Преглед на икономическите теми в печата, 5 август

05.08.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 5 август
Снимка: под лиценза на creative commons

"Ракията със сертификат за автентичност"

Производителите сами ще изкореняват лозя, засадени без разрешение

Предлагането на пазара на винени ракии, гроздови ракии, джиброви ракии и бренди, произведени в България, които не притежават сертификат за автентичност ще бъде забранено. Това предвижда нов Закон за виното и спиртните напитки, публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Според документа Изпълнителната агенция по лозата и виното ще поддържа специален лозарски регистър, в който ще се вписват всички производители на грозде за вино, винопроизводители и производители на оцет. Нови лозя ще се създават само със специално разрешение. Новият закон ще замени стария, който не е приет съгласно европейските процедури и не отговаря на законодателството на Европейския съюз (ЕС), става ясно от мотивите на вносителя. Така ще се избегне и налагането на наказателна процедура срещу България.

Винени сортове няма да могат се засаждат без надлежно издадено разрешение от Агенцията по лозата и виното, предвиждат текстовете. Производителите са длъжни да изкореняват за своя сметка площите, засадени с лозя без разрешение, в 4-месечен срок след установяването им. Ако това не се случи, те ще търпят санкции. За лозя, засадени без разрешение, стопаните няма да имат право на подпомагане от бюджета и по европейски програми. За засаждане, презасаждане или присаждане за целите на винопроизводството могат да се използват само класифицирани винени сортове лози, регламентирани в наредба на министъра на земеделието. Засадените некласифицирани сортове подлежат на изкореняване, освен ако не са предназначени само за консумация в домакинствата на винопроизводителите. Разрешения за засаждане на нови лозя ще се издават само в определен период от годината, а за презасаждане - по всяко време, като ще се доказват права за ползване на имотите. 

Според проектозакона Изпълнителната агенция по лозата и виното поддържа публичен лозарски регистър на интернет страницата си. В регистъра се вписват гроздопроизводителите, винопроизводителите, оцетопроизводителите.  Само вписани гроздопроизводители ще могат да произвеждат и предлагат винено грозде. Производството и предлагането на лозаро-винарски продукти ще става само от вписани за съответната дейност лица. Със закона се регламентират видовете оцет, обозначенията на вината, категориите вина и други напитки.

в. "Дума"

"Черен август - 8 убити на пътя за 4 дни"

Осем души загинаха и над 110 бяха ранени при тежки катастрофи от 1 август до 4 август следобед. Кървавият кошмар напомни, че е започнал най-черният месец от годината, при който в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 мъже, жени, деца и старци.

Досега тази картина не успяха да променят нито една акция на „Пътна полиция", нито една промяна в Закона за движение по пътищата, а още по-малко ще могат да направят това от някоя Държавна комисия по безопасност на движение или дежурен щаб в МВР по пътната обстановка. Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам (виж таблицата) категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември. По принцип през този период времето е топло, пътищата по често са сухи, светлата част на деня е дълга, децата са във ваканция, а хората пътуват през отпуските си с автомобили по курортите у нас или в чужбина, както и по родните си места.

През лятото страната ни става кръстопът на гастарбайтери от Турция, които пътуват със семействата си от страни от Западна Европа към родината си. Някои от тях карат по 2-3 денонощия без почивка, заспиват зад волана, изпреварват рисково, не спазват ограниченията на скоростта и това не е само тази, или по-миналата година, а от 70-те години на миналия век.

в. "Труд"

"Как в Германия коментират избора на VW"

Къде да е заводът на "Фолксваген" - в България или в Турция, е гореща тема за немските медии, както и за немалко германци, които заявяват свои становища и коментари във форуми.

Колкото повече напредва времето до момента, в който надзорният съвет на германската компания ще вземе окончателно решение, толкова по-чести са новините, анализите, коментарите, а и спекулациите.

В медиите в Германия в последния месец се спекулираше сериозно, дори в надпреварата бяха включени Саудитска Арабия и Катар. През юли коментарите се нагорещиха особено след заседание на надзора на "Фолксваген", след който изтече новина, че Турция е предпочитана.

