Преглед на икономическите теми в печата, 18 юли

18.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 18 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Борисов скастри Дончев за нов общински налог"

Представители на местната власт отново поискаха 2% от подоходния данък

Мненията на управляващите за идеята на вицепремиера Томислав Дончев общините да имат право да слагат надбавка върху плоския данък от 10% върху доходите и така да финансират дейността си тотално се разминаха. "Ако общината има нужда от пари за детски градини, може да определи надбавка върху данъка и ще събере пари. Или обратното - общинският съвет може да реши данъкът да стои на базисната стойност, за да е атрактивна общината за нови инвеститори. Според мен е хубаво да има рестарт на тази тема след местните избори и да се проведе тази дискусия. Категорично трябва да увеличим приходната база на общините и да дадем на местната власт инструменти да развиват общините", заяви Дончев в интервю за "24 часа". Правителството вече веднъж предложи такъв данъчен механизъм, но той бе отхвърлен от парламента преди 2 години. Моментално срещу идеята на заместника си се обяви премиерът Бойко Борисов. Данъци в този мандат няма да се променят. Скептичен съм към идеята и съм изненадан от нея, коментира премиерът.

"По принцип всяка възможност за увеличаване приходите на общините е добре дошла. Данъци лесно се свалят, но по-трудно се вдигат, затова всяка идея в тази посока трябва да бъде подложена на широк обществен дебат с активно участие на хората в общините", коментира кметът на Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на ГЕРБ.

Категорично против жителите на общините да бъдат товарени с допълнителни данъци се обяви обаче кметът на Кърджали Хасан Азис, който пък е и зам.-председател на ДПС. Според него имало две посоки за по-големи приходи на общините. Първата е държавата да им преотстъпва част от събрания данък. Втората, събираните данъци да бъдат споделени - ако държавата събира 20 процента, 5 на сто за бъдат за местната власт. Хасан Азис допуска и вариант, при който част от събирания ДДС да постъпва в общините.

Местната власт в България е единствената в ЕС, която разчита единствено на имуществени местни данъци, при условие че навсякъде има съчетание между имуществени и подоходни. Затова българските общини настояват да получават част от подоходния данък, коментира в Bloomberg TV Bulgaria Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България. "Дебат за разширяване на приходната база на общините е нужен. Необходимостта от повишаване на финансовата им самостоятелност чрез разширяване на приходната база на общините е безспорен факт, констатиран от много години. Това ще даде възможност на общините самостоятелно да решават повече въпроси от местно значение", коментира и кметът на Плевен Георг Спартански, който е от Реформаторския блок.

в. "Дума"

"Бизнесът се жали от данъчна наредба пред ВАС"

43 браншови организации и търговски дружества са внесли във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу данъчната наредба Н-18, която регулира реда за отчитане чрез касови апарати, но засяга и продажбите онлайн чрез електронни магазини. Според представителите на бизнеса текстовете на наредбата са незаконосъобразни и нарушават основни права и интереси както на адресатите си, така и на трети граждани, става ясно от позиция, публикувана на сайта на Българската стопанска камара.

„Наредба Н-18 изобилства от разпоредби, с които авторът надвишава делегираните си от закона (ЗНА и ЗДДС) правомощия и урежда отношения, които не могат да бъдат регулирани с наредба", се казва в становището. Според жалбата основните нарушения на наредбата са допускане на дискриминация, увреждане на вътрешния пазар, нарушаване на конституционни принципи, излизане извън очертаните регулативни рамки, нарушение на еврорегламента за защита на личните данни, нарушаване на принципите на законност, на процедурите по налагане на административни наказания и на контрол, на Закона за авторското право и вменяване на невъзможни за изпълнение задължения.

