Преглед на икономическите теми в печата, 9 септември

09.09.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 9 септември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Здравеопазването на България излиза в пенсия"

Над 60% от българските лекари наближават т.нар. трета възраст, а една четвърт от медиците ни са вече пенсионери. Тревожните данни са на Българския лекарски съюз, а проблемите, свързани с тях, бяха обсъдени по време на Десетия юбилеен международен медицински конгрес, който се проведе в София на 7 и 8 септември. Основни акценти по време на събитието бяха теми като трансплантациите на органи, застаряването на населението, проблеми с репродуктивното здраве, недостигът на медицински специалисти.

Според прогнозите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, 98% от джипитата през следващите 5 години ще надхвърлят 50-годишна възраст.

Освен криза за млади лекари у нас, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти.

Има нужда от над 400 педиатри и още от около 450 лични лекари, например.

„Необходимо е качество и достъпност за населението до здравна помощ от всички региони на страната. Проблемът е в неравномерното разпределение на специалисти у нас, а в момента има свръхконцентрация на специалисти, но в големите области на България за сметка на по-малките". Това заяви след срещата пред „Труд" доц. Андрей Кехайов, председател на Югоизточно-европейския Медицински Форум (ЮЕМФ).

По думите му за решаване на проблема с кадрите е нужно ангажиране на всички власти с условията, които трябва да бъдат създадени за младите лекари, за да останат в България и да бъде инвестирано в тяхното развитие, така че да могат те да обезпечат потребностите от на здравната система.

в. "Труд"

"След мъртвака идват големите медузи"

Септемврийското море е рай за закъснелите отпускари. Тази година заради дългите жеги водата още е много топла, бурните ветрове секват и морето става гладко като тепсия. След две седмици мъки заради високите вълни и следващия ги мъртвак, спасителите във Варна си отдъхват. Североизточният вятър, който вдига високи вълни, утихна и по вишките вече се вее не червен, а жълт, а някъде дори зелен флаг. Въпреки че ивиците още са пълни с народ, постовете са разредени и по двама души бдят на 15, вместо на 25 вишки.

„Макар че морето се кротва, плуването през септември също крие рискове. Най-големият са едрите медузи, които превземат крайбрежието в ранна есен. Още не са се появили, но ги чакаме тези дни. Те не са като малките бели майски медузи - лилави и охранени са. Опасни са най-вече за очите, затова всеки плувец трябва да носи очила", обясни пред „Труд" главният спасител на варненските ивици Георги Есов. Доайенът си припомни, че като млад имал опасна среща с такава голяма медуза. Парнала го по окото, докато плувал навътре в морето и загубил ориентация за около половин час. „Ако човек се паникьоса, може и вода да нагълта при такъв инцидент", предупреждава Есов. Иначе черноморските медузи не са опасни за живота.

в. "ТРуд"

"Българите спестили едни замайващи 31 милиарда лева"

Българите са спестили 31 млрд. лв. за 10 години, показва статистиката на централната банка. В края на декември 2008 г. в банките на влог е имало 21,9 млрд. лв., а към юли тази година -малко над 53 млрд. лв.

Спестяванията растат средно с по 3 млрд. лв. на година. Заемите също имат ръст, но с много по-бавни темпове.

Данните показват, че за 10 г. силно повишение има и при милионерските сметки - увеличили са се близо 10 пъти. През 2008 г. е имало 98 българи с влог над 1 млн. лв., а през 2019 г. - 916.

в. "24 часа"

"Горивата най-евтини от седем месеца"

Горивата в България са най-евтини от 7 месеца, след като в края на миналата седмица повечето от търговците свалиха цените.

Така масовият бензин А-95 се продава под 2,20 лв., а дизелът е 2,25 лева по големите вериги бензиностанции. На някои литър струва дори в диапазона 2,14-2,19 лева. При по-малките търговци цените са с 10 и повече стотинки надолу.

