Преглед на икономическите теми в печата, 16 януари

16.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 16 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"НАП "провали" десетки коледно-новогодишни банкети"

През декември бдителни инспектори са затворили над 20 заведения в цялата страна заради криене на обороти

Бдителни инспектори на НАП провалиха сметките за печалба на десетки заведения и вгорчиха празниците на техни клиенти, направили резервации за тържества и банкети през декември.

При проверки около Никулден, 8-и декември, Коледа и Нова година в цялата страна служители на спецзвеноно "Фискален контрол" са запечатали над 80 търговски обекта - барове, ресторанти, дискотеки, магазини, заради нарушения на данъчното законодателство, научи в. "Сега". Сред попадналите в клещите на НАП са известни заведения като клубовете  "Планет" в София до НДК и "Сикретс" в Стара Загора. Заради наказателната акция на данъчните, довела до запечатване на ресторанти и дискотеки за цял месец, серия планирани банкети са били отменени.

Столичният клуб "Планет" например бе затворен на 14 декември и хората, запазили там места за фирмено парти, просто си получили обратно парите. Потърпевши твърдят, че от заведението им обяснили по телефона, че причината е "профилактика". Но познатите лепенки на НАП със знака "СТОП" с червени букви върху входните врати на клуба издали истинската причина - затваряне заради данъчни нарушения. 

в. "Сега"

"Поскъпват дрехи и обувки от Китай"

Редица дрехи и чанти от Китай, както и килими и обувки от Турция може да поскъпнат заради новите правила за внос, които вече са в сила. С промени в Закона за митниците беше въведено правилото, че при внос на определени рискови за приходите в държавната хазна стоки, ако обявените за тях цени са по-ниски от "справедливите цени, валидни за тях в ЕС", митничарите ще изискват обезпечение. Обезпечението трябва да гарантира плащането на дължимите мита и ДДС, изчислени върху "справедливите цени за тези стоки".

Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов вече са определени рисковите за хазната стоки. Това са общо 21 групи стоки от редица страни извън ЕС. Сред тях са например дрехи от Китай, Турция и Бангладеш, както и трикотажни и плетени облекла от Виетнам и други облекла от Сърбия и Индия. Обувки от Китай, Турция, Виетнам и Индонезия също са включени в рисковите стоки.

При внос на такива стоки митничарите ще сравняват обявените за тях цени със "справедливите цени" за страните от ЕС, които се предоставят на администрацията чрез системата "ТЕЗЕЙ" ("THESEUS") на Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Ако цените на вноса са по-ниски от "справедливите", фирмите ще трябва да дадат обезпечение и след това да докажат, че наистина са договорили обявените от тях по-ниски цени. Много търговци обаче ще предпочетат да избегнат затрудненията с даване на обезпечение и доказване цената на вноса и просто ще обявят по-високи цени. Търговците, които действително са договорили по-ниски цени при вноса, ще могат да докажат това на митничарите, но това ще им коства време и пари, които също имат своята цена. Сериозен проблем за бизнеса е и, че фирмите нямат достъп до данните от системата "ТЕЗЕЙ". Така наречените "справедливи цени" са достъпно само за администрацията. Всичко това ще се отрази на цената на внасяните стоки.

в. "Труд"

"Строят магистралата към Сърбия с пари от „Струма"

Магистралният път от София до Калотина ще бъде достроен със евросредства, предвидени първоначално за доизграждане на отсечката на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, научи "Труд".

Страната ни оттегли апликационната форма за 270 млн. евро за магистралата, но няма да се отказва от проекта и ще го разглежда като приоритетен, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Средствата по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" ще бъдат пренасочени към други два важни проекта -доизграждането на магистрала "Европа" от София до сръбската граница и железопътния проект по същото трасе, научи "Труд".

Апликационната форма за магистрала "Струма" в частта й през Кресненското дефиле ще бъде актуализирана, така че да отговаря изцяло на зелената политика на Брюксел и страната ни ще кандидатства с проекта през следващия програмен период на европомощта. Според строителния сектор промяната ще позволи трудният проект да бъде построен с нужното качество и за нужното технологично време.

Решението не спира проекта, а ще ускори екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения "тесен участък" по направлението до границата с Гърция, увериха от пътната агенция. От ведомството припомниха, че избраният вариант за трасето през Кресненското дефиле с разширение на съществуващия път и построяване на нов в обратна посока в най-голяма степен отговаря на техническите, социално-икономическите и екологични изисквания.

"Въпреки това, за да е максимално прецизна относно въздействията на проекта върху видовете и местообитанията, които са предмет на опазване в дефилето, държавата ще пристъпи към определяне на специфични консервационни цели и мерки", подчертават от пътната агенция. От ведомството ще предприемат зелени мерки за намаляване на въздействието от трафика по съществуващия път и за повишаване на безопасността за шофьорите.

