Преглед на икономическите теми в печата, 30 юли

30.07.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 30 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Свинефермите под карантина, в кланиците - военна полиция"

Убиват всички домашни прасета на 20 км от огнищата, без свинско във фризерите, реши властта

Всички 65 свинекомплекса и 20-километровата зона около тях ще бъдат сложени под карантина, а 110 кланици ще са под контрола на ветеринари и военна полиция, за да няма колене на домашни животни от нерегламентирани обекти. Това предвиждат допълнителните мерки за борба с африканската чума по свинете, обявени от земеделския министър Десислава Танева след заседание на Централния епизоотичен съвет към МС, който заседава вчера заради разпространяващата се зараза. 

Още едно огнище бе констатирано вчера в ромската махала във Видин и с него техният брой стана 22 при домашните прасета и 20 при дивите свине. Три до момента са заразените свинекомплекси - в русенските села Николово, Бръшлен и Голямо Враново, където отказаха да умъртвяват прасетата. Проба от свинекомплекса показа наличие на вируса при едно животно. Собствениците на комплекса обаче не са сигурни и искат потвърждение от още проби. Там обаче започва умъртвяването, заяви пред БТВ директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев. По неговите думи втори проби за Русенско няма да се чакат.

Щабът реши още във всички засегнати общини да се определят с разрешението на МОСВ площадки за загробване на труповете на унищожените прасета. Собствениците на унищожени прасета ще бъдат компенсирани.

За да не бъдат засегнати и останалите промишлени ферми, около огнищата се обособяват  20-километрови зони с контрол за влизане и дезинфекция. "Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново", каза Дончев, който оглавява епизоотичния съвет.

"В тези зони не трябва да има "заден двор" или в тази зона не следва и не трябва да има отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност", заяви Танева. "С министъра на околната среда и водите още от петък има издадена заповед всички площадки, за които те получават искане за съгласуване, да им се отговаря в максимално кратък срок така, че да не се бавят процесите там, където има такива", допълни тя.

Дончев призова гражданите да съдействат, "защото нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората". "Не само собствениците на прасета, а и кметове на населени места. Без адекватни мерки от тяхна страна, ще се справим много трудно", призна той.

По-късно вчера на заседание на Консултативния съвет по животновъдство Танева призна, че капацитетът, с който разполага държавата, е ограничен. "В изключително сериозна криза сме, с ограничен човешки ресурс като капацитет, за да може по най-бързия начин да изпълним мерките", каза Танева, цитирана от agri.bg. Всички домашни свине в 20-километровите зони около свинекомплексите ще бъдат убивани, заяви пък Дамян Илиев.

в. "Дума"

"Човечеството изяде ресурсите си за 2019 година"

От днес човечеството живее на кредит, защото вече е употребило всички природни ресурси на планетата за тази година. Това става два месеца по-рано отколкото преди 20 години, сочи изчисление на неправителствената организация „Global footprint network".

Сега човечеството използва природните ресурси 1,75 пъти по-бързо от капацитета за възстановяване на екосистемите, предупреждават учените.

Начините за използване на природните ресурси са много различни във всяка страна: Катар, например, изчерпва ресурсите си за цялата година само за 42 дни, а Индонезия - за 342.

Ако всички живеем като французите, ще трябват 2,7 планети, а ако възприемем потреблението на американците - ще са необходими 5 планети, за да се задоволят потребностите на човечеството, изчисляват от „Global footprint network".

Учените са категорични, че, за да се измести денят на изчерпване на ресурсите към 31 декември, основният начин е намаляване на емисиите парникови газове. Те изчисляват още, че ако се редуцират вредните емисии с 50%, можем да спечелим 93 дни годишно или да изместим деня на изчерпването до октомври.

в. "Труд"

"Забраняват домашни прасета в радиус от 20 км до свинеферми"

Забранява се отглеждането на домашни прасета в 20-километрови зони около всички свинекомплекси в страната. Това е решил Централният епизоотичен съвет към правителството в понеделник, съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в Министерския съвет след заседанието.

65 са регистрираните свинекомплекси в България в момента, които изпълняват необходимите нива на биосигурност. В три от тях вече бе установена африканска чума по свинете - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, и трите в близост до Русе.

20-километрова санитарна зона се въвежда за всички останали, включително и тези в Южна България. В тях отглеждането на прасета в дворовете на къщите се забранява, ако не са предприети нужните мерки за биосигурност.

На заседанието на съвета е решено още кланиците в страната да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция, каза още Танева. Целта е да се предотврати клане на домашни прасета от обекти, които нямат съответното ниво на биосигурност. По думите на министърката в България има 110 регистрирани кланици, в 67 от които се колят свине.

в. "24 часа"

"Разследвали шефа на TAD Grouр за киберпрестъпления и прeз 1997 г."

Разследван още през 1997 г. за компютърно престъпление се оказа шефът на TAD Group Иван Тодоров, научи "24 часа". Тогава той е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ.

