Преглед на икономическите теми в печата, 18 юни

18.06.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интерлнет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 18 юни
Снимка: под лиценза на creative commons

"България е 18-а в света по поскъпване на жилищата"

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за ръста на цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г. Страната ни е поставена на 18-о място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20-о място, въпреки отчетеното забавяне на повишаването на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г. На шестмесечна база цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най-бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% за година. Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема седмо място в индекса с ръст на цените от 9,2%, се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9% на годишна база, следвана от Китай с повишение от 11,6%. В десетката попадат още Малта с ръст от 10,8%, Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.

Жилищният пазар в Гърция набира инерция през 2018 г. с четири поредни тримесечия на годишен растеж, но все още има да извърви дълъг път. Цените остават с 40,8% под пика през третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в южната ни съседка нарастват с 2,4%, което й отрежда 39-о място в индекса на Knight Frank.

Други слаби в миналото пазари като Украйна и Перу също отбелязват ръстове през първите три месеца на 2019 г., съответно с 1,3 и 2,9% на годишна основа. В същото време страни със силен ръст на цените на жилищата през 2017 и 2018 г., като Исландия, Турция и Нова Зеландия, сега се задържат в средата на подреждането с умерени повишения на цените от съответно 4,4, 3,5 и 3,2%.

в. "Дума"

"Цената на "Гражданска отговорност" ще зависи от щетите"

Размерът на щетите, нанесени при пътнотранспортни произшествия, а не дребните нарушения на водачите да определят цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", предлага новата Агенция за пътна безопасност. Нейни  експерти заедно с представители на застрахователния сектор  са подготвили модел, който е предложен на Комисията за финансов надзор. Идеята е да не се увеличават парите от "Гражданска отговорност", а при сегашните условия да има преразпределение на събраните пари в зависимост от рисковете, които носи съответният водач. Не трябва да се допуска "малус" за автомобилите, защото те се управляват от хората, е мнението на експертите.

През есента ще бъде готово новото предложение за въвеждането на "бонус-малус" системата за застраховката "Гражданска отговорност". В момента работи нова международна работна група, която да създаде система, при която шофьори без нарушения на пътя ще плащат по-евтина полица, а за водачите с много провинения цената ще е много по-висока.

"Бонус-малус е система, която персонализира премията, платена от застраховащия, като взема предвид поведението на пътя и историята на претенциите. Миналата година бе представен вариант, но той срещна остро обществено недоволство.

в. "Дума"

"Най-голям ръст при заемите до 250 000 лева"

При кредитите за граждани най-голям ръст от над 20% за година има при заемите в размер между 100 хил. и 250 хил. лв„ сочат последните официални данни на БНБ. Това са предимно кредити, които взимат хора със високи доходи за покупка на имоти. Но много граждани със свободни професии като адвокати или лекари например взимат кредити като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Именно тези сравнително големи заеми имат най-голям дял в отпуснатите от банките средства на домакинствата.

При заемите за домакинствата между 250 хил. и 500 хил. лв. също има сериозен ръст от 17%. Но при броя на най-големите заеми за граждани за суми между 500 хил. и 1 млн. лв., както и над 1 млн. лв., има спад съответно с 20% и 32%, сочат данните на БНБ. Кредитите за граждани в размер над 1 млн. лв. намаляват със 107 броя за година и достигат 219.

С изключение на най-големите заеми, при всички останали кредити за домакинствата има сериозен ръст. Като например броят на малките кредити до 2500 лв. нараства с 12%. В резултат общият броя на заемите за домакинствата се увеличава с 11,8% за година до 2,94 млн. А общата отпусната сума от банките на граждани нараства с 11%, или с 2,19 млрд. лв. до 22,16 млрд. лв.

Ръстът на кредити за домакинствата значително изпреварва увеличението на финансирането за бизнеса. За година фирмените кредити намаляват с 1,1 % до 150 хил. броя, а отпуснатите чрез тях средства се увеличават само с 5,4% до 33,36 млрд. лв. Като сериозен ръст има само при най-големите фирмени заеми в размер над 1 млн. лв.

в. "Труд"

"Глад за кадри изпитват всички сектори на българската икономика"

В нагласите на работодателите у нас относно климата за наемане на служителите през третото тримесечие на 2019 г. няма особени промени спрямо предходното тримесечие и дори на годишна база. Пазарът продължава да бъде все така динамичен, почти всеки един сектор изпитва глад за кадри. Това каза Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие"в ManpowerGroup България в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. Тя коментира резултатите от обзорно изследване на ManpowerGroup.