В петък Bild публикува разработка със заглавие "Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган". "Германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс явно няма проблеми с това", пише медията.

Двамата автори Том Дрекслер и Паул Ронцхаймер питат "Фолксваген" дали наистина искат да правят бизнес с този човек - "сатрап, който живее в дворец с 1000 стаи, арестува опозиционери и заплашва журналисти и съдии".

Те пишат, че се говори, че решението е взето. Немският концерн преследва по-високите субсидии в Турция и се поддава на манипулациите на бившия канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер, който дърпа конците на сделката зад кадър.

В началото на март човек от ръководството на концерна казва, че изборът на мястото на новия завод в Югоизточна Европа е на финалната права и очакванията са, че крайното решение ще бъде взето до края на май - началото на юни. Публикацията е в Automobil Produktion. Разглеждат се условията в четири страни - Турция, Румъния, България и Сърбия.

В края на март Automobil Produktion съобщава, че изборът вече е сведен до две страни. Спекулира се, че това може би са Турция и Сърбия.

в. "24 часа"

"Обещаните по 300 лв. и ново прасе не спряха бунта на дребните свиневъди"

Държавата ще дава по 300 лв. на всеки стопанин на домашни прасета, в случай че доброволно умъртви животните си. Това стана ясно след извънредната среща на премиера Бойко Борисов с кметове в Пазарджик в края на миналата седмица.

"Ако доброволното умъртвяване на здрави прасета заради разпространението на африканска чума се отложи до декември, това ще унищожи промишленото производство", каза министър-председателят.

„Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката", заяви той и напомни, че срокът за умъртвяване се удължава с една седмица - до 9 август. Борисов каза още, че „бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лв. на двор, за да се възстановят щетите".

Той обеща, че няма да задължава с полиция и войска стопаните да умъртвят животните си. Реакциите на хората не са еднозначни. Протестите най-вече в сливенското Крушаре продължават с блокада на пътя Сливен-Ямбол, там негодуват, че Борисов с лекота раздава народни пари.

Жители на няколко софийски села излязоха на протест в село Мрамор срещу избиването на прасетата, отглеждани в стопанства тип заден двор, предаде репортер на БГНЕС. Тази мярка беше разпоредена от властите, които създадоха 20-километрови санитарни зони около всички индустриални свинекомплекси в България. Най-близкият свинекомплекс до Мрамор е в село Петърч. Стопаните недоволстват от това, че без да са изследвани животните им, те са принудени да ги умъртвят.

Промишлените свиневъди пък призоваха държавата да действа с цялата строгост на закона срещу неподчиняващите се дребни стопани. Думите на Борисов на срещата в Пазарджик раздразниха и румънското Външно министерство. Тогава той обвини румънските туристи за разпространението на африканската чума.

в. "Сега"

"Болници искат 8 лв. за wi-fi и 900 лв. на ден за стая"

Част от болниците у нас имат безумни такси и шокиращи цени - от такса за справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж и такса безжичен интернет до близо 900 лв. за ползване на ВИП стая на ден. Най-солените и странни цени са основно в частните болници, но се срещат и в държавните и общинските в големите градове, сочат ценоразписите на лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство.

От 1 януари тази година болниците бяха задължени по закон да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, а също да предоставят информацията и на МЗ. Регистърът доста закъсня, но все пак наскоро министерството го публикува. Той включва както цените на лечението в случаите, когато то не е поето от здравната каса - например за неосигурени, така и таксите, които болниците имат право да налагат, а също и колко струва изборът на екип или лекар, за които има нормативен таван - не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар. По закон не се искат пари от пациентите за лечение, поето от здравната каса, но лечебните заведения могат да таксуват прегледи без направления и немедицински услуги. Някои оттях се възползват от възможността доста добре. Касата не плаща за голяма част от медицинските изделия, които се налагат при хирургично лечение, и те също се поемат от пациентите. Повечето болници обаче са спестили точно тази информация - колко струват винтове, плаки, стентове и т.н.

