Преглед на икономическите теми в печата, 27 август

27.08.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 27 август
Снимка: под лиценза на creative commons

"Тротинетките - бедствие извън закона"

Спрете електрическите тротинетки в София и другите големи градове, преди да са приети правилата за движението им. Всеки момент може да стане тежка катастрофа с убити и ранени, без никой да понесе отговорност за това бедствие извън закона. Така призовават от Института за пътна безопасност. Такова е мнението на много граждани, които като шофьори, велосипедисти или пешеходци се сблъскват всеки ден по улиците с арогантни ездачи на дъска с кормило и електрически двигател, които карат където им падне.

Похвалната инициатива на Столична община да подкрепи фирми, даващи тротинетки под наем в центъра на града, като част от мерките за борба с мръсния въздух. Но условието на кметството към фирмата оператор тротинетките да се движат само по велоалеите, масово се нарушава, видя екип на „Труд".

Без да съществуват правила, няма никаква отговорност, като на самите водачи на тротинетки, така и на какъвто и да е контролен орган, който да ги хваща и глобява, ако вършат безобразия. Сред най-масовите нарушения са, че шофират между минувачите и майките с количките по тротоарите, или си правят гонки между колите посред улиците. В държава като България, където при катастрофа всеки шофьор е виновен, защото е карал с „несъобразена скорост", въпрос на време е някой да влезе в затвора заради сгазен тротинеткаджия.

в. "Труд"

"Кой в Оман искаше 80 млн. евро заради КТБ и защо не успя"

Държавният общ резервен фонд на Оман, който съдеше България за 80 млн. евро, първо оттегли претенциите си, а месеци след това Международният център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон (арбитражен съд - бел.ред.) се произнесе с решение, което не подлежи на обжалване.

Новините бяха съобщени от финансовото министерство на два пъти. Първо през април тази година, когато стана ясно, че Оманският фонд е оттеглил всички свои претенции, и преди дни, след като съдът във Вашингтон, базирайки се на това действие, взе решение.

в. "24 часа"

"Агенцията по храните лъже за броя на избитите прасета"

Българската агенция по безопасност на храните, която проспа разрастването на африканската чума по свинете и подлуди малки и големи ферми, е на път да забърка страната в международен скандал с неверни данни. На хартия БАБХ отчита, че всички прасета в големите свинекомплекси в Русенско, които бяха поразени от вируса, са умъртвени и загробени. Такава информация е подадена още в началото на август в Световната организация за здраве на животните (World Organisation for Animal Health OIE).

Според информационната система на СОЗЖ, която е публично достъпна, към 3 август в България са унищожени общо над 120 000 обитатели на свинеферми от всякакъв калибър, включително и в големите промишлени комплекси в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Оказва се обаче, че информацията е "неточна" и че всъщност в предприятието в Голямо Враново от 30 000 животни само 12 000 са евтаназирани, а другите 18 000 са и живи, и здрави. От свинекомплекса дори твърдят, че са поискали разрешение от БАБХ да продължат дейността си и че това е напълно възможно и легално по силата на евродиректива. Ръководството на предприятието обяснява, че вирусът е засегнал само сектор "угояване" и там са взети всички мерки, а другите производства са напълно невредими. Според европравилата в такива случаи няма нужда да се избиват здрави животни, твърдят от Голямо Враново.

В. "Сега" изпрати до БАБХ въпроси, за да изясни защо агенцията е подвела с неверни данни световната организация, какво точно се случва във фермата в Голямо Враново и какво смята да предприеме.

в. "Сега"

"НКЖИ търси строител за 345.9 млн. лв. за жп линията Волуяк - Драгоман"

Национална компания "Железопътна структура" обяви обществена поръчка за модернизацията на жп линията между Волуяк и Драгоман. Индикативната стойност на проекта е 345.9 млн. лв. без ДДС. Поръчката е разделена на два лота: от Волуяк до Петърч, който включва и изграждането на нова жп гара Костинброд, и от Петърч до Драгоман.

Проектът е по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и е част от по-големия план за модернизирането на жп линията между София и сръбската граница. Срокът за подаването на офертите е до 21 ноември.

