Преглед на икономическите теми в печата, 20 май

20.05.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 20 май
Снимка: под лиценза на creative commons

"Енергетиката на червено с над 5 млрд. лева"

Имаме въглища за тецовете за още 60 години

Дефицитът на енергетиката ни надхвърли 5 млрд. лв., като най-голям дял от задълженията се пада на Националната електрическа компания (НЕК), обявила наскоро, че е на загуба с 4 млрд. лв.  Около 800 млн. лв. е дългът на друго държавно дружество - ТЕЦ "Марица изток 2". В челната тройка влиза и общинската "Топлофикация София" с над 500 млн. лв., твърди експертът от Българския енергиен форум Антон Иванов.

Той прогнозира, че с част от този дълг ще бъде натоварен бюджетът и така той ще бъде платен от данъкоплатците. По думите му фактори за натрупване на дефицита са изкупуването на субсидирани цени на зелената енергия, а също (в последните две години) и поскъпването на квотите за парникови емисии. И не на последно място и политически решения за нереализирани проекти като  АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отказа да уточни какъв е дефицитът и добави, че за НЕК той е бил сведен до минимално възможното ниво. Според нея трябва да се либерализира пазарът на ток, като преди това са нужни мерки за тарифния дефицит, който трябва да бъде установен от КЕВР и след това да се нотифицира пред Еврокомисията. Относно държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която може да фалира, ако не бъде подпомогната от бюджета с 200 млн. лв., министърът припомни, че дълговете на централата към БЕХ са натрупани заради закупуването на квоти за парникови емисии. По време на Осмата регионална енергийна конференция "Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари" председателят на ресорната комисия в българския парламент Валентин Николов каза, че в стремежа да се подпомогнат някои от централите на практика спонсорираме част от тока, който изнасяме.

в. "Дума"

"Натура 2000 глътна хиляди частни имоти по Черноморието"

 Хиляди собственици на частни имоти по българското Черноморие не могат да ги използват, защото са включени в мрежата от защитени зони Натура 2000, казаха пред „Труд" хора от Бургаско и Варненско.

Както „Труд" е писал в своите разследвания, границите на Натура 2000 са чертани от „екологичните" организации от коалицията „За да остане природа в България" в периода 2005-2007 година.

Сега, заради фалшификациите на „зелените", с нотариалните актове в джоба собствениците могат само да гледат земите си.

„Едно време се пусна слух - партенка, че някой уж видял в морето край Емона бяла акула. Идваха журналисти, търсиха я. Но сега се появи зелената акула. Тя не е измислица. Лапа всичко по пътя си", коментират през плетовете местните в района около Емона.

„Тук съм роден и израснал. Живея в Свети Влас, но не дойда ли на нивите на баща ми и дядо ми поне два пъти в седмицата - като болен съм. Но заради зеления рекет не мога да съм стопанин на земята си", разказва пред „Труд" Апостол Транов, собственик на терени край Емона и Иракли.

в. "Труд"

"Токът за индустрията в Швеция по-евтин от нашия"

Индустрията в Швеция и Финландия плаща по-ниска цена за електроенергия от българската. Това показва доклад на Европейската комисия за последното тримесечие на 2018 г. У нас промишленият ток струва 82,66 евро за мегаватчас, докато в Швеция и Финландия съответно 77,32 и 72,56 евро за мегаватчас.

По-евтина от нашата е и електроенергията в Румъния - 81,66 евро за мегаватчас.

Не така обаче стои ситуацията при тока за домакинствата. Българите плащат най-ниската цена - 99,88 евро за мегаватчас в ЕС. След нас се нарежда Унгария с цена от 112,30 евро за мегаватчас и Румъния - 131 евро за мегаватчас. Белгия и Дания имат най-високите средни цени на електроенергията за домакинствата с максимум 330 евро за MWh за Дания.

Цените на електроенергията у нас са се повишили през третото тримесечия на 2018 г., показва докладът. Базовата цена в България е била средно 52 евро за MWh през четвъртото тримесечие на 2018 г„ което е ръст спрямо същия период на 2017 г„ когато е била 41 евро за MWh. Подобна тенденция е имало и в другите страни в региона на Югоизточна Европа, в който влизат България, Хърватия, Гърция и Сърбия.