По това време този бизнес е съвсем нов. Сред малцината, които го разследват, е днешният председател на ДАНС Димитър Георгиев. Момчетата са толкова уверени, че няма да ги хванат, че дори споделят свободно в интернет какви различни врътки правят. Тодоров също не остава по-назад. Той се хвали в бюлетин бордовата система "Фидонет" - софтуер, които приема свързвания и предлага услуги като електронна поща, разпределени конференции, достъп до бази данни, трансфер на файлове и онлайн разговори. Там в публичен пост споделя, че с няколко хитрости успял да си поръча компютър за $ 3000 долара, а е платил само митото. Историите са описани от в. "24 часа" и "168 часа".

в. "24 часа"

"Насред тежката епидемия шефът на БАБХ докладва големи успехи"

Борбата с африканската чума по свинете за пореден път явно показа некомпетентността на институции по отношение на справянето с кризисни ситуации и нехайството на Агенцията по храните, която се сети, че чумата се разпространява изключително бързо, а мерките за превенцията са нулеви. Шефът й Дамян Илиев най-сетне се появи публично. Пред Би Ти ВИ той заяви, че мерките за сигурност наистина са пренапрегнати, но БАБХ не е виновна, а стопаните на прасета, които отглеждат животните си в лични стопанства. "Пренебрегнати са мерките за сигурност. Ние ги предлагаме, казваме какви са правила, оттам нататък контролът за изпълнението им се вижда. Виждате как се опитват да изнесат прасета от задния двор, крият се животни и т.н., заяви Илиев пред Би Ти Ви и арогантно попита: „Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни ?Г. Според него прехвърлянето на вината върху агенцията било неефективно. Със странно спокойствие той пренебрегна опасността от заразяване на подпочвените води, след като бъдат загробени милиони тонове болни прасета: е какво толкова?! И без това и в момента вирусът е навсякъде! Както не е опасно да се изяде заразено месо, толкова не е опасно и разпространението през почвата". На въпрос защо не се използват мобилните инсинератори за унищожаване на заразеното месо, той обясни, че капацитетът им е малък и ще отнеме много време. Преди половин година пред репортерката Генка Шикерова Илиев заявява:

- Какъв е капацитетът на един инсинератор и в състояние ли сте при ситуация на още по-сериозно развитие на заболяването с тях да поемете труповете, които ще се появят?

в. "Сега"

"КЗК се задръсти от жалби срещу концесията на летище София"

Комисията за защита на конкуренцията се задръсти от жалби заради концесията на столичния аеропорт. Това става само две седмици след като транспортният министър Росен Желязков се похвали с избора на победителя - френско-германския консорциум "Соф Кънект", който бе определен да управлява летище София в следващите 35 години.

Миналия петък оплаквания подадоха френско-турският консорциум между "Еърпортс де Пари" и операторът "МАГ Оувърсийз инвестмънтс". Вчера, когато бе последният срок за възражения, от правото си за това се възползва и "Фрапорт България", показа справка в регистъра на КЗК. Според Медиапул обаче по процедурата е възразил и швейцарско-датският консорциум "ССБ София еърпорт". Това означава, че на практика всички отхвърлени кандидати обжалват избора на победител.

Сега КЗК трябва да образува производство и да разгледа цялата документация. След това по темата трябва да се произнесе и Върховният административен съд. Държавата очаква за целия срок на концесията да получи приходи от близо 4 млрд. евро. Първото плащане в размер на около 600 милиона лева обаче няма да влезе в Сребърния фонд, каквото е законовото изискване, а ще бъде използвано за оздравяване на БДЖ.

До финалната фаза в процедурата за избор на концесионер на столичното летище достигнаха петима кандидати. "Соф Кънект" изненадващо бе класиран на първо място с 86.12 точки от общо 100. Консорциумът предложи годишно концесионно възнаграждение от 24.54 млн. евро, или 32% от размера на общите приходи от всички дейности за текущата година, но обеща най-малко инвестиции от всички кандидати - 608 млн. евро. Изненадващото решение веднага породи съмнения за начина на избор.

На второ място бе класиран консорциум "Еърпортс де Пари", а на трето място - "Фрапорт България". Според транспортния министър Росен Желязков офертите и на петимата кандидати са били много силни, като трима от тях са получили максималните 100 точки за техническото си предложение.

в. "Сега"

"Вианд" е платила над 2 млн. лв. за мажоритарния дял в "Свинекомплекс Николово"

Софийският производител на фуражи "Вианд", който наскоро придоби над 65% от "Свинекомплекс Николово", е платил по 0.93 лв. на акция на продавачите "Пимаро България" и "Хайбрид", което прави малко над 2 млн. лв. Това става ясно от внесеното търгово предложения, с което новият мажоритарен собственик предлага същата цена на останалите акционери. Компанията е задължена по закон да предприеме тази стъпка, независимо че междувременно във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи животните да бъдат унищожени. Според информацията в търговото предложение, което все още не е одобрено от финансовия регулатор, "Вианд" планира да възстанови и разшири бизнеса.

Предложението

"Вианд" е внесла търговото предложение пред съвета на директорите на "Свинекомплекс Николово" в петък, седмица след като беше направена промяна в акционерната структура. Точно в деня на сделката - 19 юли, лабораторните проби доказаха наличие на болестта във фермата. Според Закона за публично предлагане на ценни книжа компанията е задължена в срок от 14 дни от придобиването на акциите да отправи публично предложение.

