Преглед на икономическите теми в печата, 28 май

28.05.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 28 май
Снимка: под лиценза на creative commons

"Превозвачите искат среща с новите ни евродепутати"

Превозвачите искат среща с новоизбраните български евродепутати на 1 юли. По думите на председателя на УС на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков очакванията на бранша са те да защитят досегашната позиция на българското правителство. За целта обаче трябвало да се запознаят в подробности с всички дискриминационни текстове в пакет "Мобилност 1", съобщава Нова тв. Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев заяви, че се надява сред новите евродепутати да няма такива, които да изпускат самолетите си за важни гласувания. Той увери, че от бранша ще настояват за среща с тях още преди 1 юли. Ще очакваме поне двама българи да има в транспортната комисия на ЕП, които да отстояват позицията на българския транспортен бизнес, а защо не и следващият еврокомисар по транспорта да не бъде българин, заяви Арабаджиев.

Европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

в. "Дума"

"ЧЕЗ напуска България, Румъния, Турция и Полша"

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша. Това заяви генералният директор на компанията Даниел Бенеш. Целта ни е да се концентрираме върху пазара в Чехия, обясни той, цитиран от Аджерпрес.

"В рамките на тази нова стратегия искаме да напуснем България през следващите години. Обмисляме и изтегляне от Румъния, от Турция, смятаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, за да намалим емисиите на въглероден диоксид на групата", каза още Бенеш.

По думите му продажбата на тези активи би донесла на компанията "десетки милиарди крони". Той напомни, че ЧЕЗ има за цел да увеличи оперативната си печалба до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в периода 2024-2025 г. от 49,5 милиарда крони през 2018 г. Акционерите в ЧЕЗ, в която държавата притежава 70%, ще гласуват за новата стратегия на 26 юни. Тя ще се концентрира върху ядрени и базирани на въглища проекти, както и върху модернизация на дистрибуцията и подобряване на бизнес енергийните услуги в Чехия и съседните страни.

В България компанията вече води преговори с българската "Еврохолд" за продажба на активите си.

в. "Труд"

"Влакът със 160 км/ч до морето блокиран от жалби"

Строителството на жп магистралата "Тракия", която ще осигури влак от София до Бургас със скорост от 160 км в час, е блокирано заради жалби срещу избора на строители на участъка Елин Пелин - Костенец.

Той е най-скъпият от цялото трасе, прогнозната цена не 1,024 млрд. лв., парите идват от ЕС.

След редица жалби Комисията за защита на конкуренцията е отменила решенията на НКЖИ за избор на изпълнители.

За първия лот от участъка Елин Пелин - Костенец на стойност 554,1 млн. лв. на първо място бе класирано сдружението "Джен-Дуй ЖП Елин Пелин". В него са турските компании "Дженгиз Иншаат Санайи ве Тиджарет Аноним Ширкети" и "Дуйгу Мюхендислик Иншаат Туризм Дъш Тиджарет ве Санайи Лимитед Ширкети". Офертата им бе за 498,8 млн. лв. КЗК отменя класирането и връща процедурата за продължаване от последното законосъобразно действие по нея.

За втория лот - от Вакарел до Ихтиман, с прогнозна стойност 116,154 млн. лв., регулаторът постановява, че трябва отново да се разгледа техническата част на офертата на консорциум "Салчеф - Гигастрой", в който са италианските "Салчеф" и "Салчеф Конструциони Едили е Феровиарие" и българската „Гигастрой". Те бяха класирани на първо място с цена от 126,395 млн. лв.

в. "24 часа"

"Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лева в бюджета"

Правителството спешно внася проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и коалиции да върнат със задна дата раздадените от 2016 г. досега пари в повече. Става дума за общо 18.6 млн. лв. Решението е гласувано неприсъствено в понеделник.

В Закона за политическите партии изрично ще бъде записано, че държавната субсидия на правоимащите партии или коалиции ще се определя на базата на действително получените за тях гласове, умножени по размера на субсидията за един действителен глас, който е фиксиран на 11 лв. Промяната влиза в сила със задна дата - от 26 май 2016 г.

Предложението за поправка в закона идва седмица след като главния прокурор Сотир Цацаров разпореди Върховната административна прокуратура да провери законно ли е разпределена държавната субсидия за партии и коалиции за миналата година. Държавното обвинение се самосезира след изнесената информация в "Шоуто на Слави", която показва, че през 2018 г. политическите сили с право на субсидия, минали бариерата от 1 %, са получили по 13.23 лв. за всеки действителен глас, а не по 11 лв., както определя Законът за държавния бюджет. Така за 2018 г. шест правоимащи партии и коалиции са били подпомогнати от бюджета с общо 38.648 млн. лв., което е с 6.5 млн. лв. повече, отколкото би трябвало по закон.

