Преглед на икономическите теми в печата, 22 януари

22.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 22 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Променят правилата за фирми за бутилки с газ"

Фирмите, които осъществяват дистрибуция на бутилки с газ за бита, ще трябва да притежават поне 1000 бутилки за пропан-бутан, а не 10 хиляди, както беше прието в предходните изменения на закона за горивата. Това предвиждат новите изисквания за фирмите за дистрибуция на бутилки с газ, записани в промени в закона за горивата, които бяха приети на второ четене от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Законът за горивата беше променян няколко пъти преди реално да влезе в сила. Той окончателно ще бъде гласуван в пленарната зала на парламента до дни, а наредбата към него ще бъде готова до два месеца, решиха депутатите.

Заради приетите преди година текстове в закона много фирми за дистрибуция на бутилки с газ са купили по 10 хил. бутилки на обща стойност 250 хил. евро. Те са похарчили значителни суми и за преоформяне на складовете си. А сега изискванията за дейността на тези фирми значително се облекчават.

Депутати от левицата предложиха да се засилят изискванията за безопасност на пунктовете за зареждане на бутилки с пропан-бутан, но предложението беше отхвърлено от мнозинството депутати.

Спрямо бензиностанциите и складовете за горива, бяха приети промени, според които те ще бъдат запечатвани за две години, а цистерните с нелегална нафта или бензин спирани от движение, ако продават или превозват контрабандни нефтени продукти. Промяната се прави, защото актовете с глоби за фирмите не са достатъчно ефективни, за да спрат сивия сектор в горивата, уточниха експертите.

Банкови гаранции за новорегистрирани фирми без оборот за предходната година ще има, но те няма да са под формата на пари в брой, а за обезпечение на евентуални задължения към държавната хазна ще служат активите, с които фирмата разполага. Като има изискване стойността на тези активи да е поне 20 хил. лв.

Бензиностанциите имат почти 4-месечен срок за регистрация, тъй като след приемане на наредбата към закона, те ще имат на разположение още два месеца за регистрация.

в. "Труд"

"Микробусите, които правят международни превози - с тахографи"

Споразумение между преговарящите от Европейския парламент и Финландското председателство за реформата в сектора на автомобилния транспорт бе одобрено от комисията по транспорт и туризъм във вторник, съобщават от европарламента.

Изменените правила за командированите шофьори, времето за почивка на шофьорите и по-стриктните правила за каботаж (временно превозване на стоки от превозвачи, установени извън приемащата държавата членка), имат за цел да прекратят нарушенията на конкуренцията в транспортния сектор и да предоставят по-добри условия за почивки, се казва в съобщението.

Споразумението запазва съществуващите лимити за каботаж (три операции в рамките на седем дни), но въвежда регистриране на преминаването на граници с тахографа на превозните средства, с цел борба с нарушенията. За да се предотврати „систематичния каботаж", ще се въведе „срок на прекъсване" от четири дни преди извършването на по-нататъшни каботажни операции в рамките на същата държава със същото превозно средство.

За справяне с проблема с т. нар. фирми „пощенски кутии", транспортните дружества ще трябва да провеждат значителна част от дейностите си в държавата на регистрация. Новите правила ще изискват връщането на камионите в държавата на оперативния център на компанията на всеки осем седмици.

Тъй като операторите все по-често използват микробуси за предоставянето на международни транспортни услуги, тези оператори (използващи леки търговски превозни средства над 2,5 тона) също ще трябва да отговарят на нормите на ЕС за транспортни оператори и ще трябва да оборудват микробусите с тахограф.

Правилата на ниво ЕС за командироване на шофьорите ще дадат по-ясна правна рамка за прилагането на правилата за командированите работници в силно мобилния транспортен сектор с цел намаляване на различните национални подходи и гарантиране на справедливо заплащане за шофьорите, съобщават от европарламента. Правилата за командироване да се прилагат върху каботажните и трансграничните операции, с изключение на транзит, двустранните операции и двустранните операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

в. "24 часа"

"Всеки 10 литър към „Студена" се губи в почвата"

Най-малко 10% от сега влизащата вода в язовир „Студена", който захранва Перник с вода, в момента попива в почвата на дъното му. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред Нова ТВ.

Във връзка със справянето с водната криза в Перник в събота на среща при премиера бе представено предложение миньорския град да се снабди с вода от язовир „Белмекен", през „Бели Искър", която да премине по водопроводите на София, като допълнително се изгради 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник.

На въпросното съоръжение ще има и помпи, които ще позволяват да се преодолее денивелацията от почти 80 метра за подаване на водата към Перник.

В момента 25% от водата на София идва от „Бели Искър". Идеята бе представена от министри на икономиката Емил Караниколов, регионалният Петя Аврамова, на екология Емил Димитров, градоначалникът на Перник Станислав Владимиров и на комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет (СОС) по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че общината ще приеме подобен вариант за помощ към Перник, ако се гарантира на 100%, че това няма да повлияе на водоснабдяването на София.

Караниколов обясни, че предприетите действия до момента не са дали резултат за овладяване на водната криза. „Редица действия предприехме - всяко поточе, ручейче, пещери, извори - да тръгне водата и успяхме да вкараме няколко хиляди кубика. Изходът е 260, а входът - 115 литра, дисбалансът е 100 литра.

Последните 10-15 дни обемът на „Студена" спада с 5.5 см на ден.

Ако в момента замръзнат потоците и всичко в язовира, ние имаме 32 дни вода. Пробвахме абсолютно всичко възможно. Сондажи от Струма под Перник под стената, извади само 1 литър в секунда, което е безсмислено. Накрая остана единственият вариант - да се подава вода от София към Перник", каза Караниколов. Той обясни, че за нуждите на перничани са необходими 700 хил. куб. м на месец в условията на режим, а столичани харчат толкова за два дни.

в. "Монитор"

"Антитерористи ги гласят за охранители"

ГЕРБ предлагат паралелна на НСО мегаструктура в МВР да отговаря и за охраната на властта. Това предвиждат внесени преди второто четене промени в Закона за МВР. Сред вносителите са бившият вътрешен министър Валентин Радев и шефът на комисията по отбрана Константин Попов, пише "Сега". За целта ще се създаде Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която ще обедини жандармерията със Специализирания отряд за борба с тероризма. Освен охранителни функции, структурата ще действа при сложни ситуации, масови безредици, терористични актове, когато е необходимо по-голяма сила и специални умения.

Дирекцията ще пази не само висши държавни служители, а и редови полицаи, данъчни, шефове на агенции, дирекции, комисии и др., ако животът им е застрашен заради работата им. Такава охрана ще има само при "конкретна застрашеност". Решението кой да бъде пазен ще взема комисия, състояща се от главния секретар на МВР, шефовете на "Националната полиция", ГДБОП и на новата дирекция. Такъв е подходът и при НСО, която охранява само президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се предоставя охрана при "конкретна застрашеност". На това основание в момента НСО пази Ахмед Доган и Делян Пеевски. В НСО се събира комисия, в която участват шефовете на НСО, ДАНС и главният секретар на МВР, които решават кой от властта да бъде пазен, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката. По този текст от Закона за НСО в момента се пази единствено Доган.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 06.08   1623 г. – Кардинал Мафео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII. 1806 г. – Франц II абдикира от императорския престол, с което престава да...