Преглед на икономическите теми в печата, 21 ноември

21.11.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 21 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Проф. Румен Гечев: Трагедията с инвестициите у нас става все по-дълбока"

Ролята на българските емигранти като инвеститор у нас е толкова висока, защото чуждите инвестициите са толкова ниско. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев. Той обясни причините, заради които чуждите инвеститори не идват в България. „Първата е да има платежоспособно търсене на техните стоки. Как със 75% бедно население у нас те могат да разчитат на голям вътрешен пазар? Втората опция – те да използват България да произвеждат и да изнасят в други страни. Къде да изнасят, след като за разлика от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения, които правят всичко възможно, за да разширят присъствието си в Русия или в Китай, България изпълнява чужди поръчки и прави точно обратното на това, което я карат господарите й да прави – и Брюксел, и Вашингтон. Ние блокираме възможността страната ни да бъде трамплин на чужди производители към наши традиционни партньори. Чуждите инвеститори са особено чувствителни по отношение на законодателството и правораздаването, а да не говорим за корупцията“, обясни народният представител от ПГ на „БСП за България“. Според проф. Румен Гечев трагедията с инвестициите у нас става все по-дълбока, а управлението няма визия и възможност да промени нещата. По думите му липсва прагматично решение на проблема. Единствената надежда е политическо решение чрез смяна на управлението, обясни проф. Гечев, като уточни, че политиката и икономиката вървят ръка за ръка.

в. "Дума"

"Бизнесмени връщат 80 млн. лв. за незаконни заменки"

Над 80 милиона лева ще връщат фирми и физически лица, взели апетитни имоти по морето срещу пустеещи ниви. Става въпрос за горските заменки, които ЕК определи като неправомерна държавна помощ.

Министерство на земеделието обяви списък със 103 фирми и физически лица, на които изпраща уведомителни писма да възстановят надвзетите суми, съобщи ресорният министър Десислава Танева.

Сред фирмите е "Литекс Комерс" АД на бизнесмена Гриша Ганчев. Тя има да връща пари по три заменки. За една такава сделка трябва да доплати и "Русалка тур" на Николай Банев. Припомняме, че срещу бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев и началника на службата по кадастър, картография и геодезия Костадин Костадинов се водеше дело за заменка на 300 дка държавни гори на дружеството "Русалка тур".

Пари ще връща и "Ел Ем Импекс" на енергийния бос Христо Ковачки, както и компаниите "Ол Сийз Пропърти 2" и "Ол Сийз Пропърти", свързани с бизнесмена Красимир Гергов.

"Мадара Бяла Норд", сред чиито собственици е босът на фирмата за почистване "Титан" Димитър Борисов, също е сред купувачите на евтини държавни земи. Другото най-често срещано име в списъка е на "Маркетинг В". Фирмата има да връща пари за 7 заменки.

в. "Труд"

"Новата "Бонус-малус": остъпката 23 или 25%, оскъпяване - до 400%"

"Бонус-малус" да тръгне от 1 януари 2021 г. Идващата 2020 г. да е нулева, за да се натрупа информация. Поевтиняването или поскъпването на базовата полица да се определя от нарушения, установени с акт, фиш или присъда, и да са извършени след 1 януари 2020 г. Това предлага Комисията за финансов надзор, която обяви за обществено обсъждане нов вариант на наредбата за "Бонус-малус".

Нарушенията, определящи цената на полицата, са в седем категории. Най-много "малус" точки да носят причинена смърт на пътя и други тежки нарушения - плюс 15. За хулиганско поведение са записани 10 точки, а превишението на скоростта - от 1 до 3 точки в зависимост от километрите над разрешеното. Опасно изпреварване или шофиране пиян носи 4 "малус" точки.

Предлагат се две скали, за да бъде избрана по-работещата от тях. Едната - с 15 класа, неутрален клас е 6-и, 5 класа бонус и 9 класа малус. Отстъпката е 23% от базовата премия, а оскъпяването -400% от нея.