в. "Сега"

"Преференциите доведоха до изненади"

Бившият водач на БСП Сергей Станишев се е изкачил до второ място в листата на партията за европейските избори благодарение на подадения за него преференциален вот. Това съобщиха източници от екипа му.

Дали листата ще се размести, все още не е сигурно, тъй като обработването на секционните протоколи не е приключено. Ако се потвърди и при окончателните резултати, това ще бъде пореден удар за соцлидера Корнелия Нинова. По нейно настояване първоначално Станишев беше изключен напълно от червената листа. След тежки вътрешнопартийни битки предшественикът й надделя и си извоюва петото място.

Сега хората на Станишев твърдят, че той е събрал 28 хиляди преференции. Това е достатъчно, за да се издигне до второто място след водача Елена Йончева, за която се твърди, че е спечелила над 70 хиляди лични гласа.

Заради преференциите ще има неочаквани промени и в подредбата на претендентите на ВМРО. Красимир Каракачанов очаква партията им да има втори евродепутат и това да е режисьорът Андрей Слабаков. Това означава, че Слабаков е спечелил силен преференциален вот, тъй като в листата заема четвъртото място.

в. "Сега"

"Отпуснатите банкови кредити са нараснали с 480 млн. лв. през април"

Кредитирането в страната продължава да расте, като през април увеличението е с 481.8 млн. лв. спрямо март. Така общият обем на заемите приближава 55.8 млрд. лв. към края на четвъртия месец на годината, показват данните на Българската народна банка (БНБ). Най-голямо повишение спрямо година по-рано отбелязват ипотечните кредити, докато увеличението на потребителските заеми се забавя драстично - от 17.9% на годишна база през март до 10.9% през април. Причината е изчерпването на еднократен статистически ефект.

Очакванията на БНБ са растежът на заемите да продължи през следващите месеци, но с по-бавни темпове. Според прогнозата на банката потреблението ще се забави, което ще се отрази и на кредитната активност.

Активността на имотния пазар продължава

Задълженията на домакинствата в страната се увеличават със 7.9% през април спрямо същия период на 2018 г., като така общият обем на този тип заеми приближава 22.3 млрд. лв. От тях с най-голям годишен ръст изпъкват ипотечните кредити - 11.8%, като темпът се ускорява за четвърти пореден месец. Това се равнява на 1.15 млрд. лв. и така общата сума достига 10.9 млрд. лв.

От друга страна, досегашният лидер по отношение на годишен темп на растеж - потребителските кредити, отбелязват значително забавяне. Докато преди месец повишението беше с близо 18% спрямо март 2018 г., през април темпът пада до 10.9%. Причината е, че преди година клонът на BNP Paribas Personal Finance се включи в списъка с "банкови" дружества в страната, като така техните кредити се добавиха към останалите в групата и повишиха темпа на растеж на потребителските заеми. През април 2019 г. обаче този еднократен статистически ефект се изчерпва.

в. "Капитал"

"Касата увеличи цените на някои от клиничните пътеки"

Националната здравноосигурителна каса увеличава цените на голям брой клинични пътеки с между 10 и 30 процента, като е обърнато особено внимание на неонатологичните и педиатричните.

Това е решил Надзорният съвет на касата с одобряване на проект за Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г., съобщиха от финансово-осигурителната институция.

Така например, в областта на неонатологията увеличението е с 20-30% или от 1440 до 1670 лева. Увеличението на клиничните пътеки за лечение на деца е също с 20-30% или от 840 до 2 400 лева.

На сто процента е увеличена клиничната пътека за септични (бактериални) артрити и остеомиелити при деца под 18-годишна възраст - 2400 лева.

С 30 на сто се увеличават тези за диагностика и консервативно лечение на онкологични и онкохематологични заболявания в детска възраст - 1300 лева.

Проектът на Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2018 г. ще бъде публикуван на официалната интернет страница на НЗОК.

За да се обезпечат финансово увеличените цени на клиничните пътеки, Надзорният съвет реши да се освободят средства в размер на 50 000 хил. лв. от резерва за плащания в болничната помощ.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 06.11   1315 г. – Данте Алигиери (на портрета) е осъден на доживотно изгнание от Флоренция, а ако се върне е заплашен от изгаряне на клада. 1521 г. – Фернандо Магелан...