Преглед на икономическите теми в печата, 8 октомври

08.10.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 8 октомври
Снимка: под лиценза на creative commons

"Държавата емитира нов дълг за близо 70 милиона лева"

Държавният дълг продължава да нараства. Вчера, 7 октомври, финансово министерство е преотворило емисията от 20-годишни ценни книжа, които бяха пуснати в обращение на 21 юни тази година. Така чрез поредната продажба на държавни ценни книжа държавата пое нов дълг за малко над 69 млн. лева.

Сумата е по-малка от очакваните от финансовото министерство 95 млн. лева, които трябваше да бъдат събрани от продажбите на 20-годишни облигации с падеж на 21-ти юни 2039 година.

От началото на годината държавата вече пое дълг за 900 млн. лева чрез облигации на вътрешния пазар, което се наложи заради покупката на изтребителите Ф-16.

Максималният нов дълг, който може да бъде поет тази година, е 1 млрд. лева.

в. "Дума"

"Рекордно поскъпнаха новите жилища в София"

Новите жилища в София поскъпват с рекордно бързи темпове. През първото тримесечие на годината цените на новите апартаменти и къщи в София са с 18,6% по-високи от същия период на миналата, сочат данни на Националния статистически институт. До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни столични квартали, това води до покачване на средните цени. Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в София са поскъпнали с рекордните 9,7% само в рамките на едно тримесечие.

В София продължава поскъпването и на старите апартаменти, като повишението на цените им за година е с 5,3%. Това води до средно нарастване на цените на всички жилищни имоти в столицата с 9,6% спрямо същия период на миналата година. С което София се нарежда на първо място в класацията на големите градовете в страната за най-бързо поскъпване на апартаментите. В столицата има и най-голяма разлика в темпа на движението нагоре на цените на новото и старото строителство.

От шестте града с над 120 хил. жители на второ място се класира Бургас с повишение на цените на жилищата в рамките на година с 8%. Като новото строителство отново поскъпва много по-бързо от старите апартаменти. При новите жилища повишението на цените е с 9,6% за година, докато при старите нарастването на цените е с 5,6%. Всъщност именно в Бургас старите апартаменти поскъпват с най-бързи темпове, сочат данните на НСИ.

в. "Труд"

"Ипотеките рекордно евтини, при промоции банките дават кредити и с лихва от 2,5%"

Тази есен се очертава нов силен сезон на пазара на ипотечни кредити, при който нищо чудно някои промоции да стигнат до рекодно ниските 2,5% годишна лихва. Това съобщи по време на семинар кредитният консултант Тихомир Тошев, който до миналата година бе председател на Асоциацията на кредитните консултанти в

България. Промоциите ще са факт още в първата седмица на октомври и очакваното вдигане на лихвите засега не се задава.

В момента актуалните оферти на банките за стандартен ипотечен кредит за покупка на жилище са за лихви между 2,95 и 3,8%. Това е около и над 2 пъти по-ниска лихва, отколкото беше по време на имотния бум отпреди 2009 г. Тогава банките често финансираха до 100% от стойността на купуваното жилище, но лихвите се движеха между 6,5 и 7,5%.

"Ниското им ниво сега не е някакъв български феномен - по целия свят в момента има наличен евтин паричен ресурс. В САЩ например средната лихва по ипотечните кредити в момента е между 4,3 и 4,8%. В Германия е между 1 и 1,7%, в Румъния и Унгария са почти като у нас", посочи Тошев.

Промоциите, на които ще бъдем свидетели тази есен, ще свалят лихвите до около 2,77-3,3%, като в някои отделни случаи може да се стигне и до 2,5%, смята той.

В момента е почти невъзможно банка да финансира 100% от имота с един ипотечен кредит, въпреки че много от клиентите питат за такъв вариант. Има само две изключения: ако имотът е силно подценен или ако се купува "на зелено", т.е. преди да е издаден акт 15 за завършване на грубия строеж. Максимумът финансиране, който разрешават в момента разпоредбите, е до 90% от стойността на жилището според оценката на банката. "В масовия случай заемите се отпускат за около 80% от стойността", уточни Тошев.

в. "24 часа"

"Борисов повиши АЕЦ "Белене" от гьол до красив проект"

За Бойко Борисов АЕЦ "Белене" вече е красив проект, руските реактори са български, а в довършването на централата може да участва пъстър консорциум, в който "Росатом" си партнира с фирми от САЩ, Франция и Германия. Новините заваляха по време на годишната среща на премиера с Американската търговска камара в България (Амчам). На форума в София Борисов дръпна дълга реч, в която за пореден път се опита да обясни колко прекрасна е сделката за покупката на американските изтребители F-16 и как е трябвало да преодолява "подлата съпротива" срещу нея. Пред представителите на американския бизнес у нас той наблегна и на енергийни теми, като се похвали, че България усилено строи газови връзки със съседите, за да може да получава природен газ от различни източници, и намекна, че разчита на щатски фирми да доставят газ.

