Преглед на икономическите теми в печата, 4 юни

04.06.2019 | 10:50
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 4 юни
Снимка: под лиценза на creative commons

"Обмислят нова такса водомер"

Такса водомер може да бъде въведена с новия Закон за водоснабдяване и канализация. Това стана ясно от думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков. Въвеждането на фиксиран компонент в цената на ВиК услугата се обсъжда, за да се създадат предвидими финансови потоци, които да позволят по-ефективно управление на водните дружества, обясни Нанков. В момента цената на водата се формира на база на доставеното количество питейна вода, но са включени и разходите за отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

В новия закон може да залегне и възможност за служебна промяна на цената на водата. Сега, за да поскъпне водата се изисква одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако бъде приета обсъжданата идея обаче, цената ще може да нараства „служебно" при промяна на структуроопределящи компоненти за формирането на стойността е като повишаване на минималната заплата или на цената на тока.

В закона ще се предвиди неотменим праг на социалната поносимост на цената на водата, което означава, че определено минимално потребление на вода от 2,8 куб. м на едно лице няма да надхвърля 2,5% от средномесечния доход на домакинствата в една област. Възможен вариант е и разделянето на регулаторния орган на две - за водата и за тока.

в. "Труд"

"Апартаментите носят доходност от 5%"

Ниските лихви по кредитите, постоянно увеличаващото се население на София, по-високите заплати и по-малкият брой нови сгради по време на така наречената криза, дадоха своето отражение на пазара на имоти и повишиха както продажните цени, така и наемните нива.

Покупко-продажбата на имот е едно от най-важните събития в живота на българина. Всеки се стреми да вземе възможно най-правилното решение за това дали сега е най-удачният момент да продаде или купи имот. Ако разгледаме по-детайлно пазара на недвижими имоти в София и процесите през последните 10 години, ще получим отговори на много въпроси.

През последните 3-4 години основен двигател на пазара са банките. Според БНБ 2008 г. стартира със среден годишен лихвен процент по ипотеките в размер на 9,68%, през 2015 г. той е 6,75%, за да стигне до средни годишни нива от 3,81 % през 2018 г. Оказва се, че средният лихвен процент в България е намалял с 60,6% за разглеждания период.

Посоката на движение на лихвите по депозитите в началото е противоположна -средният годишен лихвен процент през 2008 г. е 5,44%. През следващата 2009 г. наблюдаваме покачване до 6,2%, но през последните години средната лихва върви надолу като през 2018 г. е едва 0,18%. Това е значително по-малко от инфлацията и затова спестяванията на хората и бизнеса в банките реално се топят.

Улесненото кредитиране, падащите лихви и високите наеми в София накараха много хора да се насочат към покупка на собствено жилище. Ниските лихви по депозитите, финансовата култура на българина и добрата доходност от недвижим имот (средно около 5% брутна възвръщаемост на годишна база от жилищен имот в София) пренасочиха голяма част от инвестициите именно в този сектор.

в. "Труд"

"Още 80 млн. лв. за общини да сменят печки на екогориво"

Жителите на няколко български общини, в които има превишение на нормално допустимото съдържание на фини прахови частици във въздуха, ще могат да се възползват от нови 80 млн. лв. за замяна на старите печки на твърдо гориво. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Това са общините, които нямаха право да кандидатстват по първата процедура на оперативна програма "Околна среда" за подмяна на отоплението със замърсяващи твърди горива. Ресурсът за останалите беше 111 млн. лв., като условието беше общините да имат разработени и действащи общински програми за подобряване на чистотата на въздуха и замърсяването от битовото отопление да е идентифицирано като проблем.

Програмата е насочена към домакинства, които се отопляват на твърдо гориво. Те не плащат нищо за подмяната на уредите и на инсталациите. Там, където има газоснабдяване, разходите покриват присъединяването към газовата мрежа. Където няма, се подменят старите печки с печки за пелети. Една от възможностите е и отоплителните печки да се сменят с климатици.

Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова обяви вчера, че срокът за кандидатстване за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво е до 15 юни. До тази дата всяко домакинство може да подаде заявление до районното кметство, че иска да му се смени безплатно старата печка с един от четирите варианта: централно топлоснабдяване или централно отопление на газ, отопление с климатик или печка на пелети. Средствата са от първата процедура.