„Компаниите започнаха вече да свикват със затрудненията от липсата на кадри. Те се опитват да оптимизират процесите и наемането на нова работна ръка", отбеляза Цанова. Тя коментира резултатите в туристическия сектор, като посочи, че в него пазарът е застинал, липсва наемане на нови служители.

„Вероятно това се дължи на очакванията за по-слаб летен туристически сезон през 2019 г. От тази гледна точка хотелите и ресторантите се опитват да свият наемането на кадри. Друга причина е, че намирането на служители за кратък период за работа по Черноморието е сложен процес".

Най-оптимистични към наемането на кадри са работодателите от сектора на финансите, които очакват ръст от 16%, коментира гостът.

в. "24" часа

"България и Румъния са шампиони по ръст на заплатите"

България отново излезе на предни позиции в ЕС по ръст на заплатите. Само за година разходите за труд на фирмите у нас са се изстреляли нагоре с 12.9%, показват новите данни на Евростат, публикувани вчера. Информацията е за първото тримесечие на 2019 г. България е втора след Румъния, където плащанията на работодателите са скочили с 16.3% спрямо същия период на 2018 г. За сравнение - в най-голямата икономика на ЕС -Германия, увеличението е едва 2.5%. В Гърция пък дори има спад, макар и символичен - с 0.2%.

В "разходи за труд" Европейската статистическа служба отчита заплатите, но и много други директни разходи, които предприятията правят за персонала си. Тук влизат пенсионните и здравните осигуровки, вноските за фонд "Безработица", кеш разходите за храна, гориво, служебни коли, добавките за извънреден труд и за работа по време на празници и др.

В данните на Евростат за България прави впечатление, че т.нар. "други разходи" са пораснали повече от разноските за заплатите. Увеличението на заплатите е 12.7%, а на другите разноски - с 13.8%. Евростатистиката не дава обяснения за това различие, но най-вероятно разходите на някои фирми у нас са се покачили заради вдигането на максималния осигурителен доход, което означава по-големи осигурителни вноски.

Информацията на Евростат разкрива още, че разходите на работодателите растат с различно темпо в отделните икономически сектори. В промишлеността например увеличението е с 11.7%, докато в строителството е по-слабо - с 8.4%. Рекордът е в сферата на услугите, където заплатите и другите разноски на предприятията за работниците и служителите са се покачили с 13.1% за година. Като цяло българската икономика вече доста тримесечия едва постига 3-3.5% ръст. Заплатите се повишават много по-бързо и от производителността на труда. Основната причина за скоростното покачване на заплащането е, че фирмите все по-трудно си намират хора за работа.

Във всеки доклад на Европейската комисия напоследък се посочва, че дефицитът на кадри и бързото увеличение на цената на труда не са здравословни за българската икономика. "Пазарът на труда се затяга. Съвсем ясно е, че в някои сфери има недостиг на работна ръка. Естествено това води до натиск върху заплатите, които работодателите трябва да повишават", коментира неотдавна Бенжамин Анжел от Генерална дирекция "Икономически и финансови въпроси" в ЕК.

в. "Сега"

"Бизнесът отново обвини НЕК в изкривяване на пазара на тока"

Само месец след като остро разкритикуваха шефа на НЕК Петър Илиев и директно поискаха оставката му, вчера от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) отново обвиниха държавното дружество в изкривяване на свободния пазар.

От началото на юли токът, произведен от малките ВЕИ централи, трябваше задължително да се търгува на борсата, но впоследствие срокът бе удължен и вече е 1 октомври. Заради отлагането сега НЕК се разпорежда с тази електроенергия и планира да проведе търг за продажбата й на платформата за двустранни договори на енергийната борса, организиран за сряда, съобщиха работодателите.

"Като приветстваме решението тази електроенергия да бъде реализирана на свободен пазар, изразяваме несъгласие с начина, по който планирате това", пишат от асоциацията, в която влизат БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП. Според експертите условията по търга може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до това, че кандидат-купувачът да бъде една единствена фирма.

Работодателите напомнят, че точно за да се избегнат подобни рискове, Народното събрание прие законови промени, които задължават електроенергията от тези централи да се продава на борсата. "Предвид това логично, рационално и пазарно адекватно е НЕК да продава електроенергията, генерирана от ВЕИ с мощност между 1 и 4 МВт, изцяло на борсовия сегмент "Пазар ден напред", пише още в позицията на АОРБ.

В късния следобед в понеделник от НЕК все пак отмениха търга и насрочиха нови два. Според експерти условията по тях позволяват повече играчи да се включат в наддаването, а не цялото количество електроенергия да отиде само при един-единствен купувач.

