Преглед на икономическите теми в печата, 3 октомври

03.10.2018 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 3 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"България изпрати молба за присъединяване към Банковия съюз"

Министерството на финансите е изпратило заявление за тясно сътрудничество в рамките на Единния надзорен механизъм (ECB) - т.нар. Банков съюз, съобщиха от Министерството на финансите. Решението е в изпълнение на поетия ангажимент с писмото за намерение за участие във Обменно-валутния механизъм (ERM II), изпратено до Съвета на ЕС на 18 юли 2018 г. Присъединяването към Банковия съюз е задължително условие пред България, за да може страната да кандидатства за приемане в "чакалнята за еврото" и след това в еврозоната. Според приетите от правителството условия София ще се присъедини едновременно в ECB и ERM II, но трябва да покрие условията за това. Според МФ това трябва да се случи в рамките на една година.

Формалната процедура за такъв вид сътрудничество се прилага за първи път от създаването на Банковия съюз и е подробно дефинирана в Решението на ЕЦБ от 31 януари 2014 г. за тясното сътрудничество с националните компетентни институции на участващите държави членки, чиято валута не е евро. Към момента тече процедура по съгласуване на проект на тези текстове между МФ, БНБ и ЕЦБ, който ще бъде внесен за формално становище от ЕЦБ.

в. "Дума"

"Дyнaвcĸи, Чepнoмopcĸи, Югoзaпaдeн и Tpaĸийcĸo-Poдoпcĸи щe ca нoвитe 4 peгиoнa нa Бългapия"

Hямa дa имaт цeнтpoвe. Moжe дa имa гpaдoвe c фyнĸции пo плaниpaнe. Oбмиcлят paздeлянe нa Зaĸoнa зa ycтpoйcтвo нa тepитopиятa нa двe.

"Имa пpoeĸт зa пpoмeни в Зaĸoнa зa peгиoнaлнoтo paзвитиe c няĸoлĸo ocнoвни aĸцeнтa. Πъpвият e нoв тepитopиaлeн oбxвaт - пpeдлaгa ce вapиaнт c 4 paйoнa: Дyнaвcĸи, Чepнoмopcĸи, Югoзaпaдeн и Tpaĸийcĸo-Poдoпcĸи." Toвa cъoбщи нoвият peгиoнaлeн миниcтъp Πeтя Aвpaмoвa пpeд ĸмeтoвeтe нa гoдишнaтa cpeщa нa мecтнaтa влacт в Aлбeнa.

в. "24 часа"

"Дaвaт cтaтyт "тpaмвaй" нa ĸoлoeздaчитe"

Koлoeздaчитe щe имaт cтaтyт нa тpaмвaй или инaчe ĸaзaнo, щe имaт пpeдимcтвo нaвcяĸъдe пo пътищaтa. Ocтaнaлитe yчacтници в движeниeтo, дopи и пeшexoдцитe, щe тpябвa дa ги пpoпycĸaт пo вeлoaлeитe, нa ĸpъcтoвищaтa и дopи нa тpoтoapитe, aĸo нямa oбoзнaчeнa зoнa зa ĸapaнe нa ĸoлeлo.

"Koлoeздaчитe ca ĸpaйнo нeдиcциплиниpaни. Te нe cпaзвaт ниĸaĸви зaĸoни. Caмo eднa мaлĸa чacт oт тяx гo пpaвят. Дaвaнeтo нa пoвeчe пpaвa, щe ги нaпpaви oщe пo-нeвнимaтeлни", cмятaт пpeдcтaвитeли oт Πътнa пoлиция, ĸoитo ca ĸaтeгopични, чe щe ce пpoтивoпocтaвят нa гoтвeнитe пpoмeни, cтигнe ли ca нa oбcъждaнe в пapлaмeнтapнa ĸoмиcия.

в. "Стандарт"

"Парите от ЕС нараснаха с 30%"

 Получените пари от фондовете на ЕС нарастват с близо 30% и до края на август са в размер на 1,288 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. След като до края на юли имаше изоставяне при усвояването на средствата от ЕС спрямо миналата година, през август ситуацията се променя и се отчита сериозен ръст. Само през август от ЕС на България са изплатени 416 млн. лв.

Бизнесът плати с 8,2% повече корпоративни данъци през първите осем месеца на годината, сочат още окончателните данни на МФ. От януари до август от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,516 млрд. лв., при 1,4 млрд. лв. за същия период на миналата година. Увеличението на приходите от данък печалба е много добра новина за страната и показва раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Това се потвърждава и от приходите от ДДС, които до края на август нарастват с 8%. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръстът на икономиката, който се движи около 3,4%, и до голяма степен се дължи на излизане на оборотите на светло.

Най-голям ръст на приходите през първите осем месеца на годината има при данъка върху доходите - с 14,3%. Това до голяма степен се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. от началото на годината. Освен това, в рамките на година средната заплата нарасна с над 10%, което повишава и приходите от данъка върху доходите. При приходите от осигуровки също има сериозен ръст -със 13,7%. Това се дължи както на повишаването на минималната заплата и на ръста на доходите, така и на вдигането на вноската за пенсия от началото на годината с 1 % до 19,8%.

