Преглед на икономическите теми в печата, 19 юли

19.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 19 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Зърнената реколта може да се окаже рекордна"

Очакват до 6 млн. тона, събраната досега пшеница е повече от миналата година

Реколтата от пшеница през тази година може да се окаже най-добрата от началото на това десетилетие, показвали оперативни данни на Министерството на земеделието, цитирани от agri.bg. Независимо от продължителната суша по време на есенната кампания миналата година и оскъдната снежна покривка през зимата отчетеният засега среден добив е 527 кг/декар пшеница, или с 5,4% повече в сравнение със средата на юли 2018 г.

Площите с хлебно зърно тази година са с близо 1% по-малко от миналогодишните - 11,316 млн. декара, но прибраната вече продукция е с 23% повече - 3,339 млн. тона. Данните са събрани към 11 юли, като до тази дата са реколтирани малко повече от половината площи.

При благоприятни за жътвата метеорологични условия и запазване на средния добив до края на кампанията може да се очаква тазгодишната реколта да достигне рекордните 6 млн. тона. За сравнение през миналата година у нас бяха добити 5,4 млн. тона пшеница, а през най-успешната 2017 г. - 5,761 млн. тона.

Годината е добра и за ечемика. При 1,136 млн. декара площи за реколтиране (минус 1,4% на годишна база) и ожънати до миналата седмица 92% са добити 504 хил. тона, или с близо 12% повече, отколкото по същото време на 2018 г.

"Последните оперативни данни сочат ръст на продукцията от пшеница и ечемик, което се дължи на комбинация от изпреварващ темп на прибиране на реколтата от двете култури и повишение на средните добиви", коментират експертите на МЗХГ. 

В същото време производството на маслодайна рапица, ръж и тритикале е с между 13,8 и 33,4% по-малко от миналогодишното. Причините за това са в намалението на реколтираните площи, а при ръжта и тритикалето са отчетени и по-ниски средни добиви от декар.

з. "Дума"

"Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператор"

Ваканциите, които си купуваме чрез туроператор, могат да поскъпнат от есента. Причината за това е предстоящото влизане в сила на данъчната наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите чрез касови апарати. За това предупредиха представители на браншовите сдружения Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Сдружение "Туризъм". Вместо да увеличи приходите от техния сектор в бюджета, нормативният акт ще стане причина за разцвет на сивата икономика и за по-малко постъпления в хазната, категорични са от бизнеса.

Наредбата поражда хаос заради невъзможността да бъде изпълнена и неконкурентното положение, в което поставя родните туроператори и агенти, категоричен бе членът на УС на АБТТА Байко Байков. Той прогнозира, че от 1-ви октомври, когато документът влиза в сила, този хаос ще се превърне в катастрофа за част от опериращите на родния пазар фирми.

Инвестициите, които трябва да направят компаниите заради приложението на наредбата, която изисква лицензиране на софтеурите, с които работят компаниите и предоставяне на всички лични данни за техни партньори, доставчици и клиенти на Националната агенция по приходите (НАП), ще бъде реално платена от крайните потребители, обясни председателят на АБТТА Даниела Стоева.

Според изчисления на компании от сектора, за да приведат дейността си с новите изисквания на Н-18, фирмите трябва да платят от няколко хиляди лева до 50 000 лв. Правилата, които се налагат с нормативния акт ще направят бизнеса неконкурентоспособен и за българите ще бъде по-евтино да си купят почивка в родните курорти от съседна държава или от европейски туроператор, а не от българските доставчици на услуга, обясни Байков.

Направена анкета сред 80 компании от сектора е показала, че част от бизнеса планира да спре дейността си през октомври, обясни Димитрина Горанова от УС на АБТТА. Други от отговарялите на въпросите са решили, че ще преместят целия си бизнес или отделни дейности от него в чужбина.

в. "Труд"

"Избиват и диви прасета заради чумата"

Служители на Агенцията по горите започват интензивен санитарен отстрел на дива свиня в 20-километровата зона около огнищата на чума по свинете. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след среща с ловно-рибарските организации. В тези райони няма да се допуска санитарен лов от ловните дружинки, уточни Георги Костов, съветник на земеделския министър.

Обявяват се 20-километрови зони и около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там също ще бъде заличена популацията на дива свиня. В тях обаче отстрелът ще се извършва и от ловци, които ще получат по 150 лв. за всяка убита свиня.

Транспортирането и загробването на отсреляните диви прасета ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо, уточни Костов.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за наличие на вируса на африканска чума по свинете. В тези райони ловците ще получават по 50 лв. за убито диво прасе.

