Преглед на икономическите теми в печата, 9 декември

09.12.2019 | 10:30
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 9 декември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Цените на храните рязко тръгнаха нагоре"

Само за две седмици те са се повишили средно с около 2%, свинското е поскъпнало с 30% за година

Предколедно цените на едро на храните тръгнаха нагоре. Само за две седмици те са се повишили средно с около 2%. Не е ясно как те ще се отразят върху цените на дребно и с още колко ще поскъпнат храните в следващите три седмици до настъпването на празниците.

Поскъпването на доматите е с 3,7% на кг, на краставиците - с 2,3%, а на картофите - с 1,4%. Цената на ориза се е повишила с 2,6%, а на олиото - с 2% на литър. Поскъпнало е и замразеното пилешко - с 1,7%. За година цената на свинското е скочила с 30% заради чумата до 10 лв. за кг. на едро. Цената на дребно е стигнала 13 лв.

Междувременно се появи прогноза, че ще има увеличение и на таксите за обслужване в банковите клонове.

Цените на свинското месо в България отчетоха десетгодишен връх. В момента килограм свинско на едро надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. на килограм. Спрямо година по-рано стойностите, на които се продава това месо, са с 30% по-големи, съобщава "Нова телевизия". Причината за по-високите цени на свинското месо според производители и търговци е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаване на над една пета от промишлено отглежданите свине у нас.

На българския пазар се внася по-евтино месо предимно от Испания. От Държавната комисия по стокови борси и тържища заявиха, че по традиция българското месо е по-скъпо. И в сегашната ситуация се наблюдава още по-голямо покачване на цените. Испанското месо в България се продава за около 7 лв. за килограм.

Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско.

Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Морковите са поскъпнали с 0,7 на сто и се търгуват по 0,72 лв. за кг. Зелето е поевтиняло с 1,7 на сто и се е продавало по 0,57 лв. за кг. Зелените чушки са поевтинели с 3,7 на сто и са се търгували по 1,29 лв. за кг. Червените чушки са се продавали средно по 1,52 лв. за кг. Ябълките са поевтинели с 5%, до 1,14 лв. за кг. Лимоните са поскъпнали с 4,7 на сто и са се продавали през миналата седмица по 2,23 лв. за кг. Бананите са се търгували по 2,15 лв. за кг.

Кравето сирене е поскъпнало с 0,6% и се е търгувало по 6,43 лв. за кг. Кашкавалът, тип "Витоша", се е купувал средно по 10,51 лв. за кг. Олиото е поскъпнало с 2 на сто и се е продавало по 2,05 лв. за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се е продавало по 2,20 лв. Пилешкото замразено месо е поскъпнало с 1,7 на сто и се е търгувало по 4,10 лв. за кг. Захарта се е търгувала по 1,25 лв. за кг. Брашното, тип "500", е поевтиняло с 2,1% до 0,92 лева за кг. Цената на ориза се е повишила с 2,6 на сто до 1,97 лв. за кг. Яйцата са се продавали средно по 0,21 лв. за брой.

ООН: С 9,5% са поскъпнали храните в света за година 

През миналата седмица от агенцията по храните на ООН съобщиха, че световните цени на храните са нараснали силно през ноември, отбелязвайки големи скокове в цените на месото и растителните масла, въпреки малко по-ниските цени на зърнените култури. Индексът на Организацията на храните и земеделието (FAO) за цените на храните, който измерва месечните промени в потреблението на зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, удари 26-месечен връх през ноември, достигайки средно 177,2 пункта, което е с 2,7% повече спрямо предходния месец и с 9,5% на годишна база.

в. "Дума"

"Дерат седем кожи за Нова година у нас"

Дерат седем кожи за Нова година у нас, показа проверка на "Труд" в сайтове за обяви, които предлагат оферти на хотели и ресторанти за празника. Офертите за празничната нощ достигат до 280 лева само за вечеря и наздравица. Още по-тъжна става картината, ако се плаща и нощувка. За сметка на това съседите от Сърбия и Македония са отворили оферти на двойно по-ниски цени. Именно те са най-търсените дестинации извън България за посрещане на 2020 година, заради ниските цени, доброто обслужване и близостта им до страната ни. В Гърция, Турция и Румъния празникът също излиза изгодно на нашенци.

У нас за четиризвезден спа хотел се плаща средно 500 лева за три нощувки в курорти като Велинград, а в Пампорово и Боровец има и по 400 лв. с включена карта за ски. А за две нощувки броим по средно 300 лв. на човек. Най-предпочитаната дестинация Банско е изчерпала офертите си за най-добрите хотели и кръчми.

В Бургас чупят рекорди с цени в петзвезден хотел за две нощувки за двама срещу 1398 лева. Във Варна има оферти от 90 до над 900 лв. В Св. Св. Константин и Елена тридневните пакети с всичко включено в цената струват от 430 до 590 лв., а в същата категория на Златни пясъци са от 420 до 480 лв. В петзвездните хотели в двата курорта цените са доста по-солени - от 880 до 940 лв. В София кувертите за вечеря са средно по 170 лева.

в. "Труд"

"Иcкат от фондовете още варианти за втора пенсия, за да стане 2 повече от 1"

Частните пенсионни фондове да предложат повече видове пенсионни продукти, така че хората с две пенсии да не получават по-малко, отколкото ако са се осигурявали само в Националния осигурителен институт.

С това предложение новата социална министърка Деница Сачева започва консултации с фондовете, синдикатите и работодателите.

"Не може да не си даваме сметка, че въвеждането на реформата е свързано и с преходен период, в който няма пълно осигуряване и регулярни вноски. В тези условия дискусията трябва да се фокусира върху видовете пенсионни продукти, които да предлагат фондовете, а това, което ще изплащат, ще зависи основно от онова, което е постъпило в тях", каза Сачева в интервю за "24 часа".