Втората скала е с 20 класа, базов клас е 8-и, 7 класа са за бонус и 12 за малус. Отстъпката е 25%, оскъпяването пак до 400%. От клас в клас ще може да се преминава след 12 месеца.

Новата система ще се прилага еднакво към фирми, граждани, държава, общини.

Носители на клас да бъдат собственикът и водачът, а цената да се определя от по-високия от двата. Класовете няма да се пренасят към останалите коли на собственика, ако има такива. Всеки нов собственик влиза в неутрален клас, т.е. без отстъпка и оскъпяване. Всички водачи, управляващи една кола, ще се вписват в застрахователната полица. Предлага се да има изключения за линейки, коли на МВР, учебни коли и др.

в. "24 часа"

"Задава се нова вълна на повишение на банковите такси"

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас, както в. "Сега" писа, вдигнаха цените на част от най-използваните от гражданите финансови услуги в началото на октомври, вече се включват и по-малките банки. Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, ЦКБ, Българо-американска кредитна банка, Токуда банк, Интернешънъл асет банк обявиха промени в тарифите си, които влизат в сила през декември. Банка ДСК, която от началото на октомври вече вдигна част от таксите си, готви нови промени от 15 януари 2020 г.

Поредното поскъпване на тарифите става на фона на рекордни банкови печалби (1.3 млрд. лв. в края на септември) и в навечерието на влизането в сила на директивата на Брюксел, която задължава нашите трезори да свалят цената на трансграничните еврови преводи. От 15 декември таксата за превод на евро от България за страни от ЕС и обратно не трябва да е по-висока от цената на вътрешните преводи в левове.

От 3 декември Първа инвестиционна банка вече ще облага воденето на банкови сметки чрез MyFibank с 2.50 лв. месечно, а когато към тях има дебитна карта - 2 лв. От 3.50 на 4 лева се вдига цената на месечното обслужване на банковия пакет "Моят избор". За същия пакет, но онлайн, таксата се вдига от 3 на 3.50 лева. Промени ще има и в размера на сумите за касови операции. В момента при внасяне в брой на 5000 лв., или 2500 евро, не се събира комисиона. От декември обаче лимитът пада на 3000 лв., или 1500 евро. Над тази сума ще се събира по 0.1 %, а ако е в евро - 0.15%, или минимум 1 евро.

в. "Сега"

"Нанков уволнява шефа на ВиК в Перник"

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков уволнява шефа на ВиК - Перник, заради несправянето с безводието и водния режим в миньорския град. Това отбеляза той след срещата му с кмета Станислав Владимиров. Преди това перничани обсадиха офиса на водното дружество и се наложи намесата на полицията.

Нанков е на мнение, че има и други пропуски. При предишния програмен период общината е пропуснала възможността иска за европейско финансиране за подмяна на амортизираната водопреносна мрежа. В момента се довършва ремонтът и на стената на яз. „Студена". Очаква се водният режим в Перник, обявен на 18 ноември, да продължи поне 4 месеца, защото притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам. Той засяга и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Зам.-министърът посочи още, че вече е приет проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на града през новия програмен период. За целта вече са осигурени необходимите средства.

Според експерти от екоминистерството една трета от яз. „Студена" е била източена необосновано. Проф. Петър Калинков, зам.-председател на Българска асоциация по водите (БАВ), припомни за „Монитор", че преди години индустриалните предприятия в Перник, включително и топлоцентралата и металургичният комбинат са получавали промишлена вода от яз. „Лобош" и за това не е имало големи проблеми с питейното водоснабдяване на града. Шефът на „Стомана индъстри" Антон Петров каза за „Монитор", че при покупката на предприятието то вече е бил вързано към яз. „Студена" и част от доставките са от там. Той спомена, че заради безводието се увеличават рисковете от спирането на металургичния завод. По думите му сега експерти на фирмата търсят начини за алтернативно водоснабдяване с подземни сондажи и с вода от утайниците.

м. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...