в. "24 часа"

"Цената на водата ще расте „служебно" с минималната заплата"

 Управляващите готвят нова изненада на народа - цената на водата да "скача" автоматично при всяко вдигане на минималната работна заплата (МРЗ). Това стана ясно на дискусията "За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите", организирана от КНСБ.

Готви се приемането на нов закон за ВиК услугите, който ще промени изцяло формулата за изчисляване на тарифите. Ще се обсъждат варианти за служебно изменение на цената при промяна на компоненти като минимална работна заплата, цена на електроенергията, на доставната вода и др., обяви на форума зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. "Служебно" означава, че дори няма да се налага ВиК фирмите да мотивират нуждата от поскъпване, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) просто ще одобрява поредното покачване на тарифите. Движение надолу едва ли ще има -минималната заплата планирано ще расте, а прогнозите за тока сочат продължително поскъпване.

Ако тази промяна на ценовата формула мине, цената на водата ще расте особено драстично за потребителите в райони, където и сега ВиК услугите са най-скъпи - където водата се доставя с помпи на ток и в бедни области, където доходите са ниски и заплатите масово са близки до минималната. Във Видин например в местното ВиК на минимална заплата са 100 служители и тъй като от 1 януари МРЗ се вдигна от 510 на 560 лева, една трета от цената на водата ще отиде да покрие това увеличение. Така поне твърди шефът на "Водоснабдяване и канализация-Видин" ЕООД, цитиран и в доклада на КЕВР за новите тарифи.

в. "Сега"

"Магистрала "Черно море" е отпаднала от приоритетите на правителството"

Няма финансиране за магистрала "Черно море", затова действията по нейното развитие са прекратени за момента. Това става ясно от отговори на Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) до "Капитал".

Магистралата между Варна и Бургас е част от паневропейски коридор №8. За разлика от Бургас, който е свързан със столицата и Южна България от "Тракия", северният черноморски град остава изолиран заради незавършената магистрала "Хемус" и липсата на добра връзка с Южното Черноморие.

По оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" бяха предвидени 2.6 млн.лв. за подготвителни стъпки по "Черно море", преди да се изпълни същинското проектиране и строителство (за които пари все още не бяха предвидени). Тези стъпки включваха разширен идеен проект и парцеларни планове, доклад за въздействие върху околната среда и доклад за предварителни археологически проучвания.

От АПИ обясниха, че проектът с тези дейности е бил включен в оперативната програма, но неговото изпълнение така и не е започнало и е изваден от програмата. Агенцията обаче така и не уточни защо се е случило това и кой е взел решението. "Тръжни процедури по проекта не са провеждани и не са изразходвани никакви средства по оперативната програма", допълват те.

в. "Капитал"

"14 БГ плажа и яхтена марина посрещат туристите със „Син флаг"

14 плажа и една яхтена марина по Българското Черноморие ще посрещат туристите със сертификат „Син флаг" . Така ивиците с чист пясък и морска вода са с две повече в сравнение с миналото лято. Това са , „Оазис", „Дюни", „Созопол Харманите", „Поморие Изток" , „Несебър Юг „,"Слънчев бряг Юг", „Слънчев бряг Централен", „Слънчев бряг Север", „Свети Влас Нов", „ Елените", „ Слънчев ден", „Златни пясъци", „Албена" и „Бялата Лагуна" и „Марина Диневи".

Това лято централният плаж в Слънчев бряг откри туристическия сезон със „ Син флаг", а с престижното отличие след няколко години прекъсване е и „Златни пясъци". За да се получи екосертификат „Син флаг" един плаж трябва да отговаря на още 32 критерия относно чистотата, управлението на околната среда и организация, образование и информация за околната среда, безопасност за посетителите и услуги, както и за защита на природата, на брега и крайбрежната зона, коментират екоспециалисти.

Централният плаж в Слънчев бряг получава за първи път отличието, след като от тази година управлението бе поето от нов концесионер. Само за няколко месеца плажът беше преобразен и след оспорвана световна надпревара доказа, че има място в списъка с най-добрите ивици. "Синият флаг е голямо признание за нас, защото изключително активно прилагаме високите изисквания на  Международната Фондация за екологично образование ", заявиха от управата на ивицата.

От фирмата концесионер информираха, че два пъти в месеца се правят проби на морската вода, дезинфекцира се редовно плажът, осигурени са и достатъчно съдове за отпадъци. Освен това плажът е пригоден и за хора с увреждания. За тях са изградени специални тоалетни и рампи за лесно придвижване.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...