Новата министърка иска да доработи текстовете за механизма на изплащане на вторите пенсии, договорен между частните фондове и бившия министър Бисер Петков. При представянето на предложението през ноември той призна, че за голяма част от 200 хил. жени, които ще излязат в пенсия в периода 2021-2025 г., сборът от държавната и частната пенсия ще е по-малък, отколкото, ако се бяха осигурявали само в НОИ.

В механизма на Петков имаше само три варианта за получаване на втората пенсия. Първият е за пожизнена, но ако натрупаните в личната партида пари стигат за отпускане на пенсия, която да е поне 15% от размера на минималната. Вторият вариант е за разсрочено плащане. Тоест пенсионерът получава втора пенсия, докато свършат парите в партидата му и след това остава само с тази от НОИ. Третият вариант, предложен от Петков, бе еднократно плащане за хората с най-малко пари в партидите.

в. "24 часа"

"Фирма на Валентин Златев ще вземе милиони за абсурдно скъпи събития"

Свързано с Валентин Златев обединение ще получи милиони за организирането на абсурдно скъпи събития. Консорциумът "Обединение логистика" се оказа единственият оценен кандидат по поръчка на ЦРЧР - Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв„ като офертата на места е буквално втрещяваща. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти.

Така например за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Техниката ще се ползва многократно - очаква се да бъдат организирани близо 200 събития. Скандалният договор става възможен след серия странни решения на възложителя и откровено нелепа методика за оценка на офертите.

Това показа проверка на "Сега" по повод получен сигнал за поръчката. Договорът се финансира по европейската програма "Еразъм+", която вече се прочу с други скандали около финансиране на кухи проекти и отпускане на средства при крещящ конфликт на интереси.

2 967 506.54 лв. без ДДС е прогнозната стойност, която ще получи за услугите си ДЗЗД "Обединение логистика". Какви точно събития трябва да се организират срещу тази сума, в кои градове, за колко участници, в поръчката не е посочено. Ясно е само, че трябва да се организират около 200 събития, но няма никаква количествена конкретизация за дейностите, които трябва да извърши избраният изпълнител.

в. "Сега"

"Троен скок на жалбите от камери в блока и офиса"

Троен скок на жалбите срещу камери в блока отчитат от Комисията за защита на личните данни. Това съобщиха от там за „Монитор".

Според тяхната статистика жалбите срещу видеонаблюдение най-често идват от съседи, кооператори и етажна собственост, но и от служители, които се оплакват от камери на работното им място.

„Практически повече от 3 пъти се увеличи дейността по упражняване на контрол поради повишения брой жалби и сигнали. Видеонаблюдението намира широко приложение в ежедневието на физическите лица и в дейността на фирмите с цел охрана и превенция, но от своя страна води до повишаване на жалбите между съседи, между кооператори и етажната собственост, както и жалби за видеонаблюдение на работното място", обясни пред „Монитор" шефът на КЗЛД Венцислав Караджов. Според него един от основните проблеми е неразбирането на хората, че поставяйки камера за видеонаблюдение в сградата си, те са задължени от закона да обработват лични данни както всяка друга фирма или държавна институция, независимо че не са такава.

„В този случай те обработват лични данни на трети лица и се явяват администратори на събраните чрез видеонаблюдението данни. По тази причина следва да спазват и правилата за обработване на тези данни, както и утвърдената практика, че не могат да наблюдават публични места, когато поставят камери в общите части на етажната собственост трябва да има решение на общото събрание, а не да се извършва видеонаблюдение по собствено усмотрение!", категоричен е Караджов.

в. "Монитор"

"България е пред наказателна процедура заради промените в партийното финансиране"

Казусът със субсидиите и даренията на формациите стигна до антикорупционната организация на Съвета на Европа GRECO

Докато депутатите се караха в пленарната зала за размера на държавната субсидия за партиите по време на обсъждането на бюджета в парламента в четвъртък, експерти на правосъдното министерство би трябвало да са обяснявали пред Бюрото на Групата държави срещу корупцията (GRECO) в Страсбург кое е наложило да се променят правилата за финансирането на партиите и да се разреши неограниченото получаване на средства за издръжка на формациите и за предизборните им кампании от бизнеса.

Става въпрос за промяната в Закона за политическите партии от юли, с която ГЕРБ и ДПС наложиха драстичното намаляване на държавната субсидия за политическите партии от 11 лв. на 1 лв. за спечелен глас, както и възможността те да се финансират неограничено от физически и юридически лица. Президентът Румен Радев наложи вето на помените, но в края на юли парламентът го отхвърли и така те станаха факт.

За финансирането от бизнеса настояваше ДПС, които мотивираха поправката с факта, че след като държавната субсидия няма да бъде достатъчна за покриването на разходите на партиите, те трябва да получат възможност да се финансират от други източници най-вече от бизнеса.

Преди тази промяна, Законът за политическите партии забраняваше те да получават пари от бизнеса и разрешаваше дарения само от физически лица, но с праг до 10 000 лв. Това ограничение беше въведено именно след международен натиск през 2005 г.

Оправданието на ГЕРБ за орязването на държавната субсидия беше резултатът от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", в който 2.5 млн. души подкрепиха намаляването на държавното финансиране за партиите до 1 лв., но броят им не достигна прага, след който вотът им става задължителен за приемане от Народното събрание.

Промяната на правилата стана близо три месеца преди началото на предизборната кампания за местните избори и едно от подозренията тогава беше, че управляващите се опитват да оставят без финансиране опозицията и така да постигнат служебна победа.

в. "Капитал".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...