Офертата засяга собствениците на акции, представляващи 34.78% от капитала на дружеството, като основният сред тях (с 32.38% по данни към средата на юни) е "Вестпарк файненшъл груп". Макар че свинекомплексът е публично дружество, за търговия на борсата е качена много малка част от капитала, а сделки с акции не е имало от месеци - последната е от юни 2016 г. и е при 3.3 лв. за акция.

Предложената сега цена от 0.93 лв. е всъщност платената от "Вианд" при покупката на мажоритарния пакет. По закон предлаганата цена не може да е по-ниска от средно претеглената пазарна цена за последните шест месеца, но за този период акции не са търгувани. Сега обект на търговото са 1.217 млн. акции, за които новият собственик трябва да плати около 1.13 млн. лв.

Плановете

"Свинекомплекс Николово" беше първата голяма ферма, в която беше открита африканска чума по свинете. Проблемът, който засяга 17 хил. животни, е отбелязан и в съобщението на "Вианд", където се посочва, че те ще бъдат умъртвени.

в. "Капитал"

"БГНЕС работи през ново дружество. За старото се иска фалит"

Управителят на "Агенция БГНЕС" ЕООД е подала молба до Софийски градски съд (СГС) да бъде открито производство по несъстоятелност срещу дружеството. От молбата, която е вписана в Търговския регистър, става ясно, че първоначалната дата на неплатежоспособността е 15 юли тази година, а дружеството дължи 600 хил. лв. от неплатени данъци и осигуровки. Компанията притежава и марката "БГНЕС", която в началото на юни беше обявена за продажба на търг от НАП.

Основателят и собственик на БГНЕС Любчо Нешков каза пред "Капитал", че фирмата, на която се иска несъстоятелност, е стара и тя няма дейност от шест години. Сега се иска нейното закриване, защото тя не може да си събере взиманията. "Става дума за стара фирма. Сайтът и марката "БГНЕС" са собственост на "БГНЕС Груп" и няма опасност за работата на сайта", каза Нешков, който според регистъра е управител и собственик на "БГНЕС Груп". Фирмата, за която сега се иска несъстоятелност, се притежава от Славица Нешкова.

Проверка през търсачката google показва, че има два сайта bgnesagency.com и www.bgnes.com в менюто и на двата сайта се вижда, че главен редактор на медиите е един и същи човек - Георги Пашкулев. Очевидно задълженията на сайта БГНЕС са оставени в старото дружество, а медията продължава дейността си в ново, без задължения.

В началото на юни стана ясно, че НАП продава принудително марката БГНЕС. В сайта на приходната администрация се вижда, че съобщението за продажбата на марката на частната информационна агенция е от 30 май, а срокът за подаване на предложения е бил 21 юни. Началната цена е била 30 500 лв., а търгът трябваше да се състои на 28 юни. Няма публична информация за резултата от търга.

Тогава пред медиите главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев потвърди информацията, като уточни, че става дума за търговски спор, отнесен до съда.

В Патентно ведомство обаче има регистрирана друга марка "Агенция БГНЕС", заявката за която е подадена през юни тази година. Очевидно с нея продължава развитието и работата си bgnesagency.com оттук нататък.

в. "Капитал"

"Всяка десета покупка на морето без касова бележка"

За 1 от 10 проверени покупки по морето от инспекторите на приходната агенция търговците не издават касова бележка. Това съобщиха от НАП на база на първоначалните данни от проверки от началото на летния сезон. От НАП уточняват, че приходите за хазната от търговията по Черноморието са повече от миналата година.

В столицата пък са се научили да прилагат друг, по-груб номер - касовата бележка е на стойност далеч под платеното от клиента и не всички купувачи забелязват тази подробност. От НАП чрез „тайни клиенти" вече са засекли такива случаи. Или пък когато клиентът отиде на касата на магазина с няколко продукта, касиерът започва да пуска касови бележки за всеки от тях поотделно, обаче пропуска тези с по-висока цена.

На въпрос къде е бележката за по-скъпите неща му се отвръща да си я търси в купа, но обикновено нея я няма. По същата схема с касовите бележки на морето беше ужилен и репортер на „Монитор".

По информация на говорителя на НАП Росен Бъчваров вече са възложени няколко проверки по подобни случаи, които се прилагат най-вече в заведения за хранене. „Търговецът е задължен да издаде касова бележка за пълната платена сума", припомни той.

По думите му от началото на сезона проверките на инспекторите на НАП по морето са хиляди. Междинната информация за тях сочела, че нарушенията спрямо миналото лято са по-малко.

Междувременно стана ясно, че средно между 20 и 25 лв. на калпак струва плажът с хапване през обедните часове. В цената се включват разходите за 2 шезлонга и чадър, порция цаца и картофки с бира и безалкохолно. Ако обаче си поръчате по-скъпа риба и още напитки, цената може да скочи и до 50 лв.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 21.07   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор между...