Според официалния ценоразпис в МЗ първенец по цени се оказват болниците от веригата "Аджибадем". В една от тях - „Аджибадем Сити Клиник МБА/1 Токуда" прегледът при хабилитирано лице е 160 лв., а ако не е при доцент или професор -140 лв. - най-висока цена от всички болници в регистъра. Извънредният преглед е 210 лв. Има и "хоспитализационен преглед" - 25 лв., както и "анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета" - 33 лв., предродилна консултация (извън НЗОК, вкл: преглед, ехограф, беседа) -70 лв. Странните цени не се изчерпват с това. Пациентът има право на "избор на консултант" - от 625 до 2500 лв. според операцията, като не е ясно как е възможно това, след като по наредба изборът на лекар е до 500 лв. Има и цени за "допълнително поискани услуги" - 200 лв., "такса битово обслужване" - от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, "пакет поискани и предоставени дейности" - от 60 до 3500 лв., "допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи" - от 35 до 400 лв. Различните самостоятелни стаи варират от 85 до 250 лв. на ден -най-скъпа е стая студио със завишени условия; има и такса "ползване на място за багаж" -не повече от 12 часа и с неголеми размери - 2 лв.

в. "Сега"

"КФН отказа да одобри проспекта за публично предлагане на "Биодит".

Комисията за финансов надзор (КФН) не одобри проспекта за публично предлагане на технологичната компания "Биодит", която се опитва да набере 2.4 млн. лв. от инвеститорите на фондовата борса. Причината е, че регулаторът е намерил съществен пропуск в счетоводната политика на дружеството. Пред "Капитал" от "Биодит" заявиха, че ще разгледат забележките на КФН и че не са се отказали от желанието си да излязат на капиталовия пазар.

Дългото взиране

След повече от половин година анализ на проспекта, Комисията за финансов надзор отказва да го потвърди, без да посочва в официалното си съобщение причината за това. По информация на "Капитал" мотив за отхвърлянето е забелязан съществен порок в счетоводната политика на "Биодит" по отношение на амортизациите и по-конкретно - начинът, по който следва да се начислява обезценка на актива ноу хау.

Казусът е любопитен, тъй като за разлика от компаниите в традиционни отрасли на икономиката, при технологичните има особености. В случаят е ноу-хау, което действително оказва влияние за финансовите параметри на компанията, тъй като е заведено като актив на висока стойност.

От отчета на"Биодит" за 2018 година е видно, че дружеството придобива ноу-хау за 8.6 млн. лв., което се отразява върху размера на активите му. От 2.3 млн. лв. те порастват на 10.7 млн. лв. В бележките към отчета от дружеството посочват, че този актив няма да бъде амортизиран, защото на практика има неограничен полезен живот, съгласно международния счетоводен стандарт (МСС) 38. Активът обаче ще бъде тестван във времето за евентуална обезценка. Посочва се още, че полезният модел е в процедура на патентоване, която следва да приключи до 2020 г. След това той ще бъде защитен за десет години, като всяка година ще се плаща такса за поддръжка към Патентното ведомство.

В телефонен разговор след решението на КФН основателят и контролиращ собственик на компанията Юлиян Софрониев каза, че ще търси мнение от големите одиторски компании за това как следва да се третира ноу-хауто, като "Биодит" не се отказва от намерението си да стане публична компания. Недоумение обаче буди въпросът дали не можеше този детайл да бъде изчистен по друг начин. Компанията очакваше зелена светлина за IPO-то си още през пролетта и дори се снабди с държавен ваучер, който да улесни финансово листването на фондовата борса. Със забавянето от регулатора сега рискът е този ваучер да остане неизползван, а закъснението в набирането на финансиране ще се е отразил негативно върху развитието на компанията.