Приходите в хазната от акциз върху алкохола за първите осем месеца на годината нарастват с 3,6%. Това се дължи на излизане на част от сивия сектор на светло, тъй като тази година няма промени в акциза за спиртните напитки. Приходите от акциз върху цигарите нарастват с 9,23%.

в. "Труд"

"Българите вече търсят по-практично обучение в чужбина"

Класическите академични университети по света стават все по-непривлекателни за българските студенти за сметка на висшите училища по приложни науки. Подобна тенденция наблюдават в тазгодишната кампания по прием на наши младежи в чуждестранни вузове консултантите от "Дарби", които този петък за поредна година организират изложението "Уча в чужбина".

По данни на компанията 60% от българските студенти в Холандия, които за м.г. са били около 3000, например са избрали именно приложните университети. Причината според тях е не просто защото в класическите университети приемът и обучението са доста по-трудни, а защото българските студенти все повече предпочитат практически насоченото обучение. Въпреки че в университетите по приложни науки следването е с една година повече - 4 г. вместо 3 г., младежите ги предпочитат заради комбинацията между теория и практика (поне 2 стажа на година) и развитието на конкретни умения, необходими за трудовата им реализация. "По-малката група избира да продължи образованието си, следвайки високоакадемични стандарти с голямо натоварване, а повечето дават приоритет на последващата си бърза кариерна реализация за сметка на дългосрочното учене в перспектива", казват оттам.

Страната на лалетата остава сред най-търсените от нашите младежи страни за обучение в Европа заради разумните такси (2080 евро годишно, а за първокурсници - двойно по-малко) и високото качество на обучение. Все пак най-популярната специалност остава международен бизнес и мениджмънт, следвана от инженерни и компютърни науки и изкуства и култура с превес на специалностите, свързани с дизайн.

Родните кандидати за английска диплома пък са се увеличили двойно. Въпреки че от британското правителство потвърдиха, че и за 2019 г. финансирането за европейските студенти ще продължи, кандидатите все пак са несигурни заради предстоящия Брекзит, заради което кандидатстват "като за последно".

в. "Сега"

"Промените за касовите апарати са публикувани. С малко облекчение за бизнеса"

Шест месеца ще имат регистрираните по ДДС търговци, за да сменят или пренастроят своите фискални устройства. За нерегистрираните по ДДС срокът остава юни 2019 г., а за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби, като например хотели - краят на следващата година. Промените в Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти са обнародвани в Държавен вестник в петък, като в тях все пак има малки промени.

Една от тях е свързана с дефиницията за софтуера за управление на продажбите. Докато в проекта на финансовото ведомство се изискваше от търговците, които издават електронна фактура, да лицензират програмата, с която работят, което може да включва и Excel, сега лиценз от НАП ще се изисква само за софтуера.

Преди ден Националната агенция за приходите съобщи, че е изработила и публикувала специален софтуер, с който всеки притежател на фискално устройство може да провери дали апаратът подлежи на доработване или не. Може да го намерите тук.

Какво се променя

За да спази новите изисквания, всеки търговец ще трябва да се свърже с производителите на касовите апарати, които използва, както и обслужващите ги сервизи, за да разбере какви софтуерни и/или хардуерни промени са нужни. Производителите и разпространителите на софтуер за управление на продажбите пък ще трябва да декларират пред приходната агенция, че продуктите им отговарят на изискванията на наредбата.

Прекратява се и практиката на издаване на служебни бонове, популярна по заведенията, както и издаването на сторно бележки на хартия. Допълнително електронните магазини ще минат на регистрационен режим към НАП, въвеждат се и нови изисквания към бензиностанциите при отчитането към данъчните.

в. "Капитал"

"Жени Начева: Пациентът няма да доплаща с новите модели на осигуряване"

При фалит на фонд гражданите ще се зачисляват служебно в НЗОК, докато си изберат нов

Принципът ще е солидарен и занапред – внасят всички, ползват тези, които имат нужда, коментира пред "Монитор" зам.-министърът на здравеопазването.

- Г-жо Начева, единият от предлаганите здравноосигурителни модели предвижда демонополизиране на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и прелицензирането й като застраховател наравно с другите фондове. Няма ли да пострадат гражданите, ако някой от тях фалира?

- Няма да пострадат, защото са създадени редица гаранции, които не позволяват фалит на фондовете и съответно застрашаване на лечението на гражданите. Създадени са предпоставки за въвеждане на изключително строги критерии към бъдещите застрахователни фондове, в т.ч. и на НЗОК. Детайлите ще се оформят тепърва с Комисията за финансов надзор, ще водим разговори с представители на асоциациите на застрахователите и осигурителите. Съответните разпоредби трябва да бъдат синхронизирани с европейското право в тази сфера. Ще бъдат създадени предпоставки и строги изисквания за финансова устойчивост, капиталова адекватност, поддържане на резерви. Най-важното, което не бива да се допуска при такъв модел, е селекцията на риска на базата на здравословното състояние на здравно застрахования. Ще бъде създаден и гаранционен фонд, който предвижда поемане на риска в случай на евентуално изпадане в несъстоятелност на някой от застрахователите и бързо взимане на решение за лицата, които са записани при него, за да не останат те без здравна помощ.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 10.04   879 г. – Луи III става крал на западните франки. 1710 г. – В Англия влиза в сила приетият през 1709 г. първи в света закон за авторското право. 1790 г....