да се подготвим за предстоящите избори, уточни лидерът на левицата. Нинова изтъкна, че на Европейските избори в Шумен разликата на БСП с ГЕРБ е само 188 гласа. Това ни дава увереност да мислим, че можем да направим пробив тук и да спечелим изборите. Още повече, че Шумен се управлява изключително лошо, подчерта Нинова. И добави, че в Шумен се ползва най-скъпата вода, без пречиствателна станция, с мрежа, която е в ужасно състояние и без конкретно решение на този въпрос. Нинова коментира, че в града е изключително лоша инфраструктурата, много голяма е тревогата  и в Шумен, както и на други места в България, за болниците. 

В Шумен ни споделиха за тежкото състояние на болниците, липсата на лекари, затварянето на отделения, невъзможността на хората да получат навременна помощ. Държавната болница в Шумен е почти пред фалит. Това става национална пандемия - в Ямбол и Сливен проблемите бяха същите. Здравеопазването става тема номер 1 на страната, особено общинското и областното. Ние имаме конкретните си предложение и на национално ниво, и по места, но на първо време е изключително важно държавата да поеме грижата за общинските и областните болници, коментира още Нинова. 

Ние настояваме да започнем политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Ще дойдат и тези избори, ще заминат, без истински политически разговор за местното самоуправление и местната власт. Потопени само в скандали, в жълти новини, ще пропуснем разговора за политика. Ето защо, възнамеряваме от "БСП за България" другата седмица да внесем промени в закона за местното самоуправление и местната администрация, обяви Корнелия Нинова. По думите й в последните години държавата постоянно прехвърля на общините правомощия, отказва се от своите грижи за общините и населението в тях, без тези правомощия да са финансово обезпечени. Държавата прехвърля правомощия на общините, но те нямат субсидия или не им се дава бюджет за да изпълняват тези правомощия. Тези промени, които ще внесем, ще гарантират, че когато държавата дава правомощия на общината, то ще бъде финансово обезпечено. Второто ни предложение е свързано с факта, че по-малките общини не могат да кандидатстват по сериозни проекти. Ще предложим две или три общини да могат да се обединяват, когато имат граничен, голям проект, който засяга няколко общини, за да може по-лесно да се преодолеят условията по кандидатстване, да се получава финансиране и да се реализират проектите, обясни Нинова.

Вярвам, че днес ще постигнем консолидация вътрешнопартийно в Шумен, ще излезем единни, на конференцията ще имаме добър кандидат за кмет. Структурите ни тук и в областта са във висока степен готови за изборите. Обръщаме се и към други политически партии, НПО, граждански сдружения за смяна на модела. Държавният модел на управление е пренесен на общинско ниво. Това са феодални владения, където от години са се окопали ГЕРБ. Този модел може да започне да се променя на местните избори, бе призивът на Корнелия Нинова.

в. "Дума"

"Юлски мъртвак паникьоса летовниците"

Мъртвото вълнение ни изненада и започна още през средата на юли. Опасното явление паникьоса летовниците по Черноморието. Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2 август по стар стил) и в началото на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един момент. Миналата година например връхлетя още в началото на лятото - през юни, обясниха спасители пред "Труд".

Мъртвото вълнение този сезон действа по нов "график" - в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар. Сутринта започва със зелено знаме за спокойно море, около обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията вече е червена - за опасно море и мъртво вълнение, което се появява почти всеки ден за по няколко часа, разказаха спасители пред вестника.

От днес в цялата страна настъпи драстична промяна във времето. Двама туристи дори сигнализираха, че са видели торнадо много на вътре в морето край Равда и Несебър. Обилни валежи и спад на температурите с близо 10 градуса опразниха плажовете по Черноморието. От 35-36 градуса живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса, каза за "Труд" дежурният метеоролог от НИМХ -клон Варна. Очаква се вълнението на морето да стигне 2-3 бала.

От сряда започва бавно повишаване на температурата, но в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото застудяване морската вода е 25 градуса -идеална за къпане. Това повишава бдителността на спасителите. "Задуха ли от североизток, вдига вълната и става опасно", предупреждава Георги Есев, шеф на варненските гардове на плажа.

в. "Труд"

"Приходите от български туристи с ръст от над 10% през май"

Въпреки спада в приходите на българските хотели като цяло през май 2019 г. нощувките и приходите от българи са повече от миналата година по същото време.

През май 310 573 българи са пренощували в местата за настаняване, което е с 8,5 на сто повече на годишна база. Средствата, които са оставили в хотелите, надхвърлят 25,725 млн. лв. - ръст от 10,5%.

От големите морски курорти по нашето Черноморие засега само Св. Константин и Елена и Дюни не са засегнати от спада на туристите и на приходите. Дори напротив - през май приходите от нощувки на хотелите в курорта Св. Константин и Елена отбелязват 50% ръст спрямо същия месец на м.г. Те са 1,5 млн. лв. сега спрямо 1,054 млн. лв. през м.г., показват данните на НСИ.