До момента проектите на НКЖИ по този програмен период, а и по Механизма за свързана Европа буксуват, като търговете затънаха в обжалвания в КЗК и ВАС. Към момента поръчки за 1.6 млрд. лв. на Националната компания "Железопътна инфраструктура" са се превърнали в заложник на апетитите на добре познатите местни компании. Това мнение се споделя от представители на НКЖИ от местния строителен бранш и от консултанти на чужди компании, които са кандидатствали в жп търговете.

Тъжен настоящ опит

Последните дори са подали сигнал до Брюксел през май тази година, в който накратко се обяснява как през последните няколко месеца КЗК систематично отменя решения на железопътната компания за избор на строители и връща в конкурсите едни и същи кандидати, отстранени преди това заради технически пропуски. Това са добре познатите български играчи: "ВДХ", с предишно име "Водстрой 98", която преди се свързваше с депутата от ДПС Делян Пеевски, а после беше закупена от "Хидрострой"; "Джи Пи груп", която преживя голям имиджов скандал и уж щеше да бъде извадена от всички търгове с бюджетни средства; и Христо Ковачки, който от известно време проявява изключителна активност в обжалването на жп търгове през свързани компании.

В сигнала до Брюксел са посочени 7 търга за 1.6 млрд. лв., по които КЗК излиза със странни решения по жалбите на българските играчи. Там, където НКЖИ изначално е избрала местен играч, жалбите нямат успех. Там, където е избрана голяма чужда компания обаче, жалбите са уважени. В сигнала до Брюксел са посочени и местните компании, които биха извлекли полза от решенията на КЗК. Очакванията на източници, близки до процедурите, са, че върнатите от КЗК в търговете компании най-вероятно са предвидили по-ниски цени и така при повторното класиране ще изместят чуждите фирми на по-задни позиции.

в. "Капитал"

"3000 свободни места във вузовете преди старта на годината"

Близо 3000 са свободните места във висшите учебни заведения преди старта на учебната година, установи проверка на „Монитор".

Най-много са в СУ „Св. Климент Охридски", където е обявен допълнителен прием за над 1200 кандидат-студенти в държавно и платено обучение. В университетите във Велико Търново, Бургас и Русе пък се търсят повече от 200 желаещи, които да запълнят обявените в държавния план-прием места.

Алма матер обяви допълнителен прием за 800 свободни бройки, субсидирани от държавата. От тях най-много са в специалност „Медицина" - 30 места в редовна форма на обучение. По над 20 студенти се търсят и в специалностите „История", „Статистика",, „Архивистика и документалистика", „Право". В този списък попада и обучението по „Теология", което с промените в закона за висше образование от следващата година ще бъде безплатно. Най-малък е шансът желаещите да хванат последния влак за редовното обучение в специалностите „Европеистика" с френски, немски или испански език, „Комуникации и физична електроника" и „Квантова и космическа теоретична физика", в които е останало само по 1 свободно място.

Свободни бройки в най-стария университет у нас има и за педагози, филолози, физици, химици, биолози, които се обучават в приоритетни специалности. Софийският университет обяви допълнителен прием и за 480 места за обучение срещу заплащане за редица специалности. За всички свободни бройки желаещите могат да подадат документи за участие в бонус класирането от 9-и до 13-и септември. Класирането от допълнителния прием ще бъде обявено на 17-и, а записването на новоприетите студенти ще бъде следващите три дни - на 18, 19 и 20.

В Лесотехническия университет пък се търсят желаещи за девет специалности, от които седем са държавна поръчка. Сред тези, за които има допълнителен прием има за студенти, са „Растителна защита", „Ландшафтна архитектура", „Инженерен дизайн", „Агрономство". Кандидат-инженери и архитекти се търсят пък в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където също е обявен прием след трето класиране. Университетът за национално и световно стопанство пък е запълнил всички заложени в план-приема бройки държавна поръчка и приема студенти само в платено обучени.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.08   1099 г. – Паскалий II е избран за католически папа. 1521 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес завладява столицата на ацтеките – днешния град...