Държавните горски стопанства ще осигурят предпазни електропастири в 3-километровата зона около промишлените свинеферми, които се намират най-близко до огнищата. Целта е така да се ограничи влизането и излизането в тази зона.

Ограничава се достъпът на гъбари, билкари и туристи в 10-километровата зона около огнищата. Там няма да се извършва и дърводобив.

в. "Труд"

"Забраняват фермерски пазари"

Фермерски пазари, на които производители предлагат храни от животински произход, се спират. Кашкавал, кайма, месо, сирене и т.н. ще може да се купуват само от магазини.

Това са нови мерки, които се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете. Вирусът се предава лесно - чрез опаковки, оборудване, дрехи и други. Той може да бъде пренесен и в месо, суджуци, сухи мезета, маринована сланина и т.н.

Забраната за продажба на храни от животински произход извън магазините вече е въведена със заповед на Камен Николов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в София.

Тя важи за територията на Столичната община, но от агенцията по храните обясниха, че същите мерки ще бъдат предприети и в други части на страната.

В документа се посочва още, че се забраняват търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение има само за свиневъдни стопанства и ферми, предназначени за незабавно клане или за доотглеждане.

в. "24 часа"

"Разследват корупция при доставка на оборудване за армията"

Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма "Балкантел" в четвъртък заради корупция.

Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на оборудване за Военновъздушните сили (ВВС) на България.

"24 часа" научи, че става дума за действащ договор на "Балкантел" ООД с Министерството на отбраната, сключен през 2018 г. Стойността му е 12,5 млн. лв., а предметът е за поддържане на комуникационното и информационното оборудване на ВВС. Договорът е със срок 5 г. и включва много дейности в 53 военни формирования.

Освен офисите на "Балкантел" ООД са претърсени и 3 жилища, съобщават от прокуратурата. Сред тях са тези на собствениците и управители на дружеството Никола Дурчев и синът му Христо, научи "24 часа". Те обаче не са задържани и обвинени. Освен това спецпрокурорите са поискали всички документи от Министерството на отбраната и ВВС.

От прокуратурата отказват повече официална информация, за да не се попречи на разследването. Става дума за съмнения, че от фирмата са поддържали нерегламентирани контакти с отговорни фактори във ВВС и Министерството на отбраната, за да се манипулират условията по договора, твърдят запознати с казуса. От "Балкантел" съдействат на разследавнето.

в. "24 часа"

"Доказателствата срещу арестувания за пробива на НАП съвсем олекнаха"

Версията на службите, че 20-годишният Кристиян Бойчев е хакерът, който стои зад атаката срещу информационната система на НАП, съвсем олекна, след като видни IT специалисти и адвокатите му показаха пробойните в представените доказателства. Вчера прокуратурата сама поиска той да бъде освободен с най-леката мярка за неотклонение "Подписка", макар и с други основания.

Аргументите на държавното обвинение са впечатляващи. Оказа се, че макар да събира чувствителна информация за всички граждани и фирми в страната, инфраструктурата на НАП не е критична и не попада под особената защита на закона. В писмо до Софийска градска прокуратура от приходната агенция обяснили, че не са изпълнени изискванията на Наредбата за обявяване на информационната система за критична инфраструктура. БНТ съобщи, че е имало предложение до Министерство на финансите информационната система на НАП да бъде обявена за критична инфраструктура, но по неизвестни причини това не се е случило. От прокуратурата обяснили пред телевизията, че това веднага преквалифицира обвинението срещу Кристиян Бойков в по-леко и най-вероятно ще доведе до сваляне на наказателната му отговорност и замяна с административно наказание -глоба в размер на 1000 лева.

Кристиян Бойков беше задържан във вторник, само ден след като личните данни на над 5 млн. български граждани и фирми бяха разпространени в интернет от неизвестен хакер. Първоначално той беше обвинен за неправомерен достъп до система, която е част от критичната инфраструктура на държавата. За това се предвижда до 8 г. затвор.

Представените доказателства срещу Бойков обаче веднага бяха разбити от специалистите. Шефът на Кристиян Бойков във фирмата за киберсигурност "Тад Груп" Георги Янков се осъмни в бързината на службите, с която са достигнали до предполагаемия извършител на хакерската атака. "Странно е, че след толкова кратко време ГДБОП дори имат информация за извършителя. Те лично познават Кристиян, не са се запознали по време на ареста. Той е работил с тези хора, били са заедно по много конференции. Затова и първоначално ние говорихме съвсем свободно със служителите от ГДБОП. Те казаха, че действат по сигнал, получен на техния сайт", разказа той пред bTV.

