Преглед на икономическите теми в печата, 17 септември

17.09.2019 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 17 септември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Днес София празнува"

София празнува днес 140 години от обявяването й за столица на България. 17 септември е и денят на Света София и дъщерите й Вяра, Надежда и Любов.

Денят на София ще бъде отбелязан с редица тържествени церемонии и многобройни културни събития.

Празникът започва точно в 10.00 часа, когато Столичният общински съвет ще проведе тържествено заседание, на което ще бъдат връчени звания „Почетен гражданин на София”, „Почетен знак на Столичната община” и на „Значка на София”.

От 11.30 часа пред църквата „Света София” ще се проведе Тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града.

От 17.00 часа в парка „Заимов” ще се проведат празничен танцов спектакъл и карнавално шествие.

В 17.30 часа пред Народния театър “Иван Вазов” започва концерт на Софийския духов оркестър.

В 18.00 часа започва концертът за деня на София в район „Искър“. Той ще се състои в парк „Езерото“ и ще бъде с участието на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет „Българи“, танцов състав „Алгара“, представителен мажоретен състав „Светла“ и младата народна певица Валентина Шерденкова.

От 18.30 часа в Народен театър „Иван Вазов” ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. Носител на тазгодишната Специална награда за изключителни постижения и принос в националната култура е примата на българската музика Лили Иванова. БНТ1 ще излъчи церемонията по награждаването от 22.00 часа.

През целия празничен ден е свободен достъпът за посетители на Зоологическа градина – София, парк-музей „Врана”, Регионален исторически музей – София и Софийската градска художествена галерия.

Кулминацията на празника ще е в 20.30 часа, когато на площад „Княз Александър I” започва грандиозният аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг „Градски вибрации 140 ВРМ (140 удара в минута)”.

Шоуто е създадено специално за Деня на София и е със специалното участие на Деси Андонова, Ина Кънчева и Космическите гласове от България. Музиката за събитието е сътворена от DJ Иван Шопов и пианиста Димитър Бодуров, а визията и 3D мапинга са дело на Весела Данчева и екип от Компот Колектив – автори на едни от най-представителните съвременни анимации за България. Визуалното шоу по време на концерта ще бъде създадено от Лора Шопова.

„София градски вибрации – 140 удара в минута“ ще представи образи от звуци и картини, сътворени от популярни млади творци от различни жанрове и стилове, които изграждат пулса на града ни до кулминацията от 140 удара в минута.

в. "Дума"

"За всеки трети първолак българският език не е майчин"

Между 25-30% от 60 000 ученици, които сега ще са в първи клас, са от ромски, турски и други групи, и имат проблеми с общуването с учителите, тъй като българският език не им е майчин. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия, като цитира косвени данни на МОН.

По думите му по-нисък е процентът в по-високите класове. За пореден път той обясни, че нараства броят на децата, които идват от семейства с ниско образование. Двете тенденции водят до натрупване на дефицити и самоизключване на ученици.

По случай първия учебен ден в своето официално поздравително писмо министър Вълчев посочи, че "честваме знанието - най-важната инвестиция в бъдещето на една нация. А когато говорим за бъдещето, ние имаме предвид нашите деца". "Днес не е официален празник, но е най-празничният ден", допълни още той по време на откриването на учебната година в Първа английска гимназия, където бе заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Скъпи родители, знайте, че вашите деца са прекрасни. Всяко е отлично в своите способности - математика, езици, спорт и изкуство", каза от своя страна Фандъкова.

Първият учебен ден честити и премиерът Бойко Борисов. На страницата си във фейсбук той публикува: "Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни".

в. "Труд"

"Дизелът поскъпва, бензинът пак над 2.30 лева"

Атаката с дронове на рафинерии в Саудитска Арабия удари България с по-високи цени на горивата, като дизелът пак ще е над 2,30 лв. До края на седмицата се очаква поскъпването и на бензина у нас след рязкото увеличение на петрола заради терора.

В понеделник при отварянето на борсите в Азия нефтът се вдигна с 20%, но по-късно цените се поуспокоиха, като ръстът остана в рамките на 10%.

Според ценови експерти това означава, че горивата у нас ще се увеличат с 6 ст. на литър.

