Преглед на икономическите теми в печата, 7 януари

07.01.2020 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 7 януари
Снимка: под лиценза на creative commons

"Голямото ръфане"

Голямото ръфане на Кодекса на труда продължава. Работна група от социалните партньори обмисля поредната промяна в трудовия закон, която ще даде възможност на бизнеса да въведе напълно законно 9-часов работен ден. Социалното министерство няма нищо против. Държавата поднася поредния щедър незаслужен дар на бизнеса, който отдавна мечтае за подобна промяна. Така 1 час извънреден труд на ден става законен. А досегашните 150 часа стават 300 на година. Кеф!

Не че досега работодателите плащаха този труд както трябва, напротив - с наплюнчен калем го изчисляваха "сумирано" все в ущърб на работягите. Сега хептен ще се разхайтят без ограниченията. Излиза, че те сами ще поръчват музиката и сами ще си тропат хорцето на воля. Както си го тропат покрай болничните за сметка на работника, майчинските отпуски, премахването на клас прослужено време, липсата на трудови договори за обучение на ученици и за надомната работа, ритниците по ред наши наредби и европейски директиви и т.н. Лошото е, че това тропкане е ръка за ръка с държавата - онази уж социалната по конституция, на която въобще не й дреме за социалната политика. След като спокойно гледа на продължаващите посегателства над права на работещите, извоювани преди години.

Държавата позволява ново посегателство над социални права, без в замяна да предложи някаква защита за наемните евтино платени работници. В страната, в която е чист цинизъм уверението на властващите велможи, че хората са богати и че хвърлянето на средства за социални проекти и подпомагане, е живо губене на пари; че за даваните подаяния трябва едва ли не да ръкопляскаме и да благославяме Борисов и компания. Която даже престъпно ни вини за собствения ни хал. Но воля и политическа отговорност не се задават и занапред, мизерията се настанява все повече и сред все повече хора. Много важно, че извънредният труд щял да се включва в колективния трудов договор. Нашите капиталисти договори не ги ловят. Трудовият пейзаж избледнява с всеки изминал ден с изчезването на всичко годно, което не може да работи и да печели у нас. С подобни врътки скоро промяна няма да има. А от това страда цялата икономика, която явно пречи някому и той прави всичко възможно да слага прът в колелата й. В същото време големите международни компании често прилагат у нас доказани системи за планиране и отчетност на работното време със съответното заплащане обаче. Нашият бизнес едно си знае, едно си бае: Кодексът на труда е безкрайно остарял, ще го прекроим в наша угода! Речено, сторено. Кой да спре гоямото ръфане? От друга страна, кой ще изкарва на нашите баш бизнесмени големите печалби тук, щото никъде навън никой няма да им търпи далавераджийските игрички?

в. "Дума"

"НАП склони е-магазините да не издават касови бележки"

Поредни промени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати ще освободят голяма част от електронните магазини от монтирането на фискални устройства и издаването на бонове от тях. Наред с това ще отпадне необходимостта да регистрират в НАП специален софтуер за управление на продажбите, т.нар. СУПТО. Така на практика тези търговци ще продължат безпроблемно да приемат покупки с дебитни и кредитни карти, които са предпочитаната форма на разплащане в интернет. В момента Наредба 18 задължава е-търговците, които работят с банкови карти, да регистрират според нови изисквания софтуера на електронния си магазин и да го свържат със сървърите на приходната агенция. Това те трябва да направят единствено през физически касови апарати, които отчитат продажбите.

в. "Сега"

"За година: Хазяите декларираха 602 млн. лв. приходи от наеми"

6 01 909 309 лв. е декларираният облагаем доход от наеми през 2018 г. Това показват данни на Националната агенция по приходите (НАП), предоставени на „Монитор“. Според данните на приходната агенция в страната има 124 474 наемодатели, които са подали задължителната годишна данъчна декларация, която изисква Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Техният брой е най-голям в областите София-град, Пловдив и Варна, където са съответно 46 751, 14 410 и 11 062. Бургас и Благоевград също са с немалко наемодатели – 8019 в най-големия град по Южното Черноморие и 4 145 в Пиринския край. На опашката са Кърджали (990 души), Монтана (829 души), Разград (807 души), следвани от Видин (777 души), Търговище (771 души) и Силистра (610 души). Най-малко декларации са постъпили в офиса на НАП в столицата за средни данъкоплатци и осигурители – едва два броя.

в. "Монитор"

"Забраняват да се пръскат ниви с пестициди през деня, пазят пчелите"

Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането през деня на ниви с пестициди, опасни за пчелите, за да се намали отравянето им. Това става ясно от отговор на министър Десислава Танева на депутатски въпрос. Земеделските стопани, които ползват продукти за растителна защита, ще минават обучение и ще ползват консултанти преди употребата им. На сайта на агенцията по храните е публикуван регистър на издадените разрешения за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане, както и списък на разрешените продукти по съдържащи се в тях активни вещества. Има и списък на разрешените инсектициди, където в отделна колона със знак SPe8 са означени всички опасни за пчелите продукти, които изискват и допълнително внимание при употреба, е обяснила Танева.

в. "24 часа"

"Тарашат колетите за домашно вино и ракия"

Колетите, изпращани по пощата или с куриерски фирми, вече се отварят за проверка дали в тях има домашно вино или ракия без акциз. Това става след като от 1 януари влязоха в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен. Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози.

в. "Труд".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...