Преглед на икономическите теми в печата, 17 юли

17.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 17 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Хакерът отмъщавал за свалянето на Тодор Живков"

Отмъщение заради свалянето на Тодор Живков от поста генерален секретар на БКП е една от версиите за хакерската атака в сървъра на НАП. „Труд" видя, че спецът нарочно е затруднил използването на изтеклите данни, като всичките файлове са създадени на символичната дата 10 ноември 1989 г„ 14,13 часа - това е датата на отстраняването на Живков от власт.

В подкрепа на тази хипотеза са ругатните, които се съдържат в писмото на хакера към развитието на българската държава след 10-ти ноември.

Хакерът е проникнал от чужбина в базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) още в края на юни. Вчера лице, което се представи за хакера обяви, че е готово да публикува още информация. Но от НАП не изключват и вътрешен човек да е помогнал за източването на данни с имена, ЕГН-та и адреси от приходната администрация.

В понеделник анонимен хакер изпрати писмо до медиите от руски имейл с линк към сървър, откъдето всеки може да свали чувствителна информация за над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании. В имейла той твърди, че е разпространил 57 от общо над 110 компрометирани бази данни. Цялата компилация е около 21GB, готов съм да ви дам 11GB в CSV таблици, пише в писмото. Всъщност хакерът предостави 57 папки с 1044 файла, взети от сървър на НАП. Атаката е станала чрез SQL инжекция към сървъра. Базата данни е трудна за разшифроване, но в някои файлове има данни на хора, които са подавали данъчни декларации, както и за търговски обекти и какво продават.

в. "Труд"

"Военно положение заради чумата по свинете"

Да се въведе военно положение, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете, настояват от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България (АИСБ) и Асоциацията на свиневъдите в България. Според бранша, ако заразата стигне до индустриалните ферми, загубите за България ще са в размер на стотици милиони лева.

Ако армията не затвори пътищата, за да не се допуска пренасянето на заразено месо, а полицията не съдейства на ветеринарните лекари, всеки ден ще се появяват нови огнища, предупреди ветеринарният лекар д-р Румен Караманов.

Според него основният проблем е отглеждането на прасетата в задния двор. "1% нелегални прасета застрашават 99% от регистрираните свине в България", заяви той. Голям процент от тези животните са с неизяснен произход, обясни той.

По думите му Наредба 44 позволява отглеждането на животни тип "заден двор", но тя е правена през 2006 г„ когато не се е предполагало, че африканската чума ще навлезе в България. Браншът е настоял на среща със земеделския министър Десислава Танева да се укрепи оградата с Румъния, тъй като тя към момента не изпълнява никаква функция.

в. "Труд"

"Борисов против идеята на вицето си Дончев да се мисли за общински данък върху доходите"

Срещу предложението на вицепремиера Томисла Дончев след изборите да се проведе дебат - дали общините да не получат право да слагат надбавка върху данъка на доходите, се обяви премиерът Бойко Борисов.

"Данъци в този мандат няма да се променят", коментира вчера пред "24 часа" министър-председателят. Той бил скептичен към идеята и изненадан от предложението.

В интервю за "24 часа", публикувано във вторник, вицепремиерът Дончев лансира, че е време след местните избори да се отвори отново дискусията за повишаване на собствените приходи на общините. И дали не трябва да им се даде правото да слагат надбавка върху 10-те процента плосък данък върху доходите. Така може да си осигуряват ресурс за собствена политика и развитие, аргументира се Дончев, като припомни, че преди 2 години подобно предложение на кабинета бе отхвърлено от Народното събрание.

Идеята предизвика разнопосочни реакции сред кметовете. Хасан Азис, кмет на Кърджали и зам,-председател на ДПС, поиска държавата да отчислява от нейните приходи. Димитър Николов, кмет на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ, обаче одобри идеята след изборите да бъде започната дискусия.

"Дебат за разширяване на приходната база на общините е нужен. Необходимостта от повишаване на финансовата им самостоятелност чрез разширяване на приходната база на общините е безспорен факт, констатиран от много години. Това ще даде възможност на общините самостоятелно да решават повече въпроси от местно значение", коментира и кметът на Плевен Георг Спартански, който е от Реформаторския блок.

в. "24 часа"

"Бордът по туризъм: Време е да се отделят повече пари за реклама"

Сега е време да се отделят повече средства за популяризиране на България като място за туризъм в чужбина. Така дестинацията ще стане по-разпознаваема и търсена за четири сезона в предлагането на конкурентен продукт с много добро съотношение между цена и качество.

Това са заявили от ръководството на Националния борд по туризъм, който обединява големите инвеститори в бранша, по време на среща във вторник с министъра на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от организацията. На нея е присъствало почти цялото ръководство на борда.

