Преглед на икономическите теми в печата, 9 август

09.08.2019 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 9 август
Снимка: под лиценза на creative commons

"Сладоледът пълен с химия и без мляко"

Сладоледите от ниския и средния ценови клас, които се продават опаковани в търговската мрежа, са пълни с емулгатори, подсладители и сгъстители, а в тях често липсва един от основните продукти, заложени в рецептата - мляко.

След като „Активни потребители" обявиха, че в насипния сладолед, който продават в София, има бактерии - ешерихия коли, „Труд" реши да направи проверка на сладоледите в търговските обекти в столицата. Тя показа, че най-честите вредни вещества, които търговците слагат в опакованите сладоледи, са хидрогенирани мазнини, оцветители, емулгатори, ароматизанти и стабилизанти.

Вместо мляко, в евтините сладоледи слагат суроватки на прах и възстановено сухо обезмаслено мляко. За да сгъстят продукта, обаче, те използват и модифицирани нишестета (Е1404, Е1420, Е1422, Е1412, Е1414, Е1440, Е1442, Е1450) и сгъстител гума гуар (Е412), някои от които са с неблагоприятно действие за организма ни.

В продуктите откриваме и хидрогенирани мазнини, които са заместители на растителните мазнини в десертите. Те се смятат за „отровата на 21-век", заради по-високата им температура на топене, което означава по-трудно разграждане на веществото в организма.

в. "Труд"

"Животът на депутатите оценен на 30 000 лева, поевтиня почти наполовина"

Животът на депутатите ще е застрахован за 30 хил. лева. Това става ясно от обществена поръчка, пусната на сайта на Народното събрание.

Застраховка на народните представители се прави всяка година, като миналата животът им е бил оценен по-високо - за 50 хил. лв., а през 2017 г. сумата е била пак 30 хил.

Пълната застрахователна полица от 30 хиляди ще се изплаща на наследниците на депутати, които починат вследствие на инфаркт или инсулт, настъпили при изпълнение на функциите им. Същата е сумата и за смърт при катастрофа по време на изпълнение на служебните задължения, както и при злоумишлени действия от трети лица.

15 хиляди лева ще се изплащат на законните наследници при смърт на депутат вследствие на общо заболяване, както и вследствие на злополука - битова или трудова.

При трайна загуба на работоспособност вследствие на инфаркт, инсулт или пътнотранспортно произшествие, настъпили в изпълнение на служебните ангажименти, депутат ще получава процент от 30 хиляди, равен на процента загубена трудоспособност, определен от ТЕЛК/НЕЛК. А при загуба на работоспособност вследствие на трудова или битова злополука процентът се изчислява по същия начин, но от 15 хиляди лева.

Предвидено е изплащане на суми и при временна загуба на неработоспособност вследствие общо заболяване, като сумата е процент от 15 хиляди лева, който варира в зависимост от броя на болничните дни - от 3 до 12% по скала от 20 до 60 дни.

в. "24 часа"

"Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно"

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни. Мярката ще създаде сериозни проблеми, тъй като засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка, и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят. Още по-притеснителното е, че изискването се разпростира и върху множество други финансови посредници като застрахователи, брокери на недвижими имоти, задължени да следят за пране на пари.

Някои банки вече са започнали да привикват клиентите си, въпреки че промените още не са минали на второ четене. Уникредит Булбанк е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е поставила срок да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се обяснява, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма банката извършва "комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях". Това се правело с цел защита, сигурност и спокойствие на клиентите. "Ако не посетите клон на банката, за да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита", предупреждават от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, за да потърси повече информация защо се налага да актуализира личните си данни, които банката вече има за него. Засега не е ясно как е избрана крайната дата 15 септември и защо ще се стига до закриване на сметки, ако информацията не бъде обновена или потвърдена. От Уникредит Булбанк, която е най-голямата банка по активи у нас, обясниха пред "Сега", че актуализацията на личните данни е във връзка със Закона за мерките срещу изпирането на пари. Същият закон задължавал банките да поискат допълнителна информация от клиентите си с цел превенция.

