Преглед на икономическите теми в печата, 31 януари

31.01.2020 | 11:15
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 31 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Фиксираха преговорите за курса на лева"

Парламентът фиксира позицията на министъра на финансите Владислав Горанов и на управителя на БНБ Димитър Радев, която ще трябва да отстояват в преговорите за влизане в еврозоната. При договаряне на курса на лева към еврото министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за курс от 1,95583 лв. за едно евро. Това е записано в решение на парламента, което беше приети със 140 гласа "за", двама "против" и 66 "въздържал се", като само депутати от БСП не го подкрепиха.

България няма да участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при курс различен от 1,95583 лв. за евро, гласи още решението на парламента. До гласуването му се стигна след извънреден председателски съвет в парламента, след който Горанов и Радев се срещнаха с групите на ДПС и БСП.

След консултациите в парламента се е стигнало до всеобщо съгласие да бъде приет фиксиран твърд мандат на Горанов и Радев в преговорите за присъединяването ни към ERM II и еврозоната като те ще трябва да поддържат искането да бъде запазен настоящият курс на лева към еврото.

в. "Труд"

"Столицата и Стара Загора най-богати, София-област расте най-бурно и е трета"

В България в момента протича преход от индустрия с продукти с ниска добавена стойност и съответно изработени от нископлатени работници към по-сложни процеси, които изискват по-висока квалификация и съответно по-добре платени служители. При този преход обаче различията между регионите не само се запазват, но и се увеличават. Това са част от основните изводи на осмото поред издание на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили", представено в четвъртък.

Най-подходящата илюстрация за този преход са различията, които се наблюдават едновременно по отношение на нивото на средните заплати в различните области и образованието и квалификацията на работещите там, каза старши изследователят на ИПИ Петър Ганев.

Например в София на всеки 10 заети с висше образование се пада само един с основно (виж графиките). В Монтана е точно обратното - на всеки десет заети човека с основно образование се пада само един зает с висше.

Същото разслоение се вижда и когато се сравнят данните за безработицата и заетостта.На единия полюс е София, където безработицата е 2,1% (в област София дори е 0,7%), а заетостта е 76%. На другия полюс отново е Монтана, където безработицата е сред най-високите в страната - 15,3%, а заетостта е на най-ниското равнище - едва 52%.

в. "24 часа"

"Грипът вдига риска за инфаркт 8 пъти"

След края на Втората световна лекарите бързо местят фокуса си от типично военната медицина към гражданското обществено здраве. Един от първите проблеми, които правят впечатление, е, че респираторните болести и особено "опашката" на грипните епидемии увеличават случаите на инфаркт. През последните десетилетия научните изследвания дават данни в подкрепа на връзката грип - сърдечни инциденти.

Канадско проучване установява 6 пъти по-голям риск от инфаркт през първите седем дни на лабораторно потвърден грип.

Учените са проследили предисторията на сърдечните пристъпи от средата на 2008 г. до средата на 2015 г. сред жителите на Онтарио на възраст 35+. Рискът за инфаркт бил 10 пъти по-висок при грип от тип В, 5 пъти по-висок при тип А, 3,5 пъти по-голям при респираторен синцитиален вирус и почти 3 пъти по-висок при други вируси. Тенденцията била най-силна за хора над 60 г. и продължавала поне месец.

Сходно проучване в Австралия отчита почти 17 пъти по-голям риск от инфаркт в седмиците след тежко протекла дихателна инфекция в студения сезон. Като цяло кардиолозите не са изненадани -опитът им показва увеличаване на сърдечните удари в сезона на зимните вируси. Механизмът, по който по-тежките зимни инфекции увеличават риска за сърцето, не е напълно изучен, необходими са още изследвания, но и сега има няколко логични обяснения, каза за "24 часа" д-р Борислав Ацев - кардиолог от университетската болница "Света Екатерина". Той изтъква, че зависимостта на първо място оправдава съвета рисковите групи да се ваксинират и вероятно е най-показателна за хората с предразположение или започнал сърдечен проблем, дори да не знаят за състоянието си. Ако е здраво сърцето, едва ли ще се стигне до сърдечен инцидент, казва специлаистът.

Какво е ясно към момента?