„При приемане на обжалваните разпоредби не е спазено изискването за включване към съдържанието на мотивите анализ на въздействието и разходите по отношение на адресатите на Наредба Н-18 - търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически агенции и др. Извършено е единствено необосновано и формално твърдение, че измененията и допълненията на Наредба Н-18 няма да засегнат държавния бюджет. В същото време, с Наредбата се установяват технически изисквания за СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти), които ще доведат до високи разходи за целия бизнес и всички браншове, респ. - посредством измененията ще бъде оказано финансово въздействие върху изключително широк кръг субекти. Използваните от търговците ERP/ SAP и други системи за управление на всички бизнес процеси в техните предприятия ще бъдат забранени за ползване, въпреки големите инвестиции, направени за използването им", се казва още в позицията на Българската стопанска камара.

в. "Труд"

"Името на компютъра му - Криссс, в един от файловете на НАП издаде 20-годишния Кристиян"

По оставеното име на компютъра си в един от изтеглените файлове от НАП бе задържан 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив. Младежът е специалист по киберсигурност в американска компания и работата му е да пробива защити за сайтове. Атаката срещу НАП обаче не е имала нищо общо със служебните му задължения, казаха от прокуратурата.

Самата атака е била извършена с SQL инжекция. При нея, вместо да вкараш данни, подаваш команда, за да получиш достъп до определена информация. Бойков е пробил системата през услугата за въстановяване на ДДС от чужбина.

Около 2 седмици след пробива Бойков изпраща данните до медиите. В 57-те папки има данни за над 5 млн. български и чужди граждани и търговски дружества. Във файловете има три имена, ЕГН, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации в НАП. В един от документите обаче останали данните за името на компютъра и потребителското име на Бойков. Личало дори кога и с какво приложение е бил отворен.

Следата е във файла DEC73_DETAILS. В него има повече от 300 000 записа за доходите на различни хора. Самите данни изглеждат така:

DESKTOP-NSTGGRP/Криссс„11.05.2019 11:49, file:///C:/Users/ Kpuccc/AppData/ Roaming/LibreOffice/4.

Така антимафиоти и служители на "Информационно обслужване" АД влезли в следите на Бойков, който бил заловен на работното си място в София.

Преди белезниците да щракнат на ръцете му, бе разпространено писмо, в което хакерът се представя за руснак, женен за българка. Засега обаче не е установена връзка между мейла и Бойков.

Любопитното обаче е, че в писмото се говори за слабости на държавата. Още през 2013 г. Бойков обяснява в социалната мрежа ask, че предпочита да отиде в чужбина "където ще оценят това, което правя, вместо да бачкам като луд за 300 лева тук".

в. "24 часа"

"Тестват в България коли без шофьор"

Държавата и "Автомобилен клъстер България" ще изграждат тестово трасе за автономни автомобили (движат се без пряко управление от шофьор - бел.ред.) и 5G мрежа. Това каза президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев след среща на автомобилните производители и правителството в Министерския съвет.

Обмисля се трасето да бъде в базата на летище Доброславци, което е собственост на НСО. В момента то не се използва за нищо , освен това е много близо до столицата, до летище София, както и до Техническия университет, разказа за "24 часа" изпълнителният директор на клъстера Любомир Станиславов.

Според него България има всички предпоставки да се превърне в една от водещите държави в сферата на автономните автомобили. В момента няколко компании работят активно в развитието им, без да имат подкрепата на държавата, като например "Сенсата" и "Бош".

"На "Бош" вече са им възложили да разработват в България системи, които следят водача и пътника в автомобила и съобразно тяхното състояние могат да вземат решение самостоятелно. Например ако на водача му прилошее и изгуби управление, колата поема контрола, продължава да се движи сама, намира най-близкото място да паркира, свързва се с тел. 112 и вика Бърза помощ. В момента предстои в някои от автомобилите да се въведе тази система, а в ЕК се обсъжда да е задължителна и за всички нови.

в. "24 часа"

"Комисията за лични данни ще бави максимално глобата за НАП"

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) смята максимално дълго да протака налагането на глоби за най-големия теч на информация от държавна институция в историята на България. Председателят на комисията Венцислав Караджов даже влезе в ролята на адвокат на НАП по скандала с огромния теч на лични данни, представяйки куп аргументи защо нарушителят не трябва да бъде санкциониран веднага.

