Преглед на икономическите теми в печата, 21 януари

21.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 21 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"СМС от „паяка", ако ни вдигне колата"

От сряда столичани ще получават есемес, ако "паяк" им вдигне колата. Новата услуга на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) от 22 януари ще информира водачите, чиито автомобили са принудително преместени на наказателен паркинг. SMS-те ще са за сметка на Центъра за градска мобилност. Нарушителите ще получават кратко съобщение на латиница от номер 1902, че колата е на наказателен паркинг, адресът на паркинга и връзка със сайта и контактния телефон на ЦГМ. Съобщението ще се изпраща на телефона, от който последно е изпратено валидно съобщение за паркиране в зоната за платено локално паркиране.

"Имаме база данни от есемес системата от номерата на телефоните, от които се плаща в "синя" и "зелена" зона. До сега, ако автомобил остане за по-дълго време на паркинга, използваме тази база данни и търсим собственика, за да го предупредим", коментира пред "Труд" директорът на ЦГМ Румяна Милова.

Тя уточни, че с новата мярка все по-малко коли ще остават трайно на наказателните места. По този начин, ЦГМ ще се опита да спести време и емоции у водачите, които по някаква причина са нарушили правилата при паркиране. Също така забавянето на освобождаване на автомобила от специализиран паркинг, може и да доведе до натрупване на задължения.

60 лева е таксата за репатриране, но отделно се плаща и престоя на наказателния паркинг. За лек автомобил сумата е 2 лева на час и 16 лева на ден, а за по-големите превозни средства от типа на бусове - 3 лева на час и съответно 24 лв. на ден.

в. "Труд"

"Водата не е на софиянци, но София ще има кран, с който да я спре за Перник"

Перник ще получава вода от водосбора на "Белмекен" през язовир "Бели Искър" и водопреносната мрежа на София само в периода март-юни. За целта държавата ще направи 13 км водопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като така ще могат да се подават до 300 литра в секунда: колкото са нужни да се запази подаването на вода в Перник при сегашния режим на водата.

Тази оферта на правителството бе разгледана в понеделник от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима мининистри - на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро.

Обсъждането бе обаче предварително, защото все още няма предложение от страна на правителството, въпреки че в събота премиерът Бойко Борисов спешно събра част от министрите да мислят спасителен план за Перник.

Финалното предложение на Министерския съвет трябва да е достатъчно добре ангументирано и ясно, за да може да се внесе доклад в общинския съвет, обясни вчера Фандъкова. Тя бе категорична, че ако има спорни въпроси, те ще трябва да получат отговор.

Държавата обаче очаква Столичният общински съвет да одобри доклада за водата на Перник още в четвъртък, на няколко пъти подчертаха министрите.

Няма място за партийни пристрастия, защото на няколко километра от нас има хора, които бедстват, каза в началото на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е гарантирана за години напред, но трябва да има 100% гаранции, че софиянци няма да пострадат

в. "24 часа"

"В знак на протест: Сервират кафе с жълти жилетки"

Бармани и сервитьори ще работят в ресторанти, заведения и кръчми от 25 януари с жълти жилетки в знак на протест, ако не бъдат уважени исканията им, съобщиха от Българската хотеиерска и ресторантьорска асоциация.

Основното искане на работещите в бранша е да бъде намалено ДДС за хотелите, хранителните, питейните и заведенията до 5%, както е в Румъния. Според хората от този бизнес, ако данъкът бъде намален, това ще доведе до изсветляване на бранша, тъй като собствениците на търговските обекти вече няма да имат причина да крият реалния размер на оборотите и печалбата си. Освен това ще се даде възможност спестените от ДДС-то средства да отидат за увеличаване на заплатите на работещите в сектора.

„Нашият бранш е един от най-регулираните. Ние сме убити от данъци и такси, които плащаме ежемесечно и ежегодно по 41 позиции", каза председателката на БХРА Вени Петрова.

Другите искания на ресторантьорите и хотелиерте са за отмяна на наредбата за запечатване на заведенията от данъчните, лимит за издаване на разрешителни за нови обекти, задължителна регистрация по ДДС на всички фирми в бранша.

в. "Монитор"

"България внася повече ток, отколкото изнася"

Вносът е от страни, на които традиционно доставяме ток, като Турция и Сърбия, а също и от Румъния

През последните дни България внася повече електроенергия, отколкото изнася. Това сочат официалните данни за междусистемните обмени на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за вчера, като същото беше положението и в неделя. Най-много впечатляват данните за обмена между България и Турция, според които между 7 и 12 ч., както и между 14 и 22 ч. износът на електроенергия е 0 МВт, докато вносът от югоизточната ни съседка в тези часови диапазони е между 197 и 234 МВт.

