Преглед на икономическите теми в печата, 3 октомври

03.10.2019 | 10:40
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 3 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Общините ще отписват бракуваните автомобили автоматично"

Награди до 100 лв. няма да се декларират

Награди до 100 лв., получени от игри, ще бъдат необлагаеми и те няма да се декларират. Това е една от промените в данъчното законодателство, съпровождащи бюджета за догодина, одобрени от правителството вчера. Според тях собствениците на автомобили вече няма да са длъжни да носят в общината бележка от КАТ при прекратяване на регистрацията на превозното средство. Общинските данъчни служби автоматично ще получават тези данни от регистъра на КАТ.

Предизборните изменения включват и други несъществени промени. Освен отпадането на изискването на посещението на общината при отписването на кола, се предлага и промяна на начина на определяне на туристическия данък. Данните за нощувките, на чиято база се смята той, вече ще се получават от общините от единната информационна система на Министерството на туризма, която действа от тази година. Сега данните се изпращат на общината от местата за настаняване. При декларирането на данъка върху доходите си хората с увреждания вече няма да предоставят решение на ТЕЛК/НЕЛК. Националната агенция за приходите (НАП) има служебен електронен достъп до регистъра на тези решения и подаването на документите заедно с годишната данъчна декларация отпада.

Според друга промяна в данъчните закони куриерските фирми ще са длъжни да упражняват по-сериозен контрол върху акцизните стоки, главно заради много случаи на продажба на цигари и тютюн без платен акциз през куриери. При пренос на пратка с акцизни стоки куриерите ще изискват документ за самоличност и от подателя, и от получателя на пратката. Ако се появят съмнения за нарушение или при поискване от митниците куриерите и пощите ще трябва да отварят пратката за проверка (в стая с видеонаблюдение и свидетели), дори без съгласието на подателя. Ако в пратката има рискови стоки - цигари или тютюн без платен акциз, тя ще се задържа за проверка от контролните органи.

Когато в един търговски обект еднородна дейност извършват една след друга свързани фирми или привидно различни, в облагаемия им оборот ще се включват и приходите на предишните работили там фирми за максимум 12 месеца, предвиждат промени в закона за ДДС.

Финансовото министерство е разяснило кога извършваната дейност се приема за "еднородна" и какво означава фразата "привидно несвързани лица". В момента регистрацията по ДДС е задължителна при годишен оборот от 50 000 лв. Целта на предложението е да се засили данъчният контрол, за да не се избягва регистрацията по ДДС на самостоятелни фирми, които обаче са свързани или привидно несвързани лица. Данъчните в последните години се оплакват от много случаи на търговски обекти, особено по Черноморието, за които се регистрира нова фирма в момента, в който оборотът доближи прага от 50 000 лв.

След приемането на данъчните промени от правителството министърът на финансите Владислав Горанов коментира и течащата процедура по определянето на държавния бюджет за следващата година. Той обясни, че тепърва предстоят разговори по темата с различните министерства, но е ясно, че в него ще бъдат заложено вече обещаното от премиера повишаване на заплатите в бюджетната сфера с 10%. Ще бъдат увеличени и заплатите на учителите. Горанов коментира и натрупания към деветмесечието бюджетен излишък от 1.2 млрд. лева. "Както знаете, голяма част от инвестиционните разходи са струпани в края на годината, така че очакваме бюджетът да не ни изненада в отрицателен аспект", обясни той.

в. "Дума"

"Съсипалият Витоша щял да я възкресява"

Ще върнем Витоша на гражданите, знаем как - под това мото е обявена една от предизборните прояви на кандидата за кмет от синьо-червено-зелената коалиция „Демократична България" Борислав Игнатов.

Основен участник в дискусията ще е Тома Белев, който през последните десет години за пореден път се пробва да се добере до властови пост. Този път той е в листата за общински съветници на обединението, включващо „Да, България" на Христо Иванов-Бойкикев, ДСБ на Атанас Атанасов и популистите от „Зелено движение".

В анонса на събитието е написано, че „Витоша е запусната планина, с труден достъп, с опасни остарели технически и морално съоръжения, почти неизползваема и за туристи, и за скиори".

Върховна наглост е точно Тома Белев да говори за тези проблеми. Както „Труд" е съобщавал със сериозни факти през годините, именно той е виновникът за сегашното състояние на планината.