в. "Сега"

"Пореден шеф на пътната агенция напусна, този път по "лична молба". 

В управителния съвет (УС) на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) беше извършена поредна рокада. Радослав Влахов, който беше единственият друг член на съвета освен неговия председател Георги Терзийски, е напуснал по "лична молба", се казва в прессъобщение на регионалното министерство.

На негово място е назначен инж. Иван Досев, който досега е бил директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, а преди това е бил заместник-началник на ДНСК.

Влахов беше назначен заедно с председателя на УС на АПИ Георги Терзийски в края на януари. И двамата нямаха нищо общо с пътната инфраструктура. Влахов е икономист, който преди да поеме ръководството на АПИ, три години е бил изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Пазари Изток". Преди това е работил в "Булгартрансгаз".

Терзийски също е икономист по образование, който преди пътната агенция е бил областен управител на Ловеч. Съвпадение или не, точно преди него този пост заемаше зам. регионалният министър Николай Нанков.

Преди да бъдат назначени Терзийски и Влахов, три седмици сам начело на АПИ беше Дончо Атанасов.

Според източници на "Капитал" управляващите срещат трудности напоследък да намират нови директори на пътната агенция, особено с експертиза в пътищата, тъй като съдбата на хората на тези позиции през последните няколко години е свързана с обвинения или шумни оставки.

в. "Капитал"

"МОН призна два варианта на дума след спор за правописа"

Правописът на думата „лесно преносима" предизвика спорове след миниматурата на седмокласниците. За да няма ощетени ученици, от просветното министерство ще признават и двата варианта на изписване, става ясно от качените отговори.

В първата част от националното външно оценяване съдържаше 25 упражнения. В задача 17 седмокласниците трябваше да откриват 14 грешки. Една от тях бе в думата„лесно приносима", където трябваше да заменят „и" с „е". Споровете обаче се отнасяха до това дали тя се пише слято, или не. За всеки случай, в отговорите от МОН посочват, че независимо от това, че в текста словосъчетанието „лесно преносима" не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно в съответствие с Официалния правописен речник на българския език, за вярно ще се приема и „леснопреносима".

Коментари предизвика и предходната задача, която бе към текста в първата част на изпита. В нея учениците трябваше да познаят вида на килим по неговите мотиви, след като вече се бяха запознали с характеристиките на котленския и чипровския.

Родители коментираха, че не всички училища са имали възможност да принтират тестовете цветно. От МОН обаче посочиха, че цветът на изпитната бланка не влияе на правилното отговаряне на задачата. Достатъчно е учениците да се ориентират по ромбовете, които са характерни за чипровския килим. Във втората част на изпита пък седмокласниците писаха преразказ по приказката „Богатството на момъка" на Георги Русафов. Зам.-образователният министър Таня Михайлова обясни, че не е имало анулирани работи по време на изпита.

Изпушил компютър с достъп до теста и токов удар, спрял електрозахранването в две различни училища в страната, но организацията на изпита не била нарушена.

в. "Монитор"

"90 млн. евро инвестират в пристанището на ТЕЦ Варна"

Многократно по-голяма инвестиция - около 200 млн. евро, се планира за разработването на ТЕЦ "Варна"

Голяма инвестиция в размер на 90 млн. евро ще помогне на пристанището на ТЕЦ Варна да се конкурира с гиганта Пристанище „Варна“ и ще бъде терминал за различни видове товари, с което ще се подпомогне родната индустрия. Това стана ясно в медийно изявление на изпълнителния директор и председател на съвета на директорите на ТЕЦ "Варна" Данаил Папазов, който говори в деня на отворени врати в топлоцентралата-гордост на морския град.

Още от юли Пристанище ТЕЦ Езерово" ще започне да използва старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна" за зърнени товари като идеята е да се достигне до обработката на 200-250 хиляди тона товари до края на годината.

90-те млн. евро ще дойдат от чужд инвеститор, които ще влезе с дял от максимум 50%  в новосъздаденото дружество, каза Папазов.

Папазов не съобщи името на компанията, но спомена, че това е фонд, базиран в Лондон, с който се преговаря от 6-7 месеца. Той подчерта, че компанията ще е товародател и ще осигури и голямата част от товарите за пристанището, чиято амбиция е догодина да удвои дейността си и да достигне до 500 000 тона товари.

в. "Стандарт".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.01   383 г. – Аркадий е обявен за император на източната Римска империя. 1419 г. – Стогодишна война: Град Руан се предава на английския крал Хенри V и по този начин...