Преглед на икономическите теми в печата, 31 октомври

31.10.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 31 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Бизнесът иска разчети за скока на цените при въвеждане на еврото"

Европейският финансов регулатор подкрепя България за чакалнята на еврозоната, но настоява за още мерки в застраховането

Бизнесът настоява властта да изготви прогноза с колко ще се повишат цените при влизането на страната ни в еврозоната и приемането на еврото. Това стана ясно от становището на Българската стопанска камара (БСК) по актуализираната средносрочна бюджетна прогноза и проект на Закон за държавния бюджет за 2020 г. Заявените намерения за осигуряване на външнополитическа подкрепа за присъединяване към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и еврозоната следва да бъдат подкрепени с прогноза за таваните на ръст на цените и на дългосрочните лихвени проценти, сравнени с прогнозните целеви стойности по съответните Маастрихтски критерии за периода 2020-2022 г., пишат от камарата. Постигането на съответствие с посочените критерии след евентуално скорошно присъединяване към ERM II и своевременно присъединяване към еврозоната е пряко обвързано преди всичко със следването на разумна фискална, доходна и ценова политика, наличие на адекватни фискални буфери и ефективно противодействие на евентуални външни и вътрешни шокове, отбелязват от БСК в позицията си. 

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е дал положителна оценка за приемането на България в банковия съюз и във валутния механизъм ERM II. Това съобщава "Капитал", като се позова на писмо, с което разполага, до Европейската комисия. В него се дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

Изданието посочва, че сега остава кандидатурата на България да получи одобрение от Европейската централна банка, която трябва да оцени изпълнението на последващите мерки след нейната цялостна оценка на банковия сектор. Тя бе проведена през първата половина на годината и тогава бе установен капиталов недостиг в две банки. В оценката на EIOPA все пак се посочва, че има рискове в небанковия сектор, като за такъв са посочени адекватността на техническите резерви при задължителната застраховка "Гражданска отговорност", оценяването на активите, които не се търгуват на борси, ефективността на системите на управление и оценката на риска на инвестициите. По тези линии от EIOPA очакват да се осигурят подходящи решения и българската Комисия за финансов надзор (КФН) е поела ангажименти да приложи допълнителни мерки, които да бъдат проследени от Брюксел. 

в. "Дума"

"БТК е оттеглила молбата си КЗК да разследва Apple"

Българският телеком е започнал преговори за продажба на iPhone

БТК е оттеглила молбата си към Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва световния гигант Apple по отношение на злоупотреба с по-силна позиция при договаряне. Това става ясно от сайта на регулатора, като причината е, че двете компании – БТК и Apple, вече са започнали преговори по отношение на проблема, свързан с продажбата на смартфоните на американската фирма iPhone.

Казусът започна изненадващо през юли, когато на сайта на КЗК се появи оскъдна информация, че БТК, най-големият телеком по приходи в България, иска регулаторът да разследва Apple, но без да посочва причината. Впоследствие стана ясно, че БТК пледира за дискриминация по отношение на продажбата на iPhone в собствената си мрежа.

Макар и изключително малко вероятно, на теория казусът даваше възможност на КЗК да глоби Apple с 10% от приходите на компанията в съответната дейност за последната година – над 100 млрд. долара за 2018 г.

в. "Капитал"

"Острови от пластмаса затлачват Черно море"

Пластмасови острови затлачват в Черно море. Тази хипотеза на варненски експерт се потвърди от Института по екология и еволюция на Руската академия на науките.

Огромното струпване на пластмаса е било видяно от руски учени, които облитали със самолет акваторията, за да броят популацията на делфините, съобщиха руските медии.

Още преди година доц. д-р Траян Траянов от секция "Океанология"към Съюза на учените във Варна предупреди за пластмасовите бунища от макросинтетични боклуци, които се носят по теченията и от циклоналните вихри в заливите и се струпват в югоизточната и северозападната част на Черно море.

"Аз ги наричам новите морски пустини", каза за "Труд" доц. Траянов, който изследва голямото замърсяване още от края миналия век. Според него теорията му се потвърждава и от серията нови подводни снимки, които е направил в района на буната във Варна, където се намират засмукващите тръби за Делфинариума. Той е заснел пластмасови боклуци, приличащи на "ръкавицата на чудовището", на "летяща птица", "супа от пластмаса", на "огромен чаршаф" с над 2 кв. м и много други.

