Предвиждат самостоятелно енергийно министерство и разделяне на ДКЕВР

21.05.2014 | 20:30
по статията работи: Мария Стоянова
Предлага се и продажба на миноритарни дялове от държавните енергийни фирми
Предвиждат самостоятелно енергийно министерство и разделяне на ДКЕВР

Създаването на Министерство на енергетиката и преструктуриране на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в два отделни регулатора предвижда проект на актуализираната енергийна стратегия на страната.

В предложените промени е припомнено, че една от характерните черти на енергийния сектор в последните 24 години е институционалната нестабилност. До рязко влошаване нивото на административния капацитет са довели структурните промени в държавните институции и в редица държавни търговски дружества. За да се преодолее това в документа се предлага създаване на самостоятелно енергийно министерство.

Проектът е внесен в Министерството на икономиката и енергетиката още преди месец, но все още няма яснота дали е обсъден, каза наскоро заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. Стратегията е с хоризонт 2030 г., и в нея е записана визия за развитие на отрасъла до 2050 г., предаде 3е-news.

Другото предложение, отнасящо се до разделянето на ДКЕВР, цели една комисия да регулира енергийния сектор, а друга – водния.

Предвижда се и продажба на миноритарни дялове от държавните енергийни фирми. Държавата да запази мажоритарния пакет от акции в енергийните предприятия, а 49% от акциите на дружествата да могат „да се продават екстензивно на фондовата борса с цел набиране на свеж финансов ресурс“.

Публичният характер на фирмите ще доведе до по-голяма прозрачност в управлението, по-стриктен контрол и по-ефективно прилагане на пазарните механизми. Авторите на документа смятат още, че по такъв начин секторът ще се развива на икономически принципи без ангажименти на държавния бюджет.

Очаква се да се развие цялостна политика за дългосрочно кадрово обезпечаване на енергийния сектор, както на ръководно, така и на експертно ниво. Предвижда се на основата на конкурс ръководни длъжности да се заемат само от квалифицирани за енергийния сектор кадри в рамките на управлението в сектора както в администрацията, така и в дружествата с преобладаващо държавно участие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...