Преглед на икономическите теми в печата, 6 декември

06.12.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 6 декември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Ударното харчене на властта и домакинствата издърпа икономиката"

Българската икономика е нараснала с 3,7% през третото тримесечие, показват предварителните данни на НСИ, които представляват и първа ревизия след експресните оценки. Основните двигатели на този растеж, според данните, са разходите на правителството и на домакинствата, които растат с около 5% спрямо същото тримесечие на 2018 г. Влиянието на тези два параметъра от формирането на БВП е най-голямо, тъй като общо те формират около 60% от националната продукция. Данните показват, че разходите на домакинствата и на нетърговските организации, които ги обслужват, растат съответно с 5,45 и 4,88%. Колективното потребление, което обхваща правителствените разходи за услугите по поддържането на населените места, осъществени от общините, фундаменталните научни изследвания, държавната администрация, отбраната и сигурността на страната, расте с 5%.

Именно през третото тримесечие на тази година правителството направи огромни публични разходи. През август държавата изхарчи ударно близо 5,5 млрд. лв., като стопи натрупания до юли излишък с 2 млрд. лв. Средствата бяха използвани основно за плащане накуп и предварително за поръчаните от САЩ осем изтребителя F-16, които струват на бюджета над 2,4 млрд. лв. През август Министерството на отбраната преведе на белоруския "558-и авиоремонтен завод" - отново предварително и накуп, 85 млн. лв. за ремонт на старите ни съветски изтребители Су-25.

В третото тримесечие на всяка година държавата повишава административно цените на електроенергията, което значи повече разходи за домакинствата. От 1 юли всяка година се индексират и пенсиите, което дава повече ресурс за харчене у възрастните хора. Към всичко това се добавя и активният летен сезон.

в. "Дума"

"5 години чистят за нарушения досието на шофьора"

Пет години без сериозни нарушения на пътя да бъде максималният срок за изчистване на досието на шофьора, така че той да се връща на базовата цена на „Гражданска отговорност". Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи по системата „бонус-малус", пусната за обществено обсъждане от Комисията за финансов надзор, каза председателят на АБЗ Константин Велев. От КФН са предложили два варианта на „бонус-малус". Според първия, ако човек достигне най-рисковия 15-ти клас на шофиране ще трябва да кара без нарушения 9 години, за да се върне на базовите тарифи, а при втория вариант ще са му нужни 12 години. Според бранша тези срокове са твърде дълги, и ако не става въпрос за престъпление на пътя като например сгазен човек след употреба на алкохол, 5 години са достатъчни за изчистване на досието.

Според застрахователите по-добър е вариантът на „бонус-малус" с 20 рискови класа тъй като при него цената на полицата за нарушителите на пътя се вдига по-плавно. При предложената от КФН система „бонус-малус" към всяка полица ще се записват имената на хората, които ще карат автомобила. Така цената ще се определя от рисковия клас на шофьора с най-много нарушения. От АБЗ предлагат името на един човек да може да се добавя или маха от полицата само веднъж в годината, за да не може да се заобикаля системата „бонус-малус".

Базовите тарифи на застрахователите ще продължат да се определят както и досега в зависимост от причинените катастрофи, възрастта на водача, мощността на колата и в кой град е регистрирана. А рисковият клас според „бонус-малус" ще зависи от по-сериозните нарушения на пътя, като най-лекото от тях е превишение на скоростта с 21-30 км.\ч. В предложената система „бонус-малус" катастрофи с двустранен протокол между шофьорите, заведени леки щети за одраскан калник или удар на паркинг няма да влияят на цената. Според АБЗ обаче и изплатените от застрахователите щети трябва да влязат в „бонус-малус". Сега при сключване на полицата всяка компания проверява дали е изплащала обезщетение на съответния шофьор. Но няма данни дали шофьорът е получавал обезщетение от друг застраховател. Желанието на бранша е през следващите години да има обща база данни за всички щети, което ще позволи те да влияят на цената.