Доц. Траянов смята, че по-голямата част от пластмасата идва от Дунав, Днестър, Днепър, Дон и др. Най-интересното е, че отпадъците, поради плътностния слой на Черно море, плават под повърхността и не се виждат. "Тежко и горко, ако плаващите платсмаси се заплетат в краката на нищо неподозиращ плувец", казва ученият. Той е сигурен, че има загинали по тази причина, но това не е било изяснено при разследването.

"БЧК трябва да определи тези рискови зони и още в курсовете за водни спасители те да бъдат предупреждавани, каза Траянов.

в. "Труд"

"Горанов: Чакаме покана за чакалнята на еврото през април 2020 година"

През април догодина България може да получи покана за чакалнята на еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Той очаква да установим близко сътрудничество с ЕЦБ за членство и в Банковия съюз. Ако всичко се развива както е в нашите глави, догодина до моя рожден ден всичко трябва да е приключило, каза Горанов. И шеговито уточни, че е роден, "когато е крайният срок за плащане на данък върху дохода на физическите лица - 30 април".

Горанов съобщи, че на 12 юли сме подали писмо за намерение за еврозоната. Всички партньори са отчели, че напредъкът ни е бърз и гладък. Европейският орган за застраховане ни е дал позитивна оценка. За управлението на държавните предприятия също имаме положителна оценка от ОИСР.

в. "24 часа"

"Български пощи" вдигат цените си от 1 ноември"

"Български пощи" вдигат с до 20% цените на някои от услугите си от петък, 1 ноември. Промяната обхваща цените на кореспондентските пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за страната. Това е услугата, според която пратките се доставят по възможно най-бързия начин. Увеличение ще има и за кореспондентски пратки, печатни произведения и малки пакети "със и без предимство" за чужбина, както и допълнителната универсална пощенска услуга "препоръка" отново за чужбина. Това съобщиха от "Български пощи" за в. "Сега".

Основание за увеличението на цените на международните пратки е промяна в стойностите за доставка на международни писмовни пратки (крайни такси) на чуждите пощенски администрации. Има увеличение на разходите за материали, разходите за амортизации и тези за възнаграждения. Минималната работна заплата през 2019 г. е увеличена от 510 лв. на 560 лв., мотивират се от "Български пощи".

Оттам изтъкват, че няма промяна в цените на най-масово използваните услуги като непрепоръчана кореспондентска пратка "без предимство" до 50 грама, изпращане на пощенска картичка "без предимство" и препоръчаните писмовни пратки "с предимство" над 1 кг за чужбина. Същите остават цените и за вътрешните и международните колетни пратки, цената на услугата "препоръка" за страната и др.

в. "Сега"

"С 35 500 т сол дебнем първия сняг по пътищата"

35 500 т сол са осигурени за обработка на настилките при влошаване на времето. В началото на октомври е извършена проверка във всички области за наличните материали.

Тя показа, че са налични и 51 263 т пясък и 3342 т химически препарати, нужни за зимна поддръжка на републиканските пътищата, съобщиха за „Монитор" от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).

Пътноподдържащите фирми, ангажирани с поддържане на републиканската пътна мрежа, продължават с доставките за предстоящия зимен сезон.

Те са обявили, че са в готовност да използват около 3000 машини. В периода 25-31 октомври АПИ, съвместно с областните дирекции на МВР извършват проверки на механизацията и количествата материали, складирани по опорните пунктове. От пътното ведомство уточниха, че за миналата зима изразходваните средства за зимно почистване и поддържане на републиканските пътища са 77 млн. лв.

Според наредбата от 2012 г. зимното поддържане на републиканските пътища е разделено на четири нива. В ниво „А" за зимно поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4000 моторни превозни средства на денонощие, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области.

В ниво „Б" са пътищата с движение между 2000 и 4000 автомобила на ден, във „В" - между 500 и 2000 моторни превозни средства на ден и в последната „Г", са най-слабо натоварените пътища с трафик по-малко от 500 возила на ден.

За най-натоварените шосета, включени в ниво „А" допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см при снеговалеж, за ниво „А" е 3 см, за ниво „Б" - 5 см, за ниво „В" - 7 см, за ниво „Г" - 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А" е 2 часа, за „Б" - 3 часа, за „В" - 5 часа, и „Г" - 8 часа.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 13.07   1793 г. – Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената си баня от френската благородничка и член на противникова политическа...