Преглед на икономическите теми в печата, 27 януари

27.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 27 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Стажът за пенсия поскъпва"

Купуването на стаж за пенсия от тази година струва по-скъпо. Причината е увеличението на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. От 1 януари той вече е 610 лева. Размерът на вноската за един месец стаж е определена по закон и е - 19,8% от минималния осигурителен доход. Или за 2020 година тя вече е 120,78 лева.

За сравнение през миналата година вноската беше 110,88 лева, а през 2018 г. - 100,98 лева. Така, ако на кандидат пенсионерът не му достига една година стаж, вече трябва да плати почти 1450 лева. За сравнение през миналата година стажът за една година е струвал 1330 лева или със 120 лева по-евтино.

И тази година възрастта и стажът за пенсия се увеличават както за мъжете, така и за жените.

Мъжете се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца и стаж от 38 години и 10 месеца. За дамите изискването е да имат навършени 61 години и 6 месеца и стаж - 35 години и 10 месеца.

Осигурителен стаж може да се купи във всеки банков клон. Парите се внасят по сметка на Националната агенция за приходите. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите в Кодекса за социално осигуряване се получават в банковия клон. В платежното нареждане се посочва конкретният период, за който се правят вноските, и който ще се зачита за осигурителен стаж.

До 5 години стаж може да си купи всеки, дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец.

в. "Труд"

"Как две пенсии да са поне с 20 лв. повече от една, предлага бизнесът"

Държавната пенсия да се намалява с три пъти по-нисък процент, ако човек иска да получава втора от частните пенсионни фондове, предлага бизнесът. Така две пенсии могат да бъдат повече от една за първите кохорти пенсионери, които ще взимат частни пенсии.

За проблема с пенсиите на над 200 хил. жени се разбра през ноември, когато на представянето на промените в Кодекса за социално осигуряване бившият социален министър Бисер Петков призна, че две пенсии могат да са по-малко от една. Няколко месеца по-късно текстовете отново се прецизират в междуведомствена работна група. А новата социална министърка Деница Сачева реши отново да чуе всички страни. Очаква се след месец да е готов и финалният документ, по който се работи от няколко години.

За по-ниски пенсии на първите кохорти пенсионери обаче се знае от години. Причината е, че по личните им партиди в частните фондове няма достатъчно пари. За да се напълнят и да дават допълнителни средства, трябва да минат 40 години.

От есента на 2021 г. около 20 хил. жени ще са първите с частните пенсии, като те ще стигнат до над 200 хил. през следващите 5 г. Те обаче са внасяли пари в частните фондове по-малко от 20 години, но въпреки това държавата ще им намали пенсията за целия период.

В момента според Кодекса за социално осигуряване при изчисляване на пенсията осигурителният доход се намалява с коефициент, представляващ средно съотношение между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за хората. Този коефициент сега е около 20% и според експерти силно ощетява хората, които ще получават две пенсии.

в. "24 часа"

"Осем от десет рестораньори са в сивия сектор"

Близо 80 на сто от хранителните и увеселителните заведения избягват да плащат данъци, показват проверките на Националната агенция по приходите (НАП). Други рискови сектори са тези на горивата и на платформите за краткосрочно отдаване под наем на помещения. Това каза говорителят на ведомството Росен Бъчваров пред БНТ.

Той поясни, че рисковете са различни в туризма. „Не оценяваме рисковете на такъв тип „браншови" - Аirbnb апартаментите имат сравнително ясен данъчен режим в момента, но има и сериозно отклонение от облагане", допълни говорителят на приходната агенция. Това се обяснява с факта, че този пазар на краткосрочно отдаване под наем е дигитализиран и всичко лежи на ангажимента на гражданите да декларират доходите от него. Работодателите, даващи заплата в плик или осигуряващи на по-малко време от изработеното, също създават предпоставки за избягване на облагане.

Бъчваров коментира и наредбата за касовите апарати, която предстои да влезе в сила от 1 февруари. Точно тя бе и причината през последните дни недоволството да достигне своя връх и в над 36 града в страната собствениците и служителите в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели да работят, облечени в жълти жилетки. С промените в Наредба Н-18 данъчните ще имат достъп до личните данни на всички от персонала, включително и до рецептурните книжки, които често са фирмена тайна. Част от исканията на протестиращите са държавата да въведе задължителна регистрация по ДДС на всички обекти в храненето и туризма, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни на нови обекти, както и отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна мярка.

в. "Монитор"

"ГЕРБ клатят валутния борд"

Валутният борд, една от малкото теми, по които в обществото има пълно съгласие, може да бъде съсипан от управляващата коалиция начело с ГЕРБ. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова тихомълком е внесла в парламента поправка в закона за БНБ, която предвижда от датата на влизането ни в чакалнята на Еврозоната официалният валутен курс на лева към еврото да бъде равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите страни от еврозоната, Дания и ЕЦБ. На практика това означава, че всички тези държави ще имат право да искат промяна на курса, който е 1.95583 лева за едно евро. Така левът може да се окаже под натиск, който да доведе до неговата обезценка.

От 20 години насам властта за пръв път се кани да промени законовия текст, регламентиращ валутния курс на лева към еврото, без да изменя сегашното съотношение 1.95583 лева за едно евро. Причината е, че това е задължително изискване за членството на България в преддверието на еврозоната - Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), което финансовият министър Владислав Горанов очаква да се случи до неговия рожден ден 30 април 2020 г.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предлага в закона за БНБ да се запише, според който от датата на участие на България в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения.

Новият регламент не води до директна промяна на курса, който дори при този текст може да остане непроменен до влизането на България в еврозоната, когато и да стане това. Преди година сегашният управител на БНБ Димитър Радев, както и министър Владислав Горанов публично обещаха тъкмо това - че България ще влезе в ERM II и еврозоната със сегашния курс на лева към еврото. "За нас това е религиозен въпрос", заяви гуверньорът Радев по време на годишната среща на правителството с бизнеса през януари 2019 г.

Независимо от това, новият текст не изключва промяна на курса в бъдеще, колкото и този риск да е само теоретичен и да има голяма вероятност никога да не се реализира, както например не се реализира в Литва, Латвия и Естония. При Словакия дори се стигна до ревалвация на кроната, тоест до увеличаване на спестяванията на хората при приемането на еврото. При други държави обаче е имало девалвация на местната валута и обезценка на влоговете.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.07   1881 г. – Учредена е Международната федерация по гимнастика – първата международна спортна федерация. 1914 г. – България в Първата световна война:...