в. "Труд"

"Ангелкова предупреди концесионерите"

Ще късаме договори при нарушения. Ще бъдем безкомпромисни, ако се установи,че наематели и концесионери на плажове не спазват стриктно изискването за 50% свободна зона. При съмнение ще се правят геодезически заснемания на място и при нарушения договорите може да бъдат прекратени". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на туристическия бранш в Обзор, предава "Дарик".

Заради системни нарушения, 30 договора със стопани на плажове са прекратени през последните 2 години. Само през 2018 г. от неустойки са събрани 480 000 лв., подчерта Ангелкова. И призова при съмнения за нередности на плажа да се пращат сигнали на създадения от ведомството електронен адрес.

При оценката на кандидатите за концесионер сериозно значение оказва цената, на която ще се предлагат чадъри и шезлонги на плажа. Целта е да се постигне максимално ниска цена за плажните съоръжения, но тя не може да се определя административно, а чрез пазарни механизми и в конкуренция.

в. "24 часа"

"Банките масово не признават нотариално заверени пълномощни"

Повечето банки у нас не приемат нотариално заверени пълномощни и отказват да извършват финансови операции чрез оправомощените лица, показа проверка на в. "Сега" по сигнали на читатели. Банките признават единствено пълномощни, съставени по техен образец и подписани пред техен служител едновременно от титуляря и упълномощеното лице. Някои изискват и периодично подновяване на пълномощни, дори срокът им да не е изтекъл. Така частните финансови институции на практика не признават нотариусите и тяхната функция, възложена им със закон от държавата да удостоверяват истинността на документи, подписи и да прехвърлят имущества.

В боравенето с пълномощни банките са наложили разнородни собствени правила, което обърква граждани и фирми в и без това сложното общуване с тях. В общите условия на някои от финансовите институции, като например Райфайзенбанк, е записано, че приемат подписа на титуляря да бъде заверен от нотариус само "по изключение", без да е ясно какво точно се има предвид. Други, като Пощенска банка, са по-благосклонни - признават пълномощно с нотариална заверка, но само ако тя е направена през последните 12 месеца. Има трезори като ОББ, които изискват клиентът предварително и писмено да ги извести, че от негово име ще се яви пълномощник и ако не го направи, отказват да го обслужат. Единични са трезорите като ДСК, които не поставят по-специални изисквания от това, което е допустимо по закон.

Заради това поведение на банките най-големи проблеми срещат роднините на тежко болни, които не са в състояние лично да потвърждават периодично желанието си някой друг да ги представлява. Обикновено става въпрос за възрастни хора, чиито единствени авоари често са банкови карти, по които получават пенсията си. Картата обаче на всеки две години трябва да се подновява и когато дойде този момент, роднините удрят на камък -банката категорично отказва да им предаде новата пластика и настоява да я връчи лично на титуляря.

в. "Сега"

"Средната заплата в ИТ сектора вече е почти 3000 лева"

Въпреки че все по-трудно намира хора, българският бизнес продължава да създава работни места. Армията на трудещите се у нас за година се е увеличила с 48 500 души. "Данните за развитието на пазара на труда през първото тримесечие на 2019 г. могат да бъдат описани като положителна изненада на фона на неубедителния край на миналата година", коментира анализ на Института за пазарна икономика. Това, че работят повече хора, има реално отражение - икономиката отбеляза добър ръст от 3.4% за първото тримесечие.

Средната брутна заплата за страната вече е 1208 лв. Увеличението се дължи както на доброто състояние на икономиката и на дефицита на кадри, така и на административното повишаване на минималната работна заплата и на максималните осигурителни прагове от началото на годината, посочва Явор Алексиев от ИПИ. Ефектът от второто особено ясно се вижда в сферата на информационните технологии, където средното заплащане само в рамките на година се е покачило от 2584 на 2930 лева.

