Предлагат въвеждане на целодневно обучение до VII клас*

14.02.2012 | 09:35
по статията работи: Ралица Стоянова
Професионалните училища да станат общински, предвижда новият закон за образованието
Предлагат въвеждане на целодневно обучение до VII клас*
Снимка: Sxc.hu

Да бъдат въведени четири етапа на образование, се предлага в новия закон за образованието, който просветният министър Сергей Игнатов представи пред БНТ.

Етапите ще бъдат: в началното образование - начален - от първи до четвърти клас и прогимназиален - от четвърти до седми клас. Гимназиалното образование също ще бъде разделено на две - от осми до десети клас и от десети до дванайсти клас.

Промените предвиждат целодневно обучение до седми клас и преструктурирането на професионалните училища от държавни в общински. Целта е да се възроди учителската професия и да се разкрият нови работни места за учителите, които са отпаднали от системата, обясни Игнатов. "Ние вкарваме един европейски сезон и децентрализираме образованието. Искаме училището да стане по-гъвкаво и по-динамично развиващо се", заяви министърът.

Предучилищното образование ще обхваща децата от 3 до 7 години включително. 4-годишните задължително ще ходят на детска градина от 2016/2017 г. Дава се право на 2-годишните деца да ходят на детска градина. Първият учебен ден за учениците се запазва 15 септември.

Учениците с лошо поведение ще бъдат санкционирани чрез забележки, преместване в други паралелки или други училища. Премахват се и ограниченията за броя на учебниците, като всеки ще има право да избира материалите по които да учи.

Ще бъде създаден Консултативен иновативен съвет за предучилищно и училищно образование към министъра, който ще включва около 20-21 души и ще се събира веднъж на два месеца, информира БГНЕС. В близките 14 дни законът за образованието трябва да мине през МС и да започне обсъждането му в комисия.

На 800 000 ученици у нас годишно от системата отпадат около 10 000 -11 000, сочат данните на министерството. 

* Информацията е допълнена в 12:00 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...