Лесовъдът

В продължение на 13 години Белев е директор на Природен парк „Витоша" (от 1999 до 2012). За това време успява напълно да съсипе планината край София.

в. "Труд"

"БНТ затвори за Сидеров след скандал в ефир, той ще я съди"

БНТ затвори врати за лидера на "Атака" Волен Сидеров до края на предизборната кампания след позорен скандал в предаването "Референдум" във вторник. Шефът на телевизията нареди на журналистите да не го канят в предавания, освен ако не се извини на водещата Добрина Чешмеджиева и служителите на телевизията.

"Обърнал съм се към ЦИК за становище, тъй като в няколко точки е нарушено споразумението, което Волен Сидеров е подписал - и за език на омразата, и за клеветене на опоненти, и за определянето на темите и гостите от водещия. Под всичко това стои подписът на "Атака".

Ако ЦИК не даде становище, ще отида и в съда. Пратил съм писмо и до СЕМ. След като "Атака" не спазва споразумението, предлагам да бъдат изключени", каза Кошлуков пред "24 часа" вчера.

Неговият сигнал, както и такива от Съвета за електронни медии и ВМРО бяха разгледани от ЦИК снощи. От телевизията са представили целия видео материал от предаването и настояват, че Сидеров е прекрачил всички етични норми и е накърнил доброто име на другите участници.

На заседание на комисията с 13 гласа "за" и 2 "против" се взе решение председателят Стефка Стоева да наложи санкция на Сидеров.

В своя декларация пък СЕМ окачестви участието на Сидеров в "Референдум" като грубо нарушение на правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ. Коалиционните партньори от ГЕРБ пък нарекоха поведението на Сидеров позорно.

Скандалът се разигра минута след началото на предаването. Водещата Добрина Чешмеджиева обяви темите и участниците в дебата - Веселин Марешки от "Воля", Юлиан Ангелов от ВМРО, Халил Летифов от ДПС, Деница Златева от БСП, Даниела Дариткова от ГЕРБ и Стефан Димитров от НФСБ. Сидеров влезе в студиото със закъснение.

в. "24 часа"

"Кабинетът е раздал извънредно над половин милиард лева"

От началото на годината до сега правителството е отпуснало допълнителни разходи за над 550 млн. лв. на министерства, общини и други държавни ведомства. От министерските постановления става ясно, че над 50% от тези пари - над 300 млн. лв., са непредвидени харчове, които ще бъдат покрити чрез преструктуриране на други разходи в бюджета. Вече е изчерпан и предвиденият със Закона за бюджета за тази година лимит от 1 млрд. лв. нов държавен дълг.

Към края на септември допълнително отпуснатите средства представляват малко над 4% от годишните разходи в бюджет 2019, без вноската за ЕС. Очаква се обаче до края на годината техният дял значително да нарасне. На вчерашното заседание на кабинета например бяха гласувани извънредни 51 млн. лв. за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които да се разплатят ремонти по второкласната и третокласната републиканска пътна мрежа. "Голяма част от предвидените за ремонт отсечки са по направления, които са изключително натоварени целогодишно, като Монтана - Лом, Пазарджик - Пловдив, Велинград - Сърница, Сливен - Стара Загора", се посочва в съобщение на правителствената пресслужба. Други от обектите са част от туристическите маршрути към Българското Черноморие като Добрич - Албена и Карнобат - Бургас. С 5.5 млн. лв. ще бъдат изплатени парични обезщетения на собствениците на отчуждените имоти, засегнати от изграждането на обходния път на Бургас. В сряда кабинетът гласува и допълнителни 27 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за тази година, с които да се изплати преходна национална помощ за животновъди, които отглеждат говеда, овце и кози през зимния период. Други 430 хил. лв. бяха гласувани за новия офис за споделени услуги на Световната банка у нас.

За поредна година кабинетът "Борисов 3" прилага порочната практика да трупа огромен бюджетен излишък в средата на годината - основно заради щедро планирани, но нереализирани капиталови инвестиции, който ударно харчи в последните месеци. Правителството ни най-малко не се притеснява от критиките, че по този начин прекроява гласувания от Народното събрание бюджет, като не изпълнява голяма част от одобрените със закона разходи, а вместо тях финансира избрани по неясно какви критерии проекти.

