Преглед на икономическите теми в печата, 5 ноември

05.11.2019 | 10:45
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 5 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Над 20 кораба блокирани край Свищов заради ниско ниво на Дунав"

Над 20 кораба са блокирани край Свищов заради драстично понижаване нивото на река Дунав. Плаването е затруднено заради образувалите се плитчини край остров Белене, съобщи Нова тв.

Нивото на реката е паднало до кота минус 6 см. като понижението за година е около 7 метра. Според пристанищни работници, през последните 10 години само веднъж е имало подобен случай заради продължително засушаване.

Заради създалата се ситуация се е наложило кранове да претоварват стока от пълни на празни шлепове. Подемните машини прехвърлят превозвани дървесина, въглища и палети с промишлени стоки.

в. "Дума"

"Слави започва играта в 7/8 такт"

Тази вечер "7/8 ТВ" тръгна в ефир на 78-и канал за всички оператори, а само за абонатите на "Булсатком" - на канал 178 или на канал 321 (според вида на приемника). Телевизията на Слави Трифонов първоначално ще излъчва по 5 часа на ден в делничните дни и ще приключва в полунощ. Засега в програмата й няма новини и спортни емисии, а прогноза за времето представя Иван Атанасов, по-известен като Ванката от "Шоуто на Слави".

Авторското предаване на шоумена се казва "Вечерното шоу на Слави Трифонов" и започва в 22 часа. Повторението на програмата е на следващия ден от 7 до 12 часа и такъв ще е ежедневният ритъм на медията. Зрителите могат да гледат телевизията по кабел и сателит. Тя ще присъства в мрежите на всички големи оператори в страната.

Остава неясно и кои ще са водещите на повечето предавания. Едно от тях е с водещ Камен Воденичаров, който дълго работеше с Трифонов. Първото предаване на Воденичаров ще се излъчи в сряда, отново в 20,30 часа. То се казва "Вечерта на "Ку-ку Бенд" и ще е посветено на музика, подобно на рубриката на "Часът на бенда", която беше част от "Шоуто на Слави". Ден по-късно, в същия час, е и второто предаване на Воденичаров. Първи гост във "Вечерта на..." ще е певицата Мария Илиева. В това предаване ще се дава възможност на зрителите да говорят и задават въпроси на специалния гост в студиото. Телевизията има и публицистично предаване, което се казва "Студио Хъ". Доскорошните сценаристи на "Шоуто на Слави" също ще имат отделно предаване. То е "информационно-сатирично" и се казва "Шоуто на сценаристите".

В ефира на телевизията на Трифонов има и журналистическо предаване, което е предвидено във вторник вечер и се казва "Вечерта на Иван Кулеков" и името му подсказва кой е водещ. През годините Кулеков представяше свои филми и репортажи в "Шоуто на Слави". През 1996 г. Кулеков се опита да влезе в политиката, като се включи в надпреварата за президентските избори като вице на Христо Бойчев.

в. "Труд"

"АЕЦ "Козлодуй" c pекордна печалба от 308 млн. лева, почти се е удвоила за година"

308 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за деветте месеца на годината, показват финансовите отчети на държавната енергетика. Това е почти двойно повече, отколкото за същия период на 2018 г. И то при условие, че КЕВР задължи централата да продава 55,5% повече ток на регулирания пазар и намали цената за бита и малкия бизнес с 10 ст. за мвтч.

Приходите на централата са малко над 1 млрд. лв. и са със 181 млн. лв. повече от същия период. АЕЦ "Козлодуй", чийто шеф е Наско Михов, е с 530 млн. лв. парична наличност.

В енергетиката на плюс е и "Булгаргаз", като печалбата му е 35,8 млн. лв., при загуба в края на 2018 г. от 31,9 млн. лв., което е подобряване на финансовия резултат с 211,99%.

в. "24 часа"

"НОИ отново предлага мултифондове в пенсионната система"

Реформата във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване отново излиза на дневен ред, макар и по необичаен за такива фундаментални промени начин. Темата е мимоходом спомената в отчет за 2018 г. на стратегията за демографско развитие, който социалното министерство публикува за обществено обсъждане в навечерието на балотажа. В него се посочва, че са необходими мерки за подобряване на функционирането или усъвършенстването на допълнителните пенсионни схеми и "обсъждане на възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, постепенно намаляване на таксите и удръжките, създаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски на осигурените лица във фазата на натрупване в допълнителното задължително пенсионно осигуряване и др".