в. "Сега"

"И от държавна заплата може да се докарат по 500 000 лв. годишно"

Имотните декларации на хората на висши държавни длъжности разбиха мита, че в държавната администрация няма високи доходи. Дори затънали във финансови проблеми структури на държавна издръжка и институции, около които витаят главно скандали, успяват да раздават колосални заплати на шефовете си, показва регистърът за 2018 г.

На върха на пирамидата е Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той е обявил 434 537 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи - това прави по над 36 000 лв. месечно възнаграждение. ББР бе създадена като насърчителна банка с идеята да кредитира малкия и средния бизнес, но вместо това отпуска огромни кредити на компании, близки до властта.

Заплатата на управителя на БНБ бледнее пред тази на Мавродиев, но все пак този пост е в пъти по-високоплатен от другите в държавните структури. Димитър Радев е обявил годишен доход от трудова дейност от 264 958 лв. Подуправителят на националния трезор Калин Христов е получил 223 036 лв. трудови доходи през 2018 г. В този диапазон на възнагражденията е и председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов (211 470 лв.). Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е получил 177 699 лв. трудови доходи.

Огромни възнаграждения получават и директорите на трите държавни медии - БНТ, БНР и БТА. По закон тримата получават колкото председател на постоянна комисия в Народното събрание. Константин Каменаров, за чието управление се твърди, че е докарало БНТ почти до фалит, е обявил 94 197 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи за м.г. Възнаграждението на Александър Велев, шеф на БНР, е 88 160 лв. (тук влизат различни добавки, напр. за стаж, затова сумите са различни).

в. "Сега"

"Криптоминьори вече крадат ток директно от трафопостовете"

Кражбите на електроенергия, свързани с добива на дигитални валути като Bitcoin, придобиват нови размери. Криптоминьорите вече не се ограничават само до захранващата мрежа в домовете и офисите, а връзват машините си директно към трафопостове на електроразпределителните дружества, използвайки кабели за високо напрежение. За това съобщиха от ЕВН, след като са установили подобни незаконни действия на територията на Южна България. По случаите работи полицията, но към момента няма установени и идентифицирани нарушители, както и иззето оборудване.

Причината търсачите на цифрово злато да поемат този риск е, че основният разход при добиването на дигитални валути е именно електричеството и неговото минимизиране увеличава значително печалбите. Така например само за ден една добра конфигурация от майнъри (машинки за добив на монети) може да потреби ток за 1000 лв., който, ако не бъде платен, автоматично се превръща в доход за миньора.

Фургон за биткойни

Установените от ЕВН кражби на електроенергия са в района на гр. Стамболийски. Общо при тях е, че става дума за трафопостове в покрайнините на малки населени места като Йоаким Груево, Марково и Скобелево, поради което установяването на незаконното свързване става по-трудно. Т. нар. "майнинг" апаратура в два от обектите е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видеонаблюдение и СОТ.

в. "Капитал"

"Всеки шести кандидат за гимназия в столицата не е приет"

4 258 ученици са участвали във второто класиране за прием след 7-и клас в столицата, като 699 от тях не са приети, съобщи пред „Монитор" шефката на образователния инспекторат Ваня Кастрева.

Това означава, че всеки шести кандидат-гимназист не е приет и ще трябва да изчака резултатите от третото класиране, за да разбере къде ще продължи своето образование.

От общия брой участвали във втория етап за прием 3422 ученици са подали заявление за включване в него, тъй като не са били доволни от училището, в което са били класирани първоначално. Останалите 836 кандидати са били включени автоматично в класирането, тъй като не са били приети в нито едно школо.

На първия етап заради недостиг на кандидати от заложените в план-приема 383 паралелки бяха закрити общо 15.

Други 2 класа пък запълниха капацитета си при записването на учениците. „В две паралелки нямаше свободни места. Едната е в профил „Природни науки" с химия и биология в Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов", другата е „логистика на товари и услуги" (б.а. - завършват с професия „куриер") в 123-о СУ „Стефан Стамболов", уточни Кастрева. Така кандидатите на второ класиране можеха да избират измежду 366 паралелки, сред които и такива в най-желаните гимназии.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.12   1204 г. – Кардинал Лъв посещава българската столица Търново и коронова от името на папа Инокентий III Калоян за крал, а архиепископ Василий получава титлата...