в. "Сега"

"10 училища на година стягат куфарите за вузове в чужбина"

15% или около 6 500 от зрелостниците са избрали да продължат обучението си в университет извън България. Това означава, че ученици, достатъчни да запълнят 10 средноголеми училища, стягат куфарите за ВУЗ в чужбина.

Все по-големият избор на програми на английски език и разнообразието от иновативни специалности са сред причините, които привличат младежите. Великобритания продължава да бъде най-желана дестинация за кандидат-студентите, като интересът към Холандия продължава да расте. Завършилите езикова гимназия пък най-често се насочват към Испания и Италия.

Ранните кандидатури за Острова тази година бележат 30% ръст. Причината е, че тези, които подадат документи до 15-и януари 2020-а, ще могат да ползват пълния размер от финансиране за обучението си през всичките години от следването си. Те най-често се насочват към изучаването на мениджмънт, право и компютърни науки. За тях е гарантирано и оставането им във Великобритания, когато страната излезе от ЕС.

„При евентуален Брекзит без сделка до края на октомври студентите следва да си направят регистрация за временна уседналост до края на юни 2021 г.", обясни консултантът от „Интеграл" Стефка Златева. Британските университети се опитват да минимизират и евентуалните проблеми, свързани с финансирането на обучението.

15 университета ще предлагат програми с двугодишна образователна степен, които осигуряват същото ниво на академично съдържание на традиционното тригодишно обучение. Разходите за престой и обучение в страната обаче ще намалеят.

Холандия също иска да достигне Великобритания като образователна сила в Европа и това успешно се реализира чрез политиката на холандското правителство за студентско кредитиране и за увеличаване на програмите на английски език, смята консултантът Стефка Златева. В страната на лалетата бележат ръст на чуждестранните кандидати с 20%. По данни на централизираната система за прием на студенти в Холандия българските студенти за последните три години се увеличават значително и към момента са 3126. За сравнение през 2007 г. само 470 наши студенти са се насочили към ниската земя.

в. "Монитор"

"Онлайн магазините ще са без касови бележки при покупки с банкови карти"

Предложението за промяна в Закона за ДДС беше прието от правителството в сряда

Електронните магазини няма да са задължени да издават касови бележки, ако направените продажби са платени с банкова карта. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са част от пакета с изменения на данъчните закони за следващата година и бяха приети от Министерския съвет днес. Промяната идва след дълги дискусии между НАП и бизнеса по новите изисквания на получилата печална слава Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

В момента при продажби, по които се извършват плащания с кредитна или дебитна карта, се изисква регистрирането и отчитането с касова бележка. Сега се прави разграничение между присъствено и неприсъствено плащане с банкова карта, като за второто няма да се изисква издаването на хартиен фискален бон. Вместо това онлайн магазините ще могат да издават друг документ за продажбата на клиента, а какъв ще е той тепърва ще се регламентира с нови промени в Наредба Н-18. Идеята на промяната е да се улеснят онлайн магазините. В момента много от тях се отказват да приемат картови плащания през виртуални ПОС терминали и изпращат поръчките с пощенски паричен превод (ППП), т.е. плащане в брой на куриера.

Изключението няма да важи за плащания, направени през финтех компаниите (като PayPal и Revolut). Притесненията на данъчните са, че при получено плащане през тях търговецът може да не насочи салдото си към банкова сметка и така да укрие част от оборотите си.

Доставчиците на платежните услуги (като БОРИКА) също ще са задължени да подават справки в НАП за броя и стойността на транзакциите по платежна сметка, извършени чрез виртуален ПОС терминал. Приходната агенция ще изисква и информация за откритите и закрити фирмени банкови сметки от търговските банки, клоновете на чуждестранни банки, както и всички други доставчици на платежни услуги (по Закона за платежните услуги и платежните системи) да предоставят информация на НАП за откритите или закритите от тях банкови сметки. В мотивите към проекта е посочено, че "такива доставчици са платежни институции по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната, които имат сметка в банка на територията на страната или държава, членка на ЕС, и дружества за електронни пари по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната като платежни институция".

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 18.05   1284 г. – Шведският град Йоншьопинг получава статут на кралски град. 1565 г. – Начало на Великата обсада на Малта от османските турци, продължила от 18 май до...