в. "Сега"

"Най-големите фармацевтични компании: Краят на двуцифрения ръст"

Фармацевтичният пазар изглежда имунизиран срещу кризите, но не и срещу един вирус - изземването на печалбата от страна на държавата чрез регулация на цените на лекарствата и задължителните отстъпки, които здравната каса събира от производителите, ако искат тя да заплаща техните медикаменти. В резултат приходите и печалбите в сектора за пръв път от години имат по-бавен темп на растеж.

Двуцифреният ръст на продажбите в стойност в сектора от 11% през 2017 г. се свива наполовина и вече е 5%. Данните от класацията на "Капитал" се потвърждават и от анализите на международната компания, която следи сектора - IQVIA. Тя мери търговията с фармапродукти в България - за 2018 г. отчита ръст само 5.4%, един от най-ниските в последното десетилетие.

В секторното подреждане на "Капитал 100" участват както големите търговци на едро с лекарства, така и производителите и вносителите на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина. Съставът на топ 15 е абсолютно същият като година по-рано, т.е. няма ключови промени, пораствания или падения, има само малки размествания. По традиция големите ръстове в приходите са при производителите, те са и по-рентабилни. Докато при търговците маржовете се движат в границите 1-5%, при предприятията показателят е между 15 и 30%. Средната рентабилност на компаниите в класацията, повечето от които са търговци на едро с лекарства, пада леко от 8% предишната година на 6.55%.

Въпреки охлаждането секторът продължава да надскача граници на рекордните обороти - през изминалата година традиционният първи в класацията - дистрибуторът на лекарства "Софарма трейдинг", е увеличил продажбите си с 48 млн. лв. и е преминал границата от 700 млн. лв., следван от българското поделение на търговеца с медикаменти "Фьоникс".

Разместване и при най-големите

Лидер в класацията и през миналата година продължава да бъде "Софарма трейдинг", чиито резултати продължават да се вдигат в резултат и на разрастването на собствената верига от аптеки SOpharmacy и експанзията в Сърбия. Дистрибуторът през последните години се трансформира от основен доставчик на лекарства за болниците и аптеките в компания, която предлага цялостни решения в здравния сектор и разшири дейността си в преддистрибуцията, маркетинговите услуги, доставката на медицинска апаратура, софтуер за здравни заведения, обзавеждане на болници и в собствена верига аптеки. "Продължаващият вече 12 години ръст, който постигаме, се дължи на способността ни да формулираме и прилагаме успешна стратегия - от диверсифицирания ни бизнес модел до експанзията ни в региона - всички тези стратегически решения подсигуряват мащаба и динамичния растеж на "Софарма трейдинг", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на компанията.

В България над 80% от доставките на лекарства се извършват от четири дистрибутора на медикаменти, които по традиция оглавяват и класацията на "Капитал" по обороти в сектора. През миналата година вторият в нея - европейският дистрибутор "Фьоникс", по данни на IQVIA е лидер в доставките на лекарства в България с 22% пазарен дял - същия, както и през 2017 г., и по подобие на "Софарма трейдинг" продажбите му са над 700 млн. лв. Компанията също има свой бранд - Betty, под който работят аптеки, собственост на фармацевти, които пък пазаруват основно от дистрибутора. През миналата година компанията за пръв път от последните около пет години е отбелязала и печалба.

в. "Капитал"

"Една детска градина по-малко в София"

Софка Генова е една от многото майки в столичния кв. "Манастирски ливади-изток", които плащат по над 6000 лв. на година, за да посещават децата им частна детска ясла. Причината за това е, че в целия квартал няма нито едно общинско детско заведение, а тези в съседните "Гоце Делчев" и "Стрелбище" са препълнени и списъците с чакащи са в стотици. Ситуацията е такава още от 2010 г., но въпреки многото обещания реални мерки от Столичната община досега няма.

