Преглед на икономическите теми в печата, 25 октомври

25.10.2019 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 25 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Условията за бизнес у нас се влошават"

Всички съседни държави предлагат по-добри възможности на предприемачите

Между Мексико и Саудитска Арабия в световната класация и между Косово и Украйна на регионално равнище е позицията на България в поредното издание на доклада "Да правиш бизнес" (Doing Business 2020) на Световната банка, разпространен вчера. Тази година класацията обхваща 190 държави, а оценката за България е направена, като се прилагат използваните критерии само за София. Започнал през 2002 г., този проект проверява регулациите, процедурите, времето и средствата, нужни на една малка или средно голяма компания - от регистрирането до справянето й със затруднения, защита от кредитори или изпадане в несъстоятелност и гарантиране правата на акционерите.

Според доклада на СБ запазва се  тенденцията от последните години страната да потъва в класацията, този път само с две места - от 59-о на 61-о място в света. Сривът не е толкова драматичен като в предишните две години, когато слизането надолу бе с 11 и 9 позиции. Това не е и най-лошото място за страна от ЕС. Гърция е 79-а, а Малта - 88-а в света. Всяка от останалите държави, с които граничим, обаче е по-добре оценена. Северна Македония е 17-а в класацията, Турция - 33-а, Сърбия - 44-а, Румъния - 55-а, и дори Косово - 57-ма.

Въпреки хвалбите на властта в България продължава да не е лесно да се започне бизнес. По този критерий тази година тя е поставена на 113-о място в света. Влошава се позицията по показател "Получаване на кредит" - през 2018 г. България бе 42-а, миналата година бе 60-а, а този път е на място 66. В света за най-добрата страна за среден и малък бизнес е обявена Нова Зеландия. Следват Сингапур, Хонконг, Дания, Южна Корея, САЩ, Грузия, Великобритания, Норвегия и Швеция.

Европа се очертава най-добрия район, защото и до място 20 има още 5 европейски държави: Литва, Малайзия, Мавриций, Австралия, Тайван, Китай, Обединени арабски емирства, Северна Македония, Естония, Латвия, Финландия.

в. "Дума"

"Велико Търново, Пловдив и Русе с най-евтините горива у нас"

Велико Търново, Пловдив и Русе са с най-евтините горива у нас, показа справка на "Труд" в специализирания сайт за цените на бензина и дизела в страната Fuelo.net. Вчера трите града оглавиха класацията на областите с най-ниски цени на горивата в България. В момента средните цени за страната са 2,23 лв. за литър бензин, 2,28 лв./л за дизел и 0,92 лв./л за пропан-бутан.

Със 7 стотинки е по-ниска цената на нафтата на бензиностанциите във Велико Търново (2,21 лв./л), спрямо средната за страната. Литър бензин в града пък е с 6 ст. по-евтин и струва 2,17 лв. за литър. Пропан-бутанът във Велико Търново се продава по 0,87 лв. за литър, или с 5 ст. по-малко спрямо средната цена за страната.

В Пловдив литър бензин струва 2,18 лв. (-5 ст.), дизелът се продава по 2,22 лв./л (-6 ст.), а пропан-бутанът - по 0,86 лв. (-6 ст.). В Русе горивата струват 2,18 лв. за литър бензин (-5 ст.), 2,22 лв./л дизел или със 6 ст. по-евтино от средното ниво, и 0,88 лв./л за пропан-бутан (-4 ст.).

Столицата е на 12-то място в класацията с цени от 2,22 лв./л бензин (-1 ст.), 2,27 лв. за литър нафта (-1 стотинка), а пропан-бутанът се продава по бензиностанциите по 0,92 лв./л. Най-скъпи са горивата в Кюстендил с надценка над средните цени съответно от 2 ст. при бензина, който се продава по 2,25 лв./л, с 4 ст. при нафтата (2,32 лв. за литър), и с цели 5 стотинки по-скъпо при пропан-бутана (0,97 лв. за литър).

в. "Труд"

"КЗК забрани и на "Еврохолд" да купи ЧЕЗ"

КЗК забрани и на "Еврохолд" да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Решението на антимонополния орган бе обявено в четвъртък.

То гласи, че се забранява концентрацията, която ще се осъществи чрез придобиване от страна на "Еврохолд България" на предприятията на ЧЕЗ у нас. Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

КЗК се произнася след задълбочен анализ, посочват от регулатора. Като причина за отказване на сделката е посочено това, че "Еврохолд" има застрахователно дружество, което ще му даде предимство при търговията на ток на свободния пазар, ако купи ЧЕЗ.

"ЧЕЗ трейд" е водеща на свободния пазар на ток, а 77,3% от приходите на "Еврохолд България" са от застрахователни услуги, има и водеща позиция в предоставянето на "застраховка на гаранции" - 46,68% за 2018 г., посочва КЗК. Поради това осъществяване на сделката можело да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група.

