Преглед на икономическите теми в печата, 3 юни

03.06.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 3 юни
Снимка: под лиценза на creative commons

"България не е само на жълтите павета"

"България не е само на жълтите павета, животът го има и тук", обяви премиерът Бойко Борисов по време на обиколката си из Сливенска област. Борисов направи тур зад волана на джипа си в компанията на двама министри - финансовия Владислав Горанов и просветния Красимир Вълчев. В Сливен те минаха за 30-40 минути и разгледаха по-големите инфраструктурни обекти: новото кръгово движение "Розова градина", за което правителството отпусна 2,3 млн.лева, видяха част от санираните, от общо 51-те одобрени жилищни блока, ремонтите на главната ул. "Раковски", също с пари от държавата, обновяването на една от детските градини в града.

Борисов отказа да дава изявления пред медиите. "Дошъл съм да говоря с хората", каза той. А хората го чакаха в новия парк по поречието на река Асеновска, обновен от общината за 2,2 млн. лева по европейски проект. След стрес теста за кмета, както Борисов нарече визитата си в Сливен, министър-председателят се отправи към община Котел.

После кметът Стефан Радев обясни какво се е случило по време на посещението на премиера. Сливен е получил добра оценка за това, че се е справил с финансовите си проблеми, които бяха наредили общината на първо място за реанимация по размера на наследените задължения. "За да се справим с финансовата катастрофата, от държавата ни бе предоставен безлихвен заем от 5 млн.лева, има внесено искане тези средства да ни бъдат опростени. Министърът на финансите обеща сериозно да помисли върху въпроса. Мисля, че и премиерът е благосклонен. Днес нямаме просрочени задължения, а това е голям успех за общината. Премиерът обеща икономисаните от нас 400 хил. лева за ремонта на "Розова градина" да ни бъдат дадени за ремонт на една детска градина", обобщи Радев.

в. "Труд"

"С 5 до 10 процента ще поскъпне "Гражданска отговорност"

Най-малко между пет и десет процента ще поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност", прогнозира пред "Хоризонт" Константин Велев - ръководител на една от големите застрахователни компании и член на Бюрото "Зелена карта".

Към оскъпяването ще се добави и цената на общата презастрахователна програма, която секторът трябва да изготви заради поставянето на Бюрото под специален надзор от Брюксел. Тя ще се отрази индивидуално на всяка от компаниите, обясни Велев.

"От 5 до 10% е един нормален ръст през годините на годишна база, който ръст, разбира се, е повлияван от различни фактори през годините. Няма някакви фактори, които тази година да оказват по-сериозно въздействие, освен въпросната презастрахователна програма", каза още Константин Велев.

в. "24 часа"

"Страната ни е на стъпка от най-добрите с кредитния си рейтинг"

Една от авторитетните агенции -S&P Global Ratings, потвърди рейтинга на България преди ден и той е ВВВ-/А-3' с положителна перспектива Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни независимо от структурните ограничения в дългосрочен ппан.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към валутен механизъм II (чакалнята на еврото - бел. ред.) през следващите 12 месеца.

Потвърдената оценка поставя България само на крачка от най-добрите държави, тъй като следващо повишение означава рейтинг А, който се присъжда на най-стабилните и сигурни икономики. Сегашният рейтинг означава, че във всеки сектор на икономиката можем да очакваме интерес и от големи институционални инвеститори, тъй като някои правителства забраняват, а други не препоръчват на техни компании да инвестират в държави с неинвестиционен рейтинг. Насърчаването на икономическия ръст чрез привличане на инвеститори създава нови работни места, което води до увеличение на доходите.

Оценката е и сигнал към Брюксел, който е особено важен за членството ни във валутния механизъм и за изпълнението на критериите, които ЕК следи, за да допусне държава в еврозоната.

Особено важна е оценката на финансовата стабилност, нивото на кредитиране, нивото на лихви и бюджетните дефицити.

Друго положително следствие е, че колкото по-висок е рейтингът на страната, толкова по-малка ще е рисковата премия. Това означава, че банки и финансови институции ще ползват ресурс, който дава потенциал да намаляват лихвите и по кредитите.

Кредитните рейтинги са оценка за стабилността и възможността за обслужване на дългове. Най-общо те се използват от инвеститорите при съставянето на бизнес плановете им като един от водещите показатели.

в. "24 часа"

"По 5 млн. лв. годишно потъват за ремонт на затворите"

Близо 25 млн. лв. са потънали за ремонти в затворите в България за 5 години - от 2014 г. до 2018 г. 14.3 млн. лв. от тях са пари от бюджета, а останалите - от Норвежкия финансов механизъм. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство, предоставени на "Сега" по закона за достъп до информация. Най-големите инвестиции в сектора са направени през 2016 г., когато от бюджета са отделени над б млн. лв., а по НФМ - над 1.5 млн.

Въпреки това обаче, както "Сега" вече писа, в последните две години в пъти са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Докато за 2013 г. са присъдени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 и 2018 г. сметката вече набъбва съответно на над 128 хил. лв. и 120 хил. лв. За периода от 2013 г. до края на 2018 г. сумата е общо 338 027 лв. В справката влизат само платени обезщетения след решения на националните съдилища. Не е ясно колко от обезщетенията не са изплатени. Отделно срещу държавата има и дела в Страсбург по темата, но от Министерството на правосъдието не предоставиха данни за тях, а препратиха топката в полето на ГДИН, където такава информация няма. Най-сериозните обезщетения са платени заради затворите във Варна и Бургас. В същото време за затвора в Бургас са дадени над 6.8 млн. лв. за ремонти, а за този във Варна - над 1.8 млн. лв.

