Преглед на икономическите теми в печата, 4 октомври

04.10.2019 | 10:40
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 4 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Управителят на БНБ: Увеличават се рисковете от нова криза"

Готови сме веднага да влезем в чакалнята на еврозоната, твърди Димитър Радев

Анализите на БНБ показват, че се намираме във възходяща фаза на трупане на циклични рискове за нова финансова икономическа криза. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в словото си по случай откриването на учебната година на Университета за национално и световно стопанство. "Глобалната и европейската икономика се забавят на фона на увеличаваща се несигурност, свързана със световната търговия и международната политическа рамка. Произтичащите по линия на външното търсене рискове за малка и отворена икономика като българската се допълват от ефектите от много ниските и отрицателни лихвени равнища в еврозоната", смята Радев. Според него цикличните рискове мотивират БНБ да вземе определени решения, като например да активира, а след това да увеличи антицикличния капиталов буфер за банките.

"През 2018 г. предприехме инициатива за законодателни промени, вече приети от Народното събрание, за разширяване на т.нар. макропруденциални правомощия на БНБ. Така днес разполагаме с широк набор от инструменти за прилагане на мерки по отношение на кредитната дейност на банките, които допълват традиционно прилаганите от БНБ мерки, свързани с капитала на банките. Подходът ни цели кредитната активност да остава на здравословни за икономиката и банките равнища, контролирайки акумулирането на циклични рискове, посочи управителят на централната банка".

в. "Дума"

"Газови бутилки гърмят по закон"

Бутилки с газ за бита може да гърмят заради предстоящи промени в Закона за горивата, които се очаква следващата сряда да бъдат внесени от министъра на икономиката Емил Караниколов в Министерски съвет. Това стана ясно на семинар на Българска петролна и газова асоциация (БПГА).

"Предложените промени предвиждат да се върне възможността бутилки с газ за бита да бъдат пълнени по кварталните газстанции, каза изп.-директор на БПГА Андрей Делчев. Всъщност една от най-честите причини да гърмят бутилки е, ако се препълнят. В заводите за пълнене на бутилки се спазва правилото 15-20% от съда да остават празни. Освен това на всеки десет години бутилката трябва да мине през проверка дали е годна. В кварталните газстанции бутилките може да бъдат препълнени и никой не следи дали са изправни.

"Има група хора, които не искат отлагане на закона, а искат изцяло него да го няма, да продават, където си искат, и да не се отчитат никъде", каза Валентин Златев, председател на Контролния съвет на "Лукойл-България". "Но незнайно защо министърът на икономиката пуска за обществено обсъждане промени в закона, които го връщат назад. Това е рекет на правителството върху тези, които са срещу закона", допълни още Златев.

в. "Труд"

"Жена си поръчва по телефона болнични, докато е на гурбет в Испания"

Жена от врачанско село си е поръчала по телефона от Испания да й бъдат пуснати болнични за пред българския работодател. Тя стимулирала лекарите със 100-200 лв.

Такъв сигнал е подаден в Националния осигурителен институт през юни от "бдителна гражданка".

От НОИ веднага проверили в полицията дали врачанката е напускала страната. Оказало се, че е заминала на 11 май през ГКПП Калотина и се е върнала през летище София на 18 юли. През това време първо е издаден болничен от МБАЛ от 5 май до 1 юни с диагноза двустранен лумбосакрален радикулит, изискваща хоспитализация за 6 дни. След това медицински център дал втори болничен с диагноза увреждане на лумбосакралния плексус. Болничните за около 600 лв. са оспорени от НОИ, а жената не е имала възражения.

"Проверявахме дни наред, но тя не бе нито в дома си, нито на работното място, съседи и познати мълчаха и повдигаха рамене на въпроси дали е в чужбина", разказва Илиян Петров от НОИ.

Тридневните болнични, които се плащат от работодателите, са се увеличили пък почти двойно през последните 4 г. Това показва анализ в информационния бюлетин на НОИ.