През всяка от последните три години например кметът Йорданка Фандъкова лично обещава изграждането на изцяло нова детска градина в района. Такава обаче едва ли ще има и догодина. Парадоксално, но, изглежда, самата софийска управа е направила всичко възможно, за да спре реализацията на проекта. Позицията й се промени рязко едва когато в края на юли "Капитал" изпрати въпроси по темата. Фандъкова обяви, че поема изграждането на детската градина под личен контрол, и прехвърли вината към районната администрация на "Триадица", която формално движеше проекта. Оттам обаче казват, че са спазвали закона, което се потвърждава и от решение на Върховния административен съд.

Софка Генова и други като нея - например Румен Иванов, който живее в "Манастирски ливади-изток" и също плаща за частна ясла, приемат думите на Фандъкова като предизборен пиар. И не вярват, че скоро детската градина ще заработи.

Много искахме, но нямахме желание

Общинските власти, включително кметът Йорданка Фандъкова, твърдят в публичните си изяви, че за 10 години са построени 92 нови детски градини. Това число обаче силно се разминава с официалните данни на самата Столична община, които сочат 24 нови сгради на детски заведения, 37 разширения на съществуващи обекти и 10 реконструирани и преустроени - общо 71. А в район "Триадица", където проблемът с детските градини всъщност е най-сериозен, има само една нова и една разширена.

"Семействата да започват да мислят за купуване на второ превозно средство - не за лукс, а по необходимост, защото децата трябва да се водят до различни детски заведения, включително частни, в други квартали", казва Генова. Евгения Димова пък изчислява, че досега е платила над 30 хил. лв.

През юни 2017 г. архитектът на район "Триадица" Иван Шишков обеща в ефира на БНР първата детска градина на територията на кв. "Манастирски ливади" да бъде изградена до края на 2018 г. Към онзи момент вече има изготвен проект и отделен терен. През ноември 2017 г. главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че е издал и съответното разрешение за строеж, потвърждавайки срока за края на 2018 г. Обществената поръчка обаче бе прехвърлена от Столичната община към район "Триадица", което доведе до забавяне и реално стана факт едва на 26 юни м.г.

в. "Капитал"

"Хващат по 9 на ден без трудов договор"

Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души на ден, които работят на черно. Констатираните нарушения относно полагане на труд без сключен писмен или регистриран в НАП трудов договор за периода януари-юли 2019 г. са 1813, съобщиха от Главна инспекция по труда пред „Монитор".

Броят на спипаните черноработници е с над 300 души по-голям спрямо същия период на миналата година, когато служителите без документ за назначаване са били общо 1486 души.

Според Кодекса на труда работата без трудов договор се наказва с глоба от минимум 1500 лева.

За констатираните нарушения се предприемат принудителни административни мерки и се налагат административни наказания.

Ръст се отчита и при нарушенията, свързани с изплащане на заплатите на работниците. Гафовете по отношение на начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, сравниха от ГИТ. Въпреки че броят на нарушенията е почти идентичен, общата сума на установените забавени възнаграждения през тази година е почти двойно по-малка, тъй като все по-редки били случаите на забавяне на заплатите на персонала в цели предприятия. Практика е да се установяват единични случаи на неизплатени възнаграждения, както и непреведени последни заплати и обезщетения на служители с прекратени договори. Данните показват, че сумата на установените неизплатени възнаграждения през седемте месеца на 2019 г. е 9,1 млн. лв., докато за същия период през миналата година тя е била почти 19 млн. лв.

Инспекцията по труда полага постоянни усилия да насочва ограничения човешки ресурс към най-рисковите обекти на контрол, както по отношение на изпълнението на трудовите правоотношения, така и по отношение безопасността и здравето при работа, уверяват от ГИТ.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...