Причина за поевтиняването са котировките на петрола, които през последния месец намаляваха. В края на миналата седмица обаче имаше повишение до 61 долара за барел, след като се заговори, че може да има край на търговската война между САЩ и Китай. Вашингтон и Пекин се договориха за нови преговори по митата през октомври. В подкрепа на поскъпването на петрола е и споразумението на страните от ОПЕК и Русия за ограничаване на добива.

В същото време опасенията от световна рецесия и намаляване на търсенето натискат цените надолу. Редица анализатори твърдят, че ако Париж даде гаранция от 15 млрд. долара на Иран за връщането на страната в ядреното споразумение, това може да понижи цената на петрола с 6-7 долара.

в. "24 часа"

"Фонд "Земеделие" обрича на провал програма с 272 млн. лв. финансиране"

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) обрича на провал поредна мярка по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Фондът бави одобрението на стотици проекти на местните инициативни групи (МИГ) за развитие на съответните райони, съобщиха източници на в. "Сега". Забавянето е критично - по последни данни в Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) договарянето по този приоритет възлиза на 0,26%, а реално изплатените средства са пълна нула. Това би следвало да доведе до сериозно орязване на бюджета по мярката.

В момента в страната са регистрирани общо 64 сдружения, покриващи територията на една или повече общини, с участието на представители на публични органи, фирми и неправителствени организации. Сдруженията разработват стратегии за водено от общността местно развитие, по които може да се обявяват процедури за набиране на проекти с финансиране по няколко оперативни програми, включително и Програмата за развитие на селските райони. Държавен фонд "Земеделие" е водещ в координацията за прилагането на тази схема.

До момента регистрираните МИГ-ове са задвижили общо 277 процедури за набиране на проекти по различни мерки, финансирани от ПРСР, става ясно от информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС. Според източници на в. "Сега" поне 150 от тези процедури са приключили с класирани над 500 проекта за финансиране на конкретни дейности. В продължение на цяла година - от май 2018 г., когато е започнало внасянето на процедурите за одобрение, до май 2019 г. не е била одобрена нито една процедура. Одобряването е почнало едва тези месеци, като още няма нито един одобрен проект, твърдят запознати. По регламент контролът от страна на ДФЗ е двустепенен -веднъж се проверява дали МИГ-овете са провеждали подбора на проекти съобразно правилата, а втори път се проверяват самите проекти за съответствие със законодателството и за основателност на поисканото финансиране. Според доклада на ДФЗ за изпълнението на програмния бюджет на фонда към края на юни 2019 г. одобрените процедури са 19. Документът обещава през август да има и първи подписани договори.

в. "Сега"

"11 институции ще могат да разследват за нарушаване правата на потребителите"

Общо 11 институции ще получат широки правомощия да разследват и претърсват в случаи на съмнения за нарушаване на правата на потребителите. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, публикувани за обществено обсъждане. Поправките са предложени от икономическия министър Емил Караниколов, а от мотивите им се разбира, че са част от еврорегламент, чието неприемане може да доведе до наказателна процедура.

"Агенти" ще могат да правят проверки на място, да влизат в помещения, парцели или превозни средства, които търговецът, засегнат от проверката, използва. Те ще могат да поискат това и от други публични органи, които имат права да събират информация или данни. Ще могат да работят и "под прикритие", като се представят за клиенти - нещо, което се случва и в момента.

Част от институциите - като Комисията за защита на потребителите (КЗП), колегите им от Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии например и в момента имат подобни възможности, но сега те значително ще бъдат разширени. С повече права ще бъдат общо 11 институции, сред които Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за регулиране на съобщенията, въздухоплавателната дирекция, агенциите за морската, автомобилната и жп администрацията, БНБ и Министерството на туризма. Жп администрацията например ще следи за правата и задълженията на пътниците, които се возят на влак. Министерството на туризма ще следи за туристическите услуги, а агенцията по лекарства ще има думата при рекламата на лекарствени продукти. Те ще могат да изискват документи, данни или информация, свързани с нарушения, независимо от средството за съхранение или мястото, на което се съхраняват. Ще могат да се проследяват и финансови потоци и потоци от данни, установяване на самоличността на лицата, които участват в сделките, банкови сметки и др„ предвиждат промените в закона.