"Грипните вируси атакуват белия дроб и се нарушава обменът на газове в него. Това поражда хипоксия, недостиг на кислород, от който страда и сърцето - обясни кардиологът. - От друга страна, когато вирусът атакува дроба, се нарушава обмяната на веществата, в частност и на глюкозата, което създава нестабилност на плаките в кръвоносните съдове на сърцето. Включват се и други процеси, свързани със способността на някои вируси да задвижват автоимунни механизми. При тях организмът произвежда белтъци, които се атакуват от собствените защитни клетки, което също влияе на поведението на плаките.

в. "Труд"

"Брекзит сви вноса на британски стоки у нас"

С 5 на сто е намалял вносът у нас от Обединеното кралство в месеците преди Брекзит. Стоки за 759.1 млн. лева сме купили от януари до края на октомври миналата година, докато за същия период през 2018 г. импортът е бил за 797.9 млн. лева, показва предварителната и най-нова статистика на Националния статистически институт.

На другия полюс е износът ни за Великобритания, макар и минимално. До началото на ноември м.г. импортът е на стойност 1,15 млрд. лева или с 1,1% повече спрямо същия период на 2018 г.

Търговското салдо продължава да е положително през последните девет години с изключение на 2016 г.

Великобритания е на 11-то място в нашия износ за 2018 г. и на 18-то място в нашия внос. Най-много от Острова през 2018 г. сме купили автомобили и лекарства, следвани от алкохол и машини. В обратна посока за Острова отиват части за превозни средства и лекарства. Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара.

Към септември 2019 г. преките инвестиции на Великобритания в България са 159.8 млн. евро,

показват данни на икономическото министерство. Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина от грозде и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Български стоки, изнасяни към Великобритания, на обща стойност 23.6 млн. евро ще бъдат обмитени, при Брекзит без търговско споразумение между Лондон и ЕС, сочи анализ на Bloomberg. Сумата не е голяма Осем други страни - Гърция, Финландия, Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Хърватия и Естония - ще бъдат по-леко засегнати от нас, показват данните.

в. "Монитор"

"Прокараха СЕТА покрай скандалите"

Покрай многобройните скандали в държавата депутатите от ГЕРБ и ДПС пробутаха на първо четене СЕТА, въпреки многобройните аргументи срещу споразумението. Против бяха 98 депутати от БСП и "Обединени патриоти", а 7 от "Воля" се въздържаха.

СЕТА не е в интерес за България, защото не дава гаранции за ГМО и франкинга, предупреди проф. Румен Гечев. Той подчерта, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа, което е притеснително за бизнеса в страните членки. Тази теза защити и Веселин Илиев от БСК. "Българската администрация продължава да изпитва трудности при формулирането и отстояването на национални позиции. Твърде често се "подкрепя" позицията на някой друг. Това носи риск България да не успее да обоснове и защити своя интерес при промени в европейското законодателство", аргументира се той.

Дебатите по споразумението се проведоха в пленарната зала в сряда. Малко преди края на заседанието ГЕРБ поискаха удължаване на работното време до гласуване на точката, но от БСП настояха за прегласуване и поименна проверка. След спор по процедурата работното време беше удължено до изчерпване на дебатите, а гласуването на споразумението остана за четвъртък.

Още в началото на дискусията БСП, "Обединени патриоти" и "Атака" се обявиха против ратификацията. Петър Кънев от "БСП за България" припомни, че Германия и Франция вече четири години не са подписали СЕТА. Дайте да изчакаме, закъде бързаме, обърна се той към мнозинството и призова за отлагане на ратификацията.

Колегата му Румен Гечев се противопостави и двете четения да са в едно заседание. Според него подписването на договора само с Канада не представлява икономически интерес за ЕС и за България. По думите му Отава печели в пъти повече от ЕС. Нямаме пълни гаранции за ГМО и фракинга, подчерта той. Гечев отбеляза, че съдебните спорове с канадски фирми, които оперират в България, няма да се решават в Европа и това притеснява бизнеса в страните-членки.

в. "Дума".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 31.07   431 г. – Провежда се избора на папа Сикст III. 904 г. – Арабски пирати завладяват втория по значение град на Византийската империя Солун. 1009 г. – Папа...