Минути след обявяване на решението от "Еврохолд" изпратиха позицията си, в която се казва, че оценяват високо усилията на КЗК да извърши задълбочено проучване на придобиването за рекордно кратък срок -10 работни дни. Вярваме, че до решението е достигнато след внимателен прочит и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства, казват от холдинга.

И допълват, че решението на КЗК било позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и потвърждение за възможностите му да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие, посочват от "Еврохолд".

Решението на КЗК несъмнено допринася за това всеки настоящ или бъдещ инвеститор да има необходимото доверие в българския регулатор и по този начин да има пълна прогнозируемост на инвестиционните си планове, се казва още в позицията.

в. "24 часа"

"Половин млрд. лв. повече ще има за образование през 2020 г."

Образованието през 2020 г. ще получи над половин милиард лева повече спрямо 2019 г. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев на конференция за европейските ценности в образованието. През тази година бюджетът за образование бе 4.240 млрд. лв., което означава, че догодина той ще скочи поне до 4.740 млрд. лв. Конкретната сума обаче ще стане ясна, след като бъде публикуван проектозаконът за бюджет 2020.

360 млн. лв. от очакваните допълнителни средства ще са за увеличение на учителските заплати, като с тях трябва да бъде направена третата стъпка от обещания от кабинета двоен скок на възнагражденията на педагозите. Планираното увеличение ще е под 20%, тъй като вече базата, от която тръгва увеличението, е по-висока. С него средната учителска заплата би следвало да стане около 1500 лв. и да надмине средната за страната, посочи министър Вълчев, като по думите му през 2021 г. средното (брутно) възнаграждение за педагозите ще е към 1800 лв.

Все още не е ясно по какви пера ще бъдат разпределени останалите над 140 млн. лв. Част от тях ще са за покриване на 10-процентното увеличение на заплатите на непедагогическия персонал, друга част - за модернизиране на ученическите общежития. Преди седмица-две по време на изслушване в парламентарната просветна комисия просветният министър изрази надежда част от допълнителните средства да се насочат и за обновяване на кабинетите в училищата.

в. "Сега"

"87 млн. евро инвестирани в кръгова икономика у нас"

87 млн. евро частни инвестиции са подпомогнали икономическите сектори, които имат значение за кръговата икономика у нас. Това показват данни на ЕК, цитирани от заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Данните са за 2016 г. Те показват, че за онзи период инвестициите са били 0.18% от тогавашното БВП. Нивото е над средните 0.12% за ЕС. През същата година са открити над 60 000 нови работни места или това е ръст от 3% за страната. Секторите на кръговата икономика са генерирали около 539 млн. евро.

Според Борисов темата е от изключително значение. "По време на председателството ни ние я изведохме като приоритет", напомни зам.-министърът. По думите му политиките на страната в полза на кръговата икономика ще продължат и догодина. Към момента по ос "Технологично развитие и иновации" има 3 процедури за 217 млн. лв., насочени към внедряването на продукти и процеси. Към "Енергийна и ресурсна ефективност" проектите отново са 3 за 298 млн. лв.

"Проектите са насочени към подкрепа за повишаване на енергийната ефективност на предприятия и за повишаване ефективното използване на ресурсите, което допринася за опазване на околната среда", каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Според нея понастоящем за повечето хора думата "кръгова икономика" е абстрактно понятие и много не осъзнават промените, които трябва да се направят в полза на устойчиво бъдеще. "Днес използваме ресурсите неустойчиво, а в кръговата икономика стойността на материалите се запазва за най-дълго като се генерира минимално количество отпадъци", коменира Николова.

в. "Монитор"

"20:4 за Гешев след 10-часов режисиран спектакъл На ход е президентът"

Как премина заседанието на ВСС за утвърждаване на следващия главен прокурор

След рекордно 10-часово заседание Висшият съдебен съвет (ВСС), както се очакваше, гласува за единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев с голямо мнозинство. Заседанието започна точно в 10 часа сутринта, излъчвано по БНТ и онлайн на сайта на ВСС, и приключи в 20:08 часа с гласуването и поздравления към Гешев, който сега е зам. главен прокурор.

В подкрепа на неговата кандидатура гласуваха 20 от членовете на ВСС. Четирима бяха против - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. От заседанието отсъства съдия Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

ВСС гласува решението му за избора да бъде изпратено "незабавно" на президента Румен Радев, който трябва да издаде указа за назначаване на Гешев. Конституцията предвижда, че президентът може да върне предложението на ВСС, но само веднъж. При повторно направено предложение за същия кандидат той е длъжен да подпише указа. Мандатът на сегашния главен прокурор изтича в началото на януари догодина. 

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...