Преглед на печата, петък, 12 септември

12.09.2014 | 08:40
по статията работи: Георги Велев
Водещите заглавия в интернет
Преглед на печата, петък, 12 септември
Снимка: Thinkstock/Guliver

„24 часа“: Оманците предлагат държавата да плаща депозитите в КТБ

Държавата да осигури пари за плащането на депозитите в КТБ. Това е в основата на предложението на Оманския фонд за спасение на банката, заявиха финансисти, запознати с плана им.
В сряда от БНБ съобщиха, че са получили писмо от EPIC като консултант, който е избран от консорциум на оманците и други акционери и потенциални инвеститори.

/Пълният текст/


Имало напредък за фалшивите имейли, разпращани от името на НАП

Има напредък в разследването за фалшивите електронни съобщения от името на Националната агенция по приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, според когото става дума за "откровен опит за кражба".
„Когато води електронна кореспонденция, НАП винаги използва електронен подпис, за да гарантира, че идентичността на съответния служител е безспорна - припомни Бъчваров - НАП, разбира се, никога не иска по електронен път каквато и да е информация, свързана с банкови сметки или с кредитни карти още по малко.

/Пълният текст/

Лавров: Не харесвам “Макдоналдс”


Не харесвам “Макдоналдс”, но няма да го забраняваме. Санитарните изисквания обаче трябва да се спазват, каза руският външен министър Сергей Лавров пред ИТАР-ТАСС.

“Отдавна не ходя там. И аз като всички отидох с дъщеря си в първия “Макдоналдс”, който отвори на площад “Пушкин” през 1990 г. Стадно чувство”, призна Лавров.

/Пълният текст/

„Монитор“: Пълна забрана за GSM в училище

Тотална забрана на джиесемите при децата в начален етап има в някои школа у нас. Така например в едно от частните ни училища ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото. Правилото важи за учениците от 1 до 7-и клас
„Има случаи, когато джиесемите се оставят при охраната, но само ако се налага. Например ако детето ще бъде само вкъщи, след като се върне от училище”, обясни административният управител на частното школо „Дорис Тенеди” Владислав Димитров.

/Пълният текст/

 

20 на сто от рибарите фалираха

20 на сто от рибарите по Добруджанското Черноморие вече фалираха, съобщи вчера за „Монитор” Джемайдин Алиев, член на Управителния съвет на Сдружение „Черноморски изгрев”. „Хората си нарязаха корабите за скрап и прекратиха дейността си. От година на година става все по-зле. И тази година посрещаме сезона с вятър и риба няма. Този сезон отбелязваме най-сериозното намаление на рибата. По това време сме хващали и сафрид, и паламуд, а досега не сме хванали нито една риба.
Втори месец не сме уловили нито една риба а ние сме големи кораби, излизаме в морето, хабим гориво, а накрая нищо”, жалва се рибарят.
Сдружение „Черноморски изгрев” е наброявало около 100 кораба.  От тях 50 са големи с общо около 400 души екипаж, който осъществява две трети от риболова на България - от Варна до Каварна.
Популацията на делфините има съществена роля за намаляване на рибата в Черно море според Джемайдин Алиев.
/Пълният текст/


Наематели диктуват условията в моловете

На пазара на търговски площи в моловете условията в момента се диктуват наемателите. Това смятат брокери, занимаващи се с управлението им.

Основната причина за недобрата конюнктура на пазара е голямото предлагане в сегмента. Днес в София отваря врати още един мол, който се намира в източния край на най-големия жилищен комплекс ж.к. “Люлин”. Отдаваемите площи в него са 20 000 кв. м, а от управляващата го фирма отчитат запълваемост с наематели от 80%. Броят на магазините и заведенията в “Мега мол” е 100. Част от тях няма да са отворени в петък за откриването му, защото наемателите все още ги подреждат и зареждат със стока. Real4You е вложила в търговския център над 50 млн. евро.

/Пълният текст/


„Стандарт“: Брюксел ни посече със 153 млн. за екология

Със 153 млн. лв. ще бъде намалена финансовата помощ от ЕС по ОП "Околна среда" заради констатираните нередности при възлагането и изпълнението на 239 договора по програмата. Средствата обаче няма да бъдат загубени, а страната ни ще има право да ги пренасочи по други проекти. Това обясни вицепремиерът Илияна Цанова в Брюксел след срещата си с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, на която присъства и екоминистърът Светлана Жекова. 153-те милиона са стойността на плоската финансовата корекция от 9,5%, която ни налага ЕК върху сумата от 1,6 млрд. лв., на каквато стойност са контрактите по ОПОС.

/Пълният текст/


Отварят първи селски мол

Аромат на прясно изпечен хляб, домашно сирене и кашкавал, както и сочни едри домати ще може да се намерят в най-новия търговски център в Габрово, наречен на шега Първи селски мол. Той отваря врати днес в 16 ч. Селският базар под мотото "Забравени традиции, живи вкусове" ще посреща клиенти в градинката до бившия текстилен техникум. Инициативата е на Народните читалища от Габровско.

/Пълният текст/

Следят всеки литър бензин за платен акциз

Всеки опит за измама с горива и продажба на бензин или дизел без платен акциз вече автоматично ще бъде засичан едновременно и в реално време от информационните системи на Агенция "Митници" и Националната агенция за приходи. Целта е нито един литър гориво да не може да се продаде, без да е платен акциз. Системата за контрол на горивата беше въведена през тази година с цел да се следи движението на всички произведени в страната или внесени горива, както и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите. Информационната система гарантира, че всяка доставка на горива в бензиностанциите в страната е придружена с валиден и проверен от Агенция "Митници" уникален номер. Ако в някоя бензиностанция се продава гориво с фалшив номер, това веднага ще бъде засечено от компютърните системи.