в. "Труд"

"Файненшъл таймс": София е Слициевата долина на Югоизточна Европа"

"Файненшъл таймс" съобщава за рекордните инвестиции в българската Ай Ти индустрия. В статията София е определена за "Силициевата долина" на Югоизточна Европа.

"Файненшъл таймс" (ФТ) също е допринесъл за това, откривайки технологичен център със 110 работници в София през април 2019 г. Други скорошни инвеститори са Фейсбук и Световната банка, които откриха свои офиси за информационни и комуникационни услуги тази година.

България е получила рекордна сума чужди инвестиции в софтуерни, информационни и комуникационни технологии през 2018 г. Тогава са осъществени минимум 16 проекта на обща сума 240 млн. долара, повечето в София. Чуждестранните инвестиции в сектора постоянно растат от 2015 г. насам, показват данните на ФТ.

Разгледахме няколко локации в Азия, Европа и Великобритания преди да изберем България, каза при откриването на офиса на ФТ в София Кейт 0'Риърдън, главен продуктов и информационен служител.

Според нея София има дългогодишна репутация като център за технически постижения (изкуствения интелект и т.н), което прави технологичната столица на Балканите неустоима, завладяваща дестинация.

в. "24 часа"

"Безплатното" саниране е гримиране на труп, твърдят строители"

Санирането на панелните блокове е като гримиране на труп. Така строителни предприемачи определиха опитите на държавата да удължи живота на панелните блокове чрез прословутата програма за "безплатно" саниране, в която правителството изля колосална сума - 2 милиарда лева от държавния бюджет.

Според Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) проблемът с панелките е много сериозен, а козметичните мерки не го решават. "Жизненият цикъл на тези сгради свършва, те стават не само нерентабилни, но и опасни за живеене", заяви Асен Чавдаров от "Контракт сити". Факт е, че много малко от проектите за "безплатно" саниране включваха сериозно обследване и мерки за конструктивно укрепване на старите панелки.

Сдружението обяви, че има предложения за решаването на друг наболял проблем - за строежите в междублоковите пространства в столицата, като изтъкна, че вината не е у строителните предприемачи, а в реституцията на земеделски земи насред жилищни комплекси.

Според строителите едно от решенията е собствениците на имоти в междублоковите пространства да бъдат компенсирани - с други терени в съседство или със земеделски земи с възможност за застрояване. Проблемът може да се реши и чрез изместване на спорните парцели по калканите на съществуващите блокове. Така входовете на комплексите ще се увеличат, без да се нарушава концепцията на сградите, смятат предприемачите.

Столичната община вече се опита да тушира напрежението в кв. "Младост" със замяна на терени, но това трябва да стане нормална практика.

в. "Сега"

"Съдът на ЕС: Собственикът на апартамент ще плаща и за отопление на общите части"

Всеки собственик на апартамент в сграда в режим на етажна собственост е длъжен да участва в разходите за отопление на общите части, съобщи БНР. Правото на ЕС допуска национална правна уредба, която предвижда това. Такова е огласеното днес решение на Съда на Европейския съюз по две дела.

Те са на „ЕВН България Топлофикация" съответно срещу Николина Стефанова Димитрова и Митю Симеонов Димитров. В делата Съдът разглежда съвместимостта с правото на ЕС на национална правна уредба в областта на топлоснабдяването.

Магистратите приемат, че директивите за правата на потребителите и за нелоялните търговски практики допускат национална правна уредба, която задължава собствениците на апартамент в сграда - етажна собственост, присъединена към система за централно отопление, да участват в разходите за топлинна енергия за общите части на сградата и за сградната инсталация.

Те могат да бъдат задължени да платят, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на отопление и не са го използвали в своя апартамент.

Подадените от „ЕВН Топлофикация България" искове са срещу собственици на имоти в сгради в режим на етажна собственост. От ответниците се иска да платят сметките си за топлинна енергия за сградната инсталация и общите части, което те отказват да направят.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел...