Преглед на икономическите теми в печата, 5 юни

05.06.2017 | 10:15
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 5 юни
Снимка: под лиценза на creative commons

"БНБ работи по механизъм за ликвидна подкрепа на банките при криза"

В момента се обсъжда създаването на механизъм, който да осигурява ликвидна подкрепа за търговските банки при криза. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на конференция за препоръките към България от Европейската комисия. Вече е сформирана работна група, която трябва да е готова с рамката по механизма до месец, заяви още той. В края на май Радев съобщи, че съвместно с Министерството на финансите се разработват инструменти за оказване на ликвидна подкрепа, ако се наложи оказването на такава.

Заради валутния борд централната банка няма право да бъде кредитор от последна инстанция и да оказва помощ на банки, предоставяйки им финансиране. Наличието на механизъм за ликвидна подкрепа ще извади централната банка и правителството от потенциално сложната ситуация, като тази с ликвидната криза на ПИБ през юни 2014 г. Тогава тя получи подкрепа след набиране на средства от целева емисия ДЦК. На БНБ и правителството им се наложи да убеждават банките да изкупят книжата, освен това беше изискано и специално разрешение от Европейската комисия за оказване на държавна помощ.

в. "Капитал Daily"

"Технологична компания с български съосновател получи 10.5 млн. евро"

Стартиращата софтуерна компания Documaster, в която съосновател е българинът Димитър Узунов, получи финансиране от над 10.5 млн. евро (100 млн. норвежки крони), осигурено от скандинавския инвестиционен фонд Summa Equity. Срещу сумата той получава мажоритарен дял в компанията, а средствата ще бъдат използвани за разрастване на екипа до 100 души, от които поне половината ще са в офиса с разработчици в София. В момента компанията има общо 27 служители.

Екипът на създадената през 2014 г. Documaster разработва система, която помага на организациите в държавната и общинската администрация на Норвегия да архивират лесно документите си и да предоставят достъп до тях на служители и граждани.

в. "Капитал Daily"

"Бюджетът вече дължи 3 млн. лв. лихви за "безплатното" саниране"

Към многото дефекти на програмата за "безплатно" саниране се прибави още един - невидим досега. Оказва се, че държавата не само плаща прескъпо за оздравяване на старите панелки, но и трупа допълнителни задължения за лихви.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е главен отговорник за оздравяването на старите панелни блокове, вече дължи над 3 млн. лева лихви на Българската банка за развитие (ББР), която осигурява финансирането. Това става ясно от доклад на служебния кабинет за програмата, който в. "Сега" получи по закона за достъп до информация. Става дума за данните от ревизията, които бяха изпратени в прокуратурата заради констатациите за сериозни дефекти и нарушения. Данните в доклада, подписан от служебния министър Спас Попниколов и заместничката му арх. Виолета Комитова, сочеха, че от началото на програмата през февруари 2015 г. две години по-късно са санирани едва 257 блока на завишени цени. Държавното обвинение досега не е образувало проверка с мотива, че в документа не се съдържали конкретни факти.

в. "Сега"

"Търговският регистър "крие" финансовите отчети на над 190 000 фирми"

Почти половината финансови отчети, подадени от фирмите в Агенцията по вписванията през миналата година, все още не са обработени и публикувани в Търговския регистър. Проверка на в. "Сега" в раздел "Справки" на регистъра показва, че над 191 000 отчета за 2015 г., които са подадени до крайния срок 30 юни 2016 г., са със статус "необработени".

Служителите на агенцията и съдиите по вписванията не смогват да се справят със задачата, като основна причина за това е липсата на достатъчно персонал. Проблемът се задълбочава с всяка изминала година, като се очаква до 30 юни т.г. да бъдат подадени нови 400 000 фирмени отчета - за 2016 г. Опцията за електронно подаване на документите на практика не е направила процеса по-бърз и ефективен, защото всеки документ се разглежда лично от съдия по вписванията.

в. "Сега"

"Лъжа за уран води Трън към социална катастрофа"

Приказките за уран тук, в Трънско, са измислици - с тези думи посреща екипа на „Труд" в центъра на град Трън Евтим Кръстев. Възрастният мъж е пенсионер отдавна, но е работил в мина "Злата" 10 години като подземен шлосер.

Той и неговите съграждани отново коментират оживено темата за рудника, за който дружеството "Евромакс сървисиз" представи инвестиционно намерение за 100 милиона лева. Идеята на фирмата е да възроди златодобива в мината - дейност, заради която Трън и околните села са процъфтявали от началото на миналия век до спирането на "Злата" през 1974 г. Ако инвестицията бъде одобрена, ще осигури близо 400 работни места в самата мина.

Затова тази неделя, 11 юни, тръначни ще отговарят на местен референдум на въпроса - "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми".

