Преглед на икономическите теми в печата, 23 август

23.08.2019 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 23 август
Снимка: под лиценза на creative commons

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г."

България може да приеме еврото най-рано след 4 години, стига обаче да отговори на критериите на чакалнята, позната като ERM II. Това прогнозира международната рейтингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) в свой доклад за еврозоната.

Процесът за влизане във валутния механизъм у нас официално започна през юли миналата година, а решението се очаква да бъде оповестено в края на 2019 г. Хърватия също поиска да се включи в механизма през миналия месец. Според експертите съдбоносната година за България е 2023 г., а за Хърватия - 2024 г. Това обаче ще стане възможно, само ако страните отговорят на всички изисквания. Северната ни съседка Румъния също е изразила интерес към единната валута, но все още няма официално заявление. Вероятността Унгария, Полша и Чехия да се присъединят продължава да бъде малка, тъй като в тези страни подкрепата на еврото е ниска.

Според доклада основните предимства от приемането на еврото са достъп до резервна валута, с която се предотвратява рискът от валутна криза и се подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи. Страните ще получат и достъп до паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която може да се има доверие. Потребителите пък ще имат по-ниски транзакционни разходи, а това ще доведе до по-големи потоци от капитал за останалата част от еврозоната. Ако пък има някаква беда, то страната ни може да се възползва от външно финансиране, пише в доклада на рейтинговата агенция.

Минусите обаче включват възможност от дефлационен натиск в случай на големи резерви, както и задължението да се помага финансово на други страни в даден момент. Отделно цените на кредитите и на акциите могат да се повишат, ако има голям приток на капитал.

в. "Дума"

"Рекордни сметки за парно в София"

Рекордно високи сметки за парно ще платят столичани тази година. 200 лева отгоре излиза отоплителният сезон (парно и топла вода) за двустаен апартамент. Ако миналата година за жилище от 50 до 70 кв. м. абонат е платил 522,22 лв, то тази сумата расте до 721,26 лв.

Това показват изравнителните сметки, изготвени от най-големия топлинен счетоводител у нас, който обслужва близо половината от абонатите на "Топлофикация София". За гарсониера общата сума за отоплителния сезон нараства със 100 лева - от 367 лева миналата зима на 467 лева през тази. А за тристаен - с близо 230 лева повече.

Драстичното увеличение на сметките се дължи на поскъпването на парното с 16% през годината, обясни управителят на фирмата Милена Стоянова. Другите причини са значително по-дългият и по-студен отоплителен сезон 2018/2019, допълни тя.

За сравнение миналата година софиянци са използвали отопление 168 дни, като среднодневната температура е била 5,49 °С. Този отоплителен сезон е продължил 174 дни, а средните дневни температури са били 4,40 °С. Температурата през най-студения месец - януари, също е била по-ниска тази година по-рано. През 2018 г. средната температура за януари е била положителна - 1,4°С, а през януари 2019 г. са отчетени минус 0,8 °С.

в. "Труд"

"Пенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатени ток и парно"

Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2018 г.

Най-много са запорираните пенсии в София, където са блокирани 186 хил. лв. на 1373 пенсионери. На второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник, където за запорза 42 хил. със запор са 348 пенсионери. Следват длъжниците в Пловдив, където те са с 20 по-малко от миньорския град, но сумата при тях е 43 хил. лв. Най-малко запори са наложени в Силистра, Търговище и Кърджали. В трите области има общо 116 длъжници, които имат борчове за 12 хил. лв.

През миналата и тази година защита от запори върху пенсиите ползват около 1,8 млн. души

Причината е, че според Гражданския процесуален кодекс доходи под размера на минималната работна заплата не могат да бъдат секвестирани. През 2018 г. минималната заплата бе 510 лв., а през тази е 560 лв.

Удръжките от запорираните пенсии се определят в зависимост от размера на дохода на пенсионера спрямо минималната заплата. Така, ако пенсионерите получават между 560 и 1120 лв., те ще се разделят с 1/3 от доходите си, ако нямат деца, или с 1/4, в случай че се грижат за непълнолетен наследник. Сметките показват, че ако пенсионер получава 561 лв. и е осъден от ЧСИ, ще му бъдат удържани до 185,13 лв., или 140 лв. в зависимост от това дали има малки деца.

Ако доходите му са над 1120 лв., то запорът ще е 1/2 или 1/3.

Пенсионерите обаче може да бъдат осъдени за дългове, независимо какъв е размерът на доходите им, ако дължат издръжка за деца.

в. "24 часа"

"Данъкоплатците в София са платили солено и за ремонта на Северния парк"

Пореден случай в Столичната община за ремонт и купуване на съоръжения на съмнително високи цени бе огласен вчера. Кметът на район „Надежда" Димитър Димов и представители на общината са одобрили плащания на уреди в ремонтирания Северен парк на цени, които са в пъти по-високи от стойността на същите изделия на дребно, съобщи гражданското обединение „Спаси София". Неговият представител Борис Бонев е независим кандидат за кмет на столицата. От неправителствената организация са потърсили оферти от същите фирми, с които общината е сключила договор, и получили близо 2 до 3 пъти по-ниски оферти.