в. "Сега"

"Добавената стойност в селското стопанство нараства с 11%"

Брутната добавена стойност в българското селско стопанство се увеличава с 11% през второто тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на миналата. Увеличението в индустрията и услугите е по-умерено - съответно 1.6% и 3.9%. Бързият ръст на селското стопанство обаче се дължи на ниската база - секторът е най-нископроизводителният в икономиката със средно 1470 лв. добавена стойност, генерирана от всеки работещ. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

Като цяло производителността на труда в България се увеличава с 3.5% през второто тримесечие на годишна база, което е леко забавяне спрямо отчетените 4.6% през първите три месеца на годината. От друга страна, темпът на икономически растеж през същия период е ревизиран леко нагоре - от първоначално публикуваните през август 3.3% до 3.5% на годишна база.

Повече добавена стойност

Данните на националната статистика показват, че брутният вътрешен продукт, който всеки работещ в икономиката създава, се увеличава с годишен темп от 3.5% до малко над 8 хил. лв. между април и юни.

Производителността в индустрията е най-висока - 7.8 хил. лв., като тук леко се увеличава броят на заетите - с 5 хил. до 908 хил. души към края на юни. Повече служители има и в сектора на услугите - с 44 хил. души повече спрямо същия период на миналата година, като всеки от тях е произвел по близо 7.2 хил. лв. от БВП. Увеличението в индустрията и услугите е за сметка на броя на работещите в селското стопанство, които намаляват до 639 хил. души.

Така общият брой на заетите в страната се увеличава с около 10 хил. души до над 3.63 млн. към края на юни.

в. "Капитал"

"Чужденци броят по 100 лв. за тур с уазка"

Чужди туристи броят по 100 лв. за двучасова екскурзия на борда на армейска уазка. Това е един от десетките соцатракциони, които успешно се продават на британци, германци и белгийци у нас, показа проверка на „Монитор". Маршрутът извежда туристите чак до камбаните на комплекса "Знаме на мира".

Организатор на тези турове е "Сити тур София". Комбинирана 7-часова екскурзия из комунистическите потайности на София пък струва 140 лева и включва обиколка през Музея на социалистическото изкуство, където могат да бъдат видени комунистическата рубинена звезда от Партийния дом, истински паметници на Ленин и комунистическите вождове, мястото, където се е намирал мавзолеят на Георги Димитров. Също така да се посетят Дворецът на пионерите и паметникът на жертвите на комунизма. Този вариант включва и пътуване до вилата, в която изкарва последните дни от живота си бившият комунистически диктатор Тодор Живков.

За 50-60 лева пък десетки туроператори предлагат пешеходни разходки в комунистическото минало на София и България. Екскурзията продължава около 2 часа и разказва за исторически факти, свързани с режима преди 1989, със стила на живот, икономиката и последиците, които е имала идеологическата доктрина върху хората от онова време. Проследява се влиянието върху архитектурата, а мимоходом туристите научават и за съдбите на отделни комунистически величия и техните жертви. Болшинството от беседите са на английски език, а туровете тръгват от стъпалата на катедралата "Св. Александър Невски".

Освен в София десетки БГ градове са заложили на алтернативния туризъм, като предлагат турове по стъпките на социализма. Димитровград например има своя алея на тоталитарното изкуство, а през 2015 година градът на бригадирите поиска официално от София Паметника на Червената армия, в случай че се вземе решение за демонтаж.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.01 41 г. – Сенатът избира Клавдий за римски император. 1327 г. – 14-годишният Едуард III става крал на Англия, но страната се управлява от неговата майка кралица...