Преглед на икономическите теми в печата, 21 май

21.05.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 21 май
Снимка: под лиценза на creative commons

"Бойко Борисов: Пускаме ТОЛ системата през август"

„Искаме тол системата да влезе от август, но дори и да се забави с месец или два, не е фатално, загуба на пари е. Ще се опитаме дотогава с превозвачите да направим така, че да не им се отрази. Действаме с всички сили." Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира реконструирания път Пловдив - Асеновград.

„Трябва да въведем тол системата, защото няма как да се прекосява България за 10 евро с тир. Няма друга такава цена. Нашите шофьори, като отидат в Гърция, плащат, в Македония - плащат, в Сърбия - плащат, и го считат за нормално, но в България трябва да е безплатно. И все нови и по-хубави пътища искат", добави Борисов.

В ремонта на трасето Пловдив - Асеновград, известно като Пътя убиец, до момента са вложени 34 млн. лв. - 30 милиона по оперативна програма „Региони в растеж" и 4 - съфинансиране от държавния бюджет. Предстои да бъдат изградени локалните плана, които ще струват 15 млн. лв., и ново кръгово кръстовище за 2 млн. лв.

в. "Труд"

"Компании изтеглят капитали от страната"

Чуждестранни компании изтеглят капитали от страната. Преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на годината са отрицателни - минус 254,4 млн. евро, обявиха от БНБ. За същия период на миналата година чуждестранните вложения също са отрицателни - минус 52,6 млн. евро. Само за месец март чуждите инвестиции са положителни - 53 млн. евро, при отрицателни вложения в размер на минус 289,2 млн. евро година по-рано.

Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и постъпления по сделки с имоти) за първото тримесечие е отрицателен и възлиза на 562,8 млн. евро. Това означава, че чуждестранни компании се изтеглят от пазара и продават дяловете си от дружества в страната на български фирми. Година по-рано привлеченият дялов капитал също беше отрицателен в размер на 184,5 млн. евро.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти е 2,2 млн. евро, при 7,1 млн. евро година по-рано. Това означава, че чуждестранните вложения в имоти намаляват с 69%. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Казахстан (0,5 млн. евро), Холандия (0,5 млн. евро) и Латвия (0,4 млн. евро).

в. "Труд"

"България в топ 3 с финансиране по плана "Юнкер"

България е в топ 3 на държавите по инвестиции спрямо БВП с финансиране по плана "Юнкер", съобщиха от Европейската комисия. На първите две места са Гърция и Естония, а след нас -Португалия и Латвия.

Очакванията са по плана "Юнкер" ефектът да бъде за 398,6 млрд. евро, станало ясно на срещата на съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Към май 2019 г. сделките, одобрени по него, са за 73,8 млрд. евро. Прогнозата е 949 000 стартиращи и малки фирми да се възползват от лесното финансиране.

ЕИБ е одобрила 54,3 млрд. евро за инфраструктура и иновационни проекти, които ще генерират 249,7 млрд. евро допълнителни инвестиции.

Европейският инвестиционен фонд е одобрил 19,5 млрд. евро, които да привлекат 148,9 млрд. евро допълнително.

в. "24 часа"

"Управляващите най-после прозряха, че „безплатното" саниране е нечестно"

Четири години след началото на програмата за така нареченото "безплатно саниране" на старите жилищни сгради и след като в нея бяха налети 2 милиарда лева от парите на всички данъкоплатци у нас, някои от управляващите най-после прозряха, че тя е нечестна и в крайна сметка не е довела до сериозен резултат. Това не попречи на премиера Бойко Борисов бодро да обяви, че програмата ще продължи през следващата година, без да уточни под каква форма.

Обещанието на премиера бе дадено по време на вчерашната му обиколка из Южна България. В разпространено във Фейсбук видео премиерът шофира по улиците на Пазарджик автомобил, придружен от кмета на града Тодор Попов и вицепремиера Томислав Дончев. Той получи от кмета петиция с над 7000 подписа за продължаване на програмата за саниране. "Досега с държавни средства са санирани около 2000 сгради", казва във видеото премиерът. Но на въпрос на кмета какво ще се случва по-нататък Томислав Дончев обяснява, че програмата не е справедлива, защото натоварва всички българи да плащат за малцина. Факт, който в. "Сега" е коментирал многократно.

"Като промовариант да тръгне беше добро начало, за да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво. Но не може да продължи по този начин. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и апартаментите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво - това беше ефективно. Но не може по същия начин. Всичките разходи, които са необходими, са 15-16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин - базиран на т.нар. договори с гарантиран резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме подобни планове да продължим, но не по същия начин", каза вицепремиерът. Премиерът Борисов пък добави, че когато трябвало, от сдружението на общините не ги подкрепили.