Един от примерите е с ограда, поставена на площадка в Северния парк до входа откъм жк „Свобода". За нея са платени 11 000 лв., докато за същата ограда на „Спаси София" е била поискана цена от 4000 лв., съобщи Бонев. Общината е платила 4158 лв. за детска люлка, която обичайно струва 2033 лв. Най-шокиращи обаче били разликите при покупката на маси за шах. Вместо пазарна цена от 977 лв. "общинската" маса струва 2348 лв. „Ако от едни люлки и пейки някой успява да "усвои" толкова, колко ли милиони от нашите пари изтичат при наистина големите ремонти? Редовно получаваме циничното оправдание, че няма пари за една или друга дейност, за решаването на един или друг градски проблем. Как да има, като се крадат?", питат от „Спаси София".

През 2017 г. кметът на „Надежда" Димов и представители на Столичната община сключват няколко договора за ремонт и реконструкция на Северния парк. Един от тях е с фирма, която трябва да изгради две детски площадки, фитнес площадка, зона за разходка на кучета и зона за активен отдих, съобщават от "Спаси София". Стойността на контракта е 338 000 лв. С част от парите в зоната за разходка на кучета са монтирани 9 различни уреда срещу близо 11 000 лв. Сред тях има тунел на стойност 1638 лева, обръчи за 881 лева и препятствия за около 700 лева. Най-озадачаващият елемент във въпросната зона е комплект греди за обучение на кучета. Според обществената поръчка те подпомагат пазенето на равновесие, експериментирането, скачането и координацията на домашните любимци. В действителност въпросният уред представлява две метални тръби, забити в пръстта, които са частично облицовани с шперплат, посочиха от "Спаси София". За това съоръжение данъкоплатците в София са платили 3025 лв., допълват от сдружението.

в. "Сега"

"Германската Würth Elektronik ще изгради нов завод за електрокомпоненти в Белозем"

Производителят на елементи за автомобилната промишленост "Вюрт електроник ИБЕ БГ" ще изгради нов завод в съседство със сега действащия в с. Белозем, община Раковски.

Дейността на фирмата се състои в навиване на медни бобини и залепване на феритни ядра. Частите се вграждат в по-големи компоненти на следващите по веригата автомобилни производители.

Между 8 и 10 декара

В бъдещия завод ще се извършва транспортиране на суровини, лепене, темпериране, заваряване, формоване, краен контрол и навиване, става ясно от решение на РИОСВ - Пловдив, за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

За климатичната инсталация ще се използва подземна вода, а тъй като в завода ще се сглобяват готови електрокомпоненти, промишлените отпадъци ще са в ограничени количества и ще се предават за рециклиране. Не е предвидено строителство на допълнителна пътна инфраструктура, констатира РИОСВ - Пловдив.

"На този етап ще бъдат застроени между 8 и 10 декара площ. В бъдеще разполагаме с възможности за строителство на две подобни халета, тъй като германската група има планове за прехвърляне на още производства в нашата страна", обясниха за "Капитал" от българското дружество. От компанията не посочиха размера на инвестицията. Очаква се новият завод да повиши с около 20% производствения капацитет.

В момента дейностите са на етап съгласуване и одобряване на инвестиционния проект, предстои издаване на разрешителни за строеж. Очаква се строителството да започне след около година и да приключи след година и половина, уточниха още от "Вюрт електроник ИБЕ БГ".

Най-голямото от шестте подразделения

"Вюрт електроник ИБЕ БГ" ЕООД е създадено през 2002 година като дъщерно дружество на германската група Würth Elektronik iBE GmbH - част от концерна Würth Elektronik, чиято дейност е ориентирана към директните продажби на крепежни изделия, монтажна техника, автоконсумативи и инструменти.

Миналата година българското дружество приключи изграждане на нова производствена сграда за монтаж на изделия върху 2000 кв.м площ. Сега фирмата е разположена на 12 000 кв.м, сред които производствени халета, 700 кв.м склад, административна сграда и спортна зала.

в. "Капитал"

"Всеки втори кърлеж по морето заразен"

Всеки втори кърлеж по морето е заразен с опасна инфекция, която се предава много лесно на хората след ухапване. Това стана ясно от данни на Националния център за заразни и паразитни болести и на регионалните здравни инспекции.

„Въпреки че ухапванията в началото на лятото бяха около три пъти повече от миналата година, заболяванията, които се предават от кърлежи и които се диагностицират в центъра, са с 30% по-малко", каза неговият директор проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Той добави, че и случаите на лаймска болест също са намалели. „Всичко това се дължи на факта, че Националният център по заразни и паразитни болести широко препоръчваше взимането на еднократна доза антибиотик при свалянето на кърлеж", поясни проф. Кантарджиев и заяви, че кърлежите пренасят и други болести, придружени с неразположение и температура, като ерлихиоза и анаплазмоза. По думите му те се пипват най-често в градските градинки.

16 случая на лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, са регистрирани в страната през последната седмица, показва справка на Националния център за заразни и паразитни болести. Заразяването е чрез ухапване от кърлеж. Всички случаи са потвърдени и лабораторно. 250 са случаите на инфекцията у нас от началото на годината към средата на август.

Спрямо миналата година те са със 108 по-малко. Осем са случаите на марсилска треска след ухапване от кърлеж за седмица. От началото на годината те са общо 101. За същия период през миналата година те са били с 63 повече. Трима са се разболели от началото на годината от кримска конго-хеморагична треска.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 15.02   360 г. – Осветена е първата църква на мястото на днешната "Света София" от император Констанций II и по онова време е известна като Голямата църква в...