Заложеният за тази година бюджет за реклама е 6,5 млн. лв. Още през март от Националния борд по туризъм поискаха с писмо до финансовото министерство спешното отпускане на допълнителни 10 млн. лв., за да се направи допълнителна кампания в Русия, Германия и Великобритания, както и в страната.

Министърът и представители на крупните инвеститори в българския туризъм са се обединили около тезата, че е нужна пълна мобилизация, отчитайки силната международна конкуренция в региона. От борда са заявили също, че подкрепят готвения механизъм за стимулиране на организирания туризъм, който трябва официално да бъде обявен в края на август.

в. "24 часа"

"74 българи всеки ден са емигрирали в Германия през 2018 година"

Средно по 74 български граждани ежедневно са емигрирали в Германия през изминалата 2018 г. според официални данни на местната статистическа служба, цитирани от ДПА. Всеки ден родината си на път за ФРГ са напускали по 79 хървати и по 180 румънци през миналата година. Масовото пристигане на източноевропейци в страната е допринесло населението на Германия да надхвърли 83 млн. души миналата година. Нетната миграция в страната е била 400 хил. души през 2018 г. - малко под миналогодишната, възлизала на 416 хил. души.

Според официалните данни по-голяма част от новопристигналите са от ЕС - 202 хил. души. От тях най-много са от Румъния (68 хил.), Хърватия (29 хил.), България (27 хил.) и Полша (20 хил.). Общият брой на българите се е увеличил с близо 8.7% в сравнение с този за 2017 г., когато те са били 310 хил. души по данни на статистическата служба на ФРГ.

През миналата година са намалели пристигналите в страната бежанци от държави, където се водят военни конфликти. Нетната миграция от Сирия например е спаднала почти наполовина - от 60 хил. души през 2017 г. до 34 хил. души през 2018 г.

в. "Сега"

"Зам.-директор и петима служители на фонд "Земеделие" са задържани"

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд "Земеделие", сред които ръководители на дирекции във фонда, са задържани за 24 часа. Това стана ясно от изявление на зам. главния прокурор Иван Гешев, след като във вторник сутринта специализираната прокуратура започна претърсване на кабинети и домове на служители на фонда. Макар да не назова конкретно име, от описанието на Гешев става ясно, че арестуваният зам.-директор на фонда вероятно е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развитие на селските райони. Предстои да се прецени дали ще се повдигнат обвинения и какви мерки за неотклонение ще бъдат наложени на шестимата задържани служители на ДФЗ.

Акцията в ДФЗ е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове. Стайков е в ареста от септември миналата година, след като бе задържан заедно със свои служители, но по други обвинения, свързани с данъчни престъпления, документни престъпления и пране на пари във връзка с алкохолния му бизнес.

Нова акция във фонд "Земеделие"

Във вторник сутринта разследващи влязоха във фонд "Земеделие" за пореден път през последните месеци, като този път поводът е разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още седем души за евентуални злоупотреби с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони и програмата за лозарство и винарство. Става въпрос за опит за неправомерно получаване на около 18 млн. лв. финансиране, припомни пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев. През май различни медии съобщиха, че това се е случвало чрез роднини и близки на служители на "Винпром Карнобат", които кандидатствали за субсидии през програмата "Млад фермер", но парите отивали в полза на Стайков.

в. "Капитал"

"Строителят на Ларгото на поправителен или на съд"

Фирмата, реставрирала Античния комплекс „Сердика" в София, известен като Ларгото, ще трябва да направи нов ремонт на настилката или отива на съд. Това стана ясно след среща на министъра на културата Боил Банов с представители на Столичната община по повод рушащите се плочи над разкопките.

От миналата есен кметството стопанисва Ларгото, но при ремонта негов принципал е бил културното ведомство. Това ще е поредната реконструкция на пространството, което бе открито през април 2016 г. От Министерството на културата заявиха, че са готови да стигнат до съд, ако фирмата-изпълнител на проекта откаже да отстрани констатираните повреди по обекта в рамките на гаранционния срок от 5 години. Банов уточни, че на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на проекта и допълни, че имат обща визия с общината как трябва да се случат нещата при ремонтните дейности. От своя страна зам.-кметът на София Тодор Чабанов заяви, че очакват строителят да изпълни своя ангажимент и да се задейства съответната клауза по закон за спазване на гаранцията. Според него е важно, че министерството откликва на сигналите и изпълнява своята част от договора.

По време на срещата била обсъдена и възможността след допълнителния анализ от страна на проектанта арх. Генчев при необходимост да представи решения, които ще засилят устойчивостта на конструкцията около куполната част и отводнителната система. Било постигнато и съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време. „В противен случай ще бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика", обобщиха от МК.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 12.12   1443 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Златица настъплението на кръстоносците, предвождани от Владислав III и Янош Хуняди, към Одрин е спряно от силна...