"Докато другите си говорят, ние сме си направили връзката с Турция. Нима е лесно да направиш интерконектор с Гърция, половин милиард струва, но се строи, така че да имаме реална диверсификация на газ. Проведохме конкурс, избрахме изпълнители и "Балкански поток" се строи. Така че работата е кой да доставя втечнен газ", обясни министър-председателят. Той изтъкна, че за интерконекторите ще се използват "най-мощните реверсивни компресорни станции на американската "Солар", чрез които природен газ ще може да тече и в двете посоки".

Пред членовете на "Амчам" Бойко Борисов неочаквано повиши АЕЦ "Белене", която преди ядно наричаше "гьола", до "красив проект". И още по-изненадващо издаде подробности от "кухнята", като съобщи, че има голям шанс руската "Росатом", американската "Дженерал Електрик", френската "Арева" и германска фирма заедно да направят ядрената централа. "Така, както консорциумът е подал документи, с американски турбини, се получава красив проект. Не можем да се оплачем от липсата на интерес от мощни компании", поясни премиерът. След това посочи, че руските реактори, доставени на площадката в Белене, не са руски, а са български. "Тази догма - руска централа, руски реактори, тя не съществува, българският данъкоплатец е заплатил пълната стойност на тези два реактора и те са тук, 100% наши", обоснова се Борисов, пренебрегвайки факта, че независимо чия собственост са, реакторите си остават руска технология. Малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че консорциум, за какъвто говори премиерът, не съществува, но е възможно да бъде създаден в рамките на процедурата за АЕЦ на инвеститори и строители на АЕЦ "Белене".

в. "Сега"

"Фалира българският „Томас Кук"

След 24 години дейност Астрал Холидейз", един от най-големите туроператори у нас, обяви несъстоятелност. Общо 251 туристи са засегнатите от фалита, а от тях 200 туристи ще получат 350 000 лв. обезщетения от застрахователя на туристическата компания.

Повлечена от ефекта на доминото, предизвикан от последователните фалити на дъщерните дружества най-стария туроператор в света „Томас Кук", българската „Астрал Холидейз" успя да прибере всички чужди туристи в родината, но не и да се спаси от банкрута. От фалиралият туроператор твърдят, че „причините да се стигне дотук са комплексни", но обявиха фалит след като покриха част от разходите по обслужването на 6000 туристи, оставени в българските хотели от „Томас Кук".

„Астрал холидейз" има валидна застраховка на стойност 700 бона, обяви туристическият министър Николина Ангелкова. Засегнатите трябва първо да се обърнат към офисите на обявилия несъстоятелност туроператор, а след това към астрахователя на спрелия работа туроператор „Уника". Всички пострадали туристи ще получат платените суми, съобщиха изпълнителните директори на туроператора Христо Гълбачев и на "Уника" Николай Генчев.

Парите си от депозити и закупени почивки спешно може да получат всички клиенти на "Астрал", които пътуват тези дни. Клиентите могат да поискат обезщетение чрез сайта на "Уника", чрез единния й телефон, както и в офисите на застрахователя и на "Астрал холидейз".

51 клиенти са в момента в чужбина по програми на "Астрал холидейз". Всички разходи за техните почивки са вече платени от компанията и те няма за какво да се безпокоят. За досегашните екскурзии и планираните за утре пътувания туроператорът се е разплатил за всички чартъри, почивки и трансфери. За след това закупените екскурзии или почивки клиентите ще си получат парите, за да могат да заминат, а офисите на дружеството ще им оказват съдействие. Ако не бяхме го направили, щетата щеше да надхвърли 1 млн. лв. в края на летния сезон и 2 млн. лв. - в началото му, коментира изпълнителният директор на туроператора. За да намали щетите "Астрал" е ограничил резервациите след 25 септември, обяви още изпълнителните директори на агенцията Христо Гълбачев. Около 100 служители на туроператора ще загубят работата си.

в. "Монитор"

"Българските региони са сред най-неконкурентните в ЕС, въпреки икономическия ръст"

Новият европейски регионален индекс за конкурентоспособността показва, че разликата между столици и бедни региони не намалява

Най-новият регионален индекс за конкурентността в ЕС (RCI) нарежда Северозападния регион като деветия най-неконкурентен регион в ЕС. На дъното на класацията се нареждат също и няколко гръцки региона. Данните показват, че българските региони са развивали конкурентоспособност малко по-бързо от гръцките и румънските през последните три години. По-доброто класиране спрямо гръцките региони обаче се дължи на индикатора "макроикономическа стабилност", ако той не бъде отчетен, българските региони биха били на дъното на класацията.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 21.09   1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски...