Преглед на икономическите теми в печата, 7 октомври

07.10.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 7 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Сезираха ВАС за касовите бележки за бензин"

Жалба във ВАС срещу изискването върху касовите бележки от бензиностанциите да бъде посочвана доставната цена са внесли от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Това изискване нарушава Закона за защита на конкуренцията, каза Светослав Бенчев, юрист на БПГА. Когато търговец види доставната цена и кой е доставчика ще знае каква цена да предложи и чии клиенти краде, обясниха от бранша. За проблема е сезирана и Европейската комисия.

Много компании имат изнесено счетоводство в чужбина и всичко ще трябва да се промени, за да бъде отпечатвана доставната цена, каза Валентин Златев от Лукойл. От Министерството на финансите проявяват разбиране и отложиха изискването, продължи той. Отпечатването на доставната цена не дава никаква полезна информация на потребителя. По-добре да се помисли за сайт или приложение, които да са към Министерството на финансите и да дават информация за цената на всяка  бензиностанция, предложи Златев. Оптимист съм, има разбиране от страна на министъра на финансите, завърши Валентин Златев.

Според Светослав Бенчев вносители на горива вече са готови да се откажат да продават в България, защото техни конкуренти разкриват търговската им практика. Ако правителството не премахне информацията за доставната цена на горивата от касовите бележки, това ще стане след намеса на Европейската комисия, посочи експертът.

в. "Дума"

"Заплатите на учителите растат най-бързо"

Заплатите на учителите в България са отбелязали най-голям ръст в ЕС между 2017 и 2018 г., показва доклад на Европейската комисия.

Средно за година те са се увеличили с близо 15% през разглеждания период, колкото и в Чехия.

Въпреки това заплатите на учителите у нас остават най-ниските сред страните членки.

Минималната годишна заплата за учителите в началните училища в България е близо 7000 евро, а максималната - малко над 11 хил. евро. При преподавателите в средните училища минималното заплащане е 7166 евро, а максималното достига до 11 300 евро, сочат данните на ЕК.

За сравнение средното годишно брутно начално възнаграждение за 42-те образователни системи, включени в доклада на комисията, е 24 027 евро в предучилищното образование, 25 668 евро в началното образование, 26 839 евро в долните класове на средното училище и 27 791 евро за учителите в горните класове на средното училище.

Най-високо е годишното заплащане на учителите в Люксембург и Лихтенщайн, където то надхвърля 70 хил. евро годишно.

Данните показват още, че 83 на сто от учителите в България са жени, а 48 на сто от преподавателите в началното училище у нас са на възраст от 50 години нагоре.

в. "Труд"

"Плащат на лозари, за да не отглеждат грозде"

Обсъжда се нова мярка "Събиране на реколта на зелено" по програмата за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Инструментът е за стабилизиране на пазара в сектора, в случай че възникнат кризисни ситуации, които да предизвикат дисбаланс между търсенето и предлагането.

Това съобщава земеделският министър Десислава Танева в писмен отговор на въпрос на Никола Динков от БСП.

"Чрез тази мярка може да бъде осигурена финансова подкрепа на гроздопроизводителите, като се гарантира оптимално ниво на доходност въпреки извънредната пазарна ситуация", казва министърката.

Чрез тази мярка на практика се плаща на лозари, за да не отглеждат грозде. Преди още то да е узряло - например през април, май или юни, се направи анализ. Целта му е да даде информация дали през съответната година ще има свръхдобив от грозде, което да създаде проблеми при изкупуването.

В такъв случай, докато гроздето все още е зелено, се сваля на земята, за да влагат повече средства производителите в пръскане и други дейности. Така те не прибират никаква реколта през есента, заради което ще получават обезщетение.

При одобрение мярката може да бъде приложена още от следващата година върху площ от 2500 хектара, което е 4,2% от потенциала на страната ни.

В Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор са предвидени около 134 млн. евро от Брюксел за 5-годишния срок. Годишният бюджет за прилагането на всяка една от мерките е около 26 млн. евро.

В действащата програма в момента има включени четири мерки - за популяризиране в трети държави, застраховане на реколтата, инвестиции в предприятия и преструктуриране и конверсия на лозя.

в. "24 часа"

"София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство"

Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти. Според решение на Административния съд - София, МРРБ правилно е наказало общината с финансова корекция в размер на 1 765 927,46 лв. за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини. Проектът се реализира по Оперативна програма "Региони в растеж". В Административния съд - София, текат и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите.

Това показа проверка на "Сега" по течащите съдебни дела срещу наложени финансови корекции на Столичната община по ОПРР. Както "Сега" писа, столицата бе санкционирана с 1,6 млн. лв. за нередности при провеждането на поръчките за ремонтите на центъра, а после се оказа, че на общината са наложени и други корекции по крупни проекти. При окончателно потвърждение на санкциите в съда тези разходи няма да бъдат възстановени от ЕС, а ще останат за сметка на общинската хазна.

Мегапоръчката за ремонт на 26 училища и детски градини по Оперативна програма "Региони в растеж" бе обявена през 2018 г. Договорите са на обща стойност 35 млн. лв. с ДДС, като от изпълнителите се иска едновременно да ремонтират учебните заведения и да подобряват енергийната им ефективност. Според регионалното министерство обаче при провеждане на поръчката са допуснати нередности както в условията за подбор на кандидатите, така и в методиката за класиране. От решението на съда става ясно, че при класирането цената е била с тежест 65 от 100 точки, а останалите 35 точки са за техническото предложение за изпълнение на строителството, в това число 10 точки за мерки за управление на риска и 25 точки за организация и начин за изпълнение на строителството. И при двата подпоказателя извън цената в методиката са залегнали субективни дефиниции за оценка на офертите като предлагането на "конкретни дейности" за предотвратяване на риска, отчитане на "всички възможни аспекти" на проявление на риска и др. Субективни критерии има и в частта "организация и начин на изпълнение на строителството" като например "напълно запознат с действащата нормативна уредба", "демонстрирана последователност на отделните строителни дейности", "реалистична продължителност" на отделните дейности и др.

в. "Сега"

"Компенсират ниски заплати с бонус почивки"

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор" Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500-600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв. Сумата е съставена от различна комбинация от няколко ДМС-та.

Според Василева не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. Отиват там, където дават най-много и се чувстват най-сигурни, категорична е Василева.

м. "Монитор"

"Всеки втори е с месечен доход под минималната заплата"

Това показва справка на НАП, която обаче е объркана в частта за хората с много високи доходи

Малко под половината от данъкоплатицте в страната през миналата година са декларирали годишен доход под 6720 лв. (което прави средномесечни постъпления под 560 лв.). Това са близо 1.5 млн. души от общо 3.14 млн., които през миналата година са декларирали облагаем доход пред Националната агенция за приходите (НАП). Това показва справка, предоставена от финансовия министър Владислав Горанов на депутата Димитър Данчев от БСП.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.05   1430 г. – Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. – Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически...