Преглед на икономическите теми в печата, 20 ноември

20.11.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 20 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът"

Два варианта за свободни цени на електроенергията за бита от 2020 г.

Два варианта за либерализация на енергийния пазар до пълното освобождаване на цените на тока за домакинствата обсъждат енергийното министерство, ресорната парламентарна комисия и представители на бизнеса. Предпочетеният вариант ще влезе в сила от 1 юли 2020 г., когато Комисията за енергийно и водни регулиране (КЕВР) трябва да започне да формира тарифите за електроенергията, като включи в тях част от постигнатата на свободния пазар средногодишна цена.

Според единия вариант освобождаването на цените за бита ще е за три години, като в първите две години 30% от цената се формира от борсата за ток, а през последната - 40%. Вторият вариант обхваща пет години, с по 20% свободна цена всяка година. Все още не е решено кой от двата варианта да се избере, но по-важното е да се реши електроснабдителните дружества от кой сегмент на борсата за ток ще трябва да си купуват допълващата квота, за да не стават манипулации, които да доведат до рязко поскъпване на тока за домакинствата. Това е станало ясно по време на българо-корейски енергиен форум в София с участието на енергийния зам.-министър Жечо Станков, председателя на КЕВР Иван Иванов, шефа на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов и бившия енергиен министър от ГЕРБ и ексдепутат Делян Добрев, съобщава "Медиапул".

От думите на Валентин Николов стана ясно, че този път пълната либерализация на електроенергийния пазар, за която от години се говори, но все се отлага, е неизбежна. Постепенното освобождаване на цените за бита ще започне от 1 юли 2020 г. По думите му до края на настоящата година трябва да се избистри моделът за освобождаване на цената за бита и до края на януари 2020 г. да бъдат приети поправките в Закона за енергетиката с фиксирания график за пускане на тарифите и процента на пазарната компонента в тях.

Регулаторният шеф Иван Иванов заяви, че "ако някой смята, че токът ще поскъпне с 20-30%, както се твърди по някои медии, да знае, че това не е възможно и няма да се случи". Според него присъединяването на България към европейския енергиен пазар ще осигури повече количества енергия за българската борса на ток, а това няма да допусне по-сериозен ръст на цените.

Предстои и разрастване на трансграничната свързаност на преносните мрежи в региона на Балканите, което ще даде възможност от втората половина на 2020 г. да се внася електроенергия и от Италия, и от Чехия и Полша, посочи Иван Иванов.

Досега са правени предварителни разчети и анализи за ефекта от либерализацията върху цените за бита. Базата е очертаваща се средна пазарна цена на тока за следващия ценови период (юли 2020 г.) от около 106 лв./МВтч. Сега определената от КЕВР е близо 90 лв./МВтч. Повишението обаче ще се компенсира от очакван спад на някои от компонентите в тарифата като "Задължение към обществото". Затова прогнозата е с прибавянето на пазарен елемент повишението на цената ще е от порядъка на 2 стотинки за киловатчас за следващата година.

в. "Дума"

"Цената на „Гражданска" нараства до 400 лева за шофьори с нарушения"

Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. Това гласи проектът за системата "бонус-малус", който е подготвен от КФН. За хората без нарушения има два варианта - максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира, предвижда новата система за определяне на цената на полицата. "Бонус" и "малус" ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата "Гражданска отговорност" ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба. Освен това застрахователят ще може да поиска допълнителна премия за полицата, ако невписания шофьор е по-рисков от собственика.

Наказателни точки и съответно по-висок "малус" клас ще се дават за наложени санкции на шофьорите, както и ако са осъдени за нарушение на пътя. Ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на "Гражданска" ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта на "бонус-малус". Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%.

в. "Труд"

"5G може да добави 8 млpд. евро към БВП за 5 г., yмни гpадове ще има у нас от догодина"

5G може да добави нови 8 млрд. евро към БВП на България за 5 години. Това показва изследване на УНСС, представено от ректора на вуза Стати Статев на конференция в София за новата технология, организирана от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). В нея участваха и министърът на транспорта Росен Желязков, представители на трите телекома - А1, "Виваком" и "Теленор", депутати от ресорната комисия, експерти.

Дигиталната икономика в България приблизително е съпоставима като дял от БВП с този на най-големите 5 пазара на Европейския съюз - съответно 6,7 срещу 6,9%, и България имала възможност и добри стартови позиции за развитие.

в. "24 часа"

"Кметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и такси"

Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения.

Новият стар кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на следващия ден след балотажа съобщи, че ще вдигне налозите за колите и жилищата, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече приходи. Мотивите - невъзможността на общината да продължи собствено финансиране по големи инвестиционни проекти. Данък сгради ще скочи с 50%, което обаче за масовите жилища означавало ръст от 5 до 20 лева, а за селата - от 2 до 5 лева.

Кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов (ГЕРБ) също откликна на призива на Горанов за повишаване на собствените приходи. Засега данъци и такси няма да се пипат, но от догодина той смята да премахне отстъпката от 10% за предсрочно плащане на такса битови отпадъци.

Новоизбраният кмет на Хасково Станислав Дечев - също от ГЕРБ, обяви, че ще предложи на Общинския съвет от 2020 г. таксата за битови отпадъци да бъде увеличена средно с 16%. Корекцията се налагала заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци. За 2019 г. тези отчисления са 57 лв. за тон отпадък, а от 2020 г. скачат на 95 лв. на тон. При така направените разчети няма как таксата да остане в същия си размер, обясни Дечев.

в. "Сега"

"Джипитата ни викат на профилактика с SMS"

Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с SMS, телефонно обаждане, е-майл или със съобщение на достъпно място в лечебното заведение. Това предвижда проект на наредба, която определя основния пакет от дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, което се предвижда да продължи до 3 декември. За прилагането на наредбата са предвидени 4 454 млн. лева.

Националната здравноосигурителна каса. Той вече е публикуван за обществено обсъждане, което се предвижда да продължи до 3 декември. За прилагането на наредбата са предвидени 4 454 млн. лева.

Проектът предвижда пакет от дейности, които се осъществяват в извънболничната помощ - първична, специализирана и дентална.

Идеята е така да се да гарантира своевременен достъп на населението до качествена медицинска помощ, става ясно от мотивите на здравния министър Кирил Ананиев. Проектодокументът акцентира върху профилактиката и промоцията на здравето.

Затова за хората над 18-годишна възраст, които са в рискова група, е предвидено личният лекар да извършва оценка на рисковите фактори и вредните навици, които водят до увреждане на здравето. В резултат на тях той ще преценява дали да изпрати пациента при специалист, както и да му предпише оздравителен режим. Например ако джипито има пациентка с наднормено тегло, той ще трябва да й каже, че има опасност от сърдечно-съдови и ортопедични проблеми, а също така и да я насочи към диета и да й препоръча да се движи повече или да се запише на спорт или танци. Ако въпросната жената е вече със здравословни проблеми, свързани с излишните килограми, докторът може да я изпрати на специалист по метаболитни заболявания, както и да й пусне лабораторни изследвания за хормони, холестерол и липиди. В основния пакет медицински дейности, включени в проектонаредбата, влизат още оказване на медицинска помощ в дома на пациента по преценка на личния лекар и дейности по оказване на медицинска помощ при спешни състояния и поддържане на жизнените функции на територията на лечебното заведение до пристигане на екип на център за спешна медицинска помощ или хоспитализация на пациента.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 08.07   52 пр.н.е. г. – Основан е град Париж. 1497 г. – Вашку да Гама отплава от Лисабон в търсене на морски път от Европа за Индия. 1663 г. – Кралят на Англия...