Друг такъв курорт е Дюни. През май м.г приходите от нощувки на местата за настаняване в курорта са били 288 хил.. докато през май 2019 г. са 414 хил. лв. те. ръстът е 43%. И в двата курорта процентното съотношение между приходи от нощувки на българи и на чужди граждани през сравняваните месеци се променя съвсем слабо в полза на българите, показват данните.

Приходите на останалите курорти бележат спад. Най-силен е той в Златни пясъци - 18%. Слънчев бряг през май 2019 г. има с 10% по-ниски приходи в сравнение със същия месец на м.г., а най-слаб е спадът в Албена - 5.5%. И в трите курорта обаче сравнението се прави с твърде силния май на 2018 г, когато приходите са били рекордно високи.

в. "24 часа"

"90% от законите в парламента са писани „на коляно"

Законодателният процес в Народното събрание продължава да е обременен с много тежки недостатъци. Законовите промени се предлагат без сериозна обосновка, най-често липсва оценка на разходите и резултатите, въобще не се полагат усилия да бъдат информирани гражданите какво се изменя и какви ще бъдат последствията от поправките. Такъв извод може да се направи от резултатите, които представя последното проучване върху законодателната дейност, проведено от Националния център за парламентарни изследвания. Проучването обхваща първите 2 години от работата на сегашното Народно събрание и включва 338 законопроекта, внесени в този период.

Най-често, за да се мотивира законодателната инициатива, депутатите и правителството ползват аргументи, свързани с правото на ЕС (24.2%), както и неефективност на съществуващото законодателство (21.5%). Прави впечатление, че в 15.8% от случаите вносителите се ограничават само до общо излагане на причините, т.е. липсва дълбочина и конкретика. Фрапиращите 89.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка. Това потвърждава налагащата се представа, че законодателните промени се пишат „на коляно", без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области.

Пълен провал отбелязва парламентът в графата „откритост", която засяга както подготовката, така и последващото приложение на законопроектите. В 96.4% от случаите вносителите изобщо не са се присетили или не са поискали да запишат, че резултатите от законовите промени трябва да бъдат периодично публикувани. Мерки за повишаване на информираността на гражданите не са предвидени в 94.1% от законопроектите. Тези данни показват категорично, че парламентът и правителството почти никога не вземат предвид факта, че обществеността трябва да бъде наясно с това какво вършат и какви резултати са постигнали в своята законодателна дейност.

в. "Сега"

"ВАС не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с руския кандидат за "Турски поток"

Безпрецедентното решение на "Булгартрансгаз" да подмени строителя на продължението на "Турски поток" през българска територия може да провали напълно изпълнението на проекта за близо 3 млрд. лв. Причината за това е, че със свое определение от 11 юли Върховният административен съд (ВАС) окончателно е забранил на държавната компания да подпише договор със свързаното с руската ТМК обединение "Газово развитие и разширение в България", докато не приключи окончателно спорът за отстраняването на саудитския консорциум "Аркад".

На 28 юни Комисията за защита на конкуренцията вече определи действията на "Булгартрансгаз" при смяната на изпълнителите като неправомерни и остави в сила класирането от април, според което обществената поръчка следва да се възложи на "Аркад". Но това решение на КЗК също може да се обжалва пред ВАС, като дали такива действия са предприети от "Булгартрансгаз" или обединение "Газово развитие и разширение в България" ще стане ясно в понеделник.

Няма обществен интерес

След като на 6 юни отстраненият победител "Аркад" подаде жалба в КЗК срещу сензационното решение на "Булгартрансгаз", изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов поиска от регулатора разрешение да сключи договор с другия участник, преди производството да е приключило. Мотивът му за това беше, че проектът е от "особено важен държавен и обществен интерес" и забавянето му може да причини "значителна и трудно поправима вреда".

КЗК обаче прецени, че доводите на държавния газов оператор са неоснователни, тъй като изграждането на въпросната инфраструктура не е свързано със запазването на живота и здравето на гражданите, а и към момента в страната има действаща газопреносна мрежа, която задоволява потребностите.

Именно това решение на КЗК беше обжалвано пред ВАС, но не от "Булгартрансгаз", а от обединение "Газово развитие и разширение в България".

в. "Капитал"

"Гастарбайтерите тръгнаха, затапиха границата с Турция"

Хиляди турски гастарбайтери с леки коли от рано сутринта се струпаха на ГКПП „Капитан Андреево" на път за Турция. Те пътуват от Западна Европа за южната ни съседка, където традиционно прекарват годишната си отпуска.

Чакането на Капитан Андреево отнема повече от час, дълго се чака и на турския пункт Капъкуле. За интензивен трафик от леки коли на изход на българо-турската граница край Свиленград предупреждават от Гранична полиция. Пред всички гишета има дълги колони от чакащи да преминат автомобили.

Керванът от гастарбайтери започва да се движи към Турция от средата на юни и достига своя пик в края на юли. Най-кошмарен е месец август, защото тогава има двупосочен трафик на постоянно живеещите в Европа турци.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.01   1582 г. – Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море. 1759 г. – Открит е Британският музей. 1892 г. – Джеймс Нейсмит...