Преглед на печата, петък, 3 октомври

03.10.2014 | 08:59
по статията работи: Георги Велев
Водещите заглавия в интернет
Преглед на печата, петък, 3 октомври
Снимка: Thinkstock/Guliver

„Монитор“: Висшето без пари, ако работиш 5 г. у нас

Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена вчера от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници.
Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство. Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания.

/Пълният текст/


До днес приемат самоотчета за тока в Югоизточна България

Днес е последният ден, в който абонатите на енергото в Югоизточна България (ЕВН) могат да подават данните от самоотчетите на електромерите си, ако са решили да прибегнат до това, за да са сигурни, че няма да ги прецакат със сметката. За останалата част от страната (ЧЕЗ и „Енерго-Про”) този срок изтича на 7 октомври. Извънредните отчети се налагат заради вдигането на цената на тока от 1 октомври с близо 10%.

/Пълният текст/


Болницата в Димитровград пред фалит

Болницата в Димитровград „Света Екатерина” е пред фалит, а НАП е запорирала сградата, както и цялата движима собственост. Причината е скокообразното нарастване на дълговете през 2013 и 2014 г. НАП  предвижда болницата да бъде дадена на частен съдебен изпълнител, ако не бъде направен погасителен план и не започне да покрива борчовете си. Такъв ще има след решение на общинския съвет в града.

/Пълният текст/


„Стандарт“: ЕРП-та плашат с режим на тока

Режимът на тока е все по-реален, заявиха от електроенергийните предприятия (ЕРП). Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10% от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителнитe мрежи все повече намаляват. За вероятността да останем на тъмно през зимата предупреди още преди два месеца вицепремиерът Екатерина Захариева. Дори и при новата по-висока цената на тока от 1 октомври ЕРП-та декларират, че не им достигат средства за инвестиции в мрежата.

/Пълният текст/


Подписват договори за изкупуване на тютюна

"Булгартабак" продължава срещите по места с тютюнопроизводители. Срещите са по повод подготовката за изкупната кампания на тютюни от реколта 2014 г. От 20 октомври започва кампанията по сключване на договори за изкупуване и производство на сортови групи тютюни Басми от реколта 2014. Договорите ще бъдат сключвани с тютюнопроизводителите от Югоизточна България.

/Пълният текст/


“Делойт”: Гръцки банки ще напуснат България

Една или повече гръцки банки, работещи в България, се очаква да продадат бизнесите си у нас, за да се фокусират върху основните си пазари. Това се казва в доклад на консултантската компания "Делойт" "Преглед на банковия сектор в Централна Европа", който анализира първите 10 банки в Чехия, Хърватия, Полша, Словакия, България, Унгария, Румъния и Словения. В България има четири банки с гръцки собственици - Алфа банк, Пиреос, ОББ и Пощенска (Юробанк България)

/Пълният текст/


„Труд“: БНБ: Продажбата на кредити е единственият шанс за "Виктория"

Единственият източник за осигуряване на ликвидност за дъщерната на КТБ банка “Виктория” е продажбата на кредити. Това обяви вчера БНБ в отговор на позицията, разпространена от работодателските организации и синдикатите в началото на седмицата, че са против продажбата на кредитите, тъй като това ще доведе до ликвидация на трезора, вместо до оздравяване.

/Пълният текст/


Медът поскъпна с левче за килограм

Добивът на пчелен мед тази година е намалял с 40%, а акациев, манов и липов мед почти няма, съобщиха от Съюза на българските пчелари пред „Труд". Миналата година добитият мед е бил над 10 хил. тона, но дъждовете съсипаха тазгодишния пчеларски сезон.
Слабата реколта принуди търговците да изкарат застояла продукция от минали години.

/Пълният текст/


577 000 българи живеят с диабет

Близо 577 000 българи страдат от диабет, но 150 000 от тях все още не са диагностицирани. Затова българската асоциация "Диабет" вчера стартира кампания, с която иска да наложи и осигури ранно откриване на захарната болест.

/Пълният текст/

„24 часа“: Работниците от фабриката в Горни Лом протестирали дни преди експлозията

Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, съобщи репортер на БНТ от мястото на събитието. За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично.
Бащата на един от трудещите се, който също е работел там преди, смята, че всички са знаели за недопустимите условия в цеховете.

/Пълният текст/

Кристалина: Като ми предложиха бюджета, косата ми се изправи

Cпазването на времето за даване на отговори се оказа най-големият проблем, пред който се изправи българският кандидат за вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева по време на изслушването в Европарламента вчера. Българката бе одобрена единодушно за поста от евродепутати от три парламентарни комисии – за бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси.

/Пълният текст/


Малайзийският боинг паднал до вулкани, непознати на науката

Малайзийският боинг, който изчезна на 8 март, вероятно е паднал сред подводни вулкани и падини в Индийския океан, непознати на науката досега. Това показват нови карти на морското дъно в региона, в който се предполага, че се е разбил самолетът с 239 пътници на борда.

/Пълният текст/

 

„Преса“: Остър глад за кадри в текстила

 

Остър глад за работници се усеща в текстилната индустрия въпреки голямата безработица в страната. Браншът е затрупан с поръчки, но нови служители се намират трудно. „Ходих в над 200 селища от Видин до Русе в търсене на 500 шивачки, но уви, няма“, разказа за „Преса“ собственикът на фабриката за мъжки костюми „Рич март“ Мартин Йорданов. Предприятието шие за елитни чужди марки, но вече отказва нови поръчки.
„От един месец обикаляме по села и паланки, ходим на срещи с кметове, в бюрата по труда, но удряме на камък“, оплака се Йорданов. С мъка намерихме 80 нови работнички, защото хората масово са обезверени, немотивирани или с две леви ръце.“

/Пълният текст/


Чистка в министерството на икономиката в 12 без 5

Петима души, работещи по програма „Конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката и енергетиката, вече са освободени, на още 7 ще бъдат връчени заповеди. Това са част от кадровите промени, извършени в 12 без 5 в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ на ведомството. С цел „оптимизация на работата“ в началото на месеца бе отстранен и шефът на дирекцията Ели Милушева.

/Пълният текст/


Съсипват държавните лаборатории

Сигнал за груби закононарушения, извършени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), е подал до главния прокурор Сотир Цацаров д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз (БВС).
От името на съсловната организация той настоява да бъде извършена незабавна проверка на изпълнителния директор на БАБХ.
Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност всички диагностични изследвания на животни по държавната профилактична програма се правят в лаборатории на БАБХ.

/Пълният текст/


„Новинар“: Бензиностанции пробвали да минат проверка с акциз „втора ръка”

Две бензиностанции в София са се опитали да пробутат документи, които вече са били използвали, за да минат проверка на митничарите и данъчните, съобщиха от агенция „Митници”. Документите „втора ръка” вече били представяни пред бирниците и се отнасяли за количества, които вече били продадени.

/Пълният текст/


ИТ спец обиколи на колело 100-те туристически обекта

ИТ специалист обиколи 100-те национални туристически обекта на велосипед.
25-годишният Петър Вълков от Костинброд завършил образованието си в Холандия през 2004 г., след което решил да яхне колелото, вдъхновен от холандската традиция да се придвижваш основно с велосипед.

/Пълният текст/

Първото кино на тезгяха за 1,5 млн. евро

Първото кино в България - "Модерен театър", се продава с 35 процента отстъпка за 1 500 000 евро, показа проверка на „Новинар”. В момента емблематичната сграда в центъра на София може да се купи за по-малко от 2 млн. евро, след като миналата година цената й беше с 800 000 евро по-висока.

/Пълният текст/

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.09   1396 г. – Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и...