Подобни са и данните за обмена на електроенергия между България и Сърбия, където между 3 и 22 ч. вчера сме изнесли между 30 и 164 МВт, а сме внесли между 181 и 300 МВт. Колосална е разликата между износа и вноса на ток за и от Румъния, сочат още данните на ЕСО. Експортът ни в различните часови диапазони се движи между 5 и 98 МВт, докато вносът на електроенергия от северната ни съседка е между 281 и 605 МВт.

Традиционно изнасяме повече електроенергия за Гърция и Македония, става ясно още от таблицата за междусистемните обмени за днес, както и за последните дни. Нарасналият внос на електроенергия от Турция и Сърбия не се дължи на по-високите цени у нас, коментират експерти пред economic. bg. Причината за тази временна аномалия най-вероятно се дължи на факта, че някои страни, като Турция и Сърбия, връщат енергията, която преди време са взели под формата на бартер от България. Тъй като времето в средата на януари е топло, и Турция, и Сърбия имат излишък на енергия и ни връщат бартерите си. Към 13.30 ч. вчера  товарът у нас също бе нисък за сезона -  5974 МВт, като 75,8% от него се осигурява от АЕЦ "Козлодуй" и конвенционалните топлоцентрали. Топлофикационните и заводските ТЕЦ  осигуряват 10,3% от товара, а ВЕЦ-овете ни - едва 1,5%. Вятърните и соларните паркове у нас също работят "под пара", като осигуряват малко над 11,7% от товара.

в. "Дума"

"Форумът в Давос събира Борисов с Тръмп и Меркел"

Премиерът Бойко Борисов вече е в Швейцария, за да участва в 50-ата годишна среща на Световния икономически форум в град Давос. Очаква се събитието да събере около 3000 участници, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, германският канцлер, председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Темата на тазгодишната среща, която започва днес, е „Заинтересовани страни за един кохерентен и устойчив свят”.

В първия ден от форума Борисов ще участва в сесия на тема „Диалог за дипломацията на Западните Балкани“. Той ще се включи и в дискусия, посветена на Централна и Източна Европа, като фокус на разговора ще бъдат възможните решения, които бизнесът и правителствените лидери могат да дадат за насърчаването на устойчивия растеж и развитие. Българският премиер е поканен и на вечеря, давана от основателя на Световния икономически форум професор Клаус Шваб.

В сряда Борисов ще участва в неформалната среща на световните икономически лидери на тема „Доминираща Европа“. Сред основните акценти на дискусията ще бъдат предизвикателства пред европейската конкурентоспособност. 

По време на визитата си в Давос министър-председателят ще проведе и двустранни срещи, посочват от правителствената пресслужба, но не уточняват кои ще са събеседниците му.

в. "Сега"

"Държавната "Монтажи" ще строи без търг спешната водна връзка до Перник"

По предварителни оценки проектът ще струва 25 млн. лв. и ще бъде платен от бюджета

Държавното дружество "Монтажи" ще строи без търг спешната водопроводна връзка, по която в събота правителството реши да осигури вода за Перник през ВиК мрежата на София. Съоръжението ще бъде дълго 13.5 км и освен тръби включва и изграждане на помпена станция, като предварителните оценки показват, че проектът ще струва 25 млн. лв. Това стана ясно от изказване на регионалния министър Петя Аврамова пред БНТ.

Очаква се парите да бъдат отпуснати от бюджета на икономическото министерство.

Техническото предложение предвижда част от водата, която отива към язовир "Белмекен", да се пренасочи към язовир "Бели Искър" и оттам през ВиК мрежата на София да достига до резервоар Мало Бучино, където ще бъде изградена помпена станция. След това до Перник ще бъде направен допълнителен водопровод 13.5 км.

През новата връзка Перник ще получава по 700 хил. куб.м вода на месец. Това количество ще е достатъчно да се покрива консумацията при сегашния воден режим (по 6 часа на ден - от 16 до 22 часа), без да се ползва вода от язовир "Студена". "Единственият начин да възвърнем силата на язовира е за известно време да не взимаме вода от него", коментира икономическият министър Емил Караниколов пред "Нова телевизия". Предложеното решение е аварийно, но по думите му по-добрите стратегически варианти ще отнемат много повече време.

Дали водата ще стигне навреме до Перник все пак не е сигурно, тъй като се очаква изграждането на новата връзка да отнеме около 45 дни. В същото време в язовир "Студена" има вода за само 33 дни по думите на Караниколов.

Техническото предложение беше представено и на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет в понеделник следобед, на което присъстваха и ресорните министри. От изказванията стана ясно, че риск за водоснабдяването на София не съществува. Язовир "Бели Искър" осигурява около 25% от водата на столицата и снабдява южните квартали и села в общината (Железница, Плана, Симеоново, Банкя, Горна Баня и др.), а останалите 75% идват от язовир "Искър". И в двата водоема има достатъчно вода.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила до 11...