"Регламентът предвижда много високи санкции за такъв тип нарушение - до 20 млн. лева. Налагането на санкцията веднага, преди да се изяснят съответните факти и обстоятелства, би отнело средства от самия администратор, които той трябва да вложи в момента, за да подобри системите си", обясни Караджов пред Би Ти Ви. Пред "Сега" той поясни, че проверката ще започне следващата седмица и че още е рано да се каже дали, кога и с колко ще бъде глобена приходната агенция. "Не може глоба да се наложи априори само защото има теч", бе категоричен той. Първо трябвало да се установи колко е голям пробивът в системата на НАП, колко физически лица засяга и какви видове лични данни са изтекли. "Дали става дума само за ЕГН-та, или адреси, или както се говори в конкретния случай, за трудови договори, за здравни вноски и други осигуровки", каза още шефът на комисията. Малко преди това Караджов обясни по Би Ти Ви, че от НАП са признали, че течът засяга на практика цялото население на страната. Това твърди и прокуратурата.

"Трябва тепърва да извършим своите проверки и да документираме констатираното от проверяващите екипи. В противен случай, ако наложим сега санкция и тя бъде обжалвана в съда, той на процесуално основание, че не сме изпълнили тези задължения, ще отмени санкцията", оправда се Караджов.

На въпрос, ако фирмата нарушител беше частна, а не държавна, дали комисията също щеше да действа толкова бавно, Караджов твърди, че процедурата щеше да бъде същата. "Щяхме да действаме по същия начин и срещу частната фирма. Въпрос на обективност и на правова държава е всичко. Всяко едно и също производство", каза той, като допълни, че проверката на КЗЛД ще започне най-вероятно следващата седмица. От думите му стана ясно още, че тя ще се точи поне три месеца.

в. "Сега"

"Управляващите създадоха правен хаос с винетките за тировете"

Управляващите сътвориха пореден гаф около тол системата. Във вторник стана ясно, че е спряна продажбата на месечните винетки за тежкотоварния трафик (над 3.5 тона) у нас. За проблема сигнализира депутатът от БСП Георги Свиленски и по негово настояване за отговор бе поканена Петя Аврамова, регионалният министър.

Проблемът е възникнал заради все още действащи текстове на Закона за движение по пътищата, в който въвеждането на тол системата е фиксирано за 16 август. В закона е записано още, че от 16 юли спира продажбата на едномесечните винетки, от 9 август на седмичните, а от 15 август - на дневните винетки за тировете. Месечната винетка за камиони над 3.5 т. и под 12 т. в най-ниската евро категория е 105 лв., докато седмичната е 53 лв. За най-тежката категория - над 12 т., месечната е 174 лв., а седмичната 87 лв. Така на превозвачите ще им излиза над два пъти по-скъпо, ако трябва да пътуват със седмична винетка.

Заради забавянето на тол системата и неяснотите около нея бе решено срокът за въвеждането й да бъде удължен до 1 март идната година. В парламента бяха внесени промени в закона, които регламентират продажбата на винетки за тировете до 29 февруари 2020 г. Предстои в четвъртък те да бъдат гледани и одобрени на второ четене. Предстоят обаче няколко дни до обнародването им, през което се създава правен вакуум.

"Превозвачите в момента стоят и се чудят какво да правят по българските пътища" заради спряната от сутринта продажба на месечните винетки, заяви Свиленски. "Хаосът с тол системата в момента е пълен. Предупреждавахме ви за този хаос и от днес той е факт", допълни депутатът от парламентарната трибуна в сряда. "Какви мерки са предприети за решаването на проблема? Ще има ли месечни винетки, ще се плаща ли, или ще се пътува безплатно?", попита още той.

Покрай променените срокове за старта на системата бяха прокарани и текстове, с които се предвижда втори посредник при изчисляването и плащането на тол таксите.Това са доставчиците на декларирани данни - GPS фирми, които обаче вместо пряко с Националното тол управление ще работят през националните доставчици на услуги. Досега договор с тол управлението имат само два такива доставчика.

