Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок не се увенчаха с успех

15.10.2014 | 20:03
по статията работи: Симеон Досев
Не получихме отговор как можем да съставим стабилно правителство, обяви Цецка Цачева
Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок не се увенчаха с успех
Снимка: БНТ

Почти 7-часовите преговори между ГЕРБ и Реформаторският блок не се увенчаха с успех. По думите на Цецка Цачева, ГЕРБ не са получили отговор на най-важният въпрос - как двете партии могат да съставят стабилно правителство, без да са наясно колко надежден партньор е Реформаторският блок.

"В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз. Бяхме уведомени, че ние днес разговаряме с представителите на РБ като съюз, но и на отделните партии, които влизат в този съюз", каза Цачева. Тя заяви, че екипът на Блока, който има 23 депутати, е информирал, че е възможно не всички от тях да подкрепят правителство водено от ГЕРБ.

Цецка Цачева изтъкна също така, че ГЕРБ са останали неприятно изненадани от платформата, която бе разпространена по-рано от Реформаторите. Една от партиите си е запазила правото на особено мнение с оглед възможния трети партньор, заяви още тя.

В същото време Петър Москов от РБ заяви, че блокът е отишъл на преговори с ясното желание за конструктивни разговори и достигане на стабилно парламентарно мнозинство.

"Ние постигнахме сходство по над 90% от темите. С едно две малки изключения ние имаме общо разбиране за решаване на спешни проблеми", заяви той.

Корман Исмаилов заяви от своя страна, че  политиката на малцинствата и интеграцията на ромите е отсъствала от програмата на ГЕРБ и това е било едно от основните различия. По думите му в страната се заражда ксенофобия и расизъм, а за едно стабилно мнозинство е важно дали ще има предпоставки за нагнетяване на етно-религиозна омраза.

Менда Стоянова от ГЕРБ пък коментира, че с поставената платформа Реформаторският блок са поставили доста трудна задача пред ГЕРБ да направи стабилно мнозинство, което да гарантира реформите.

Румяна Бъчварова заяви от своя страна, че е възможно преосмисляне на позицията на ГЕРБ за прекратяване на консултациите. „Ние искаме солидни гаранции, че субектът, с който преговаряме, гарантира своята единност на позиции, ангажименти и представителство", заяви тя.

Консултациите между ГЕРБ и останалите парламентарно представени формации продължават утре (16 октомври), когато от партията ще се срещнат с Патриотичния фронт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...