в. "Сега"

"Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код"

От 20 май всяка произведена или внесена у нас кутия цигари трябва да бъде маркирана с уникален код, който разкрива пътя й от машината до продажбата в търговския обект. Кодът представлява комбинация от символи, указващи кой е производителят, къде точно са пакетирани, кой е вносителят, кои са дистрибуторите, в кои складове е съхранявана стоката и кой я предлага на крайните потребители.

Изискването важи и за цигарите, произведени извън ЕС, които се продават на територията на съюза. То бе въведено с еврорегламент, чиято цел е да се ограничи контрабандата и продажбата на безакцизни тютюневи изделия. Цигарите, които към 20 май вече са били произведени или внесени на територията на ЕС, ще може да се продават без кодиране до 20 май догодина.

15 000 производители, вносители, дистрибутори и търговци на цигарени изделия на едро са направили първата стъпка - регистрирали са се и са получили уникален код. Отделно с "личен номер" са се снабдили и 22 000 търговски обекти у нас, съобщи за в. "Сега" директорът на печатницата на БНБ Красимир Михов.

Печатницата е определена за издател на уникалните номера за проследяване на цигарените изделия в България. По данни на Агенция "Митници" фирмите, получили идентификатори, почти се доближава до компании с активни разрешителни за търговия с тютюневи изделия.

в. "Сега"

"Ново движение за "Хемус" и за пътя Асеновград-Кърджали"

Личи си, че идват избори. Докато Бойко Борисов и министрите му обикалят страната в един автомобил и излъчват на живо нещо като инфраструктурен дневник на страната, Агенция "Пътна инфраструктура" не спира да бълва поръчки.

В един и същи ден стана ясно, че АПИ търси кой да създаде разширен идеен проект за 46 км от "Хемус" след Велико Търново, както и стартирането на разширение на пътя Асеновград-Кърджали за още 33 млн. лв. Всичко това първо мина през разговорите в колата на премиера, за да достигне до публиката през профила за поръчки в АПИ.

Още "Хемус"

След като през декември правителството възложи на държавна фирма да строи 134 км, а по думите на министъра на регионалното развитие цялата магистрала трябва да е завършена през 2024г., новините около "Хемус" не спират.

Новата поръчка е за разширен идеен проект за 6.7 млн лв. Участъкът е част от общо 90 км между Велико Търново и Търговище, които са на най-изостанал етап. В момента за участъка има идеен проект, но той трябва да се разшири и да се изготви парцеларен план, който да послужи впоследствие в отчуждителните процедури. След това ще трябва да се направи и технически проект и чак тогава да се премине към строителство.

В рамките на поръчката има две особени позиции, съответно на стойност малко над 3.30 млн. лв. и 3.36 млн. лв. Първата позиция е за участъка от км 222 след пресичането с път I-5 Плевен - Ловеч до км 244+200 след пътен възел "Горски Сеновец". Втората позиция е за отсечката от п.в. "Горски Сеновец" до км 268+209,46 след пътен възел "Ковачевско Кале".

в. "Капитал"

"Манипулиран ли е Имотният регистър?"

 Поводът за този въпрос е публикация от сайта "Биволъ" от неделя, в която се твърди, че в партидата на главния прокурор Сотир Цацаров по физическо лице към Службата по вписванията в Пловдив е изтрита информация за негова сделка от февруари 2007 г.

Внимателна проверка на фактите обаче показва, че евентуалната злоупотреба е само едно от многото обяснения и е много малко вероятно това да се е случило точно този уикенд.

Става дума за придобит от главния прокурор (тогава председател на Окръжен съд - Пловдив) и съпругата му апартамент в Пловдив от фирмата "Калисто Мати". "Биволъ" прави връзка между липсващата информация и факта, че през уикенда Имотният регистър, който е част от Агенцията по вписванията, беше в профилактика.

в. "Капитал"

"КАТ глобява с 25% повече шофьори"

КАТ е съставил с 25 процента повече глоби за изминалата отчетна година в сравнение с предходната. Това показват данни на „Пътна полиция", предоставени специално за „Монитор". Само за цялата 2018-а година санкциите, които служителите на МВР на пътя са съставили, са били 1 109 375 електронни фишове и 271 961 акта за установени административни нарушения, сочи справката. Това прави близо 1,5 млн. нарушения за година.

В сравнение със същия период на 2017-а са издадени 325 282 повече фишове и електронни фишове и 4308 повече актове. Сметката показва, че това са с 25 процента установени повече нарушители.

Сумата, която е прибрана, обаче не е ясна, тъй като санкциите се дават за събиране към НАП. Наскоро дори беше отправено предложение това да се прави и от частните съдебни изпълнители. Такова обаче все още не е прието.

За момента се знае, че глобите към КАТ ще скачат двойно, ако нарушителите не ги платят до месец. С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, които са под 30 процента според неофициални данни. Новите предложения са ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50%. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта, да се плаща целият размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. Това предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които предстоят да се гласуват.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...