в. "Капитал"

"Цените на газа в Европа продължават да падат"

Продължителният спад на цените на газа в Европа освен, че е в ущърб на енергийните компании и е благоприятен за купувачите, може да се засили заради ниското търсене на суровината през лятото, съобщава Reuters. В допълнение с нарастващото глобално предлагане това може да доведе и до запълване на капацитета на газовите хранилища.

Последствията

Цените на природния газ във Великобритания и Холандия, които са своеобразен показател за продажбите на газ в цяла Европа, са се свили наполовина от миналия септември. Те достигнаха десетгодишни дъна през юни заради по-големите доставки от Русия и САЩ. Цените на газа са склонни да падат през лятото, но тази година намалението е нехарактерно, тъй като започна още през зимните месеци, когато традиционно цените се повишават, и беше съпроводено от нарастване на запасите.

Загрижеността относно възможността европейските газови хранилища да запълнят капацитета си до края на лятото се засилва, а това ще изпрати цените на суровината още по-надолу. Местата за съхранение в някои ключови центрове в Холандия и Австрия вече са запълнени на над 95%, показват данните на Refinitiv. "Не очакваме голямо възстановяване на цената през третото тримесечие на тази година, тъй като складовите наличности ще продължат да се запълват - действително цените могат да спаднат отново в края на лятото", коментира анализаторът в HSBC Ким Фустие.

В четвъртък цени на газа във Великобритания и Холандия скочиха, както направиха и в началото на юли, отчасти защото пазарът се подготвя за новия месец и началото на планираната поддръжка. Въпреки че доставките ще бъдат намалени през август заради планираните прекъсвания, опасенията, че съкращенията няма да компенсират ниското търсене през лятото и старта на два нови американски терминала за износ на втечнен природен газ остават.

Нови играчи

Дългоочакваното стартиране на американските терминали за износ на втечнен природен газ и руското съоръжение на полуостров Ямал засилиха доставките в Европа. Появиха се и нови газопроводи на "Газпром", тъй като руският газов монополист защитава своя пазарен дял от конкуренти като Норвегия, която доставя близо 25% от газа на ЕС.

в. "Капитал"

"Преброяването през 2021 г. изцяло електронно"

Анкетьорите няма да записват нищо на хартия

Предстоящото след две години преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе изцяло електронно. През 2021 г. броенето ще се проведе на два етапа – чрез онлайн преброителна карта и чрез посещенията на отделните домакинства от преброители. Но анкетьорите няма да пишат върху хартия отговорите, а на мобилно приложение.

От Националният статистически институт (НСИ) очакват да им бъдат необходими около 20 000 преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР. При посещение анкетьорите ще чрез приложение, разработено от НСИ, а отговорите ще се криптират и изпращат директно в институцията, коментира пред „Монитор“ технологията заместник-председателят на държавната статистика Диана Янчева. Така ще се ограничи злоупотребата с данни на гражданите. „Статистиката винаги е имала фокус върху информационната сигурност и сигурността на информацията, защото това са две различни неща. Ние боравим с чувствителна информация. Имаме бюджетни средства, с които се отнасяме сериозно към опазване на тайната“, увери Диана Янчева. Преди десет години 40 на сто от населението се преброи онлайн, сега от статистиката очакват процентът да бъде над 60.

В края на март и статистическата служба претърпя опит за нерегламентиран достъп до базата й данни. 

Тогава беше причината за проблемите с „Бизнес статистика“ на НСИ, но до изтичане на информация не се е стигнало, обяви Янчева.

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. Глобата за отказ от предоставяне на данни за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г., ще е 160 лв. Това предвижда законът за преброяването, одобрен от Народното събрание.

Предстоящото преброяване ще е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас. Досега са проведени 17 преброявания на населението, като последното е през 2011 г. В ЕС преброявания се провеждат на всеки 10 г., а България прилага това правило от 2001 г. Очакваните разходи са 38.3 млн. лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 31.03   307 г. – След като се развежда с Минервина, император Константин Велики се жени за Фауста, дъщерята на някогашния римски император Максимиан. 1078 г. – С бунт...