Икономистите отбелязват още един интересен факт - разликата в средната заплата в частния и в публичния сектор се стопява до символичните 4 лева. Това "настигане" на възнагражденията в частните предприятия е отдавнашна тенденция. То говори, че сивата икономика намалява през годините, коментира Алексиев.

ИПИ откроява интересни числа във възрастовата структура на работещите българи. Заетостта сред 15-29 годишните почти не се променя и е 40.3%, но в "старшата" група на 55-64-годишните има впечатляващо покачване - от 58.8 на 63 процента. Данните за първото тримесечие показват още нещо важно - бизнесът все повече прибягва до недоучили работници (с основно и по-ниско образование). Това до голяма степен се дължи на глада за кадри и на възхода на строителството и на туризма, които по принцип използват по-ниско образован персонал. Строителните фирми например са създали работа на нови 3000 души, а в хотелите и ресторантьорството са назначени с 15 000 повече хора в сравнение с година по-рано.

в. "Сега"

"Вял интерес към държавната кампания българите да почиват в страната"

Кампанията на туристическото министерство, чиято цел е да насърчи българите да избират България за своите почивки, получавайки трета бонус нощувка при заплатени две през месеците април и май, е предизвикала сравнително слаб интерес както сред хотелиерите, така и сред туристите. Такъв извод може да се направи от данните на ведомството, предоставени в отговор на запитване на "Капитал", макар оттам да твърдят, че тя е успешна.

Инициативата "Неочаквана ваканция" бе обявена в началото на април и е рекламирана по медиите в рамките на държавната маркетингова кампания за подкрепа на сектора. Но от министерството не дават информация колко е похарчено.

Само 77 хотела харесват това

В началото на април туристическото министерство обяви кампанията "Неочаквана ваканция", чиято цел беше да насърчи повече българи да избират почивки в България през месеците април и май. За целта на създадения сайт на инициативата могат да се регистрират хотели и къщи за гости от цялата страна, които са съгласни на условието да предоставят една безплатна нощувка допълнително при резервация на други две. Туристите от своя страна имат възможност да получат промокод, който впоследствие да предоставят при резервация на избрания хотел и така да получат бонуса. Месец и половина след началото на кампанията и след великденските и майските празници, които са пикови за пътувания, интересът на хотелиерите към инициативата е по-скоро слаб. В сайта на "Неочаквана ваканция" са се регистрирали 77 хотела и къщи за гости. За сравнение - в края на февруари туристическият министър Николина Ангелкова съобщи, че в националния туристически регистър са включени над 18 800 места за настаняване в България.

в. "Капитал"

"Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери"

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г., когато стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се определя по старата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година, коментираха за „Монитор" от НОИ.

До тази ситуация се стигна, след като се прие промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която от 1 януари 2019 г. пенсиите се определят само по доходите след 2000 година. Това обаче предизвика протести и в крайна сметка се реши да се даде гратисен период от три години-до края на 2021 г., в който хората ще имат възможността да направят избор на по-благоприятния за тях вариант.

Въпросните 7707 кандидат-пенсионери ще имат възможност да подадат заявления за преизчисляване на пенсията в шестмесечен срок - до 4 ноември.

НОИ отвори мобилни приемни, в които експерти на института консултират кандидат-пенсионерите да могат да направят правилния избор. На експертите се налага да решават много и различни казуси, установи проверка на „Монитор". Често при тях идват бъдещи пенсионери с липсващи документи или с неяснота как да си подредят стажа. Когато заявлението се подаде в съответната териториална дирекция на НОИ, ако има несъответствия, срокът за оправяне на документите за пенсиониране е един месец. Изнесените приемни помагат тези несъответствия да се предвидят и да се отстранят преди подаване на заявлението. Тъй като новият Закон за защита на личните данни не допуска заявлението за пенсиониране да се подава по пощата, а само лично, приемните спестяват и пътуването до областния град.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 18.06   1429 г. – Френските сили под командването на Жана д'Арк разгромяват основната английска армия в Битката при Пате – тази победа обръща хода на Стогодишната...