Заради това и бизнесът натиска да спре да плаща вече болничните за първите дни от отпуска още от следващата година. Според фирмите трябва да има изчаквателен период от един до 3 дни, в които болничният да не се плаща въобще.

в. "24 часа"

"Кабинетът е лъгал 5 месеца медсестрите за парите за заплатите им"

Гръмко обещаните от кабинета 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на медицинските сестри се оказаха лъжа. Месец след като обяви този ангажимент, кабинетът тихомълком е променил постановлението и е намалил сумата на 6 млн. лв., разкри Би Ти Ви. Месеци наред никой от правителството не призна този скандален факт, докато сестрите продължаваха да подават колективни оставки и да протестират. След като в сряда той излезе наяве, здравният министър Кирил Ананиев призна, че постановлението е променено и се оплете в обяснения къде какви пари са обещавани. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не коментира въпроса.

На 10 април Министерският съвет отпусна извънредно 50 млн. лв. за заплати, които да стигнат нивото, договорено в колективния трудов договор - 900-950 лв. "Във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем точка 13Б, която гласи - проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. Това са около 50 млн. лв. за повишаване на заплатите на медицинските сестри", обявява тогава преди началото на заседанието на кабинета премиерът Борисов. Здравният министър Кирил Ананиев казва, че допълнителните пари ще бъдат предоставени на болниците под формата на увеличена субсидия, каквато и в момента МЗ плаща - за труднодостъпни райони, психиатрична помощ и т.н.

Тази сума е втора извънредна субсидия за здравеопазването за годината. През февруари след протест на общинските болници кабинетът отпусна допълнително 30 млн. лв. за общинските и областните болници, тъй като "дейностите, които тези болници изпълняват извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо да бъдат подпомогнати", според обясненията на Ананиев.

По същото време протести започва и Специализираната болница по педиатрия заради ниските заплати и с искане болницата да не е търговско дружество. От МЗ обещаха и на тях ръст на работните заплати от допълнителните средства, отпуснати от Министерския съвет, без да е ясно за кои средства става дума. На 3 май след среща при премиера Борисов беше съобщено, че с 50 млн. лв. от резерва на здравната каса най-недофинансираните клинични пътеки, каквито са педиатричните, ще бъдат увеличени от 1 юни.

в. "Сега"

"Без съкращения на служители на летище София"

Бъдещият концесионер на летище София консорциум „Соф кънект" не предвижда да съкращава служители. Част от сега работещите на аеропорта над 2300 души ще бъдат обучавани в академията на летище Мюнхен. Операторът на аеропортът в немския град, което е първото европейско летище с 5 звезди, ще управлява и най-голямото българско летище, коментира пред „Монитор" говорителят на „Соф кънект" Щефан Верман.

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2, като нови ръкави за качване в самолета и нов паркинг за автомобили. До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. След извеждането от експлоатация на Терминал 1, а на негово място ще има карго терминал. Заради изискванията на нискотарифните превозвачи новият терминал няма да има ръкави, защото им излиза по-скъпо, обясни Верман.

Едва след голямата инвестиция в новата сграда, летищните такси ще бъдат вдигнати, но не рязко, за да може да се привличат големи авиолинии. Концесионерът предвижда засилване на проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети чрез допълнителни филтри. През първите 2 години от концесионния период консорциумът планира да повиши нивото на обслужване и удовлетвореността на пътниците. Това обаче няма да стане за сметка на образуването на опашки, а напротив целта е пътниците по-бързо да преминават през контрола На уебсайта на летището ще се създадат инструменти и услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.

в. "Монитор"

"Колко струва издръжката на домашен любимец"

При отглеждането на домашен любимец могат да се появят много непредвидени разхoди, които да натежат на месечния бюджет

Много хора свързват домашния любимец - куче или котка, единствено и само с удоволствие и забавление от неговата компания. Често някои семейства под влияние на своите деца също се сдобиват с животно, но бързо след това осъзнават, че идването на четирикракото е свързано с определена доза отговорност и определени разходи. Често последните може и да са доста високи и така да натежат на месечния бюджет.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...