в. "Труд"

"Блокът решава за сградната инсталация, може да е 20-40%"

Общото събрание на етажната собственост може да определи колко да е сградната инсталация, но не по-малко от 20 и не повече от 40%.

И в момента е позволено блокът да реши какъв процент да са общите части в плащането за парното, но явно се е получило изкривяване и затова се поставят и тези ограничителни рамки.

Промяната е записана в проект за нова наредба за топлоснабдяването, която е публикувана за обществено обсъждане. Преди повече от 10 г. пак имаше такава възможност но тогава процентът за сградна инсталация бе между 10 и 30. Този текст бе премахнат от наредбата, тъй като масово се избираше най-ниският процент и това водеше до изкривяване на сметките - сравнително ниски през зимата и висока сума за доплащане при изравнителните.

Сега в наредбата в частта за дяловото разпределение няма сериозни промени освен една. Ако за подгряването за топлата вода за 1 куб. м се изразходват повече от 150 квтч и всички имоти в сградата имат индивидуални водомери за гореща вода, то топлофикацията е задължена да извърши проверка на настройката на съоръженията в абонатната станция и на техническата им изправност.

Проверката се извършва в присъствието на представител на етажната собственост и се съставя констативен протокол с описание на коригиращи мерки.

Такава инспекция се прави и за сгради-етажна собственост, в които клиентите са избрали да заплащат консумираната топлинна енергия по реална месечна консумация.

Големите количества енергия за подгряване често са проблем и вдигат сметките. Така в блок в "Разсадника" за ноември има 513,36 квтч енергия за загряване на водата.

По-категорично е записано, че клиенти, присъединени към абонатна станция, са длъжни да монтират уреди за дялово разпределение. В сегашната наредба това е задължително за сграда, в която се въвежда дялово разпределение.

в. "24 часа"

"1215 язовира без стопанин заради липсващи документи"

Държавата отказва да стопанисва заради липсващи документи близо половината от язовирите, които общините не могат да поддържат. Към края на миналата година от Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите" (ДП УСЯ) са издадени 132 заповеди за приемане и 1215 заповеди за отказ на общинските язовири, показват данни на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

На последното за 2019 г. заседание Управителният съвет на организацията на кметовете е разгледала текущото състояние на процеса по прехвърляне собствеността на общинските язовири на държавата. Такава възможност бе дадена от законодателя преди две години, тъй като общините нямат ресурс да я поддържат в нормално експлоатационно състояние. Държавата задели 500 млн. лв. в свое дружество, за да започне да ремонтира най-критичните язовири. До министъра на икономиката са подадени заявления за прехвърляне на язовири от 119 общини за общо 2734 броя язовира. Отговорността за стопанисване и управление на язовирите е сложно разпределена между държавни структури, предприятия, министерства и общини. Прави впечатление големият брой откази, както и липсата на информация за хода на процедурата при голяма част от заявените за прехвърляне язовири, коментира пред „Монитор" Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ).

Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) изтъква констатирани от нейните експерти проблеми, сред които са разминавания в акта за собственост с отразените граници в картата на възстановената собственост и в кадастралната карта, несъответстващо на акта за собственост на язовира вписване в кадастралната карта на начина за трайно ползване на обекта (напр. ниви, гори и др.), наличие на съсобственици на земята по кадастралната карта, непълно отразяване в кадастралната карта на територията на всички съоръжения на язовира или стената и т.н.

в. "Монитор"

"Инфлацията с 6-годишен връх"

Миналия месец потребителската инфлация в България изкачи 6-годишен връх и нейният размер достигна 3,8% на годишна база при 3 на сто през ноември, показват данни на Националния статистически институт. Увеличението на потребителските цени само през изтеклия декември е 0,7% спрямо ноември, когато се повиши с 0,5 на сто. Това е най-високата инфлация в нашата страна от края на 2013 година и е факт само няколко месеца, след като през септември тя се забави до 2,3% (най-ниско ниво от април 2018 година).

През декември солиден ръст от 1,1% спрямо предходния месец регистрират цените на облекло и обувки, както и тези на транспортните услуги, докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,8%, а на алкохолните напитки и на тютюневите изделия с едва 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,1% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване - също с 0,1%, докато транспортните цени на съобщенията се повишават с 0,2%, на развлечения и култура - с цели 7,5%, а за ресторанти и хотели - повишение с 0,6 на сто. Хармонизираната инфлация се увеличава през декември с 0,8% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември) се ускори до 3,1%, но все още остава далеч под многогодишния връх от 3,6%, достигнат около година по-рано (през октомври 2018-а). Декемврийските данни на НСИ са ясен знак за засилване на инфлационния натиск в края на изминалата година след слабостта, която беше отчетена през лятото и особено в началото на есента, твърдят от НСИ.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 02.04   1512 г. – Испанският мореплавател Хуан Понсе де Леон достига източното американско крайбрежие и нарича полуострова Флорида. 1861 г. – Йосиф Соколски е...