Само преди седмица цената бе паднала до най-ниското си ниво от 7 месеца и масовият бензин А95 се продаваше под 2,20 лв., а дизелът бе 2,25 лева по големите вериги бензиностанции.

в. "24 часа"

"8209 лева - шефът на радиото с по-висока заплата от Бойко Борисов"

Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли е бил малко по-скромен - 7800 лева.

Генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли, на практика е по-високо платен от министър-председателя и президента на България.

Данните ни бяха предоставени неофициално от източници от парламента. По закон, гласуван от депутатите, генералният директор на БНР трябва да получава заплата колкото председател на комисия в Народно събрание. С днешна дата тя е близо 5000 лв.

Бойко Борисов получава 5900 лв., заплатата на президента надхвърля 7600 лв.

Според договора, който Костов сключва със СЕМ за възлагане на управление на БНР, има право и на допълнително месечно възнаграждение, не по-голямо от 40% от основната му заплата. Тази надбавка я определя той самият като генерален директор.

Ако решението на Управителния съвет на БНР от понеделник сутрин за 25% увеличение на заплатите се отнася и за ръководия екип, то Светослав Костов ще се радва вече на заплата от 10 261 лв.

Шефът на радиото не успя да обясни в понеделник пред Съвета за електронни медии кой е виновен за спирането на "Хоризонт" в петък от 6 ч до 11 ч сутринта. Проблем с оптичния кабел, който пренася данни, е довел до замлъкването на програмата, е неговата версия. На изслушването пред СЕМ бяха поканени и представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"На 11 септември заради множество констатирани от директора на дирекция "Техника" проблеми в БНР за осигуряване на нормалното приемане не само на "Хоризонт", но и на различните програми, се реши да бъде извършена профилактика в БНР", обясни Костов пред съвета. По думите му планови профилактики се залагат в началото на годината. Проверка показала, че такива не са правени от години. "И може би всичко това е довело до проблемите. Но е ясно, че има чисто технически проблем", уточни Костов.

в. "24 часа"

"Само 14 екипа от БАБХ проверяват за платените суми за чумата по свинете"

14 екипа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверяват дали са изпълнени условията за изплащането на еднократните помощи. След като хората от хиляди населени места, които попадат в 20-километровите санитарни зони, както и във високорисковите зони извън тях, бяха принудени да умъртвят "доброволно" прасетата си, от БАБХ започнаха да изплащат еднократната помощ от 300 лв. на двор за дезинфекция.

В отговор на въпроси, зададени от в. "Сега", от земеделското министерство обясниха, че 14 екипа от Централното управление на агенцията по храните правели проверки на местата, където стопаните са получили помощта за почистване и дезинфекция. Към 10 септември изплатените средства са били в размер на 5 млн. лв. в 1205 населени места в 27 области, става ясно от отговора. В него не става и дума как 14 екипа биха могли да се справят с нужните проверки. За размера на изплатените суми съобщи в понеделник и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, като по нейни думи средствата обхващат малко повече от половината засегнати стопанства.

Досега обаче не е съобщен точният брой на населените места, в които хората трябва да получат еднократната помощ за дезинфекция. Би трябвало финансовата подкрепа да важи за всички стопани - с нерегистрирани и регистрирани животни. Реалните обезщетения, които не са за дезинфекция, са предвидени само за стопани с регистрирани животни. Според правилата това трябва да става с протокол, подписан от кмета на съответното населено място, а стопаните на умъртвени и "доброволно усвоени" животни да са подали декларация, че в следващата година няма да отглеждат прасета. При ограничения капацитет за проверки това отваря огромна пробойна за спекулации и за подаване на неверни данни, особено във време преди наближаващи местни избори.