Има фирми, които печелят проекти за огромни суми. Като например дружеството "ТМ Строй", показва справката на ГДИН за изпълнителите. През 2015, 2016 и 2017 г. дружеството е изпълнило проекти в Бургаския затвор за съответно 1 609 166 лв., 836 529 лв. и 1 125 938 лв., платени по Норвежкия финансов механизъм. Според регистъра на обществените поръчки дружеството е спечелило една за "преустройство и смяна на предназначението на бивши сгради на МВР в землището на с. Дебелт в затворническо общежитие "Дебелт" към затвора в Бургас".

Почти цялата сума, предвидена за затвора във Варна, е платена на "Стимекс" ЕООД -1 445 125 лв. Парите са по НФМ. Регистърът на поръчките показва, че "Стимекс" има и други поръчки в района - ремонти на инфраструктура, детска градина. Възложители са им още варненското пристанище, АЕЦ "Козлодуй", държавният резерв. Колкото до затвора, "Стимекс" са се занимавали с обновяване и модернизация на затворническо общежитие в с. Разделна.

в. "Сега"

"Здравното министерство поправя текст, който породи дефицит на лекарства"

Болниците занапред вече ще могат да купуват лекарства, които са на по-висока стойност от записаната в лекарствения списък, подготвен от държавните здравни институции. Това предлага здравното министерство в проектонаредба за условията за регулиране на цените на лекарствата.

Причината е, че заради честите промени в цените на медикаментите се оказва, че доставчиците са купили стока на цена например 100 лв. опаковката, а междувременно Съветът по цените на лекарствата служебно е намалил цената на 90 лв., тъй като е открил такава цена в друга европейска държава.

Наредбата, която вменява задължение на болниците да купуват по най-ниската действаща цена, влезе в сила от 1 април. Сега здравното министерство, което предложи текста с цел да пести от плащания за лекарства, иска да го отмени. Причината е, че е получило множество сигнали от болниците за писмен и устен отказ на дистрибуторите да доставят животоспасяващи медикаменти за лечение на сърдечно-съдови, ендокринни, неврологични, офталмологични заболявания, антимикробни средства, обезболяващи и разтвори, които са неразривна част от лечебния процес.

Текстът на наредбата е предложен за обществено обсъждане в съкратен срок, защото действието й застрашава живота и здравето на пациентите в болниците.

в. "Капитал"

"Бюджетният излишък приближава 3 млрд. лв. към май"

Бюджетният излишък продължава да гони рекордите от предкризисната 2008 г. Превишението на приходите над разходите вече достига 2.98 млрд. лв. към май или 2.6% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2019 г., което е най-високата сума за този период от годината от последното десетилетие. Докато постъпленията се изстрелват нагоре със 17% повишение на годишна база до 18.7 млрд. лв., разходите нарастват далеч по-скромно - с 8% до 15.7 млрд. лв. Това показват предварителните данни на Министерството на финансите, публикувани в петък.

По закон тази година бюджетът е планиран на касов дефицит от 0.5% от БВП, или 600 млн. лв. По подобен начин през последните три години държавните финанси се планират на минус, но в края на годината излизат на плюс. Междувременно правителството преразпределя част от парите към проекти, които не присъстват в първоначалния план на бюджета и не минават през обществено и парламентарно обсъждане. А предвид, че тази есен ще има местни избори, вероятно не малка част от сумата ще отиде като допълнителни траншове за общините. Договарянето на част от парите дори става "на живо" - по време на обиколните на приемиера Борисов из страната, които се излъчват във фейсбук профила му.

в. "Капитал"

"20 бона на ден за полицаи по бански"

Близо 1000-те полицаи, които са командировани допълнително, за да подпомагат летния сезон по Черноморието, ще струват на бюджета по около 20 000 лева на ден. Това показа справка, предоставена на „Монитор" от МВР.

Според данните на вътрешното ведомство точно регламентираната до момента бройка на униформените от вътрешността на страната, които ще са в помощ на колегите си по цялата плажна ивица и курортите около нея, е 947. Не е изключено обаче цифрата да набъбне, особено след зачестилите случаи на изплували жилетки с по няколко килограма кокаин по плажовете.

„Ситуацията може да наложи командироване на още униформени. Ако това се наложи, ще обявим точната им бройка. До момента обаче са точно около 1000", обясниха от вътрешното ведомство. От там поясниха, че командировъчните за служителите на МВР не се различават по нищо от тези на останалите държавни служители.

Според всички наредби те получават по 20 лева на ден, когато са извън дома и населеното си място. При 1000 изпратени души, това прави по 20 000 на ден. За трите месеца, в които трае сезонът, сумата за изпратените допълнително служители ще достигне до 1 800 000 лева.

Униформените ще продължават да получават основната си заплата, а командировъчните ще бъдат взети като бонус, но само при условие, че не се хранят и не пият вода в поделения и бази на МВР. Такива обаче липсват по Черноморието. Така че основната част от изпратените полицаи ще вземат 20-те си лева за всеки прекаран ден на морето.

Основната идея е да патрулират по плажа и в районите около брега през деня. Те ще правят това от 8,30 сутринта до 17,30 вечерта.

Всеки допълнителен час след това ще им се заплаща по 25 ст. Толкова е предвиденото възнаграждение за извънреден труд.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...