Новото в този запис е въвеждането на многофондова система във втори и трети стълб. От социалното министерство уточниха пред "Сега", че предложението идва от НОИ. То не е ново в дебата за пенсионната реформа - през годините са го предлагали и КФН, и социални експерти, и работодатели, но без успех. Т.нар. мултифондове ще дадат възможност осигурените за втора и трета пенсия сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли. Експерти от години настояват за тази промяна с аргумента, че ако се даде свобода на частните пенсионни дружества да инвестират високорисково, ще се отвори възможност и за по-висока доходност - сега пенсионните активи се инвестират изключително консервативно. Към момента обаче това е само идея.

в. "Сега"

"Студенти теглят до 8 бона за работа в чужбина"

Студентите у нас теглят между 5000 и 8000 лева кредит, за да могат да работят през лятото в чужбина. Сумата обикновено покрива разходите за транспорт, докато някои използват парите, за да платят и семестриалните си такси в чуждестранен университет. Това каза председателят на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ) Деян Василев за „Монитор".

Рядкост е студенти да се допитват до кредитни консултанти. Обикновено това го правят родители, които искат да теглят сума, защото децата им нямат достатъчно доходи. „Това са големи изключения - понякога родители теглят ипотеки, за да купят жилище на децата си", каза Василев. Той допълни, че в случай че студент тегли пари, то той го прави чрез потребителски кредит.

„Учащите теглят, за да си платят билетите до дадена страна или когато искат лятото да работят в далечни страни, като в Америка например", уточни председателят на АКПБ. Според него сумите може и да са по-големи, но условията за това у нас не са толкова благоприятни. „Във Великобритания лихвите по кредитите за образование са по-добри и може да се отлагат", даде пример Василев, като спомена, че подобен вид кредит, субсидиран от държавата, съществува и у нас и се тегли за срок от 5 години.

При теглене на кредит, студентите вписват родителите си като гаранти. Това е по-обичайно при ипотеките, макар и при потребителските кредити, в случай на по-ниски доходи, някои също да прибягват до това да вписват настойниците си като съдлъжници.

Скорошно проучване сочи, че 52,2% от студентите у нас се справят добре с личните си финанси. 10% от анкетираните са отличници по мениджмънт, а 36% не се справят добре с разумното харчене на парите, показват данните на JA България и NN България. Близо 70% следят своя бюджет веднъж седмично или месечно, като водещо място в записването води бележникът (34.1%). Средно 13% пък спестяват част от своя месечен доход, но въпреки това 37% от всички отговорили биха спестявали, за да стартират бизнес.

в. "Монитор"

"ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 173 млн. лв. тази година"

Централата продължава да е на огромен минус за деветмесечието въпреки извънредните заповеди за изкупуването на тока ѝ за регулирания пазар

След рекордната загуба от 363.3 млн. лв. за 2018 г. държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да затъва. За първите девет месеца на тази година дружеството е загубило още 173.2 млн. лв., което показва, че остава неконкурентно на пазара и не може да изплава на плюс въпреки опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го поддържа с извънредни заповеди за изкупуване на енергията му.

Централата вече втора година е реално пред фалит, тъй като не е в състояние да покрива разходите си и изцяло разчита за това на финансовата помощ от собственика си - Български енергиен холдинг. Общо натрупаната загуба вече е над 800 млн. лв., а дълговете превишават 1.54 млрд. лева. В същото време няма никакви признаци за оптимизация - за това деветмесечие плащанията за заплати на служителите се увеличават с 2.6 млн. лв., а тези за външни услуги - с над 5 млн. лева. В централата работят 2380 души към август според справка в "Апис", което е несъществено по-малко (от порядъка на 10-20 души) от предходни периоди. А от години ТЕЦ "Марица-изток 2" издържа и футболния клуб "Берое".

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 09.07   1357 г. – Императорът на Свещената Римска империя Карл IV поставя основния камък на Карловия мост в Прага. 1810 г. – Наполеон Бонапарт анексира Кралство...