в. "Труд"

"Ром без книжка уби 9 нелегални мигранти"

Циганин на 16 години и без книжка уби 9 нелегални мигранти при катастрофа на магистрала „Тракия". Самият шофьор също е загинал при удара в дърво. Тежкият автосблъсък станал към 4,20 ч на 98-ия километър от магистралата в посока към София. Осем от мигрантите са ранени. Седем от тях са откарани в МБАЛ „Пазарджик", а най-тежко пострадалият, който е с опасност за живота, е в Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив за спешна операция. След разпит на ранените станало ясно, че един от загиналите е сириец, а останалите са от Пакистан и Афганистан.

По първоначална информация в товарния бус „Мерцедес Спринтер" пътували 17 мъже без документи за самоличност. Разследващите не изключват техният брой да е бил по-голям от заварените на мястото на инцидента. На местопроизшествието няма никакъв спирачен път и затова основната версия е, че 16-годишният шофьор Трайчо е заспал зад волана. Проверяват се и хипотезите, че в катастрофата може да е замесен и друг автомобил или за техническа неизправност на буса. Шофьорът е от софийския кв. „Модерно предградие" и има криминално досие за грабежи и кражби, извършени през януари 2017 г. Изяснено е, че той е тръгнал от София в събота вечерта, взел е мигрантите в района на Капитан Андреево и се връщал обратно към София.

в. "Труд"

"Борисов с три ключови визити"

Превръщането на България в енергиен център на Европа с изграждането на газовия хъб "Балкан" край Варна. Това е ключовата тема на разговорите между премиера Бойко Борисов и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон, научи "Стандарт" от свои източници в правителството. Сред останалите теми, които ще засегнат европейските лидери, е засилената миграционна вълна и бъдещето на Европейския съюз след Брекзит.

Само месец, след като положи клетва за трети път като премиер на България, Борисов заминава на ключова обиколка в Европа. Тя предвижда срещи с наскоро избрания президент на Франция Еманюел Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел. Заедно с Борисов във визитите ще участват вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, научи още "Стандарт". Първият разговор на премиера е с Макрон, който ще се състои утре, 6 юни. Френският президент ще посрещне Борисов в 11 часа пред вратите на Елисейския дворец в Париж. Сред разговора двамата ще направят съвместно изявление за медиите. Веднага след това правителственият "Флакон" ще отлети за Берлин. Там в делегацията ще се включи и бившият служебен министър на външните работи, а сега посланик на България в Германия, Ради Найденов. Разговорът между Борисов и Ангела Меркел е предвиден за обедните часове в сряда, разкриха още източниците ни. 

в. "Стандарт"

"Наляха 3,2 млрд. от чужбина в имоти"

Недвижимите имоти, търговията и ремонта на автомобили привлякоха над 7,712 млрд. евро чужди инвестиции. Това сочат данните на НСИ за привлечените в страната чуждестранни капитали от началото на демократичните промени до края на 2015 г., до когато са последните детайлни данни за вложенията по сектори на икономиката. Общата сума на чуждите инвестиции в България за този период е 23,163 млрд. евро. От тях 13,88%, или 3,216 млрд. евро са вложенията в имоти, като тук не се включват хотелите. А 19,4% от чуждите инвестиции, или над 4,496 млрд. евро, са насочени към търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети. Най-големият бум на пазара на имоти беше преди световната финансова кризата през 2008-2009 г. След това имаше известно оттегляне от пазара. Сега обаче отново инвестициите в сектора се завръщат и цените на имотите вървят нагоре, макар и с по-бавни темпове спрямо периода преди кризата. В търговията и ремонта на коли инвестициите отчитат стабилен ръст през периода 2012-2015 г. В резултат чуждите вложения в сектора вече са с близо 1,5 млрд. евро повече спрямо предкризисната 2008 г.

в. "Стандарт"

"Девет трупа на бежанци заради „бързи" 1000 лева"

1000 лева бърза печалба отнеха живота на девет бежанци и 16-годишен криминално-проявен младеж, част от канал за трафик на мигранти през страната ни за Западна Европа. Толкова е била обещаната тарифа на Трайчо, който вряза буса си в дърво на 98-ия километър от магистрала „Тракия". При катастрофата на място починаха девет чужденци, а други осем се озоваха с тежки наранявания в болницата. Трайчо, който въпреки възрастта си имал няколко криминални прояви, последната от които за кражба и грабеж през януари, също намерил смъртта си, провиснал през разбитата предница на микробуса. Моментално започналото разследване показало, че момчето, което е било от ромски произход, се е включило в канал за трафик на мигранти. Обещали му да изкара бързо 1000 лева.

Дали му само 300, а останалите щял да получи след това - като закара чужденците до София.

Първоначалните данни са, че каналът започвал от изоставеното село Сив кладенец, което граничело едновременно и с Турция, и с Гърция. Разделяло ги само река Луда река.

в. "Монитор"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 06.04   885 г. – Във Велехрад (Великоморавия) умира и е погребан свети Методий. 1199 г. – Във Франция при обсадата на крепостта Шалуз загива английският крал Ричард...