в. "Сега"

"Търговците: Новите господари на електроенергийния пазар"

Посредниците на борсовия пазар на ток се окрупняват и завземат все по-голяма част от финансовите потоци в бранша

Сред 30-те най-големи по приходи дружества в енергетиката през 2018 г. попадат девет търговеца на ток. Те са с един по-малко спрямо 2017 г., но общите им приходи са повече - 2.03 млрд. лв. при 1.95 млрд. лв. година по-рано. Това до известна степен може да се обясни с по-високите борсови цени на електроенергията, но също така е ясен сигнал за протичащите промени в сектора на свободната търговия с електроенергия - през миналата година редица търговци фалираха или просто се отказаха заради силно волатилните борсови цени, като клиентите им бяха поети от по-големите играчи, които пък успяха да стабилизират бизнеса си и да постигнат печалби. Окрупняването несъмнено ще продължи и през 2019 г., тъй като търговията с електроенергия изисква все по-големи ресурси, а възможностите за печалби намаляват поради невъзможността да се купува ток извън борсата. Освен това отпадането на таксите за внос и износ на електроенергия от 1 юли 2019 г. ще позволи на чуждестранните компании да увеличат присъствието си на българската борса, което допълнително ще усложни модела на малките търговци.

В същото време ролята и значението на тези компании ще продължат да нарастват заради развитието на свободния пазар. След като през 2018-а всички ВЕИ и когенерации с мощност 4 и повече мегавата бяха задължени да продават електроенергията си на борсата, от средата на тази година същото правило важи и за по-малките производители с мощност между 1 и 4 мегавата. А вероятно в бъдеще на борсата ще излязат и т.нар. американски централи.

В. "Капитал"

"Какви са шансовете да спечелите от тотото"

Мечтата на всеки от нас да бъде богат е безплатна, но колко го постигат е друг въпрос. Вероятността човек да бъде ударен от мълния е около 23 пъти по-голяма от тази да спечели шестица от тотото. И все пак може би си заслужава човек да помечтае няколко дни за това как ще изхарчи всичките пари от джакпота срещу сумата от няколко лева.

И все пак, как се изчислява вероятността да спечелим джакпот от лотарията и да живеем безгрижно цял живот? Това е много лесно, защото тотото представлява най-обикновена числова лотария. Лотарията 6 от 49 е най-популярна в България и ще разгледаме нея.

Разбира се, първо е необходимо да си купите фиш, да попълните шест числа по ваш избор и да го пуснете В лотарията 6 от 49 се теглят шест числа от 1 до 49 и е необходимо да ги познаете, за да ударите джакпота или голямата парична печалба.

Според Ричард Лустиг, „хващал" 7 пъти голямата награда от щатската лотария, спечелването на джакпота няма нищо общо с късмета. Хората, които разчитат на късмета, се заблуждават. Едно от нещата, които Лустиг съветва, е хората да не получават „треска за джакпот" или да не харчат повече пари за лотарията от това, което могат да си позволят, при значителен джакпот. „Не харчете пари, предназначени за храна или за наем, не харчете други средства, които сте спестили с някаква конкретна цел", съветва Лустиг, цитиран от изданието CNBC. „Да ,разбира се, че трябва да участвате, защото ако нямате фиш, няма как да спечелите. Но участието трябва да е в разумни граници", допълва още печелившият. Шансовете да спечелите джакпота, ако повече хора участват, не намаляват, защото хората не се състезават един срещу друг, смята Лустиг. Всички играят „срещу банката", така няма значение дали 10 човека играят или 10 милиона.

Съветът на Лудвиг е никога да не изпускате тираж. Статистически някои от числата в тиража са се падали по-често от други. Безспорен лидер в историята на тотото е 7, следвано от 23 и 25, а също 36 и 19. Сред челните 10 са също така 24, 38, 40, 31 и 21. Най-рядко излизат 22 и 41.

За тези, които не обичат математиката, ще използваме съвсем прости разсъждения. Вероятността да познаем едно число от 49 е 1/49. След като сме познали едно число ни остават 48, а вероятността да познаем второто е 2/48. Вероятността да познаем третото е 3/47, защото са ни останали 47 числа. За четвъртото, петото и шестото число вероятностите са съответно 4/46, 5/45 и 6/44 както сигурно сте се досетили. Умножаваме вероятностите за всички шест числа и така се получава следния израз:

Вероятност да познаем 6 числа в лотарията 6 от 49 = (1/49)x(2/48)x(3/47)x(4/46)x(5/45)x(6/44) = 1: 13 983 816.

в. "Монитор.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...