в. "Сега"

"Фондът Meridiam и Strabag са харесани от държавата за концесионер на летище София"

Напълно неочаквано според подадените числа в офертите държавата избра консорциума между фонда Meridiam и строителната Strabag за концесионер на летище София. Класирането съобщи министърът на транспорта Росен Желязков, като отказа да отговаря на всякакви въпроси. А те са доста. Настоящата развръзка беше очаквана от близки до процедурата, защото за въпросния победител най-упорито, но и напълно неофициално се твърдеше да има връзки с местни бизнесмени. От обединението отрекоха тази информация пред "Капитал".

Сюрпризът е, че операторът на френските летище ADP е на второ място, въпреки че като цена и инвестиции има много по-силно предложение. Подреждането нататък е германската Fraport, стопанинът на летище Манчестър и последни са строително-инвестиционната SSB с оператор Копенхаген. Сега подреждането много вероятно ще бъде обжалвано от някой неуспял кандидат.

Кой спечели

Ако изборът бъде потвърден от съд и правителство, то това значи, че поне на първо време столичното летище ще бъде ръководено от летището в Мюнхен. Той ще е нает оператор, но реално няма да участва в инвестицията.

Водещ в обединението е фондът Meridiam. Той е базиран в Париж и е фокусиран към инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. За летище София си партнира със строителя Strabag, който има един не много успешен опит на летище София в миналото, като кандидатът отказва да даде детайли за разпределението на дяловете. По информация на "Капитал" строителната компания държи 20%.

Какво предложи победителят

Кандидатът предложи концесионно плащане на година от 24.542 млн. евро, или 32% от годишните приходи, и инвестиции от 608 млн. евро. Те ще станат на 4 фази, на база нарастването на броя на пътниците. През Фаза 1 до 2022 г. и при 8.8 млн. - 9 млн. пътници се предвижда ремонт на терминал 1 и 2, като на Т2 ще се изгради коридор за разделяне на пристигащи и заминаващи. Увеличаване на капацитета на перона и местостоянките и на паркинга за автомобили.

в. "Капитал"

"Спасяват 65 сгради паметници на културата по парижки модел"

Стотици прекрасни сгради - паметници на културата от национално и местно значение, се рушат и чакат своето „възраждане". За 65 постройки в столицата то вече е дошло.

До момента са реставрирани и приведени в автентичния им вид, със съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство проекти, 42 сгради - паметници на културата. По 10 сгради се работи в момента и на 13 сгради документите са в процедура. Това съобщиха от Столичната община, район „Възраждане", където са концентрирани голяма част от паметниците на архитектурата от миналия век. Опитът е заимстван от парижкия район „Маре", с който кметството има подписан договор за сътрудничество от 2015 г. „Работим активно със собствениците - първо по установяване на проблема, после по убеждаване, включително с административни процедури за отстраняване на нередностите, защото по закон това е ангажимент на собствениците", обясняват от общината. Местната управа стартира и програма „Културно наследство", с която подкрепя изработването на проекти за реставриране на стари сгради. 300 000 лв. се отпускат от бюджета на общината, като максималният размер на един проект е до 75 000 лв.

И в Русе има много положителни примери на закупени и реставрирани стари сгради паметници на културата по главната улица „Александровска". Те се открояват сред други постройки с рушащи се фасади, които чакат своя добър стопанин. Там предстои реставрация на великолепната някога сграда паметник на културата на улиците „Николаевска" и „Рила" - доходното здание на фабриканта Сабетай Бениеш. Рушащата се постройка бе купена от русенец, който ще върне първоначалния й блясък.

С години обаче чака реставрация сградата, в която се е помещавало първото застрахователно дружество в България, намираща се на „Александровска". Общината преди време „опакова" постройката, за да не пострада минувач. Паното предпазва и показва как е изглеждала някога сградата, но е временно решение.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 04.07   1776 г. – На континентален конгрес във Филаделфия е подписана американската Декларация за независимост, която обявява, че Тринадесет колонии престават да бъдат част...