/Пълният текст/


„Труд“:  Бунище посреща туристите край Деветашката пещера

Бунище и вонящи химически тоалетни посрещат туристите до Деветашката пещера. Камарата боклуци са в близост до бариерата пред моста към уникалната природна забележителност, алармира Данчо Заверджиев от Ловеч. Отпадъци се търкалят и в едноетажната постройка до входа на пещерата, а фасове застилат преддверието на природния феномен, допълни той.

/Пълният текст/

 

Регистрацията на автомобил пада на 30 лв.

Регистрацията на автомобил вече струва 30 лeва. Това обявиха пред "Труд" от консорциум J. L. M. sistems - Erih Utsch - фирмата, която произвежда новите табели за автомобилите. Фирмата, която работи в 50 държави, изработва новите табели за регистрация за цена 4,97 лв. без ДДС бройката. Хората вече не плащат и 8 лева за болт, с който преди се захващаха номерата по искане на КАТ.
До юни месец фирма „БМВ" ЕООД, която бе собственост на МВР, правеше регистрацията срещу 75 лв. на кола.

/Пълният текст/


Разхлабват контрола върху обществените поръчки

По-малко обществени поръчки ще бъдат проверявани предварително. Това е записано в методическо указание на Агенцията по обществени поръчки.
Въвеждат се прагове под които процедурите чрез договаряне без обявление няма да са обект на превантивен контрол. Според данните на агенцията между 22 и 24% от всички поръчки се провеждат по този метод.

/Пълният текст/


„Преса“: Австрийският EPIC познат у нас от 2001 г.

БНБ обяви в сряда късно вечерта, че е постъпило предложение за оздравяването на Корпоративна търговска банка. То бе внесено от австрийския инвестиционен фонд ЕПИК, който е упълномощен от Оманския фонд, други акционери на банката и потенциални инвеститори. В него обаче няма никакви конкретни параметри освен искане за договор с кабинета и БНБ за съвместна работа и предоставяне на непублични данни за КТБ. Друг интересен момент в писмото е намерението ЕПИК, заедно с правителството и централната банка да изработят план за преструктуриране на банката, който отговаря на „изискванията за държавна помощ в Европейския съюз“.
Според икономиста Георги Ангелов това показва, че инвеститорът всъщност иска държавният бюджет да подкрепи банката, а не да налива собствени средства в нея.

/Пълният текст/

Провали се поръчка за охрана на 21 язовира

Анулиран е изборът на охрана на стопанисваните от „Напоителни системи“ 21 значими язовира. След тях са „Тича“, „Бели Лом“, „Съединение“, „Ястребино“, „Огоста“, „Рабиша“, „Жребчево“, „Малко Шарково“, „Панчарево“, „Пчелина“, „Пясъчник“, „Домлян“, „Тополница“.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени заповедта на бившия земеделски министър за класиране и избор на изпълнителите на обществената поръчка за денонощната охрана на обектите.

/Пълният текст/

 

"Баумакс" продаде магазините си в България

Изпитващата затруднения австрийска компания BauMax продаде българския си отдел с осем магазина на местния инвеститор Haedus JSC, съобщи компанията. Това е нова стъпка в усилията й да се върне към растеж. Компанията не разкрива финансовите параметри на сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторните органи. BauMax продаде бизнеса си в Румъния през юли, а няколко месеца по-рано заяви, че смята за затвори седемте си магазина в Турция.
BauMax, по подобие на други вериги в Европа, продаващи стоки за дома, пострада от слабото търсене заради спада на пазара и влошаването на икономиките.

/Пълният текст/

 

„Новинар“: НИМ показва църковна корона за 40 млн. долара

Уникална златна корона от XVII в. на Българската автокефална архиепископия в Охрид, оценявана на 40 млн. долара, ще бъде представена официално на 1 октомври в Националния исторически музей. Най-ценният експонат в изложбата, до която "Новинар" получи ексклузивен достъп, е специален подарък от Венеция за охридските архиепископи, които в периода от XV до XVII в. все по-често започнали да се подписват с титлата "патриарх на българите". Изключително красивата корона е обсипана с 329 скъпоценни камъка, 269 от които са рубини и диаманти.

/Пълният текст/

Бездомните добричлии няма да плащат данъци

Останалите без дом семейства от Добрич няма да плащат данъци. Общината реши да освободи от данък сгради и такса смет за една година гражданите, чиито къщи са разрушени или негодни за обитаване след наводнението.
От четвъртък в специална кутия в кметството се събират нови молби за финансови помощи, предоставени от фондация „Помощ за благотворителност”, след като стана ясно, че пострадалите не са наясно с критериите й, и в общината заваляха сигнали и жалби.

/Пълният текст/

Италианци и китайци възраждат земеделието ни

Чужденци масово изкупуват ниви в страната, съобщиха земеделци. „Интересът е предимно към зърнопроизводство”, обясни за "Новинар” зам.-председателят на браншовата асоциация Ангел Вукодинов.
По думите му в земеделски земи у нас инвестират много испанци, италианци, британци и китайци. Те избират да облагородяват районите край Враца, Видин, Монтана, Пловдив и Добрич. Вукодинов допълни, че световното производство на зърно е в подем и затова интересът към отрасъла е голям. Той изтъкна, че българското земеделие има потенциал и трябва да се дава възможност за неговото развитие.

/Пълният текст/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...